Tudástár
 1. Tudástár
 2. A torokgyulladásról és mandulagyulladásról röviden
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A torokgyulladásról és mandulagyulladásról röviden

A torokgyulladásról és mandulagyulladásról röviden

torokgyulladas

Torokgyulladásról a garat nyálkahártyájának különböző okok által kiváltott fájdalmas gyulladásakor beszélünk. A torokgyulladást sokszor mandulagyulladás követi: ekkor a gyulladásos folyamatok a torokmandulán, illetve az orrgarat- és a nyelvgyöki mandulán is megjelennek.

Előfordulásuk

Közismert, hogy a torok- és mandulagyulladással járó betegségek meglehetősen gyakoriak, az alapellátást számos beteg keresi fel a tünetek megjelenését követően. A világszerte magas betegszám egyik eredője az, hogy a tömegesen, sokszor a betegség pontos okának tisztázatlansága esetén is szedett antibiotikumok egy idő után fokozzák a baktériumok ellenálló képességét.

A mandulagyulladás is gyakori megbetegedési forma, súlyossága és szövődményei azonban a korszerű gyógyszeres és sebészeti beavatkozásnak köszönhetően csökkenést mutat.

Mindkét gyulladás típus a legnagyobb számban a fiatal gyermekeknél, kamaszoknál fordul elő, ami természetesen nem zárja ki, hogy a felnőtteknél is jelen van mindkét betegség. Különösen kedveznek a fertőzés terjedésének a közösségi terek, így a családban, óvodákban, iskolákban, munkahelyeken tömegesen jelentkezhetnek panaszos esetek, amelyek jellemzően az év hidegebb hónapjaiban fordulnak elő nagyobb számban.

Okaik

Meghatározó tényező a cseppfertőzéses terjedés

Mindkét betegség terjedése cseppfertőzéssel, leginkább fertőzött tárgyakkal való érintkezéssel történik. A megbetegedés esélyét növeli a köhögés, a szennyező részecskék belélegzése, az aktív és passzív dohányzás, valamint a szezonális allergia is.

A torok akut gyulladásának több, mint a felét valamilyen vírus, illetve ahhoz társuló baktérium idézi elő. A vírusok kórokozók között a leggyakoribbak az adeno- és rhinovírusok, a baktériumoknál pedig legnagyobb százalékban a Streptococcus a felelős. Hosszabb ideig tartó antibiotikumos kezelést követően a torokgyulladás gombás eredetű is lehet.

A kiváltó okok között értelemszerűen a legritkább, de jelen van a hő vagy vegyi anyag okozta gyulladás is.

Mandulagyulladást leginkább vírusok vagy A csoportú Streptococcus baktériumok okoznak.

A torokgyulladás okai

 • Vírusok: A leggyakoribb torokgyulladásokat vírusok okozzák, például az influenza vírusa vagy a köhögés-vírusok.
 • Baktériumok: A bakteriális fertőzés is gyakori torokgyulladások kiváltó oka lehet. A Streptococcus pyogenes baktérium által okozott streptococcus-fertőzés egy már említett példa erre.
 • Gombák: Ritkábban, de gombás fertőzések is okozhatnak torokgyulladást, különösen azoknál, akiknek a szervezetének immunrendszere legyengült.
 • Közvetlen irritáció: A dohányzás, a száraz levegő, a vegyszerek és egyéb irritáló anyagok a torok nyálkahártyáját is irritálhatják, ami gyulladást eredményezhet.
 • Légúti irritáció: Hideg, száraz levegő, por vagy szennyezett levegő belélegzése is okozhat torokgyulladást.
 • Táplálkozási tényezők: Egyes ételek vagy italok, például túl forró vagy túl hideg italok, fűszeres ételek, alkohol, savas ételek is okozhatnak irritációt és torokgyulladást.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések: Egyes szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k), mint például a chlamydia vagy a gonorrhoea, szintén okozhatnak torokgyulladást.
 • Krónikus orr- és garat problémák: Azok, akik szenvednek krónikus orr- és garat problémáktól, például az orrdugulástól vagy a refluxtól, hajlamosabbak lehetnek torokgyulladásra.

A mandulagyulladás okai

 • Vírusok: Az általános mandulagyulladást leggyakrabban vírusok okozzák.
 • Baktériumok: A bakteriális fertőzések is gyakoriak, különösen a streptococcus-fertőzés.
 • Gombák: Bár ritkábban fordul elő, de gombás fertőzések is okozhatnak mandulagyulladást.
 • Allergiák: Az allergiás reakciók szintén hozzájárulhatnak a mandulagyulladáshoz, különösen, ha az allergiás tünetek hosszabb ideig fennállnak.
 • Kapcsolódó fertőzések: Más légúti fertőzések, például az orr- és garatfertőzések, közvetlenül átterjedhetnek a mandulákra.
 • Krónikus problémák: Az ismétlődő mandulagyulladás hátterében krónikus mandulagyulladás (tonsillitis) is állhat, amely lehet vírusos vagy bakteriális eredetű.
 • Az immunrendszer gyengesége: Az immunrendszer gyengülése esetén nő a mandulagyulladás kialakulásának kockázata.
 • Táplálkozási tényezők: Hasonlóan a torokgyulladáshoz, egyes ételek vagy italok, például forró vagy hideg italok, fűszeres ételek, alkohol, savas ételek is okozhatnak irritációt és mandulagyulladást.

A torok- és mandulagyulladás tünetei

Torokgyulladásnál kaparó, égő érzés jelentkezik elsőként, melyet rövidesen gyakori köhögés, nyelési fájdalom, gombócérzés követ. Láz leginkább gyermekeknél fordul elő. A torok környezetében lévő nyirokcsomók gyakori, fájdalommal járó megnagyobbodása is megfigyelhető.

Az akut mandulagyulladást kezdetben hidegrázás és magas láz jellemzi. A garat tájékán erős, sokszor fülbe sugárzó fájdalom érezhető. A torokgyulladáshoz hasonlóan a környező nyirokcsomók ebben az esetben is fájdalmasan megduzzadnak. Mindezek mellett cserepes ajkak, fájdalmas, nehezített nyelés, bűzös lehelet, valamint lepedékes nyelv is kíséri még a betegséget. Kamaszoknál és fiatal felnőtteknél fejfájás, illetve hasi fájdalom is felléphet.

A nehéz levegővétel az orrgaratmandula gyulladására utal, ami rendszerint a torokmandula gyulladásával együtt jelentkezik. Csecsemőknél és kisgyermekeknél az önállóan jelentkező orrgaratmandula gyulladására fokozott figyelmet kell fordítani, mert súlyos állapotot idézhet elő.

Szintén megjelenhet a nyelvgyöki mandula gyulladása is a garatmandula gyulladásával párhuzamosan, a nyelés ilyenkor még nagyobb fájdalommal jár, továbbá a beszéd is nehézkes a nyelv mozgatásakor fellépő fájdalom miatt.

A torogyulladást fájdalom kíséri
Kép forrása: Marco Verch Professional Photograpy

A diagnózisok felállítása

A diagnosztizálás elsősorban a beteg kikérdezésén és fizikális vizsgálatán alapul. Mindkét gyulladás esetén meg kell tekinteni a garatot, a mandulákat és meg kell tapintani a nyirokcsomókat.

Torokgyulladásnál megvastagodott, vérbő, emiatt vörös színű nyálkahártya figyelhető meg. Felszíne a betegség elején száraz, amin a későbbiekben sárgás váladék, illetve vörös, apró szemölcs jellegű kiemelkedések jelennek meg. Szükséges felmérni a láz állapotát is, hiszen a láz mindig valamilyen kórokozó általi fertőzés jelenlétére utal. 

A fizikális vizsgálat további részét képezi még a már fentebb említett nyirokcsomó-duzzanatok feltérképezése, a máj és a lép megnagyobbodásának megállapítása, valamint kiütések keresése is. A garat váladékának laborvizsgálata is felhasználható a diagnózis megállapítása során.

Mandulagyulladásnál a garatmandulák, illetve a garat hátsó fala van megduzzadva, a vérbőség miatt pedig vörös színűvé válik. A későbbiekben a mandulák felszínén kisebb-nagyobb méretű, úgynevezett tüszők, sárgás foltok jelenhetnek meg, amelyek akár egybefüggő lepedékké is alakulhatnak. 

Az általános tünetek a tüszők megjelenésével együtt eredményezik a tüszős mandulagyulladást. A vérképből ilyenkor kiolvasható magas számú fehérvérsejt is bakteriális eredetű fertőzésre utal.

A torokgyulladás kezdeti tünete volt korábban olyan betegségeknek (pl. kanyaró, skarlát, rubeola), amelyek ma rendkívül csekély számban vannak jelen a védőoltásoknak köszönhetően.

Kezelésük

Torokgyulladásnál a tüneti kezelésre kell leginkább hangsúlyt fektetni. A betegség kialakulásakor is kerülni kell a nagyobb közösségi tereket. Fontos az ágynyugalom, a láz- és fájdalomcsillapítás, gyakori toroköblögetés, hideg vizes torokborogatás, bő folyadékfogyasztás. Antibiotikum szedése vírusfertőzés esetén nem, csak baktérium okozta megbetegedéskor jöhet szóba, elsősorban a szövődmények megelőzése érdekében.

A mandulagyulladásból való gyógyulást a legalább 10 napig tartó penicillin kúra segíti elő, melynek elsődleges célja még a szövődmények kialakulásának megfékezése is. 

Amennyiben a páciensnél penicillinérzékenység van jelen, makrolid típusú antibiotikum vagy clindamycin alkalmazásával kezelhető a betegség. A fájdalom és a gyulladás enyhítéséhez használhatunk hideg vizes borogatást a nyaki részen. Nagy fájdalommal járó nyelés esetén segít, ha az elfogyasztani kívánt ételt pépesítjük.

Pár otthoni praktika is segíthet

Fontos megjegyezni, hogy a házipraktikák enyhítik a tüneteket, de nem helyettesítik az orvosi kezelést. Ha súlyos vagy tartós tünetei vannak, mindenképpen konzultáljon orvossal!

Torokgyulladás kezelésére:

 1. Meleg sóoldat gargalizálása:
  • Oldjon fel egy teáskanál sót egy pohár meleg vízben.
  • Gargalizáljon ezzel az oldattal naponta többször.
 2. Meleg italok fogyasztása:
  • Teák, melegvíz mézzel és citrommal segíthetnek a torok hidratálásában - ugyanakkor a nagyon forró italokat kerülni kell, mert tovább ronthatják a nyálkahártya állapotát.
 3. Szopogatós cukorkák vagy torokfertőtlenítő cukorkák:
  • Olyan cukorkák, melyek mentolt vagy eukaliptuszt tartalmaznak, segíthetnek enyhíteni a torokfájást. Kiválasztásukban a gyógyszerész is tud segíteni.
 4. Pihenés és hidratálás:
  • Pihenjen, hogy az immunrendszere hatékonyabban küzdjön meg a fertőzéssel.
  • Sok folyadékot fogyasszon, például meleg tea, víz vagy levesek formájában.
 5. Propolisz szájöblítő:
  • A propolisz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Készítsen szájöblítőt propoliszból és vízből. Bioboltokban könnyen beszerezhető.Mandulagyulladás kezelésére:

 • Meleg sóoldat gargalizálása:
  • Ugyanazon módon, mint a torokgyulladás esetében.
 • Méz és citrom ital:
  • Meleg vízben oldjon fel egy teáskanál mézet és facsarjon bele citromlevet. Fogyassza el naponta többször!
 • Fokhagyma:
  • A fokhagyma antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Rágjon és nyeljen le fokhagyma gerezdeket.
 • Borsmentaolajos gargalizálás:
  • Adjon hozzá néhány csepp borsmentaolajat meleg vízhez, és gargalizáljon vele.
 • Propolisz spray vagy csepp:
  • A propolisz antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású. Használjon propolisz spray-t vagy cseppet.
 • Gőzbelégzés:
  • Forraljon vizet, hajoljon fölé, és lélegezze be a gőzt. Ez segíthet enyhíteni a torokfájást és a torokirritációt.

Gyógyulási esélyek

Az időben és megfelelő mértékben kezelt torok- és mandulagyulladás néhány hét alatt szövődménymentesen elmúlik. 

Ugyanakkor ki kell emelni, hogy az A csoportú béta-hemolitikus Streptococcus okozta fertőzés eredménytelen kezelésének súlyosabb szövődményei is lehetnek. Ezek egyike a garatmandulák melletti tályog kialakulása, amely jelentős torok- és nyelési fájdalmakkal jár. 

Ennél is súlyosabb szövődmény lehet a ma már meglehetősen ritkán előforduló, a fertőzést 6-21 nap után követő reumás láz. Az elsősorban gyermekeknél, fiatal kamaszoknál jelentkező betegség megelőzése nagyon fontos, hiszen megjelenése a későbbiekben akár súlyos szívproblémákat is okozhat.

Amennyiben fül-orr-gégészeti panaszai vannak, ne halogassa az orvos felkeresését: az Oktogon Medical Center kiváló szakemberekkel, odafigyeléssel és profizmussal gyógyítja a hozzánk látogató betegeket, legyenek azok bármely korosztályból.
Időpontfoglalás