Tudástár
  1. Tudástár
  2. Mindent a lepedékes torokgyulladásról
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Mindent a lepedékes torokgyulladásról

Mindent a lepedékes torokgyulladásról

gegegyulladas1

Különösen az őszi és a tavaszi időszakban nagyon sok beteg keresi fel háziorvosát torokfájással, illetve torokgyulladással, amihez sok esetben olyan súlyos szövődmények kapcsolódnak, hogy azzal érdemes elmenni egy fül-orr-gégészeti szakrendelésre.

A torokgyulladás már önmagában is egy rendkívül kellemetlen betegség, azonban lepedékes változata még több problémát tud előidézni, hiszen még nagyobb fájdalommal, továbbá kellemetlen nyelési nehézségekkel jár, ezért mielőbbi orvosi beavatkozást és kezelést igényel.

A pontos diagnózis és a célzott gyógyszeradagolás nagyon hamar képes megszüntetni egy egyszerű torokgyulladás esetén a beteg valamennyi kellemetlenségét, így a megfelelő kezelés mellett a páciens akár napokon belül visszakaphatja a régi életét.

A helyzet azonban sokkal komplikáltabb, ha lepedékes torokgyulladásról van szó: az alábbiakban egészen az alapoktól kezdve körbejárjuk a témát annak érdekében, hogy mindent megtudhassunk erről a betegségről.

Mit nevezünk torokgyulladásnak?

Ha meg akarjuk érteni a lepedékes torokgyulladás sajátosságait, akkor ahhoz vissza kell mennünk az alapbetegséghez. Hagyományos torokgyulladásról akkor beszélünk, ha a garatnyálkahártya valamilyen kórokozó hatására gyulladásos állapotba kerül.

Szezonban a betegeknek legalább a 10 százaléka torokgyulladásos tünetekkel jelentkezik kezelőorvosánál, és az ambuláns formában felírt antibiotikumoknak csaknem a felét alkalmazzák a betegség gyógyítására, noha fontos tudni, hogy az esetek döntő többségében nem születik kapcsolódó laborvizsgálat, azaz nem tárják fel, hogy milyen kórokozó áll a gyulladás mögött.

Ezért sok esetben az antibiotikum nem hatásos, bizonyos esetekben még tovább is ronthatja a helyzetet, ami súlyos szövődmények kialakulásához vezethet. A torokgyulladást ugyanis azon túl, hogy kórokozók idézik elő, azok nem minden esetben baktériumok, melyek ellen az antibiotikumok megfelelőek lehetnének.

Gyakran azonban igen, és a megfelelő gyógyszer kiválasztásával a nyelési nehézségek, valamint a gyulladásos tünetek egyaránt gyorsan, átlagosan 2-3 nap alatt megszűnnek, így az 5-7 napos antibiotikum kúra végére a beteg ismét megerősödve térhet vissza korábbi életéhez.

Tudni kell, hogy a torokgyulladás kialakulását a gyerekek 70 százalékánál és a felnőttek legalább 90 százalékánál nem baktérium, hanem vírus okozza. Tévedés, hogy a hideg önmagában káros a torokra, inkább az immunrendszerre gyakorolt negatív hatása fokozza a gyulladás kialakulásának a kockázatát.