Fül-orr-gégészet ügyelet minden hétvégén!

Ultrahang

A modern orvostudományban az ultrahang vizsgálat a leggyakoribb diagnosztikai és képalkotó eljárás

Előnye, hogy az emberi szervezetre biológiailag káros sugárterheléssel nem jár, miközben ellenjavallata vagy negatív hatásai nem ismertek, fájdalommentes, bármely életkorban elvégezhető, igény szerint ismételhető eljárás. Az ultrahang vizsgálat segítségével az emberi szervezet kétdimenziós ábrázolása válik lehetővé, mellyel az esetleges betegségek jól szűrhetők.

Az Oktogon Medical Centerben elérhető ultrahang vizsgálatok:

  • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat
  • Nyaki ultrahang vizsgálat
  • Emlők ultrahang vizsgálata
  • Vesekeringés vizsgálat
  • Ízület ultrahang vizsgálat
  • Végtagi és törzsi ultrahang vizsgálat
  • Végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálat
  • Csecsemők komplex ultrahang vizsgálat

A vizsgálat időtartama területtől és panasztól függően körülbelül 15-30 perc.

Hasi ultrahang vizsgálat esetén kérjük, a vizsgálat megkezdése előtt 6-8 órával már ne étkezzen, folyadékot (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz) csak kis mennyiégben igyon. Kismedence ultrahang előtt, folyadékfogyasztás és vizelet visszatartás javasolt.

Az ultrahang vizsgálatokról általános, bővebb leírást az alábbiakban olvashat:

Az ultrahang vizsgálatot a legtöbb esetben ismeretlen eredetű hasi fájdalmak feltérképezésekor alkalmazzák, ám a vizsgálattal nagyon jól feltérképezhetők a manapság egyre gyakoribb pajzsmirigyproblémák, a krónikus vesebetegségek, a nyaki daganatok jelentős része, az elsődleges és másodlagos tumorok. A nyirokcsomók jóindulatú, többnyire fertőzés következtében történő megnagyobbodásai egyaránt elkülöníthetők ultrahang vizsgálat által a jelentősebb, speciális kezeléseket igénylő problémáktól.

Az ultrahang vizsgálat előnye továbbá, hogy nagyon gyors és pontos képet lehet vele kapni a test lágyrészeinek ellenőrzésekor, így egyes jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozásokat egyaránt pontosan fel lehet térképezni a segítségével.

Az ultrahang vizsgálat tökéletes eljárás az erek állapotának felmérésekor is, amire a legtöbb esetben a nyaki verőerek úgynevezett doppler ultrahangos ellenőrzésekor kerülhet sor. A diagnosztikával könnyedén megállapítható a centrális és a perifériás artériák általános állapota, így érszűkület, mélyvénás trombózis vagy a vénás keringés vizsgálata során szintén kitűnő módszer.

Az ultrahangos képalkotásnak nagy szerepe van az emlődiagnosztikában is. A páciens tüneteinek és panaszainak függvényében 35-40 éves kor alatt ez a módszer javasolt a leggyakrabban, míg 40 év felett a nők emlővizsgálata már mammográfiával is történik.

Az ultrahang vizsgálatot ma már a csecsemők állapotfelmérésére is kötelezően használják a koponya, a has, a csípők ellenőrzésekor, melyre általában 4-8 hetes korban kerül sor.

Árak

Emlők ultrahang vizsgálata16000 Ft
Hasi ultrahang16000 Ft
Vese keringés vizsgálata16000 Ft
Végtagi vénák és artériák duplex ultrahang vizsgálata16000 Ft
Izületek ultrahang vizsgálata(váll, csípő, térd)16000 Ft
Végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálata 16000 Ft
Csecsemők komplex ultrahang szűrése(koponya, has, csípő)16000 Ft
Ugyanazon a napon két régió vizsgálata 32.000 forint helyett25000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Kapcsolódó orvosaink