Allergológia

Az allergia egyre több felnőtt életét befolyásolja napjainkban, így kiemelt jelentősége van a pontos diagnózisnak és a szakszerű kezelésnek. 
Az Oktogon Medical Center különös figyelmet fordít a felnőttek fül-orr-gégészeti allergológiai vizsgálataira, modern technológiák és magasan képzett szakemberek által.

Rendelési idő

Rendelési cím

 • Oktogon Medical Center 1 - A rendelési idők változhatnak 1062 Budapest, Andrássy út 46. 1. em 9/a Az aktuális időpontokat időpontfoglalási rendszerünkben találja
Kapcsolatfelvétel Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Allergológia
bemutatása

Az allergia egyre több felnőtt életét befolyásolja napjainkban, így kiemelt jelentősége van a pontos diagnózisnak és a szakszerű kezelésnek.
 

Az Oktogon Medical Center különös figyelmet fordít a felnőttek fül-orr-gégészeti allergológiai vizsgálataira. Intézetünk modern technológiát és magasan képzett szakembereket alkalmaz, biztosítva ezzel a legprecízebb diagnosztikai és terápiás lehetőségeket légúti allergiák esetén. Az Oktogon Medical Centerben a célunk, hogy minden páciens számára elérhetővé tegyük a legmodernebb és legbiztonságosabb ellátást.

Mi az allergológia?

Az allergológia az orvostudomány azon ága, amely az allergiás megbetegedésekkel foglalkozik. Allergia esetén a szervezet túlzottan érzékenyen reagál bizonyos környezeti anyagokra, úgynevezett allergénekre, amelyek többsége egyébként ártalmatlan az emberek nagy részére. 

A fül-orr-gégészeti allergológia különösen a légutakon keresztül bejutó allergénekre koncentrál. Klinikánkon a felnőttkorúak számára kínált vizsgálatok célja, hogy azonosítsák ezeket az allergéneket, és megfelelő kezelést biztosítsanak a tünetek enyhítésére.
Ingyenes stockfotó állat, allergia, allergiás témában Stockfotó
Forrás: Pexels

A leggyakoribb légúti allergének

A légúti allergének között számos olyan anyag található, amelyek jelentősen befolyásolhatják az érintettek mindennapjait. Különös figyelmet fordítunk ezek azonosítására, hogy a páciensek tisztában legyenek azzal, mire érzékenyek. A leggyakoribbak közé tartoznak a pollenek, amelyek a növények virágporai és az év bizonyos szakában különösen magas koncentrációban lehetnek jelen a levegőben. 

Továbbá, az állati szőr, a háziporatkák, és a penészspórák is gyakori allergének, amelyek a lakókörnyezetben könnyen felhalmozódhatnak és problémákat okozhatnak.
 

Allergológiai tünetek felismerése

Allergiás reakciók esetén fontos felismerni a korai tüneteket, hogy időben elkezdődhessen a megfelelő kezelés. 

Gyakori tünetek

 • orrfolyás
 • orrdugulás
 • tüsszögés
 • torokviszketés
 • szemviszketés
 • könnyezés 

Ritka tünetek

 • fáradtságérzet
 • fejfájás
 • légzési nehézségek
Ingyenes stockfotó függőleges lövés, influenza, kanapé témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Diagnosztikai módszereink

Az allergológiai vizsgálatok elengedhetetlen részei a diagnózis felállításának és a hatékony kezelési terv kialakításának. Klinikánkon két fő vizsgálati módszert alkalmazunk a fül-orr-gégészeti allergológia területén:

 • Prick-teszt (Bőrpróba): Ez a teszt gyors és megbízható módszer az allergiás reakciók kimutatására. Különböző potenciális allergének bőr alá történő bejuttatásával ellenőrizzük, hogy a páciens milyen reakciót mutat. A teszt során figyelni kell a bőrreakciókra, mint például a bőrpír vagy a duzzanat, amelyek az allergiás érzékenységet jelzik. Prick tesztet csak 18 éves kor felett végzünk klinikánkon.
 • Allergia teszt vérvételből: Vértesztünk segítségével az immunrendszer által termelt antitestek szintjét vizsgáljuk, amely segít azonosítani a specifikus allergéneket, amelyekre a páciens allergiás. Ez a teszt különösen hasznos lehet azok számára, akik bőrpróbát nem végezhetnek el bizonyos egészségügyi okokból.

Mikor nem végezhető el a prick-teszt

 • Várandósság,
 • Szoptatás,
 • Bőrproblémák esetén, (pl.: ekcéma, pikkelysömör) vagy kiterjedt tetoválás az alkar területén,
 • Ha rendszeresen szteroidot szed, vagy injekciós szteroid készítményt kapott az elmúlt időszakban,
 • Illetve, ha bármilyen ismert akut fertőzése áll fenn.

Előkészületek a vizsgálatokhoz

A pontos és megbízható eredmények érdekében fontos, hogy a páciensek megfelelően készüljenek fel az allergológiai vizsgálatokra. 

 • Prick-teszt előtti előkészületek: Fontos, hogy a teszt előtt legalább egy héttel hagyja abba a páciens az antihisztaminok szedését, mivel ezek befolyásolhatják a bőrreakciót, így hamis negatív eredményhez vezethetnek. Szintén ajánlott kerülni a bőrirritációt okozó tevékenységeket vagy termékeket, mint például erős szappanok vagy krémek használata a vizsgálati területen.
 • Allergia teszt vérvétel előtti figyelmeztetések: Ez a teszt általában kevésbé érzékeny az előkészületekre, azonban fontos, hogy a páciens tájékoztassa orvosát minden jelenleg szedett gyógyszerről, beleértve a vény nélküli gyógyszereket és étrend-kiegészítőket is, mivel ezek befolyásolhatják az eredményeket.
Ingyenes stockfotó betegségmegelőzés, Egészség, érszorító témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Kezelési lehetőségek és tanácsok

Miután a diagnosztikai vizsgálatok megerősítették az allergének jelenlétét, az Oktogon Medical több kezelési lehetőséget is kínál a tünetek enyhítésére és az életminőség javítására. 

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek segítenek csökkenteni az allergiás reakciókat, mint például az orrdugulást, orrfolyást, szemviszketést és tüsszögést. Az Oktogon Medical szakemberei segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb típust és adagolást a páciens egyéni igényeihez.
 • Nasális kortikoszteroid spray-k: Ezek a spray-k segítenek csökkenteni az orrüreg gyulladását, amely az allergiás reakciók egyik leggyakoribb oka. Ezen kívül enyhítik az orrdugulást és javítják a légzés minőségét.
 • Allergénspecifikus immunterápia: Ez egy hosszú távú kezelés, amely célja az immunrendszer toleranciájának növelése az adott allergénekkel szemben. A terápia során apránként növeljük az allergén adagját, így fokozatosan csökkentve az allergiás tüneteket.
 • Személyre szabott tanácsadás: Az Oktogon Medicalben különös figyelmet fordítunk arra, hogy a pácienseink megértsék, hogyan kezelhetik és kerülhetik az allergénekkel való érintkezést otthon és a mindennapi életben.
Ingyenes stockfotó analízis, beltéri, diagnosztikai orvosi eszköz témában Stockfotó

Forrás: Pexels


Ha Ön is légúti allergiás tünetekkel küzd, és fontos az életminősége javítása, ne várjon tovább!
Válassza az Oktogon Medical Center szakértőinek professzionális segítségét! A foglalás gombra kattintva jelentkezzen be hozzánk allergológiai vizsgálatra, és tárjuk fel együtt tüneteinek okait!

Allergológia magánrendelés árak

Allergológia árak

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 1 órával ingyenes. Az 1 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 100%-át páciensünk köteles megfizetni.
Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Fizetési lehetőségek: készpénz és bankkártya

Időpontfoglalás