Obezitológiai magánrendelés

Rendelési idő

 • Szerda ( dr. Márián Alexandra ) 16:00 - 20:00

Rendelési cím

 • Oktogon Medical Center 1 - A rendelési idők változhatnak 1062 Budapest, Andrássy út 46. 1. em 9/a Az aktuális időpontokat időpontfoglalási rendszerünkben találja
Időpontfoglalás Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Obezitológia
bemutatása

Mi az obezitológia, mivel foglalkozik az obezitológus?

Az obezitológia egy összetett, több szakterületet átölelő tudományág, amely arra irányul, hogy felmérje a túlsúlyos, elhízott emberek anyagcsereállapotát, megállapítsa az elhízást kiváltó oki tényezőket, ezek alapján pedig meghatározza azt az egyénre szabott terápiát, amivel a túlsúly korrigálható.

Az elhízást a testmagasságból és a testsúlyból számított testtömeg index (BMI, azaz body mass index) alapján lehet megállapítani. Túlsúlyosnak azokat tekintjük, akiknek ez az érték 25-30 kg/m 2 értékhatár között van, míg elhízottnak a 30 kg/m 2 fölötti értékkel rendelkezők minősülnek.

Miért fontos obezitológiai magánrendelés felkeresése?

Az elhízás sajnos ma már népbetegségnek számít, különösen igaz ez a nyugati típusú társadalmakra, azon belül Magyarországra is. Még nagyobb probléma, hogy a gyermekek körében is sokan érintettek a túlsúlyban vagy elhízásban. Fontos tudni, hogy itt nem csupán esztétikai problémáról van szó, hanem a túlsúly nagyon sok betegségnek lehet a kiváltó oka. Nem véletlenül szerepel hazánk minden évben a világ „élvonalában” a rákos megbetegedések vagy a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek tekintetében.

Az elhízás – többek között – az alábbi problémákat idézheti elő:

 • a zsírszövetben jelen lévő anyagok hatására romlik az inzulinhatás, megnő a cukorbetegség kialakulásának esélye,
 • növekszik a vérnyomás, illetve a pulzusszám, a szív nagyobb terhelésnek lesz kitéve,
 • a hasi elhízás különösen megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét,
 • csökkenti a fertőzések elleni védekezőképességet,
 • növeli az alvási apnoé, valamint az asztmatikus tüdőbetegségek kialakulásának esélyét,
 • megterheli a teherhordó ízületeket (pl. térd, csípő), ami ízületi kopáshoz, egyéb mozgásszervi megbetegedésekhez vezethet.

A fentiek megelőzése érdekében mindenképp ajánlott obezitológiai szakrendelés felkeresése, ha valaki túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás leginkább a helytelen táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód következménye, de az esetek 10-15%-ában egyéb okok állnak a háttérben, pl. betegségek, gyógyszermellékhatások, genetikai, hormonális okok. Az ilyen esetekben még nagyobb jelentősége van az obezitológiai szakrendelés felkeresésének.

Mikor ajánlott obezitológiai szakrendelés felkeresése?

Az alábbi esetekben ajánlott felkeresni obezitológiai magánrendelést:

 • ha az Ön BMI-indexe meghaladja a 25-ös értéket,
 • ha hirtelen ismeretlen hátterű súlynövekedést tapasztalt,
 • ha a túlsúly tényét szeretné diagnosztizáltatni, illetve azt kezeltetni,
 • ha a túlsúly okának hátterére kíváncsi,
 • ha korábban a fogyókúrák már nem vezettek eredményre, vagy a fogyást követően a túlsúly visszatért,
 • ha a túlsúllyal összefüggő szövődmények, társbetegségek kezelése válik szükségessé,
 • ha a családban már többen is túlsúllyal küszködnek,
 • ha az egészségmegőrzés, tervezett diéta fontos az Ön számára.

Mi történik az első obezitológiai szakrendelésen?

Az első találkozás során a szakorvos részletesen kikérdezi a beteget, majd fizikális vizsgálatok következnek a túlsúly, elhízás tényének megállapítása, az azt kiváltó lehetséges okok kiderítése érdekében.

A kikérdezés során a kezelőorvos kitér arra, hogy mikortól figyelhető meg a súlygyarapodás, a betegnek milyen étkezési, mozgási szokásai vannak, milyen munkát végez. Fontos tudni a korábbi és/vagy jelenlegi betegségekről, műtétekről, gyógyszer- és vitaminszedésről, illetve hogy a családban korábban előfordult-e elhízás vagy egyéb betegségek.

A fizikális vizsgálat részét képezi a testmagasság, a testsúly, valamint a haskörfogat megmérése. Meghatározzák a testzsír arányát, megmérik a vérnyomást, a pulzust és az oxigéntelítettséget. Az orvos meghallgatja a szívet és a tüdőt, megtapintja a páciens hasán keresztül a belső szerveket.

Milyen további vizsgálatok jöhetnek szóba a későbbiekben?

A beteg kikérdezése és a fizikális vizsgálatot követően laborvizsgálatokra lehet szükség, melyek az inzulinrezisztencia, a húgysav, lipidprofil, máj- és vesefunkció, vizelet, TSH, kortizol, vizsgálatára terjednek ki, de vércukor terheléses vizsgálatra is szükség lehet.

Indokolttá válhat kardiológiai, illetve ortopédiai vizsgálat is a későbbi terhelhetőség feltérképezése miatt.

A társbetegségek diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok elrendelése is nagyon fontos.

A vizsgálatok végeztével kiderül az elhízás mértéke, és meghatározásra kerül az a célérték is, ami az elérendő testsúlyt jelenti.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a testsúly csökkentésére?

Ha az elhízás hátterében a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll, akkor a hosszútávú megoldás érdekében életmódváltásra van szükség, ami étrendbeli változtatást és rendszeres testmozgást igényel. Meg kell határozni a bevinni kívánt táplálék kalóriatartamát, összetételét, cukorbetegeknél fokozott figyelmet igényel a szénhidráttartalom is. A napi kalóriabevitel számolásának kiemelt jelentősége van. Ehhez nagy segítséget tudnak jelenteni ma már a különböző mobilapplikációk is. Az étrend kialakításánál a cukorbetegségen kívül más társbetegségekre is tekintettel kell lenni.

Gyógyszeres terápiára akkor lehet szükség, ha a tartós életmódváltás ellenére is 27 és 30 közötti értéken marad a BMI-index, amihez más betegség is társul. A gyógyszeres kezelésről a szakorvos dönt.

Sebészeti beavatkozásra lehet szükség extrém mértékű elhízás esetén, ami lehet például gyomor bypass műtét vagy gyomorballon behelyezése.

A társbetegségek kezelésének is meg kell történnie a túlsúly kezelése mellett.

A fentiekből jól látszik, hogy meglehetősen komplex problémáról van szó, ami számos szakterület (belgyógyászat, gasztroenterológia, kardiológia, dietetika, reumatológia, pszichológia) együttműködését teszi szükségessé, legyen szó a túlsúly vagy a társbetegségek diagnosztikájáról vagy kezeléséről. Az említett szakterületek szakorvosai klinikánkon az Ön rendelkezésére állnak, ezáltal valamennyi probléma egy helyen, hatékonyan kezelhetővé válik.

Szükség van-e kontrollvizsgálatokra?

A kontrollvizsgálatoknak kiemelt jelentősége van a túlsúly kezelésébe, mivel ezek során lehet megbizonyosodni arról, hogy hogyan halad az életmódváltás, fellépett-e valamilyen panasz a diéta vagy a gyógyszeres kezelés kezdete óta.

A kontrollvizsgálatok pszichológiai szempontból is komoly szerepet töltenek be az állandó motivácó, a megfelelő pszichés támogatás biztosítása céljából.

Obezitológia magánrendelés árak

Obezitológia árak
 • Szakorvosi konzultáció 35000 Ft
 • Kontroll vizsgálat 30000 Ft
 • Receptírás 2000 Ft
 • Hétvégi/ünnepnapi díj + 6000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 1 órával ingyenes. Az 1 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 100%-át páciensünk köteles megfizetni.
Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Fizetési lehetőségek: készpénz és bankkártya

Időpontfoglalás