Tudástár
  1. Tudástár
  2. Tüszős mandulagyulladás

Tüszős mandulagyulladás

mindent-a-tuszos-mandulagyulladasrol

A tüszős mandulagyulladás a torokmandulák bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladásos megbetegedése, ami rendszerint más felső légúti problémákkal is együtt jár.

A torokmandulák gyulladásos állapotát a felnőtt betegek legalább 90 százalékánál valamilyen vírus okozza, míg a gyermekeknél ez az arány sokkal alacsonyabb, nagyjából 60-70 százalékra tehető.

Érdekesség, hogy a legtöbb esetben nem egyértelmű, illetve nem is derül ki, hogy konkrétan melyik kórokozó idézte elő a gyulladásos állapotot. Ha viszont baktérium áll a háttérben, akkor az esetek jelentős többségében a Streptococcus pyogenes okozza a bajt.

A mandula az immunrendszer része

Kevesen tudják, de a mandulák az immunrendszer részét képezik, és rendkívül fontos szerepük van abban, hogy az emberi szervezetet megvédjék a legkülönfélébb kórokozóktól, tehát megmaradása, egészségének megőrzése fontos feladat.

A mandulák az úgynevezett Waldeyer-féle lymphatikus torokgyűrű részei, melyek a légutak, valamint a tápcsatorna közös nyirokrendszereként működnek. Ehhez a torokgyűrűhöz sorolható többek között a két torokmandula, a garatmandula, a nyelvmandula, valamint a többi más egyéb nyirokszövet-szaporulat is.

Fonendoszkóp tüszős mandulagyulladás kivizsgálásra
Kép forrása: Negative Space/
Freerange Stock

 

Gyakran kísér más betegséget a tüszős mandulagyulladás

Noha önmagában is nagyon gyakran előfordul, a mandulák gyulladása azonban sok esetben kísérhet más betegségeket, nem ritkán súlyosabb fertőző problémákat is, mint amilyen például a rubeola, a herpangina vagy a mononukleózis.

Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy a tüszős mandulagyulladás kezelés nélkül könnyedén okozhat szövődményeket, tovább terjedhet a légutak alsó részére, de akár még az arcüregek vagy a középfül gyulladását is előidézheti.

 

Fontos mielőbb fül-orr-gégészhez fordulni!

A tüszős mandulagyulladás egy nagyon súlyos állapot, ami sokszor jár együtt lázzal és jelentős fájdalommal. Ezt a betegek többsége nehezen viseli és gyors segítségre vágyik, miközben a háttérben a szövődmények veszélyesek is lehetnek.

Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben a tüszős mandulagyulladás tüneteit érezzük magunkon, vagy csak nagyon fáj a torkunk, feltétlenül menjünk el egy fül-orr-gégészeti szakrendelésre, ahol mielőbb diagnosztizálják a problémánkat.