Tudástár
 1. Tudástár
 2. Az arcüreggyulladás tünetei és kezelése
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Az arcüreggyulladás tünetei és kezelése

Az arcüreggyulladás tünetei és kezelése

arcureggyulladas

Az arcüreggyulladás, orvosi nevén sinusitis, gyakori probléma, amely az orr és az arcüregek területén jelentkezik. Ebben az írásban részletesen elemezzük ennek a kellemetlen állapotnak a kialakulását, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Anatómia alapfokon

Az arckoponyát alkotó csontokon belül üregek találhatók, név szerint a következők: arcüreg, homloküreg, rostasejtek és az ékcsonti üreg. Ezeket összefoglaló néven orrmelléküregeknek nevezzük. Belső felületüket csillószőrös mirigyhám borítja. 

Valamennyi összeköttetésben áll az orrüreggel oly módon, hogy az orrüregben található félhold alakú nyílásba nyílnak. Amikor ennek a félholdnyílásnak a nyálkahártyáján bekövetkező, gyulladás okozta duzzanat elzárja az orrmelléküregeket, akkor a bennük termelődő folyadék nem tud távozni. 

Az arcüregek helyzete.
Kép forrása: NIAID/Flickr

Ez gyakran eredményezi az orrmelléküregek, köztük a legnagyobb méretű arcüreg gyulladásának kialakulását. Szinte nincs olyan ember, akinek az életében ne fordulna elő a megbetegedés.

Az arcüreggyulladás okai

Az okok között legtöbbször valamilyen felső légúti fertőzés jelenléte említhető meg. Itt fontos kiemelni azt is, hogy a náthát például sokan nem veszik komolyan és nem fordítanak kellő figyelmet annak kezelésére. 

Ennek következtében számítani lehet szövődményként az arcüreggyulladás kialakulására. A fertőzéseket leginkább a Haemophilus influenzae és Streptococcus pneumoniae, ritkább esetben Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus és anaerob baktériumok idézik elő.

A felső légúti fertőzések azonban nem eredményeznek minden esetben arcüreggyulladást. Bizonyos hajlamosító tényezők megléte esetén nagyobb az esély, hogy az orrnyálkahártya- gyulladásból létrejöjjön ez a betegség is. 

Ilyen lehet például felnőttek esetében az orrsövényferdülés és az orrpolip, gyermekeknél pedig a megnagyobbodott orrmandula. Asztmás, továbbá allergiás egyéneknél is gyakoribb a szóban forgó kórkép megjelenése.

Rizikófaktort jelenthetnek az arcüreghez közel elhelyezkedő fogak (nagyőrlő, kisőrlő) gyökereiben képződő megbetegedések is.

Az arcüreggyulladás tünetei

A betegség a nátha során sokszor tapasztalt tünetekkel kezdődik:

 • jellemző az orrdugulás
 • erős orrfolyás
 • köhögés, tüsszögés
 • megemelkedett testhő, láz
 • gyengeség-érzet
 • az arcüreg elzáródása nyomán feszítő fejfájás
 • és az arc fokozott érzékenysége érintésre.

Jól megfigyelhető és jellegzetes tünet a nyomásra, kopogtatásra jelentkező lokális fájdalom az arccsontnak annak a részénél, amely mögött a gyulladás kialakult. Súlyosabb esetben, leginkább gyerekeknél magas láz is felléphet.