Tudástár
  1. Tudástár
  2. Tartós orrdugulás? Nem csak az allergia okozhatja!
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Tartós orrdugulás? Nem csak az allergia okozhatja!

Tartós orrdugulás? Nem csak az allergia okozhatja!

Marco Verch Professional Photograpy2

Miután a megfázásos betegségek egyik elsődleges tünete, ezért élete során mindenki többször megtapasztalhatja az orrdugulás kellemetlenségeit. Csakhogy ez az állapot sok esetben állandósulhat, ami rengeteg panaszt okozhat az érintettek számára.

A tartós orrdugulás minden esetben egy alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálást igényel – különösen abban az esetben, ha nem tartozik hozzá nátha vagy más egyéb légúti megbetegedés, ami egyértelműen kiváltotta volna.

Hogy mi okozhat elhúzódó orrdugulást? Az Oktogon Medical Center fül-orr-gégészeti osztálya segít megválaszolni ezt a kérdést az alábbiakban!

A legtöbb esetben allergia áll a tartós orrdugulás hátterében

Amennyiben valaki nyáron, illetve az átmeneti évszakokban gyakori- vagy folyamatos orrdugulástól szenved, akkor elsődlegesen arra gondol, hogy valamilyen allergiás megbetegedés állhat a háttérben.

A feltételezés a legtöbbször helyes, hiszen valóban az allergia egyik jellegzetes tünete a kellemetlen orrdugulás, amit minden esetben egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálattal, majd kapcsolódó allergiatesztekkel lehet igazolni, illetve ezek alapján később megfelelően kezelni.

Ma már rengeteg olyan készítmény található a piacon, ami segít az orr nyálkahártyájának lohasztásában – ezzel pedig az orrdugulás megszüntetésében – úgy, hogy a kérdéses gyógyszerhez nem tud hozzászokni a szervezet, illetve nem okoz irritációt sem.

Itt fontos azonban megjegyezni, hogy az allergia bár elsődleges tényező, közel sem az egyetlen olyan probléma, ami tartós orrdugulást eredményezhet, így ha a vizsgálatok és tesztek negatív eredményt hoznak, tovább kell folytatni a kutakodást.

Minden esetben allergiára utal azonban, ha a panaszok évente ugyanabban az időszakban jelentkeznek, és az orrduguláshoz jellemzően vizenyős orrváladék társul.

Orrdugulás kezelése orrspray-el
Kép forrása: Marco Verch Professional Photograpy

A reflux is okozhat tartós orrdugulást

Miután a reflux, illetve a kapcsolódó panaszok lassacskán egyfajta népbetegséggé válnak, ezért fontos rögtön második problémaforrásként megjelölni, mint a tartós orrdugulás egyik okozóját.

Ennek az oka, hogy miután a nyelőcsőbe visszakerülő savas gyomortartalom folyamatosan marja, gyakran gyulladásban tartja a gége és a garat környékét, ez az állapot reflex-szerűen irritálja az orr nyálkahártyáját is, ami tartósan gyulladt állapotban nyilvánul meg.

Azon túl, hogy ennek kellemetlen orrdugulás a következménye, sajnálatos módon a gyulladás még az orrpolipok kialakulását is elősegítheti. Ezért gyakori, hogy a visszatérő orrpolipok hátterében sokszor a reflux áll, mint kiváltó ok, így annak a megszüntetésére kell koncentrálni.

Maga az orrpolip is akadályozhatja az orrjárat átjárhatóságát

Ha már szóba került a reflux kapcsán, akkor emeljük ki a sorból rögtön az orrpolipot, mint a tartós orrdugulás egyik kiváltóját. Megjelenéséhez nem szükségesek savproblémák, más okból is kialakulhat, illetve okozhat kellemetlenségeket.

Az orrpolip gyakorlatilag az orrban található nyálkahártya polipszerű duzzanata, ami a folyamatos növekedés hatására idővel akár az egész orrjáratot elzárhatja, így az orrdugulás állandó nehézlégzéssel párosul.

Minden esetben alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálásra és kezelésre van szükség ahhoz, hogy az orrpolip eltüntethető legyen. Ehhez gyakran elegendő csak szteroid tartalmú orrspray használata, néha azonban elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.

Az orrpolip a legtöbbször az orrnyálkahártya kezeletlen gyulladása miatt alakul ki, és méretétől függ, hogy csak az egyik vagy mindkét orrjáratot érinti, illetve ott részleges, netán teljes dugulást okoz.

A krónikus arcüreggyulladás egyik tünete lehet a tartós orrdugulás

Nagyon sokszor az elhúzódó orrdugulás hátterében krónikus arcüreggyulladás áll, amit a legtöbbször valamilyen elhanyagolt betegség idéz elő, például kezeletlen nátha vagy allergia, amit az orrban található nyálkahártya tartós gyulladása követ.

Ilyenkor az állandósuló orrdugulás mellé jellemzően hátsó garatfali csorgás jelentkezik, ez segít megkülönböztetni a jelenséget más kórképektől. Fül-orr-gégészeti kezelés nélkül a beteg állapota romlik, miután az orrváladék mennyisége növekszik, később besűrűsödik.

Ez rengeteg kellemetlenséget okoz már napközben is, de főként esténként a fentiek mellé erős köhögési rohamok társulhatnak. Fontos mindig feltárni a kiváltó okot ahhoz, hogy a betegséget megfelelő módon lehessen kezelni.

A kiváltó ok pedig a legtöbb esetben az allergia, de az imént már említett reflux is előidézhet krónikus gyulladást, tehát nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő kivizsgálás fontosságát.

Az orrdugulás az orrsövényferdülés tünete is lehet

Az orrsövényferdülés ismét egy olyan elváltozás, aminek az egyik tünete az elhúzódó orrdugulás lehet. Nagyon jellegzetes, kizárólag az egyik orrjáratot érintő problémáról van szó, ami egy egyszerű fül-orr-gégészeti vizsgálat során könnyedén feltárható.

A ferde orrsövény gyakran már szabad szemmel jól látható, érdekessége pedig, hogy nemcsak szerzett betegségről beszélünk – sokszor egy sérülés váltja ki –, hanem a háttérben genetikai elváltozások is meghúzódhatnak.

A féloldali orrdugulás mellett jól elkülöníthető más problémáktól azáltal, hogy az orrváladék mellé orrhangú beszéd, valamint visszatérő fülkürthurut, illetve arcüreggyulladás jelentkezhet az érintett páciensnél. Sajnos az orrsövényferdülés minden esetben csak műtéti úton kezelhető.

Orrdugulás kellemetlen tüneteket okoz
Kép forrása: Ermateb

Az orrmandula megnagyobbodás szintén tartós orrduguláshoz vezet

Az orrmandula megnagyobbodása egy kifejezetten gyermekeket érintő probléma, aminek az egyik tünete az elhúzódó orrdugulás. Ehhez azonban szintén nagyon jellegzetes kísérőtünetek tartoznak.

Példának okáért a gyermek szája folyamatosan nyitva, azon keresztül veszi a levegőt, éjszakánként horkol, nem érez szagokat és ízeket, gyakrabban beteg, de az ismétlődő fül- és arcüreggyulladás is gondot okoz, miután az orrváladék nem tud megfelelően kiürülni.

Az orrmandula megnagyobbodása mindig tartós fül-orr-gégészeti ellenőrzést igényel, a kezelés azonban rengeteg tényező függvénye.

Így 9-10 éves korra sok esetben magától elmúlik, máskor gyógyszeres kúrára van szükség, de súlyos panaszoknál csak a műtét segíthet.

Az orrkagyló megnagyobbodása szintén problémaforrás

Az emberi orr üregében három speciális orrkagyló helyezkedik el, az egyik alul, a másik középen, a harmadik pedig felül. Ezek a beáramló levegő szűréséért felelnek a párásítás és a felmelegítés mellett.

Amennyiben az orr nyálkahártyája valamilyen okból kifolyólag tartós gyulladásban van, akkor az orrkagylók megnagyobbodhatnak és fizikai akadályt képezve gátolják a légzést, ami orrduguláshoz hasonló tünetet eredményez.

A legtöbb esetben az orrkagyló szerzett rendellenesség, egyedül a csontos vázzal rendelkező középső típus tud veleszületett formában megnagyobbodni. Bármelyik eset is álljon fenn, a probléma csak műtéti úton kezelhető.

Bizonyos gyógyszerek is kiválthatnak orrdugulást

Bár sokak számára meglepő lehet, azonban nagyon sok gyógyszerről is tudunk, ami mellékhatásként tartós orrdugulást vált ki. Gyakran okoznak például ilyen mellékhatást – az orrkagyló megnagyobbodása mellett – a különféle vérnyomáscsökkentők.

Előfordulhat továbbá, hogy az orrdugulás hátterében fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők állnak, sőt gyakori eset, hogy bizonyos antibiotikumok váltják ki. Ilyen esetekben hisztamin intolerancia állhat a háttérben.

A kérdéses készítmények ugyanis hisztamint szabadítanak fel a szervezetben, és jellemző tünetek kapcsolódnak hozzájuk, például puffadás, hányinger, hasfájás, fejfájás, kiütések és bőrpír.

Kevesen tudják, de főként a vény nélkül kapható nyálkahártya lohasztó orrsprayk túlzott használata is előidézhet orrdugulást. A túl sok gyógyszer ugyanis egy idő után fokozza a nyálkahártya reakcióját, és éppen ellentétes hatást vált ki az orrban.

Ha tartós orrdugulásban szenved, akkor fontos tudnia, hogy nem kell együttélnie vele: keresse fel fül-orr-gégészeti szakrendelésünket és segítünk megoldani problémáját.
Időpontfoglalás