Tudástár
  1. Tudástár
  2. Orrsövényferdülés
Kiemelt Újdonságaink: Orvos- esztétikai kezelések, illetve beavatkozások

Orrsövényferdülés

orrsovenyferdules

Az orrsövényferdülésről röviden

Az orrsövényferdülés egy összefoglaló kifejezés, ami ennek a területnek az aszimmetrikusságára, különböző formájú és mértékű deformitásaira utal. Az esetek döntő többségében ennek fejlődésbeli okai vannak, előfordul viszont, amikor valamilyen orrot ért baleset következtében alakul ki a probléma. Bizonyos esetben ez olyan méreteket ölthet, ami kellemetlen panaszok, esetleg betegségek kialakulásához vezethet. Ilyenek többek között a nehezített orrlégzés, az orrdugulás vagy a krónikus légúti gyulladások is.

Előfordulása, okai

Nagyon gyakori jelenségről van szó, egyes becslések szerint akár a népesség kétharmada is érintett lehet ilyen-olyan mértékű orrsövényferdülésben. A nemi megoszlás tekintetében a férfiak vannak valamivel nagyobb többségben.

Az okokat illetően a balesetből, sérülésekből származó panaszok nem igényelnek részletes magyarázatot. Az orr fejlődésének rendellenességeiről viszont már érdemes bővebben is beszélni.

A nyálkahártyával fedett orrsövény két részre osztja az orrüreget. Elülső része porcos, míg hátsó része csontos elemekből épül fel. Ezeknek az elemeknek a fejlődése már magzati korban elkezdődik. Sokunknál előfordul azonban, hogy az orr csontos, szilárd alapja és oldalsó része nem fejlődik olyan gyorsan, mint az orrsövény. Ez oda vezet, hogy a gyorsabban növő orrsövény nem fér el az orrüregben és különböző irányokba, oldalra vagy lefelé kitér, elhajlik. Mivel a porcos rész jóval rugalmasabb, ezért a deformitások leginkább itt jelentkeznek.

Tünetek

Az orrsövényferdülés – annak mértékétől függően – többféle tünetet eredményezhet. A legtöbb esetben tünetmentes marad, legfeljebb esztétikai ( az esetek döntő többségében, a traumás eredetű orrsövényferdüléseket leszámítva a külső orrváz nem ferde, akár jelentősebb orrsövény ferdülés mellett sem, így nem jelent esztétikai problémát ) problémát okoz.

Súlyosabb formája már komolyabb panaszokat válthat ki. A nagyobb egyenetlenségek révén megváltozik az orrlégzés megfelelő szellőzése. Oldalirányú ferdeség esetén az egyik orrjárat túl szűkké, a másik túl tággá válhat. Ennek lehet a következménye többek között orrfolyás, fejfájás, az orrmelléküregek gyulladása, visszatérő középfülgyulladás, hallásromlás. Kezeletlenség esetén horkolás is kialakulhat.

Diagnózisa

A diagnózis felállítását a problémás terület megtekintésén, valamint a beteg panaszainak megismerésén kívül bizonyos vizsgálatok is segítik. Ezek közül a legfontosabb az orrtükrözés. Ennek endoszkópos változatával az orrüreg hátsó részei is feltérképezhetők. Hasznos lehet bizonyos esetekben még CT- vagy MR-vizsgálat is az orrüregről és az orrmelléküregről, erről szintén a szakorvos dönt.

Kezelése

Az orrsövényferdülés kezelésére konzervatív eljárás nem alkalmazható, kizárólag műtéttel szüntethető meg a probléma. A beavatkozásra a fül-orr-gégész tesz javaslatot. Mindenképpen indokolt átesni rajta, ha az orrsövényferdülés révén a fentebb említett panaszok krónikussá válnak. A beteg és az orvos – az orvos szakvéleménye és javaslata alapján – közösen dönthetnek arról, hogy a műtét helyi érzéstelenítés vagy altatás mellett történjen.

Az eljárás rendszerint az érzéstelenítő folyadék befecskendezésével kezdődik, amit a porchártya és a porclemez közé juttatnak be. Ez abban is segít, hogy a lágyrészek gyorsan és kíméletesen leválaszthatók legyenek az orrsövényről. Amikor az orrsövény csontos-porcos része szabaddá válik, az orvos a középvonalba, egyenes állásba helyezi azt. Ha szükséges, bizonyos méretű darabokat el is távolíthat belőle. A felvágott lágyrészeket varratokkal kötik össze, amelyek minden esetben az orrüregen belül helyezkednek el, így külsőleg nem okoznak esztétikai zavart. Végezetül az orrot tamponálni kell, egyrészt hogy biztosított legyen annak rögzítése, másrészt a vérzés megállítása érdekében. A tampon kiszedéséig, azaz jellemzően 48 órán át mindenképpen szükséges a kórházi megfigyelés. A tampon viselése nem tartozik a kellemes érzések közé. Szájon át kell lélegezni, ami könnyen vezet szájszárazsághoz, fejfájáshoz. Ritkán enyhe hőemelkedés is jelentkezhet. Kiszedéskor is jelentkezik egy nagyon rövid ideid tartó, kisebb-nagyobb mértékű fájdalom, amit vérzés is kísérhet. Ez a vérzés magától megszűnik. Az ezután következő napokban az orr váladékozhat, enyhén vérezhet. Az orr ilyenkor még meglehetősen érzékeny, óvni kell a sérülés lehetőségétől. Ennek megfelelően kerülni kell a sportolást vagy a nehezebb fizikai munkát. Nagyon sok esetben már a tampon kivételét követően érezhetően könnyebbé válik az orrlégzés, a teljes javulás, a korábbi panaszok megszűnése pedig 1-1,5 hónap múlva várható.

Torokfájás

A torokfájás alatt a hétköznapi ember mást ért, mint az orvostudomány. Szakmai szemmel megközelítve a toroknak nevezett szakasz a szájüregből a garatba vezető szakaszt, valamint az itt lévő szerveket – a mandulát, a nyelőcsövet, a légcsöveket, valamint a hangszálakat jelenti. A laikusok egyrészt sokszor betegségként tekintenek a torokfájásra – holott az egy betegség tünete – , másrészt nemcsak az előbb körülírt terület, hanem minden, annak környékén kialakult betegség által kiváltott tünetet torokfájásnak neveznek.

Mivel torokfájás rengeteg betegségnél jelentkezhet, ezért ebben a cikkben az egyes betegségekről részletesen nem teszünk említést, csak mint kiváltó okokat nevezzük meg őket. Ebből következően a diagnosztizálás fajtáit, a kezelési módszereket sem vesszük végig, csupán azt rögzítjük, hogy a szakorvosnak mindig a kiváltó okot kell megkeresnie és a betegséget célzottan kezelnie.

Előfordulása, jellegzetességei

Bármelyik életszakaszban előfordulhat torokfájdalom, a csecsemőktől kezdve egészen az idősekig. Attól függően, hogy mi okozza, váltakozhat a fájdalom erőssége, valamint jellege is. Egyes esetekben kaparó, maró, viszkető érzés jelentkezik, van, amikor olyan, mintha gombóc lenne a torkunkban. A fájdalom nem mindig állandó, előfordulhat olyan állapot, amikor csak nyelésnél érezzük vagy a szájnyitás okoz nehézséget. A fájdalom erőssége szintén széles skálán mozoghat, kezdve az egészen enyhétől a szinte elviselhetetlenig.

Okai

Vírusok, baktériumok

A torokfájást okozó betegségek döntő többségét különböző kórokozók, azon belül is vírusok okozzák, ezért először ezekről teszünk említést. Mára rengeteg influenzavírust azonosítottak, amelyek a hideg időszakban a megfázásos jellegű, többek között lázzal, levertséggel, gyulladásos folyamatokkal, torokfájással járó betegségekért felelősek. Szintén gyakori vírus okozta megbetegedés a herpangina, ami leginkább gyermekeknél fordul elő. Legjellemzőbb tünete, hogy a lágy szájpadláson kisebb hólyagok, sebek jelennek meg, amik nagyon fájdalmassá teszik a nyelést. Ugyancsak vírusnak „köszönhetjük” a Pfeiffer-féle mirigylázat, ami jellemzően a serdülőket, fiatalokat érint. Cseppfertőzéssel, csókolózással terjed, enyhe torokfájdalom és láz, levertség, illetve nyirokcsomóduzzanatok kísérik.

Baktériumok is előidézhetik a gyulladásos problémákat, illetve torokfájást, melyek közül a tüszős mandulagyulladást kell kiemelni gyakorisága miatt. Itt a magas láz is jellemző, a mandulákon megjelenő gennyes váladék, valamint a levertség. A mandulagyulladás krónikus verziója a szervezetben folyamatosan jelen lévő baktériumoknak tudható be, amit gyakran visszatérő torokfájás jellemez.

Fizikai, kémiai behatások

Itt a legegyszerűbb, hétköznapi dolgokra kell elsősorban gondolni. Ilyen például hirtelen viszonylag nagy mennyiségű hideg folyadék éri a torok nyálkahártyáját. Ez nyáron gyakran előfordul, ha valaki például nagyon hideg sört vagy üdítőt fogyaszt. Hasonló panaszok alakulhatnak ki forró étel vagy ital fogyasztásakor.

Ebbe a körbe sorolhatók a hangszalagokat ért hatások is, amelyek általában azokat érintik, akiknél gyakori a hangszalagok túlerőltetése, például énekesek, színészek, tanárok. Ilyenkor beszéd esetén fellépő torokfájdalom, rekedt hang a jellemző, ami néhány napos hangkímélet után rendszerint javul, eltűnik. A hosszabb ideig fennálló rekedtséget komolyan kell venni, mivel akár daganatos megbetegedés is állhat annak hátterében.

Ritkább, de elő szokott fordulni valamilyen vegyszer lenyelése, belélegzése, ami szintén okozhat torokfájást.

Pszichés, lelki okok

A stresszes, túlterhelt, feszültségekkel teli életmód egyik jellemzője az izmok görcsös összehúzódás, állandó feszültsége. Különösen érintettek lehetnek ebben a váll körüli és a nyaki izmok, melynek következtében toroktáji fájdalom léphet fel. Hirtelen fellépő stresszes helyzet, izgalom hatására szintén sokaknál szokott fellépni gombócérzés a torokban.

A torok daganatos megbetegedései

Itt meg kell különböztetni a jó- és rosszindulatú daganatokat. Előbbiek esetében ritkábban jelentkezik fájdalom, inkább valamilyen kellemetlen érzetről számolnak be az érintettek. Ezzel szemben a rosszindulatú daganatoknál már komoly fájdalom is felléphet, ami sajnos már csak a betegség előrehaladott állapotában jellemző. Az erős dohányosok és a túlzott mértékben alkoholt fogyasztók körében jelentősen nagyobb a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélye.

Egyéb okok

Ide leginkább azok a betegségek sorolhatók, melyek járulékos következménye a torokfájdalom. Sokaknál előforduló ezek közül a reflux, ami a gyomor betegsége. A torokfájdalmat az idézi elő, hogy a gyomorszáj nem zár megfelelően, és a savas gyomortartalom sűrűn felkerül a nyelőcsőbe, a garat és a gége környékére. Ez önmagában is járhat fájdalmas, kellemetlen érzéssel, de kezeletlensége gyulladáshoz vezethet, ami a problémák súlyosbodását okozza.

Meg kell még említeni a koponyacsontok, inak, nyakcsigolyák degeneratív megbetegedéseit, mint kiváltó okot, de allergia esetén is érezhetünk torokfájdalmat.

Hasznos tudnivalók

Ahogy a fentiekben is láttuk, rengeteg ok állhat a torokfájás hátterében. Általánosságban elmondható, hogy ha a panaszok néhány napon belül nem szűnnek meg, forduljunk szakorvoshoz. Bizonyos esetekben azonnali orvosi segítség lehet szükséges, például valamilyen mérgező, maró anyag lenyelése esetén.

A szakorvos meg fogja keresni a torokfájást kiváltó okot, annak eredményes kezelését követően pedig a fájdalom is meg fog szűnni.

Mi is sokat tehetünk azért, hogy a panaszok kialakulását megelőzzük. Itt leginkább a dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás mellőzésére, valamint az immunrendszer erősítésére kell felhívni a figyelmet, hogy ne alakuljanak ki rákos elváltozások vagy megfázásos, gyulladásos megbetegedések.

Hívás