Tudástár
 1. Tudástár
 2. Az orrsövényferdülés tünetei és kezelése
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Az orrsövényferdülés tünetei és kezelése

Az orrsövényferdülés tünetei és kezelése

orrsovenyferdules

Az orrsövényferdülés egy összefoglaló kifejezés, amely az orrban lévő porcok és csontok aszimmetrikusságára, különböző formájú és mértékű deformitásaira utal. Az esetek döntő többségében ennek fejlődésbeli okai vannak, előfordul viszont, amikor valamilyen orrot ért baleset következtében alakul ki a probléma.

Az orrsövényferdülés bizonyos esetekben ez olyan méreteket ölthet, ami kellemetlen panaszok, esetleg betegségek kialakulásához vezethet. Ilyenek többek között a nehezített orrlégzés, az orrdugulás vagy a krónikus légúti gyulladások is.

Az orrsövényferdülés előfordulása és okai

Nagyon gyakori jelenségről van szó, egyes becslések szerint akár a népesség kétharmada is érintett lehet ilyen-olyan mértékű orrsövényferdülésben. A nemi megoszlás tekintetében a férfiak vannak valamivel nagyobb többségben.

Az okokat illetően a balesetből, sérülésekből származó panaszok nem igényelnek részletes magyarázatot. Az orr fejlődésének rendellenességeiről viszont már érdemes bővebben is beszélni.

A nyálkahártyával fedett orrsövény két részre osztja az orrüreget. Elülső része porcos, míg hátsó része csontos elemekből épül fel. Ezeknek az elemeknek a fejlődése már magzati korban elkezdődik. 

Sokunknál előfordul azonban, hogy az orr csontos, szilárd alapja és oldalsó része nem fejlődik olyan gyorsan, mint az orrsövény. Ez oda vezet, hogy a gyorsabban növő orrsövény nem fér el az orrüregben és különböző irányokba, oldalra vagy lefelé kitér, elhajlik. Mivel a porcos rész jóval rugalmasabb, ezért a deformitások leginkább itt jelentkeznek.

orrsövényferdülés

Az orrsövényferdülés tünetei

Az orrsövényferdülés – annak mértékétől függően – többféle tünetet eredményezhet. A legtöbb esetben tünetmentes marad, legfeljebb (az esetek döntő többségében, a traumás eredetű orrsövényferdüléseket leszámítva, a külső orrváz nem ferde, akár jelentősebb orrsövény ferdülés mellett sem, így nem jelent esztétikai problémát) enyhe és időleges kényelmetlenségeket okoz.

Súlyosabb formája már komolyabb panaszokat válthat ki. A nagyobb egyenetlenségek révén megváltozik az orrlégzés megfelelő szellőzése. Oldalirányú ferdülés esetén az egyik orrjárat túl szűkké, a másik túl tággá válhat. Ennek lehet a következménye többek között orrfolyás, fejfájás, az orrmelléküregek gyulladása, visszatérő középfülgyulladás, hallásromlás. Kezeletlenség esetén horkolás is kialakulhat.

Az orrsövényferdülés tünetei és panaszai változhatnak az egyének között, attól függően, milyen mértékű és irányú ferdülésről van szó. Az alábbi hosszabb lista általános tüneteket sorol fel:

 • Nehézlégzés: Az egyik orrjárat szűkülete miatt a beteg nehezen lélegzik, különösen orrjáratának az oldalán, ahol a ferdülés található.
 • Ismétlődő orrmandula gyulladás: A ferdült orrsövény miatt az orrváladék nem tud normálisan lefolyni, ami könnyen orrmandula gyulladáshoz vezethet.
 • Ismétlődő orrpolipok: Az elzáródott orrjáratok miatt polipok alakulhatnak ki, amik tovább ronthatják a légzést.
 • Vérzések: Az orrsövényferdülés növelheti az orrvérzések gyakoriságát.
 • Alvászavarok: A nehezen lélegezhető éjszakai alvászavarokhoz vezethet, például horkoláshoz vagy alvás közbeni légzéskimaradáshoz.
 • Fejfájás: Az orr elzáródása miatt növekedhet a fejfájások gyakorisága.
 • Krónikus arcüreggyulladás: Az orrjáratok akadályozott elvezetése az arcüregben pangó váladékot okozhat, amely krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet.
 • Szaglászavar: Az orrsövényferdülés miatt a szaglászavar is kialakulhat.

Orrsövényferdülés MRI

Az orrsövényferdülés diagnózisa

A diagnózis felállítását a problémás terület szemmel való megtekintésén, kitapogatásán, valamint a beteg panaszainak megismerésén kívül bizonyos vizsgálatok is segítik. Ezek közül a legfontosabb az orrtükrözés. 

Ennek endoszkópos változatával az orrüreg hátsó része is feltérképezhető. Hasznos lehet bizonyos esetekben még CT- vagy MR-vizsgálat is az orrüregről és az orrmelléküregről, erről szintén a szakorvos dönt.

Kezelési lehetőségek

Az orrsövényferdülés kezelésére konzervatív eljárás nem alkalmazható, kizárólag műtéttel szüntethető meg a probléma. A beavatkozásra a fül-orr-gégész tesz javaslatot. Mindenképpen indokolt átesni rajta, ha az orrsövényferdülés révén a fentebb említett panaszok krónikussá válnak. 

A beteg és az orvos – az orvos szakvéleménye és javaslata alapján – közösen dönthetnek arról, hogy a műtét helyi érzéstelenítés vagy altatás mellett történjen.

Az eljárás rendszerint az érzéstelenítő folyadék befecskendezésével kezdődik, amit a porchártya és a porclemez közé juttatnak be. Ez abban is segít, hogy a lágyrészek gyorsan és kíméletesen leválaszthatók legyenek az orrsövényről. 

Amikor az orrsövény csontos-porcos része szabaddá válik, az orvos a középvonalba, egyenes állásba helyezi azt. Ha szükséges, bizonyos méretű darabokat el is távolíthat belőle. A felvágott lágyrészeket varratokkal kötik össze, amelyek minden esetben az orrüregen belül helyezkednek el, így külsőleg nem okoznak esztétikai zavart.