Orrvérzés

orrverzes

Az orrvérzésről röviden

Orrvérzésről van szó minden olyan esetben – függetlenül annak súlyosságától – , amikor az orrjáratokból vér folyik. Számos okra vezethető vissza, általában valamilyen banális problémáról, balesetről, könnyű sérülésről van szó, de előfordulhat, hogy komolyabb betegség állhat a hátterében.

Előfordulása, okai

Szinte nincs olyan ember, akinél már ne fordult volna elő orrvérzés az élete során, ezért meglehetősen gyakori problémáról beszélünk. Jellemző, hogy míg a gyermekeknél, fiataloknál általában helyi oka van (pl. baleset), addig az időseknél sokszor valamilyen – rendszerint keringési – betegség váltja ki.

Utóbbi esetben – tehát ha valamilyen betegség tünete az orrvérzés – többféle kiváltó okról beszélhetünk. Ilyenek lehetnek érrendszeri, vérképzőszervi, lázzal és gyulladással járó betegségek. Ha véralvadási zavarban is szenved a beteg, akkor az orrvérzés komolyabb mértékű és tartósan fennálló is lehet. Az orrpolip szintén lehet kiváltó tényező. Az orrvérzés azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert akár daganatos – jó- és rosszindulatú egyaránt – megbetegedések is okozhatják.

Amikor nem betegség következménye, akkor a legtöbb esetben baleset, orrtörés során jelentkezik. Súlyosabb balesetnél koponyatörésre is gondolni kell, ami akár életveszélyes állapottal is járhat. Sokkal kevésbé súlyos ok lehet az orr nyálkahártyájának kiszáradása, melynek következtében az itt lévő hajszálerek könnyen megsérülnek.

Tünetek

A tünet egyszerűen észlelhető, hiszen ilyenkor az orrból vér távozik. Előfordul azonban olyan eset is, amikor a vér az orrgarat felé is folyik, amit a nyelés során lehet észrevenni.

Diagnózisa

Ahogy fentebb is említettük, az orrvérzésnek rengeteg oka lehet, ezért a diagnózis felállítása során – a beteg részletes kikérdezésén túl – többféle vizsgálatra is szükség lehet.

Kezelése

Mivel az orrvérzések többsége valamilyen banális, egyszeri okból alakul ki, ezért többségük magától elmúlik. A vérzést érdemes csillapítani, illetve megpróbálni elállítani, azonban ezt sokan helytelenül teszik. A leggyakoribb téves tanács, hogy hátra kell hajtani a fejet. Ez egyrészt a vérzést nem mérsékli, nem állítja meg, másrészt a vér a gyomorba jutva hányingerhez is vezethet, ami szintén nem túl szerencsés ilyen esetben. Ezért a helyes eljárás az, ha előre hajolunk és nyomjuk az orrcimpákat az orrsövényre. A legtöbbször – egyszerű orrvérzéskor – néhány percen belül megáll a vérzés. Ha a vérzés nem akar elállni, mindenképp szakorvost kell felkeresnünk. Ha a vérzés ugyan eláll, de bizonyos időközönként újra megjelenik, akkor szintén orvoshoz kell fordulnunk, aki a pontos kiváltó okot fogja megkeresni.

A vérzés orvos általi elállítása többféle módon történhet, attól függően, hogy mennyire súlyos esetről van szó. Komoly probléma csak ritkán fordul elő. Ilyenek például azok a nagyon erős vérzések, amikor nemcsak elöl, hanem hátul, a garat felé is távozik vér. Ebben az esetben tamponálás válik szükségessé, a hátsó orrvérzés tamponálása pedig kizárólag kórházi körülmények között, a szájüreg felől történhet. Az egyszerűbb szituációkban elegendő az ecseteléssel vagy égetéssel történő kezelés.

Ha komolyan vesszük a visszatérő orrvérzést és szakorvoshoz fordulunk vele, akkor az alapbetegség, a kiváltó ok megszüntetésével nem fog visszatérni a későbbiekben az orrvérzés sem. Ha a nyálkahártya kiszáradása okozza a problémát, akkor kenőcsök használatával megelőzhető az orrvérzést eredményező állapot.

Időpontfoglalás