Fejfájás

fejfajas

A fejfájásról röviden

Fejfájással élete során már mindenki találkozott, azonban fontos megkülönböztetni, hogy az éppen aktuális fejfájás melyik két nagy csoportba sorolható be. Ilyenkor megkülönböztetünk primer és szekunder fejfájást. A primer fejfájás csoportba tartoznak azok a típusok, melyeknél maga a fejfájás a betegség, más betegség nincs jelen a szervezetben. Ezek közé tartozik a tenziós fejfájás, a migrén és a cluster fejfájás. Ezzel szemben a szekunder fejfájás mindig valamilyen más betegség tüneteként jelentkezik. Itt felesleges felsorolni a betegségeket külön-külön, mivel rengeteg betegség tünete lehet a fejfájás.

A fejfájás előfordulása

A nemek szerinti megoszlás tekintetében egyértelműen a nők felé billen a mérleg nyelve. Ennek oka, hogy a fejfájás kialakulásában a menstruáció miatti hormonváltozásoknak is szerepük van. A menstruációra vezethetők vissza az életkori sajátosságok is, azaz, hogy a fejfájás gyakorisága a menstruációs életszakaszban sokkal nagyobb.

Ami az egyes fejfájástípusokat illeti, a leggyakoribb a tenziós fejfájás, aminek előfordulási aránya a 80%-ot is meghaladja. Ezt követi a migrén közel 10%-os előfordulási aránnyal. A legritkább a cluster fejfájás, ahol a betegek aránya az 1%-ot sem éri el.

A fejfájás okai

A leggyakoribb típusnál, a tenziós fejfájásnál a környezeti tényezők a meghatározóak, míg a migrénnél és a cluster fejfájásnál a genetikai okok dominálnak, különösen igaz ez a migrénre.

A környezeti tényezőknél rengeteg ok lehet, de van néhány meghatározó, ami az esetek többségében a kiváltó ok lehet. Ezek között kell megemlíteni a stresszt, a front- és légnyomásváltozást, nem megfelelő életmódot, a rendszertelen étkezést, a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást, valamint az alváshiányt. A nem elegendő időtartamú alvás növeli a leginkább a fejfájás kialakulásának kockázatát. A nem megfelelő életmódon belül a jellemző okok egyike az ülő életmód, melynek során a hosszan tartó helytelen testtartás a nyaki izmok megkeményedése, görcsös állapota válthat ki fejfájást.

A hormonális hatások is kockázatnövelő tényezők. Egyeseknél a migrénes fejfájás kifejezetten a menstruációhoz kötődik, de a hormonális fogamzásgátlók is nagyobb eséllyel idéznek elő fejfájást.

A másodlagos fejfájásoknál mindig az alapbetegség tünete a fejfájás, az ilyenekből pedig rengeteg jöhet szóba.

A fejfájás tünetei

A tenziós fejfájás a hétköznapi értelemben vett fejfájás, ami általában a tarkó tájékára korlátozódik, intenzitása pedig érezhetően csekélyebb a migrénnél.

A migrén a szakmai standardok szerint 4-72 órán át tart, rendszerint lüktető, 70%-ban féloldalas és fizikai terhelésre fokozódni szokott. A fájdalom már jóval erősebb a tenziós fejfájásnál, amihez gyakran társul hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. A tüneteknél kell megjegyezni, hogy sok beteg már egy nappal korábban érzi a migrénes rohamot, amire leginkább hangulatváltozás hívja fel a beteg figyelmét. Meg kell említeni a migrén speciális típusát, az úgynevezett aurás migrént. Az aura ebben az esetben egy migrén előtt kialakuló tünetegyüttes, ami legtöbbször látászavar formájában jelentkezik. A beteg látása olykor csőszerűvé válik, máskor nappal lát csillagokat az égen. Felléphet még kéz- és lábzsibbadás is, de vannak, akiknél beszédzavar jelentkezik.

A nagyon ritka cluster fejfájás a migrénhez hasonlóan gyakran féloldalas, és jellemzően a szem körüli részt érinti. Rendkívül erős fájdalmat okoz, olyan érzése van a betegnek, mintha a szemében egy kést forgatnának. Korábban már szülő nők számoltak be arról, hogy a cluster fejfájás a szülésnél is nagyobb fájdalommal jár. A betegek ilyenkor teljes nyugalomra vágynak, lehetőleg egyedül szeretnek maradni egy zárt, csendes és sötét szobában. A rohamok közel olyan hosszúak, mint a migrénnél, általában fél és 3 óra közötti időtartamúak, egy nap azonban többször is előfordulhatnak. A páciensek többségénél tavasszal és ősszel lépnek fel a rohamok, hirtelen érkeznek és több héten vagy akár hónapon át naponta visszatérnek.

A fejfájás diagnózisa

Az orvosok a primer fejfájások diagnózisát a fejfájástípusok tüneteinek jellemzőire vagy azok hiányára alapozva állítják fel. A migrén diagnózisának felállításához szigorú feltételeknek kell fennállnia. A négy alapkritériumból – 4-72 órán tartó erős fájdalom, lüktetés, féloldalasság, fizikai aktivitásra való állapotromlás – kettőnek fenn kell állni, valamint fény- és hangérzékenységnek, hányingernek, hányásnak is jelentkeznie kell. Végül feltétel még az is, hogy a betegnél élete során legalább öt migrénre emlékeztető rohamot már feljegyezzenek. A szekunder fejfájásoknál az azt kiváltó betegséget kell diagnosztizálni, melynek rengeteg formája lehet a laborvizsgálatoktól kezdve a képalkotó vizsgálatokig.

A fejfájás egy rendkívül általános tünet, aminek akár súlyosabb betegségek is állhatnak a hátterében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha a fejfájás tartósabban jelen van, mielőbb forduljunk szakorvoshoz vele. Klinikánk neurológiai magánrendelésén felkészült szakorvosaink várják Önt a kiváltó okok felderítése és megszüntetése érdekében. Szakorvosaink egymással együttműködve, a társszakmák bevonásával végzik gyógyító tevékenységüket, ami a fejfájás kezelésénél kiemelt jelentőséggel bír.

A fejfájás kórlefolyása

A primer fejfájásokhoz tartozó konkrét élettani folyamatok csak a migrénnél ismertek. A migrént beindító okok – kialvatlanság, stressz, időjárás-változás, hormonális hatások, stb. – következtében a fejben normál körülmények között is jelen lévő calcitonin gene-related polipeptid mennyisége tízszeresére növekszik, ennek tudható be a tünetek kialakulása. Ez ugyanis átalakítja az agykérget, megváltoztatja annak működését és bizonyos értelemben egy gyulladásszerű reakciót indít el. Ha a beteg ilyenkor nem veszi be a migrénre specializálódott gyógyszerét, az maradandó következményekkel is járhat. Az agyban ilyenkor bekövetkező változások hatására ugyanis az agykéreg érzékenyebbé válik, a migrén pedig egyre gyakrabban, egyre súlyosabb formában jelentkezhet a későbbiekben.

A tenziós fejfájásnál és a cluster fejfájásnál a kialakulási mechanizmus pontosan nem ismert, utóbbinál annyit lehet tudni, hogy a már kezdődő fejfájást az alkohol tovább ronthatja.

A fejfájás kezelése

A kezelés során a legfontosabb – ami egyébként a megelőzés megfelelő eszköze is lehet – tudatos életmódváltás. Ez több dolgot is takarhat. A fennálló alvászavarokat fel kell számolni és biztosítani kell a napi 8-9 órás, nyugodt körülmények közötti alvást. Alakítsunk ki rendszeres, elsősorban kardió jellegű mozgásformákat, amelyeket legalább heti háromszor harminc percen át űzünk. Figyeljünk a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is, ami lehetőleg két liternyi vizet jelentsen.

A hétköznapinak számító tenziós fejfájás egyszerű fájdalomcsillapítókkal kezelhető, de tartós eredményt csak az fog hozni, ha a kiváltó tényezőket életmód-változtatással kiiktatjuk. Ez azért is fontos, mert ha kizárólag fájdalomcsillapítókkal kezeljük a problémát, akkor a betegnek kialakulhat fájdalomcsillapító-megvonásos fejfájása is.

Havi négy vagy annál kevesebb migrén esetén elegendő magát a rohamot kezelni. Ez a már fentebb említett, migrénre specializált gyógyszerrel történhet, ami mellé indokolt esetben szteroid gyulladáscsökkentő szedése is szóba jöhet. Ha a migrénes rohamok száma a havi négyet is meghaladja, akkor már azok megelőzésére kell törekedni. Ilyenkor több gyógyszercsoport alkalmazása is felmerülhet. Itt elsősorban bizonyos vérnyomáscsökkentőkre, béta-blokkolókra, antidepresszánsokra kell gondolni, de néhány epilepsziaellenes szert is felírhat a szakorvos. A megelőzés érdekében ezeket a gyógyszereket minden nap szedni kell. Ha ez elmarad, az agykéreg érzékennyé, a migrén pedig progresszív betegséggé válik.

A cluster fejfájás rohamainál a tünetek enyhítésére a betegek 70%-ánál hatékonyan használható a tiszta oxigén inhalálása. Ehhez a betegek gyakran tartanak maguknál otthon oxigénpalackot. A triptán gyógyszercsoportba tartozó készítmények ennél a fejfájástípusnál is hatékonyak lehetnek, de a cluster fejfájásnak is van speciális gyógyszere. Ez egy vérnyomáscsökkentő, amit súlyosabb esetekben szteroid infúzióval egyszerre szoktak adagolni kórházi körülmények között. A vérnyomáscsökkentőt sokan megelőzés céljából is rendszeresen szedik.

A szekunder, másodlagos fejfájásoknál mindig a kiváltó betegséget kell kezelni a fejfájás megszüntetéséhez.

A fejfájás gyógyulási esélyei

A primer fejfájások, különösen a migrén és a cluster fejfájás nem múlnak el, de gyógyszerekkel jól kezelhetők. A gyógyulás esélyei leginkább a migrénnél romlanak jelentősen abban az esetben, ha a kezelés nem kezdődik meg időben vagy egy idő után elhanyagoljuk azt.

A fejfájás megelőzése

A primer fejfájásoknál a megelőzéshez a megfelelő életvitel kialakítását kell előtérbe helyezni. Ennek alapját az elegendő mennyiségű és minőségű alvás, a változatos étrend, illetve a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás kell, hogy képezze. A szekunder fejfájások megelőzéséhez azokat a betegségeket kell elkerülni, amelyek fejfájásos tüneteket okoznak. 

Időpontfoglalás