Láz

laz

A lázról röviden

A szakmai meghatározás szerint 38,2 ℃ fölötti testhőmérséklet esetén tekinthető valaki lázasnak. A láz a szervezet reakciója valamilyen idegen anyag vagy kórokozó jelenlétére, aminek révén hatékonyabbá, gyorsabbá akarja tenni ezek elpusztítását. A lázas állapot bárkinél kialakulhat, nemtől, kortól függetlenül, viszont az életkor előrehaladtával máshogy jelentkezik. Az idősebbek ugyanis kevésbé hajlamosak a lázra, ezért náluk sokszor már a hőemelkedést is valamilyen betegség tüneteként lehet értelmezni.

A láz okai

Rengeteg ok állhat a láz hátterében, a legtöbbször azonban valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés tehető felelőssé érte. Mindezeken túl okozója lehet még a gyulladásos betegségek különböző formái, daganatos- és autoimmun betegségek, a hőszabályozás zavara, hormonbetegség, vagy valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. Kiválthatják még a balesetek során létrejött sérülések (pl. agyrázkódás) vagy bizonyos kábítószerek is.

A láz diagnózisa

A láz megállapítása a testhőmérséklet mérésével történik, amit a test különböző pontjain szoktak mérni. A hónaljban mért testhő fél fokkal alacsonyabb, mint a szájban vagy a végbélben kapott érték. Ma már elérhetőek korszerű, érintés nélküli lázmérők is, amelyek használatával a mérés folyamata néhány másodpercet vesz igénybe, szemben a régi, higannyal működő változatokkal.

A láz lefolyása

Az esetek nagy százalékában a láz magától megszűnik néhány napon belül. Előfordulhat olyan eset, amikor a láz állandósul, és intenzív kivizsgálás során sem derül ki a kiváltó ok. Ezt ismeretlen eredetű láznak nevezik, ami komoly orvosi ellátást igényel veszélyessége miatt. Ilyenkor a szakorvosnak meghatározott sorrendű vizsgálatokkal kell folytatni az okok felderítését.

A láz kezelése

A kezelésnek a kiváltó ok megszüntetésére kell irányulnia. Amíg ez meg nem történik, lázcsillapításra van szükség, ha a láz mértéke akkora, hogy az már veszélyezteti az egészséget. Erre különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a legismertebbek a perifériás idegrendszerre ható lázcsillapítók. A gyógyszereken kívül vagy azok mellett a testhőmérséklet csökkenthető még 25-28 ℃-os fürdő vagy törzsre helyezett borogatás alkalmazásával

A beteg általános állapotának függvényében szükséges a lázcsillapításról dönteni. Vannak olyan szempontok, amikor a lázat jelentő állapotot mielőbb meg kell szüntetni, sőt már a hőemelkedést is. Az egyik ilyen eset valamilyen betegség (pl. cukorbetegség, szívritmuszavar) fennállása

Cukorbetegeknél azért is fontos a kezelés mielőbbi megkezdése, mivel a betegségük miatt fokozott veszélynek vannak kitéve láz esetén abból a szempontból, hogy gyorsan felborulhat szervezetük anyagcseréje.

Szintén figyelembe kell venni az életkort is, mivel a kisgyermekek, valamint az idősebbek nehezebben viselik a magas lázat. Az öregebbeknél kiemelten kell figyelni a folyadékpótlásra, hiszen az ő esetükben a szomjúságérzet nem jelentkezik már olyan intenzíven, így fennáll a kiszáradás veszélye.

Külön meg kell említeni a terhes anyákat is, mivel a láz káros hatással lehet a magzatra, ezért a testhőmérsékletet lehetőség szerint mielőbb 38 ℃ alá kell csökkenteni. Náluk a gyógyszerválasztásra is nagyobb figyelmet kell fordítani, általában a paracetamolt tartalmazó szerek használhatók az ő esetükben.

Időpontfoglalás