Tudástár
 1. Tudástár
 2. A leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések a téli időszakban
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések a téli időszakban

A leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések a téli időszakban

Pankaj Bansal(1)

A téli időszak fül-orr-gégészeti szempontból mindig rengeteg problémát vet fel. Egyrészt az emberek immunrendszere az őszi betegségek után gyengébb, másrészt pedig többségük túljutott egy náthán vagy megfázáson, melynek maradhattak szövődményei. De mely betegségek okoznak problémát a leggyakrabban?

A megfelelő immunerősítés bár nagyon fontos, önmagában azonban sokszor nem elég, hiszen a téli betegségeket rengeteg egyéb tényező is befolyásolhatja. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy időben felismerjük a tüneteket, majd mielőbb szakorvosi segítséget kérünk.

Ehhez érdemes célzottan felkeresni egy fül-orr-gégészeti szakrendelést, ahol a teljeskörű kivizsgálás mellett pontos diagnózis születhet, a megfelelő gyógyszerek segítségével pedig még azelőtt meg lehet állítani egy-egy betegséget, hogy az szövődményeket okozzon.

Hogy melyek azok a fül-orr-gégészeti betegségek, amelyek leginkább a téli időszakban jelentkeznek? Aktuális cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, hogy a páciensek időben felismerhessék a tüneteket és gyorsan orvoshoz fordulhassanak.

Meghűlés, nátha

A meghűlés és a nátha egy nagyon gyakori tünetegyüttes a téli időszakban. Jellemzően a felső légutak heveny gyulladásáról van szó, amit télen általában inkább vírusos fertőzés idéz elő.

A kérdéses kórokozók ilyenkor megtelepednek a nyálkahártyán, majd ott elszaporodnak és gyulladásos tüneteket idéznek elő. Sokan hajlamosak félvállról venni, holott a nátha könnyedén előidézhet különféle szövődményeket, ezért már kezdeti stádiumban fontos csillapítani a tüneteket.

Az orvosi vizsgálat fontos
Kép forrása: ImagenesHD/Flickr

Rengetegen nem használnak ilyenkor orrsprayt vagy torokfertőtlenítőket, mert azok is gyógyszerek, holott segítségükkel nagyon könnyedén meg lehetne akadályozni a fertőzés továbbterjedését, illetve elhatalmasodását.

A meghűlésnek és a náthának a tünetei teljesen általánosak, a legtöbbször az orr fehéres- vagy átlátszó váladékozása, orrdugulás, köhögés, torokfájás jellemzi, amihez fejfájás, hőemelkedés, kisebb láz, gyengeség, elesettség, levertség és aluszékonyság is társulhat.

A vény nélkül kapható készítmények adagolása mellett a meghűlés és a nátha önmagában ritkán igényelnek orvosi segítséget és gyógyszeres kezelést. Az ágynyugalom, a meleg teák – főként a gyógyteák – fogyasztása és az emelt dózisban adagolt C-vitamin egy-két nap alatt helyreállítják az immunrendszert.

Ha a beteg szervezete elég erős, akkor a láz csillapítására sincs szükség, hiszen ez a természetes mechanizmus elősegíti a mielőbbi gyógyulást.

Arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás szintén egy nagyon tipikus fül-orr-gégészeti betegségnek tekinthető a téli szezonban, aminek az oka a szövődményekben keresendő. Különösen a gyerekeknél nagyon gyakori, de a felnőttek körében sem ritka – általában elhanyagolt náthát vagy megfázást követően jelentkezik.

A legtöbb esetben az arcüreggyulladás hátterében vírus vagy baktérium által előidézett fertőzés húzódik meg, de ritkán gomba is okozhatja. Időben felismerve, megfelelő diagnózis és gyógyszeres kezelés mellett nagyon jól, szövődményektől mentesen gyógyítható.

Minden esetben a nátha az arcüreggyulladás első tünete. Az ilyenkor keletkező gyulladás kezelés nélkül átterjed az orrüreg nyálkahártyájára, majd ezután az arcüreg elzáródik, folyadék gyülemlik fel, amitől kellemetlen fejfájás és üregi nyomás jelentkezik.

Kialakult arcüreggyulladásnál jellemző panasz a szem alatti területek, az arc duzzanata, amihez lüktető fájdalom, állandó nyomásérzet kapcsolódik, mely különösen hajoláskor vagy mozgás hatására fokozódik.

A vírusok gyakran okoznak gyulladást
Kép forrása: changturtle/Flickr

Jellemző még az erőteljes orrdugulás, valamint az átmeneti szaglásvesztés, illetve annak jelentős mérséklődése. A náthával jelentkező vizenyős, színtelen orrváladék a gyulladás hatására általában besárgul, besűrűsödik.

Ezen felül jelentkezhet még hőemelkedés, láz, általános fáradtság, levertség, valamint gyengeségérzet is. Fontos már az első tünetekkel fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, mert az akut arcüreggyulladásból nagyon könnyedén krónikus betegség válhat.

Ilyenkor az orrváladék már gennyessé, kellemetlen szagúvá válik, az orrjárat állandó dugulása mellett pedig fejfájás és állandó szaglásproblémák jelentkezhetnek.

Középfülgyulladás

A középfülgyulladásnak több típusát is ismeri az orvostudomány, és jellemzően mindegyik nagyon gyakori a téli szezonban, hiszen nem ritka, hogy egy kezeletlen nátha és megfázás áll a hátterében.

Alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk ezt a betegségtípust, így beszélhetünk

 • hurutos
 • és gennyes középfülgyulladásról.

A hurutos középfülgyulladás általában minden esetben a fülkürtben található nyálkahártya, valamint az orrgarat egy részének a duzzanatával jár együtt. Emiatt a fül-orr-gégész feladata – a pontos felismerés mellett – ezeknek a duzzanatoknak a mérséklése.

Ma már nagyon speciális készítmények, különféle orrcseppek segítenek abban, hogy a panaszokat mielőbb enyhíteni lehessen, illetve az orrjáratok újra átjárhatóvá váljanak, ami a probléma megoldásához elengedhetetlen.

Gennyes vagy más néven savós középfülgyulladásról akkor beszélünk, ha a fülkürt funkciója tartósan leromlik. A gyerekeknél ezt általában az orrgarati mandula problémája idézi elő, felnőtteknél azonban akár a garat rosszindulatú elváltozása is állhat a háttérben.

Amiért a szakorvosi ellenőrzés nagyon fontos, az nem más, minthogy a heveny középfülgyulladásnak többféle változata is lehet. Ezek közül az egyik legáltalánosabb és legveszélyesebb az influenzás eredetű fülgyulladás.

Orrdugulás
Kép forrása: Wavemyfitness/Flickr

Nagyon veszélyes, minden esetben speciális kezelést igénylő elváltozás, hiszen ilyenkor a dobüregbe vér kerül, ott felhalmozódik, a bakteriális felülfertőződés miatt pedig még gennyessé is válik.

Általános tévhit, hogy a fülgyulladás mindig erős fájdalommal jár. A legtöbbször ez nem így van, jellemzően már csak súlyosabb esetekben jelentkezik fájdalom, amihez gyakran visszafordíthatatlan károk, akár halláskárosodás is kialakulhat.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás még ma is az egyik legrettegettebb téli betegségek egyike, ami azért kapcsolódik a fül-orr-gégészet témaköréhez, mert a hátterében jellemzően mindig ilyen típusú betegségek húzódnak meg, azaz egy felsőlégúti fertőzés során jutnak be a szervezetbe a kórokozók.

Akkor beszélünk tüdőgyulladásról, amikor a tüdőhólyagok, valamint a köztük elhelyezkedő tér gyulladt állapotba kerülnek egy szervezetbe került vírus vagy baktérium hatására. Beszélhetünk lebenyes és gócos típusáról, de bármelyikről is legyen szó, mielőbbi orvosi segítségre lesz szükségünk.

Nagyon jellemző tünet a tüdőgyulladás esetén a magas láz, valamint ehhez kapcsolódóan az erős köhögés, ami kezdetben száraz, majd később lassacskán hurutossá válik. Nagyon általános, hogy mellkasi fájdalom, valamint szaporább és nehezebb légzés jelentkezik.

A tüdőgyulladás diagnózisához minden esetben röntgenvizsgálatra, illetve baktérium tenyésztésre van szükség. Ezek fényében kezdődhet meg a célzott kezelés, ami rendkívül lényeges ahhoz, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, és a beteg ne kerüljön rosszabb állapotba.


Noha manapság már jól gyógyítható, azonban a tüdőgyulladás még mindig egy rendkívül veszélyes betegség, ezért a fenti tünetek megjelenésekor haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hiszen ilyenkor minden nap életmentő fontosságú lehet.

Pár szó a megelőzésről

A téli betegségek megelőzése érdekében számos egyszerű, de hatékony lépés létezik. Az alábbiakban található egy rövid lista a megfázás és más téli betegségek elkerülésére szolgáló tippekről:

 • Kézmosás: Rendszeres kézmosás szappannal és vízzel segít elkerülni a vírusok és baktériumok terjedését.
 • Influenza elleni oltás: Évente javasolt az influenza elleni oltás, különösen azoknak, akik a kockázati csoportokba tartoznak.
 • Pihenés: A megfelelő mennyiségű alvás és a szervezet pihentetése hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.
 • Egészséges táplálkozás: Támogassa az immunrendszerét megfelelő táplálkozással, zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű élelmiszerekkel.
 • Személyes higiénia: Kerülje a közeli kapcsolatot olyan emberekkel, akik betegek, és kerülje a szem, az orr és a száj érintését piszkos kézzel.
 • Szellőztetés: Gyakran szellőztesse a lakását, mivel a friss levegő segíthet a vírusok és baktériumok eltávolításában.
 • Vitaminok és táplálékkiegészítők: Fontolja meg vitaminok, különösen a C-vitamin és a D-vitamin szedését, de mindig konzultáljon az egészségügyi szakemberrel a megfelelő adagolásról.
 • Testmozgás: A rendszeres testmozgás erősítheti az immunrendszert és javíthatja az általános egészséget.
 • Megfelelő öltözködés: Viseljen megfelelően rétegzett ruházatot a hideg időjárás ellen, hogy megelőzze a kihűlést.
 • Folyadékfogyasztás: Sok folyadékot igyon, különösen meleg italokat, mivel ezek segíthetik a szervezet hidratáltságát.

Ezek az egyszerű lépések segíthetnek a téli betegségek elkerülésében és az egészség fenntartásában.

Amennyiben légúti panaszai vannak, ne várakozzon, hanem keresse fel magánrendelésünket, ahol a gyógyítás iránt elhivatott kollégáink fogadják Önt vagy szeretteit.

Időpontfoglalás