Tudástár
 1. Tudástár
 2. A tüdőgyulladás tünetei, okai és kezelése
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A tüdőgyulladás tünetei, okai és kezelése

A tüdőgyulladás tünetei, okai és kezelése

tudogyulladas

A tüdőgyulladás vírusok vagy baktériumok által okozott gyulladásos megbetegedés, ami a tüdőhólyagocskákat és a hólyagok közötti teret érinti. Kellemetlen, esetenként veszélyes és súlyos szövődményekkel is járó állapot.

A tüdőgyulladás előfordulása

A tüdőgyulladás kialakulására nagyobb az esély a gyermekek, valamint a 65 éve felettiek körében. Általánosságban elmondható, hogy a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők jobban veszélyeztetettebbek, főleg ha ezt a gyenge immunrendszert valamilyen meglévő betegség okozza. 

Ezért az alkoholisták, a dohányzók, keringési elégtelenségben, cukorbetegségben vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők is nagyobb eséllyel kapnak tüdőgyulladást.

Tüdőgyulladás tüneteinek csökkentése

A tüdőgyulladás okai

A tüdőgyulladás általában nem egyféle kórokozóra vezethető vissza. Jellemzően a kórokozók belélegzésével kezdődik, néha azonban a véráram útján, valamint a tüdő környékéről közvetlenül terjedő fertőzések okozzák. A felnőttek között a leggyakoribb a baktériumok okozta megbetegedés.

Idősebb közösségekben, például szociális otthonokban fordulnak elő olyan ritka esetek, amikor a tüdőgyulladás okozói bizonyos bélben élő baktériumok. A vírusok közül az influenzavírus ugyancsak eredményezhet tüdőgyulladást önmagában vagy más kórokozókkal kombinálva. Az esetek nagy százalékában van jelen úgynevezett atípusos kórokozó is.

Összesítve, a tüdőgyulladásnak számos oka lehet:

 1. Baktériumok: Bakteriális fertőzések, úgymint a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a Staphylococcus aureus, gyakran okoznak tüdőgyulladást.
 2. Vírusok: Vírusos eredetű tüdőgyulladást okozhatnak olyan vírusok, mint az influenza, a COVID-19, a rhinovírusok és a koronavírusok. Ezek a vírusok könnyen terjednek cseppfertőzés vagy közvetlen érintkezés útján.
 3. Gombák: Gombafertőzések ritkábban okoznak tüdőgyulladást, de például az Aspergillus és a Pneumocystis jirovecii gombák súlyos légzőszervi problémákat okozhatnak, különösen az immunrendszer gyengülése esetén.
 4. Paraziták: Néhány parazita, például a Strongyloides stercoralis és a Toxoplasma gondii, megtámadhatja a tüdőt, és gyulladást okozhat.
 5. Kémiai irritánsok: A belélegzett vegyi anyagok, például klórgáz, ammónia és savak, irritálhatják a tüdőt, és tüdőgyulladáshoz vezethetnek.
 6. Allergének: Bizonyos allergének, például pollen, penészgombák és állatszőrök, kiválthatnak allergiás tüdőgyulladást az érzékeny egyénekben.

A tüdőgyulladás tünetei

Ha az alábbi tüneteket érzékeli önmagán vagy családtagján, feltétlenül forduljon orvoshoz:

 • Láz: A magas láz általában a tüdőgyulladás kísérő tünete.
 • Köhögés: A köhögés lehet száraz vagy nyákos, és gyakran erős és fájdalmas lehet.
 • Légszomj: Nehézlégzés, amely a mély lélegzetvételkor vagy fizikai aktivitáskor súlyosbodhat.
 • Zihálás és mellkasi fájdalom: Zihálás és mellkasi fájdalom is előfordulhat, különösen mély lélegzetvételkor vagy köhögéskor.
 • Kimerültség és gyengeség: Az általános rossz közérzet, fáradtság és gyengeség jellemző a tüdőgyulladásra.
 • Nyákürítés: A köpet sárgás, zöldes vagy véres lehet, és tartalmazhat gennyet is.
 • Hidegrázás és remegés: Hidegrázás és remegés is előfordulhat a lázzal együtt.
 • Száraz torok és torokfájás: Néhány betegnél a torok irritált és fájó lehet.
 • Étvágytalanság: Elveszített étvágy és testsúlycsökkenés is kísérői a tüdőgyulladásnak.
 • Zavartság: Idősebb felnőtteknél és súlyosabb esetekben zavartság is előfordulhat.

Azok, akiknél a tüdőgyulladás bakteriális vagy vírusos fertőzés következményeként alakul ki, általában gyorsan súlyosbodó tüneteket tapasztalnak. Fontos az orvosi segítség igénybevétele, mivel a tüdőgyulladás súlyos szövődményekhez vezethet, különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkező vagy idős személyeknél. Az időben elkezdett kezelés nagyban javítja a gyógyulási esélyeket.

A tüdőgyulladás tünetei leggyakrabban a magas láz, mellkasi szúró fájdalom, valamint a gyakran köpetürítéssel járó köhögés. Lélegzetvételkor, köhögéskor a mellkasi fájdalom rendszerint fokozódik. Ezeken kívül megfigyelhető még a felületes, szapora légzés és magas pulzusszám is.

Tüdőgyulladás és meleg tea

A tüdőgyulladás diagnózisa

A diagnosztizáláshoz többféle eljárás, vizsgálat alkalmazása szükséges.

Ezek közül az egyik a – fizikai vizsgálaton kívül – képalkotó diagnosztikai eljárások alkalmazása. A röntgenvizsgálat során a mellkas átvilágítása, kétirányú mellkasfelvétel készül. CV-vizsgálat daganat fennállásának gyanújakor válik indokolttá, amikor a gyulladás elfedheti a rákos képletet.

Laboratóriumi vizsgálatok (pl. vérvizsgálat) is közelebb vihetik a szakorvost a diagnózis felállításához. A bakteriológiai vizsgálatnak nem sok értelme van, mivel a tüdőgyulladást jellemzően vegyes flóra okozza, a köpetből pedig más baktériumok is kitenyészhetnek.

A tüdőgyulladás kezelése

A vírusos tüdőgyulladásnál általában az influenzához hasonló kezelést alkalmazzák, azaz pihenés és vitamindús diéta javasolt. Ugyan a vírusos tüdőgyulladás esetében az antibiotikumok hatástalanok, a bakteriális felülfertőződés kivédésére gyakran felírják őket.

A gennykeltő baktérium által okozott változatnál az antibiotikumok hatásosak szoktak lenni. Akkor is csináljuk végig az előírt kúrát, ha rövid időn belül jobban éreznénk magunkat, mivel korai abbahagyás esetén a tüdőgyulladás visszatérhet, illetve a baktériumtörzsek rezisztenssé válhatnak az alkalmazott antibiotikummal szemben. A kezelés hatékonyságának növelése érdekében olykor két antibiotikumot is felírhat a szakorvos.

Az atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladásnál is rendszerint antibiotikumos kezelés történik, azonban a gyógyulás ennél a típusnál jóval elhúzódóbb lehet. Az általános panaszok enyhítésére a szakorvos láz- és fájdalomcsillapítókat is javasolhat.

Tüdőgyulladás esetén immunerősítés

A gyógyulási esélyek jónak mutatkoznak épp immunrendszer, valamint egyéb tüdőbetegségek hiánya esetén. Általában két hét elegendő a teljes felépüléshez. A betegség jóval veszélyesebb azokra, akik gyenge immunrendszerrel rendelkeznek és azokra is, akiknél valamilyen más tüdőbetegség is jelen van. Náluk gyakoribb a szövődmények kialakulásának esélye.

A hatékony kezelés kiválasztásához ki kell deríteni, hogy milyen eredetű tüdőgyulladásról van szó. Felkészült szakorvosaink a pontos diagnózis felállítását követően a kezelés szakszerű lefolytatásához is minden segítséget meg fognak adni Önnek fül-orr-gégészeti magánrendelésünkön.

A tüdőgyulladás megelőzése

A legfontosabb tényező a megelőzésben a megfelelő állapotban lévő immunrendszer, ezért annak megerősítésének érdekében mindig helyezzünk nagy hangsúlyt a változatos, vitaminokban gazdag étrendre, valamint a rendszeres testmozgásra.

A fentebb már említett, nagyobb kockázatnak kitett személyeknél érdemes védőoltásokat is beadatni. Adható például oltás a Pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen, ami a beoltottak közel 70%-át megvédi a súlyos Pneumococcus-fertőzéstől.

Gyermekeknél javasolt a Hemophilus influenzae B törzse elleni oltás, ami szintén gyakran vezet a tüdő gyulladásos megbetegedéséhez. Ezt a védőoltást három részletben adják, az utolsót 6 hónapos korban.

Amennyiben tüdőgyulladás-gyanús tüneteket észlel magán, ne habozzon, hiszen ez a betegség későn kezelve súlyos szövődményeket, akár életveszélyt is okozhat. Az Oktogon Medical Center fül-orr-gégészeti magánrendelésén szakszerű és gyors ellátásban részesülhet!

Időpontfoglalás