Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az influenza és tünetei

Az influenza és tünetei

influenza

Az influenza egy leginkább lázzal, orrfolyással, köhögéssel, fejfájással, rossz közérzettel, továbbá az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanatával járó vírusos megbetegedés.

Az influenzáról dióhéjban

Az influenza egy leginkább lázzal, orrfolyással, köhögéssel, fejfájással, rossz közérzettel, továbbá az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanatával járó vírusos megbetegedés. A vírus kórokozói cseppfertőzéssel terjednek.

A náthával vagy az egyszerű megfázással sokan összekeverik, azonban amíg az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, a náthás beteg állapota csak lassan romlik. A tünetekben is különbség mutatkozik. 

Influenza esetén magas láz, erős fejfájás és végtagfájdalom figyelhető meg, általában hurutos tünetek, például tüsszögés nélkül. A nátha vezető tünete ezzel szemben a tüsszögés, viszont a láz esetében alacsonyabb és jellemzően nincs izomfájdalom vagy fejfájás sem.

Az influenza tünetei leggyakrabban tehát:

Az influenza előfordulása és okai

A betegség az egész világon jelen van, cseppfertőzés révén pedig könnyen terjed a szociális érintkezések során. Magyarországon is több százezer embert érint évről évre, jellemzően késő ősztől egészen tavaszig.

Az influenzavírusok A és B típusai okozzák a legtöbbeket érintő megbetegedést, míg a C típusa inkább csak gyermekközösségekben terjed, enyhe megbetegedést okozva. A fertőzések által kiváltott immunreakciók hatásaként a vírusok állandó genetikai változáson esnek át.