Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az asztma tünetei és kezelése
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az asztma tünetei és kezelése

Az asztma tünetei és kezelése

asztma

Az asztma egy krónikus légzőrendszeri betegség, amely során a légutak időszakosan begyulladnak és összehúzódnak, ami nehezített légzést és köhögést okoz. Az asztma tünetei közé tartozik a légszomj, a zihálás és a mellkasi szorító érzés, melyek kiváltó okai között lehetnek allergének, irritáló anyagok vagy akár a fizikai terhelés is.

Asztmáról akkor beszélünk, amikor a légutak beszűkülését a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása eredményezi. A kilégzés nehezítettsége miatt ilyenkor nehézlégzés és fulladás lép fel, a beteg nem képes friss, oxigénban gazdag levegő beszívására.

Az asztma előfordulása

Az asztma egy olyan krónikus légzőrendszeri betegség, amely világszerte elterjedt, és bármely életkorba tartozó egyént érinthet. Az asztma előfordulása egyre növekszik a fejlett országokban, de ugyanakkor már a fejlődő országokban is megfigyelhető az esetek számának növekedése. A betegség gyakrabban fordul elő gyermekkorban, de felnőtteknél is jelentkezhet.

Az asztma összefüggésbe hozható környezeti tényezőkkel, például a városi légszennyezéssel és a dohányzás szokásával. Emellett genetikai faktorok is szerepet játszanak az asztma kialakulásában; azoknál, akiknek a családjában már előfordult a betegség, nagyobb az esélye annak, hogy saját maguk is asztmásokká válnak.