Tudástár
  1. Tudástár
  2. A gégegyulladás tünetei és kezelése
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. A gégegyulladás tünetei és kezelése

A gégegyulladás tünetei és kezelése

gegegyulladas

A gégegyulladás a gége nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, amely torokfájást, nehezített beszédet és nyelést, valamint köhögést okozhat. Leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okozzák.

A gégegyulladás akut és krónikus formában meg szokott jelenni. Az akut változat rendszerint a felső légutat érintő hurutokkal együtt szokott előfordulni, önálló betegségként nem sokszor találkozunk vele. 

Ezzel szemben a krónikus gégegyulladás egy hosszan tartó, elhúzódó folyamat, amelynek hátterében gyakran a dohányzás vagy bizonyos foglalkozásokhoz kapcsolódó munkakörnyezeti hatások állnak.


Gégegyulladás

A gégegyulladás egyik speciális esete a diftéria tüneteire hasonlító, ugatásszerű köhögéssel, nehézlégzéssel járó úgynevezett laringitis subglottica. Súlyos betegségről van szó, mindenképpen orvosi ellátást igényel. Jellemzően kisgyermekeknél jelentkezik, felnőtteknél csak elvétve fordul elő. Lefolyása során a hangszalag alatti terület gyullad be, illetve duzzad meg.

A gégegyulladás előfordulása

A betegség kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. Nagyobb eséllyel gyullad be a gégéjük azoknak, akiknek gyakran kell beszélniük nehezített körülmények között. 

Tipikusan ilyen foglalkozások a tanár, az óvodapedagógus, színészek, egyéb előadók. A gégegyulladás krónikus változatának az irritáló anyagokkal dolgozók vannak leginkább kitéve.

A gégegyulladás okai

Az akut gégegyulladást vírusos és bakteriális megbetegedések egyaránt okozhatják, de allergia is lehet a kiváltó ok. Az allergiás reakciók során ugyanis a hangszalagok megvastagodhatnak, ami köhögési ingert, rekedtséget okozhat. 

Ezzel ellentétben a gégegyulladás krónikus formájáért lehet felelős a hosszan tartó helytelen hanghasználat, illetve a valamilyen irritáló anyag – különböző füstök, gázok – tartós belégzése is.