Tudástár
  1. Tudástár
  2. A gégeszűkület tünetei és kezelése
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. A gégeszűkület tünetei és kezelése

A gégeszűkület tünetei és kezelése

gegegyulladas2

Gégeszűkületről olyan esetben beszélhetünk, amikor a gége átmérője valamilyen betegség vagy más egyéb tényező hatására lecsökken. Súlyos anatómiai elváltozás, aminek hatására a szervezet kevesebb levegőt képes felvenni egységnyi idő alatt.

Különösen akkor veszélyes ez az állapot, ha a légúti szűkület nagyon gyorsan alakul ki, így például allergiás sokk miatt vagy egy idegentest hatására történik a részleges, esetenként teljes záródás. Ilyenkor könnyen alakulhat ki életveszélyes állapot, vagyis a páciensnek sürgősségi beavatkozásra van szüksége.

A gégeszűkület azonban lassabb lefolyású is lehet. Folyamatos kialakulása esetén sokáig észrevétlen marad. A szervezet ilyenkor némiképpen alkalmazkodni tud az elváltozáshoz, majd egy bizonyos ponton túl megjelennek a kellemetlen tünetek, amelyek fokozatosan súlyosbodnak.

Fontos, hogy ez az elváltozás fül-orr-gégészeti kivizsgálást, gyakran haladéktalan beavatkozást igényel, hiszen a kiváltó ok feltárása nélkül a páciens állapota nem javítható, sőt még stagnálás sem érhető el vele.

Kialakulásának rengeteg oka lehet, és a szűkület súlyossága is nagyon szerteágazó képet mutat, előfordulásának gyakoriságáról pedig nincsenek pontos adatok.

A fül-orr-gégészet mellett az onkológián és az allergológián gyakrabban találkoznak vele az orvosok, valamint ugyanez igaz a sürgősségi ellátásban dolgozókra is, hiszen a hirtelen kialakuló gégeszűkület rendszerint gyors beavatkozást igényel.

Mi okozhat gégeszűkületet?

Mint az imént is említettük, a gégeszűkület hátterében rengeteg ok meghúzódhat, ezért több szempontból kell megvizsgálnunk ezt a jelenséget, ha ki akarjuk deríteni az elváltozás mögött álló folyamatokat.

A gégeszűkületről tudni kell, hogy nem csak felnőttkorban okozhat kellemetlenségeket. Gyermekkorban is megjelenhet, ilyenkor pedig jellemzően fejlődési rendellenesség áll a háttérben, de gyakoribb eset, hogy a gégecsőbe került idegentest váltja ki.