Tudástár
  1. Tudástár
  2. Minden, ami hörghurut: okai, tünetei és kezelése
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Minden, ami hörghurut: okai, tünetei és kezelése

Minden, ami hörghurut: okai, tünetei és kezelése

cottonbro studiopexels

A hörghurut egy gyakori légúti megbetegedés, mely évszakváltáskor és hidegebb hónapokban különösen sokszor előfordulhat. A betegség bárkit érinthet, de leginkább a dohányosok, az idősek, a gyenge immunrendszerűek vannak kitéve a kellemetlen betegségnek. 

Ha nem kezelik időben, a tartós köhögés és a légzési nehézségek nemcsak, hogy rontják az életminőséget, de súlyos esetben akár légzési elégtelenséghez, illetve más súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek. 

Mi az a hörghurut, azaz bronchitis?

A légutakat borító nyálkahártya gyulladását jelenti, kiemelten a nagyobb légutak, a hörgők területén. Két fő típusa van:

  • Akut: Légúti fertőzések, például a megfázás vagy az influenza következményeként alakul ki. Néhány hét alatt javulhat.
  • Krónikus: Amikor a gyulladásos állapot hosszú távon fennmarad. Dohányosoknál és a légszennyezettségnek kitett személyeknél állhat fenn.

A hörghurut főbb tünetei

A betegség tünetei között szerepel a tartós köhögés, ami sosem száraz, mindig jön vele váladék is. Szintén tünetként jelentkezhet mellkasi fájdalom, légszomj, sípoló légzés, fáradtság, enyhe láz és hidegrázás is. Az akut esetek többnyire hirtelen köhögéssel indulnak, míg a krónikus betegeknél a köhögés és a váladéktermelés hosszabb ideig, akár több hónapon keresztül is fennállhat. 

Váladékozással jár

A bronchitisszal járó köhögés váladékkal jön, ami lehet tiszta, semleges színű, de akár sárgás és zöldes is a gennysejtek miatt. A köpet gyakran szürke vagy a benne megtapadt portól szennyezett is, a hörgőgyulladással küzdő betegeknél pedig sípoló légzés is előfordulhat. Utóbbi lehet tiszta, semleges színű, de a gennysejtek ezt is sárgára vagy zöldre színezhetik. 

Dohányosok, idősek és allergiások a célkeresztben

A hörgőgyulladás gyakoribb az őszi és téli szezonban, amikor a légzőszervi fertőzések előfordulása amúgy is sűrűbb. Ugyanakkor a dohányosok, a rendszeresen légszennyezett környezetben tartózkodók, illetve az idősek és a gyengébb immunrendszerűek nagyobb veszélynek vannak kitéve és azok, akiknek krónikus légzőszervi betegségeik vannak, mint például az asztma vagy a COPD. Ezeken túl a munkahelyi környezetben előforduló irritatív anyagok, mint például por vagy vegyi anyagok jelenléte, szintén hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Allergiások esetében a pollenek, a házi poratkák, állati szőrök és a penészgombák vezethetnek hörghuruthoz.