Tudástár
  1. Tudástár
  2. A vírusos szemölcsök tünetei, eltávolításuk
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. A vírusos szemölcsök tünetei, eltávolításuk

A vírusos szemölcsök tünetei, eltávolításuk

virusos_szemolcs

A szemölcsök a bőrfelszínen megjelenő, általában pár milliméter nagyságú, tömött tapintatú, nem fájdalmas csomók, kinövések, amelyek nem tévesztendők össze az anyajegyekkel vagy az egyéb puha bőrkinövésekkel. 

A szemölcsök vírusok hatására alakulnak ki, amelyek a bőrt és a nyálkahártyát is megbetegítik. Ezeknek a kialakulásért felelős vírusoknak a száma a százat is meghaladja, legtöbbjük a humán papilloma vírusok (HPV) közé tartozik.

A vírusos szemölcsök előfordulása

Nagyon gyakori fertőzésről van szó, ami emberről emberre terjed, de háziállatok is lehetnek a terjesztői. Emiatt az állatokkal gyakori kapcsolatban lévőkön (állattartók, állatorvosok, hentesek) is gyakran megjelenhetnek a szemölcsök.

Gyermekeken sűrűbben fordul elő, de természetesen felnőtteken is létrejöhetnek. Nagyobb az esély a kialakulásukra immunhiányos állapot esetén, továbbá az atópiás eredetű bőrgyulladásban szenvedők szintén a veszélyeztetett személyek közé tartoznak.

A szemölcsök okai, típusai

A szemölcsök kialakulását általában a már fentebb is említett HPV vírusok okozzák, melyek biokémia szempontból számos típusra oszthatók, ezek pedig különböző kórképeket hoznak létre.

Egyes esetekben hosszú, akár fél évet meghaladó lappangási idővel is lehet számolni. Terjedésük nemcsak a vírust hordozó személyről, állatról történhet, hanem még tárgyak révén is. Itt külön érdemes felhívni a figyelmet az otthon vagy uszodákban közösen használt törölközők, papucsok veszélyére. Szintén mellőzni szükséges a szemölcsök vakarását is!

A szemölcsök típusai

Közönséges szemölcs

Karfiolszerű kinézet jellemzi ezt a típust, amely változó színben és formában jelentkezik. Elsősorban a körök mellett, az ujjakon, kézfejen jön létre, de a térd, illetve a könyök közelében, valamint az arcon is előfordulhat.