Méhnyakrák

mehnyakrak

A méhnyakrákról röviden

Több típusa van, a laphámrák és a hengerhámrák az esetek 98 százalékát teszi ki. Ezek közül az utóbbi jelenti a nagyobb veszélyt agresszivitása miatt és azért is, mert nehéz időben diagnosztizálni. A maradék 2 százalék-ba a világos sejtes daganatok tartoznak, amely olyan gyorsan és agresszíven alakul ki, hogy szinte kizárólag halállal végződik. A pontos ráktípus megállapítása a megfelelő kezelés alkalmazása miatt is fontos.

Előfordulása, okai

Hazánkban évente meghaladja az ezret a méhnyakrákos esetek száma, melyből közel négyszáz halállal végződik. Ennek az uniós szinten magas számnak az egyik meghatározó oka a nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel elhanyagolása. A legveszélyeztetettebb korosztályba a 45 és 65 év közötti nők tartoznak.

A kialakulás oka az esetek rendkívül nagy százalékában a HPV, melynek több vírustörzse is kiemelt kockázatot jelent ebből a szempontból. HPV jelenléte esetén a dohányzás tovább növeli a daganat létrejöttének esélyét.

Tünetek

A méhnyakrák legelső tünete a vérzési zavar, ami legtöbbször szexuális együttlét utáni vérzés formájában jelentkezik. Ugyancsak megfigyelhető bűzös hüvelyfolyás is. A késői, áttétes állapotban szokott alhasi, deréktáji fájdalom fellépni, illetve vizeletürítési zavar is kialakulhat.

Diagnózisa

A méhnyakrák diagnózisához szövettani vizsgálatra van szükség, amihez szükség van az érintett területből való mintavételre. Ezt kiegészíti olyan nőgyógyászati vizsgálat, amely a betegség aktuális stádiumának megállapítására irányul.

Kezelése

A megfelelő kezelés kiválasztására döntő hatással van, hogy milyen stádiumnál jár a betegség. A legelső szakaszban még elegendő lehet a méhnyakra kiterjedő kúpkimetszés, a későbbiekben azonban kiterjesztett beavatkozásra vagy a méh teljes eltávolítására lehet szükség. Utóbbi esetben a méhen kívül eltávolításra kerül a méhűri kötőszövet és a kismedencei nyirokcsomólánc is.

A műtétet követően nagy jelentősége van a szakszerű rehabilitációnak, mivel a végbél és a húgyhólyag beidegzésében is elváltozások jönnek létre. Ez megnyilvánulhat vizelet- vagy székletinkontinenciában és egyéb panaszokban. Ezek megszüntetésében a gyógytorna kiemelt szerepet tölt be.

Ha a betegség már nem csak a méhnyakat érinti, akkor sugárkezelés és kemoterápia kombinácijára van szükség. Ennek a kezelésnek az időtartama 5 hét, melynek során heti egy kemoterápia és heti 5 sugárkezelés történik.

A gyógyulási esélyek nagyon magasak, a 95 százalékot is meghaladják abban az esetben, ha a méhnyakrákot a korai, legelső stádiumában diagnosztizálják. A késői stádiumú felfedezés már jelentősen csökkenti a túlélési esélyeket. A magasnak nevezhető halálozási arány is annak tudható be, hogy későn állapítják meg a betegséget.

A megelőzés nagy szerep hárul az egyéni felelősségre, ezen belül is a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon történő rendszeres, évenkénti részvételre. A HPV méhnyakrák szempontjából aggályos vírustörzsei ellen létezik védőoltás is, ennek beadatása szintén fontos. A HVP elkerüléséhez – mivel szexuális úton is terjedő fertőzésről van szó – ugyancsak nagyban hozzájárul a monogám párkapcsolat.

Időpontfoglalás