Tudástár
 1. Tudástár
 2. A hallásvizsgálat fontossága: ismerje fel a halláskárosodás jeleit időben!
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A hallásvizsgálat fontossága: ismerje fel a halláskárosodás jeleit időben!

A hallásvizsgálat fontossága: ismerje fel a halláskárosodás jeleit időben!

266

A hallásvizsgálat egy audiológusok által végzett orvosi teszt, amely segít azonosítani a halláskárosodás korai jeleit, amelyeket időben felismerve hatékonyabban kezelhetünk.

A hangok érzékelése nemcsak a kommunikációban és az információfeldolgozásban fontos, hanem az élményeink és kapcsolataink alakításában is. Éppen ezért, amikor hallásunk valamilyen módon romlani kezd, az életünk több területén is érezzük a hatását


Hogyan ismerjük fel, ha gond van a hallásunkkal?

A gyakori jelek közé tartozik a hangerő vagy a hangok értelmezésének nehézsége, a fülzúgás vagy fülcsengés, valamint a beszéd megértésében vagy hangforrások irányának felismerésében tapasztalt nehézségek.

A nagyothallás és a hallászavar tünetei széles körben változhatnak attól függően, hogy a halláscsökkenés milyen súlyos, és mi okozza azt. A nagyothallás lényegében a hallás csökkenését jelenti, ami átmeneti vagy tartós lehet, míg a hallászavar általában a hallás minőségének változását takarja, ami zavaró lehet a mindennapi életben.

A nagyothallás és a hallászavar tünetei

 • Nehezített beszédértés: Különösen zajos környezetben vagy csoportos beszélgetésekben észrevehető, hogy nehezebben érti meg, mit mondanak mások.
 • Hangerő növelése: Gyakori igény a televízió, rádió, zenelejátszó vagy más eszközök hangerőszintjének növelésére, hogy jobban hallja őket.
 • Beszédhangok elmosódása: Az érintett személy úgy érezheti, hogy mások motyognak vagy nem beszélnek világosan.
 • Magas hangok hallásának nehézsége: Nehezített lehet a magas hangon beszélő emberek, például nők és gyermekek beszédének megértése.
 • Félreértések gyakorisága: Gyakori lehet, hogy félreérti az emberek által mondottakat, ami zavart vagy kommunikációs nehézségeket okoz.
 • Zene hallgatásának vagy beszélgetésnek a minőségében észlelt változás: A hangok torzulhatnak vagy kevésbé lehet tisztán hallani őket.
 • Tinnitus (fülzúgás): Folyamatos vagy időszakos zúgó, csengő, sípoló vagy más zaj érzékelése a fülben, amikor nincs külső hangforrás.
 • Beszélgetésbe való bekapcsolódás nehézsége: Az érintett személy kerülheti a társasági összejöveteleket vagy a csoportos beszélgetéseket, mert nehéz követnie a beszélgetést.
 • Fáradtság és stressz: A folyamatos erőfeszítés, hogy megértse, mit mondanak mások, fáradtsághoz és stresszhez vezethet.