Blog
  1. Híreink
  2. A fülkürthurut, mint fül-orr-gégészeti probléma legjellemzőbb tünetei
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. A fülkürthurut, mint fül-orr-gégészeti probléma legjellemzőbb tünetei
Kiemelt Újdonságaink: Orvos- esztétikai kezelések, illetve beavatkozások

A fülkürthurut, mint fül-orr-gégészeti probléma legjellemzőbb tünetei

A fülkürthurut, mint fül-orr-gégészeti probléma legjellemzőbb tünetei
A fülkürthurut az esetek döntő többségében a náthával járó megfázásos betegségek után alakul ki. A legtöbbször nem beszélhetünk súlyos elváltozásról, de kezelés nélkül vagy elnyúló betegség mellett jelentős kellemetlenségeket okozhat.
 
Hogy ezt elkerüljük, nagyon fontos a mielőbbi fül-orr-gégészeti vizsgálat, hiszen kellő odafigyelés nélkül a betegségből akár súlyos középfülgyulladás is kialakulhat.

Hogyan lesz a megfázásból fülkürthurut?

Miként függ össze a megfázás a fülkürthuruttal? A kérdés megválaszolásához el kell mélyednünk egy kicsit az anatómia tudományában.
 
Elsőként tudni kell, hogy a fülkürt egy a középfület az orrüreggel összekötő járat, aminek az a legfontosabb feladata, hogy állandó légnyomást biztosítson a dobhártyának a dobüreg felőli oldalról. 
 
Amikor megfázunk és náthás állapotba kerülünk, nemcsak az orrgarat, hanem a fülkürt belső nyálkahártyája is megduzzad, aminek hatására enyhébb esetben csak szűkület, súlyosabb betegségnél azonban komplett elzáródás is felléphet.
 
Ilyenkor jelentkezik a kellemetlen füldugulás, hiszen a légnyomás lecsökken, a dobhártya visszahúzódik, a hallócsontok mozgása pedig ezáltal korlátozódik, aminek hatására megjelennek a fülkürthurut első érezhető jelei és tünetei.
 

Gyerekeknél gyakrabban fordul elő fülkürthurut


 
Érdekesség, hogy a fülkürthurut bár kortól és nemtől függetlenül kialakulhat, a gyerekeknél azonban jellemzően gyakrabban találkozhatunk vele. Ennek az oka nem más, minthogy a fülkürt esetükben sokkal laposabb szöget zár be, mint felnőttkorban.
 
A helyzetet fokozza, hogy a fülkürthöz kapcsolódó porc is lazább, ami lényegesen negatívabban befolyásolja a szerv átjárhatóságát, ezáltal sokkal gyakrabban alakul ki hurutos állapot.
 
A repüléskor érzékelhetjük a leginkább a fülkürt működését
 
Mivel sokan el sem tudják képzelni a fülkürt működését, ezért érdemes kiemelni példaként a repüléskor tapasztalható kellemetlenségeket. Ilyenkor érezhetjük ugyanis a legjobban, hogy ez az aprócska járat mennyire fontos szerepet játszik a szervezetünkben.
 
A gyors magasságváltozáskor ugyanis jellemzően erőteljes fülfeszülést és füldugulást tapasztalhatunk, aminek az oka nem más, minthogy a fülkürt nem tudja olyan gyorsan kiegyenlíteni a változó nyomást, mint ahogyan arra szükség lenne.
 
Néhány nagyobb nyeléssel vagy rágógumizással a probléma hamar orvosolható, ellenkező esetben – vagy megfázásos állapotban – azonban gyakran tartósabb kellemetlenségeket is előidézhet.
 
Érdemes az arra érzékenyebbeknek vagy a náthától szenvedőknek ezért orrsprayt használni repülés előtt, mert a nyomásváltozásból fakadó füldugulás gyakran akár heveny fülkürthurutot vagy középfülgyulladást is előidézhet.
 
Nem csak megfázás okozhat fülkürthurutot
 
Amit fontos még kiemelni a betegség kapcsán, hogy a fülkürthurutot nem csak megfázás, illetve nátha idézhet elő. Előfordulhat, hogy panaszaink rendszeresen, náthától függetlenül újra és újra kiújulnak, ami minden esetben alaposabb fül-orr-gégészeti kivizsgálást igényel.
 
Előfordulhat ugyanis, hogy a fülkürthurut hátterében orrsövény ferdülés, allergia, reflux, netán valamilyen gyulladás – arcüreg, orrmandula – áll, de ritkán akár daganatos elváltozás is előidézheti.
 
Ilyen esetekben maga a fülkürthurut gyakorlatilag a tünet, és elsődlegesen a kiváltó problémát kell feltárni, illetve orvosolni a kezelés során. 
 

A fülkürthurut legjellemzőbb tünetei

 
A leggyakoribb tünet a fülkürthurut esetében a füldugulás, illetve az ehhez kapcsolódó kellemetlenségek. Valakinél ez halláscsökkenésben, másnál kellemetlen fülzúgásban, esetenként pedig akár szédülésben is megnyilvánulhat.
 
Hogy kinél és milyen mértékű hallásromlás fordul elő, az jelentős mértékben függ az ott megtalálható vákuum mértékétől, valamint a dobüregi folyadék mennyiségétől egyaránt, sőt az itt elhelyezkedő izzadmány helyzetváltozásától is.
 
Ezért van az, hogy nagyon sok betegnél jelentkezik olyan állapot, amikor a fej elfordításával vagy megdöntésével átmenetileg javul vagy romlik a hallás mértéke
 
Mi okoz még halláscsökkenést?
 
Szintén a hallás csökkenését okozza, amikor a hallócsont láncolata nyomás alá kerül a visszahúzódott dobhártya által. Különösen a heveny fülkürthurutnál gyakori, hogy úgynevezett vezetéses halláscsökkenés mutatkozik.
 
Ilyenkor a páciens esetében az állapot nem javul – és gyakran nem is romlik. Fájdalom sokszor még ilyenkor sem jelentkezik, inkább nyomás- és teltségérzet a fülben, valamint a fül dugulásakor jelentkező autofónia, amitől úgy érzi a beteg, hogy visszhangzik a feje.
 
Mintha víz lenne a fülben
 
Kifejezetten gyakori tünet még a fülkürthurut kapcsán, amikor a páciens úgy érzi, mintha víz került volna a fülébe. Valójában azonban szó sincs ilyesmiről, a betegek ilyen esetekben a dobüregi folyadék helyzetének változását érzékelik.
 
Ez pedig valóban olyan hatást kelt, mintha mozogna a fülükben a víz, ami a diagnózis szempontjából kifejezetten lényeges tudnivaló, hiszen egy tapasztalt fül-orr-gégész ebből rögtön tudja, hogy mi állhat a háttérben.

 A fülkürthurut diagnózisa

 
A fülkürthurut diagnózisa mindig alapos fül orr gégészeti kivizsgálást igényel. Nagyon lényeges hozzá, hogy a beteg alaposan beszámoljon a tünetekről, illetve azok sajátosságairól.
 
Sok esetben már ebből diagnosztizálható a probléma, de a szakorvos minden esetben alaposan megvizsgálja a dobhártyát is, aminek a behúzódása, illetve a színének megváltozása szintén a jellegzetes tünetek közé sorolható.
 
A dobhártya színe jellemzően a dobüregi folyadéktól is függ, ami lehet sárgás, gyakran zöldes, ami természetesen átüt a hártyán. Ezek ismeretében a fülkürthurut diagnózisa könnyedén felállítható.

A fülkürthurut kezelése

 
A kezelés célja minden esetben az, hogy a fülkürt ismét megnyíljon, átjárhatósága helyreálljon, amivel a fül és a tuba szellőzése, a dobhártya nyomáskiegyenlítése biztosított lesz a dobüregi folyadék eltávolításával egyetemben.
 
Hogy a fülkürt újra átjárható legyen, azt elsődlegesen speciális érszűkítő, kifejezetten az orrnyálkahártyát lohasztó gyógyszerekkel lehet elérni a legkönnyebben és leggyorsabban.
 
Ezen felül szükség lehet orrspray alkalmazására is, amivel az orr- és az orrgarat nyálkahártyáját érhetjük el. Ha kellő ügyességgel permetezzük be az orrnyíláson át, még a fülkürt szájadékáig is eljuthat a permet.
 
Kezelés a gyógyszerek mellett
 
A célzott gyógyszeres kezelés mellett többféle módszer is alkalmazható abban az esetben, ha a fülkürthuruttól szenvedő beteg állapotának javítására, illetve mielőbbi gyógyulásra van szükség.
 
Az egyik ilyen az orr átfúvása, aminek részeként a fülkürt ismét átjárhatóvá válik, a dobüregi folyadék tehát könnyebben fel tud szívódni, ezáltal pedig a vezeték felszabadulni a nyomás alól.
 
Szintén hatékony megoldás lehet az arcüreg melegítése. Legyen szó egyszerű melegvizes borogatásról vagy infralámpa használatáról, a külső meleg hatására a belső izzadmány felszívódása sokkal egyszerűbb lesz majd.
 
Ha a fülkürthurut nem reagál a kezelésre
 
Mint ahogyan azt már fentebb is említettük, sok esetben előfordulhat, hogy a fülkürthurut egyfajta tünetként jelentkezik, vagyis a hátterében valamilyen súlyosabb probléma húzódik meg.
 
Ilyenkor a fülkürthurut nem reagál sem a gyógyszeres-, sem az egyéb alternatív kezelési formákra, a kiváltó okok kezelése pedig gyakran lehet operáció, legyen szó akár az orrmandula, akár az orrsövény, akár az orrpolipok eltüntetéséről.
 
Előfordulhat természetesen olyan eset is, amikor a dobűri folyadék a kezelés ellenére sem tud felszívódni. Ilyenkor szükség lehet a dobhártya felszúrására annak érdekében, hogy a középfülben megtalálható folyadék ki tudjon ürülni, hiszen ez okozza a problémát.
 
Amint a dobhártya felszúrásra – majd szükség esetén átfúvásra – kerül, és a váladék képes kiürülni, a beteg hallása azonnal visszatér.
 
Amikor tartós halláskárosodást okoz a fülkürthurut
 
Előfordulhatnak olyan súlyos esetek, amikor az egyszerű fülkürthurutból tartós halláskárosodás jön létre. Ez leginkább akkor jellemző, ha a folyadék tartósan ottmarad a dobüregben, és az a kehelysejtek elszaporodása miatt sűrű, nyákos állagúvá változik.
 
Ha a dobüregben nyákosodás lép fel, az rengeteg kellemetlenséget idézhet elő, de a legsúlyosabb ilyenkor a krónikus középfülgyulladás kialakulása. Ilyenkor ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a dobüregben tartós letapadások jönnek létre.
 
Példának okáért a hallócsont vagy a dobhártya esetében tapasztalhatunk ilyesmit, aminek hatására a középfülgyulladás miatt tartós halláscsökkenés és halláskárosodás keletkezhet.
 
Emiatt van az, hogy a heveny középfülhurut kezelését soha nem szabad félvállról venni. Már az első tüneteknél lényeges orvoshoz fordulni, hogy ne váljon idült jellegűvé, ahonnan egyenes út vezethet a fentiekhez.
 
A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve
 
Az imént említett, elhúzódó fülkürthurutból fakadó nyákos középfülgyulladás a gyerekek körében általában sokkal gyakoribb, ami elsődlegesen anatómiai okokra vezethető vissza.
 
Esetükben nem ritka, hogy egy speciális szelepet kell beültetni a dobhártyába annak érdekében, hogy a belső dobüreg szellőzése biztosított legyen. Nagyobb gyermekeknél ez altatás nélkül, kisebbeknél altatással, egynapos sebészet keretein belül zajlik.
 
Természetesen az ilyen beavatkozásra felnőttkorban is szükség lehet, de csak és kizárólag a megfelelő vizsgálatok elvégzése után. Ilyen például az orrendoszkópia, ami az orrgarat daganatok kiszűrése érdekében lehet fontos.

Milyen gyorsan gyógyul a fülkürthurut?

 
Mint minden betegség, úgy természetesen a fülkürthurut gyógyulási sebessége is leginkább annak a függvénye, hogy a páciens milyen gyorsan kért orvosi segítséget.
 
Amennyiben a problémát nem halogatták hetekig, a megfelelő kezelés esetén a fülkürthurut néhány nap alatt teljesen, jellemzően szövődmények nélkül gyógyul. Ennek a függvénye, hogy a fülkürt ismét átjárható legyen, a dobüregbe került izzadmány pedig felszívódjon.
 
Jellemző, hogy amint a gyulladás lecsökken az orrgaratban, az elzáródott fülkürt magától is ki tud nyílni, amit elő lehet segíteni egy erőteljesebb orrfújással, aminek részeként a tuba kinyílik és a hallás magától helyreáll a kezelés megkezdését követően.
 
Előrehaladott állapotban, illetve bizonyos háttérbetegségek esetén a fülkürthurut gyógyulása gyakran hetekig is elhúzódhat, különösen akkor, ha valamilyen műtéti beavatkozást igénylő társprobléma csatlakozott hozzá.
 
Amennyiben a fülkürthurut egy páciens esetében tartósan fennmarad, a dobüregben érzékelhető nyomás miatt sokkal időigényesebb a kezelése, a feszítő érzés pedig csakhamar fülfájdalommal egészül ki, ami a savós középgyulladás egyik tünete.
 
Ilyenkor már sokkal alaposabb vizsgálatra és nagyobb odafigyelést igénylő kezelésre van szükség, de a leginkább lényeges, hogy megelőzzük a bajt, egészen konkrétan azt, hogy a probléma ne fajulhasson el idáig. 
 

Megelőzhető a fülkürthurut?

 
Emiatt végül, de nem utolsó sorban fontos kitérni a megelőzés kérdésére is. A fülkürthurut alapvetően megelőzhető, de aki anatómiailag hajlamosabb rá, annak még a folyamatos odafigyelés sem jelent mindig hatékony megoldást.
 
Amire feltétlenül figyeljünk oda, hogy légúti betegségek esetén – különösen többszöri fülkürthurut után – mindig kezeljük a lehető legalaposabban a náthát és az orrdugulást.
 
Már az első tüneteknél használjunk orrsprayt, torokfertőtlenítőt, gyulladáscsökkentő készítményeket, szopogató tablettákat, forró italokat vagy antihisztamin tartalmú tablettákat annak érdekében, hogy már csírájában elfojtható legyen a megfázás.
 
Az érzékenyebbek számára fontos beszerezni speciális orrmosó készítményeket vagy inhalátorokat, de az is lényeges, hogy a betegek megtanulják helyesen kifújni az orrukat.
 
A pumpáló, szakadozott orrfújás ugyanis a fülkürtjükre érzékenyebb személyek számára nem ideális, sőt kifejezetten kártékony megoldás, hiszen ilyenkor az orrgaratból a váladék, velük a baktériumok és a vírusok egyenesen a dobüregbe kerülnek.
 
Ez nem elég, hogy elősegíti a fülkürthurut kialakulását, de mindemellett hozzájárul ahhoz, hogy a betegség sokkal súlyosabb irányba forduljon, és különféle gyulladások vagy fertőzések alakuljanak ki az érintett szerveknél.
 
Hívás