Füldugulás

fuldugulas

A füldugulásról röviden

A füldugulás nem minden esetben vezethető vissza valamilyen betegségre, az esetek többségében csak egyszerűbb oka van a kialakulásának. Nem szabad halogatni azonban a kiváltó ok kiderítését, ugyanis azon túl, hogy nagyon kellemetlen dologról van szó, betegség is lehet az okozója, amit minél előbb meg kell szüntetni. Bármilyen életkorban előfordulhat. A hallás a dugulás idejére csökken, de más kellemetlen panasz is társulhat hozzá, mint például szédülés, fülzúgás, fájdalom, stb. Ebben a cikkben a legfontosabb okokat fogjuk áttekinteni.

Okai

Fülzsír

A leggyakoribb, de a legkevésbé veszélyes a fülzsír által kiváltott füldugulás. A fülzsír termelődése természetes folyamat, aminek védelmi funkciója van. Óvja fülünket a különböző fertőzésektől, az apró rovarok bejutásától vagy a víztől. Normál esetben a fülzsír magától ürülni szokott, előfordul azonban, hogy ez különböző okok miatt nem történik meg, felhalmozódik, összetapad és nyomja a dobhártyát, hallásromlást eredményezve. Az sem ritka, hogy a fültisztító pálcikákkal toljuk bentebb, tömörítjük össze a fülzsírt és emiatt alakul ki a dugulás. A fül-orr-gégészek egyébként sem javasolják ezek használatát éppen az előbb említett probléma miatt, de sokszor kórokozókat is bejuttathatunk vele. Ha zsírdugó keletkezett a fülünkben, azt szakorvosnak kell eltávolítani, ezt követően a panaszok meg fognak szűnni.

Folyadék vagy idegen test kerül a dobüregbe

A vízparti nyaralások egyik gyakori kísérő jelensége, különösen gyerekeknél, mikor fürdőzés közben víz kerül a fülünkbe. Az esetek többségében ez magától távozik, de ha ez nem történik meg, akkor orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Szintén gyermekeknél jellemző inkább, hogy középfülgyulladásnál savós, vagy gennyes váladék gyülemlik fel a dobüregben, ami ugyancsak füldugulással, halláscsökkenéssel jár. A középfülgyulladás szakszerű kezelésével a probléma meg fog oldódni.

Végül a gyermekeket veszélyezteti az is, mikor apró játékelemek, esetleg ételdarabok jutnak a fülbe. Ha bonyolultabb esetről van szó, az a biztos, ha szakorvoshoz fordulunk, ellenkező esetben előfordulhat, hogy még bentebb toljuk a bekerült tárgyat.

Gyulladásos betegségek

Füldugulást okozhat a középfülgyulladás vagy más, légúti gyulladásos megbetegedés is. A pontos ok ebben az esetben az, hogy a gyulladás során olyan mértékben duzzadhat meg a fülkürt nyálkahártyája, ami oda vezethet, hogy a külvilág és a dobüreg közötti nyomáskiegyenlítődés nem lesz biztosított.

Légnyomásváltozás

Aki már utazott repülővel, szinte biztosan tapasztalta, hogy bizonyos magasság után bedugult a füle. Ennek oka a hirtelen bekövetkező légnyomásváltozás. A probléma búvároknál is felmerülhet. Egyénenként eltér, hogy ez kinél mikor következik be, vannak olyan emberek, akiknél ez már egy több száz méter magas hegyen is jelentkezik. Ilyenkor szokott segíteni, ha elkezdünk rágózni vagy ha nyelünk néhányat. Ha továbbra is fennáll a füldugulás, akkor próbáljunk meg fújni egy nagyot úgy, hogy összefogjuk az orrunkat és a levegőt nem engedjük ki a szánkon.

Neurológiai probléma

A füldugulás hátterében egy belsőfül betegség is állhat, ez az úgynevezett Meniere-kór. A füldugulás, halláscsökkenés mellett forgó jellegű szédüléssel, hányingerrel, erős verejtékezéssel is járhat. Általában csak az egyik fülnél észlelhető. Gyanúja esetén mindenképpen szakorvosi vizsgálat válik indokolttá.

Összefoglalás

A füldugulás viszonylag gyakori probléma és többször is előfordulhat bárki életében. Az esetek többségében hétköznapi okok állnak a hátterében, melyek rendszerint rövid időn belül maguktól is megszűnhetnek, de olykor komolyabb betegségek is előidézhetik kialakulását. Ha a panaszaink néhány napon belül nem szűnnek meg, forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki a kiváltó ok felderítését követően szakszerű kezelést tud biztosítani számunkra.

Időpontfoglalás