Blog
  1. Híreink
  2. Ön jár rendszeresen hallásvizsgálatra?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Ön jár rendszeresen hallásvizsgálatra?

Ön jár rendszeresen hallásvizsgálatra?

Ön jár rendszeresen hallásvizsgálatra?

A halláscsökkenés mondhatjuk, hogy az idő múlásával egy természetes módon bekövetkező folyamat, ám sokat tehetünk annak érdekében, hogy e, jellemzően 40 év felett kezdődő folyamat, minél később vegye kezdetét.

Mi is az a halláscsökkenés?

A hallásromlás nem csupán azt jelenti, hogy egy beszélgetésben a szavak és hangok halkabbá válnak, sokkal inkább jellemző, amikor a zajok, háttérzajok elmosódását vagy bizonyos szavak, szótagok nehezebbe megértését, meghallását tapasztaljuk. A halláscsökkenés, hallásromlás nem csupán hirtelen állhat be, lehet egy lassan bekövetkező folyamat is, ez esetben az érintett szinte észre sem veszi, milyen állapotba kerülhet a későbbiekben.

Mik a halláscsökkenés okai?

A hallásromlás manapság generációs problémaként is említhető, hiszen fiatalkorban egyre gyakoribb az ún. korai zajterhelés, amikor például egy hangos zenét hosszú ideig fej- vagy fülhallgatóval hallgatunk. Az erős hanghatás mellett a halláscsökkenést okozhatja valamely fül- orr-gégészeti probléma is, például egy elhanyagolt, kezeletlenül hagyott fül gyulladásos betegség vagy fertőző betegség szövődménye.

Milyen fokozatai vannak a halláscsökkenésnek?

A halláscsökkenés esetében négy fokozatot emel ki a szakirodalom, ezek pedig a következők:

  • Kis halláscsökkenés: amikor a halk hangok meghallás nehézségbe ütközik.
  • Közepes halláscsökkenés: amikor a halk és a közepes hangok meghallása egyaránt nehézségbe ütközik.
  • Nagyfokú halláscsökkenés: amikor egy négyszemközti normál beszélgetés szavainak meghallása nehézségbe ütközik.
  • Súlyos halláscsökkenés: amikor már csak a nagyon hangos hangokat halljuk meg egy normál beszélgetésben is akár.

Mikor van baj?

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egy beszélgetés során többször vissza kell kérdeznünk vagy a napi munkánk során a korábban tapasztaltakhoz képest jobban elfáradunk, esetleg a környezetünk szerint túl hangosan hallgatunk zenét, Tv-t, elfordulhat, hogy a háttérben a hallásromlás veszélye áll fenn.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Hallásunkat egészségünk védelmében javasolt minden évben szűrővizsgálat keretében tesztelni, ám cukorbetegséggel küzdő emberek esetében is javasolt évente minimum egy szakorvosi hallásvizsgálat. Mindezek mellett, ha bármikor úgy érezzük, hogy bármilyen, a fentiekben megjelölt kategóriába eső probléma lehet a hallásunkkal, esetlegesen egy felsőlégúti fertőző betegségen estünk át, vagy a betegséget követően fülfájásra panaszkodunk, szédülünk, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni. Az Oktogon Medical Center kiváló fül-orr- gégész szakorvosai hallásproblémával összefüggő megbetegedések esetén is állnak a páciensek szíves rendelkezésére!

Hívás