Blog
  1. Híreink
  2. 10 ok, amiért 2022-ben a legtöbben fül-orr-gégészhez fordulnak
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. 10 ok, amiért 2022-ben a legtöbben fül-orr-gégészhez fordulnak

10 ok, amiért 2022-ben a legtöbben fül-orr-gégészhez fordulnak

10 ok, amiért 2022-ben a legtöbben fül-orr-gégészhez fordulnak
A fül-orr-gégészet egyike azoknak az orvosi szakágaknak, amire egész évben egyfajta ciklikusság jellemző, hiszen minden évszaknak megvannak a kapcsolódó slágerbetegségei.
 
Míg a tavasz és a nyár jellemzően az allergiás problémákról, a strandolásból vagy a folyamatos huzatból fakadó megbetegedésekről szól, addig ősszel és télen a klasszikus megfázásos, gyulladásos alapú felsőlégúti panaszok kerülnek a középpontba.
 
Bár ez a folyamat minden évben megfigyelhető, mégsem szabad általánosítani, ezért most összegyűjtöttük azt a 10 legáltalánosabb panaszt, amivel az emberek 2022-ben a leggyakrabban kérik majd fül-orr-gégész szakorvos segítségét.
 

Valamennyi fül-orr-gégészeti betegségnél fontos a korai felismerés


 
Noha ez a legtöbb betegségről elmondható, azonban a fül-orr-gégészeti problémákra hatványozottan igaz, hogy bármilyen elváltozásról is legyen szó, a korai felismerés nagyon fontos, rengeteg esetben életmentő lehet.
 
Lényeges kiemelni ugyanakkor, hogy rengeteg súlyos betegség is gyakran teljesen enyhe, általános tünetekkel rendelkezik. Emiatt panaszainkkal fontos mindig nagy tapasztalattal rendelkező szakorvost felkeresni, hogy még időben megkezdődhessen a szakszerű kezelés.
 
Az Oktogon Medical Center fül-orr-gégészeti magánrendelésén például garantáltan felkészült, óriási gyakorlattal rendelkező orvosok és a legmodernebb felszerelések várnak ránk, méghozzá családias környezet, valamint nyugati színvonal társaságában.
 
Lássuk azonban fontossági sorrend nélkül, hogy melyek azok a problémák, panaszok és betegségek, amelyek miatt 2022-ben is gyakran kell fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulnunk.
 
  1. Gyakori éjszakai köhögés, állandó torokköszörülés

 
Sokszor még az egészséges embereket is megviseli, hogy az év legnagyobb részét pollenben gazdag környezetben töltjük, ami sokaknál vált ki allergiás reakciókat. Ezek többsége azonban gyakran nem kerül kezelésre.
 
Márpedig a légúti allergia nem megfelelő terápiája miatt rengeteg kísérőbetegség alakulhat ki, így a folyamatos és kellemetlen orrfolyás, köhögés vagy szemviszketés mellett például ide sorolhatjuk a krónikus arcüreg-gyulladást is.
 
Ilyen esetben egy nagyon gyakori tünet a hátsó garatfali csorgás, hiszen az orrváladék mennyisége megnövekszik, ami különösen fekvő helyzetben, vagyis alvás és esti pihenés során irritálja a torkot, amivel folyamatos köhögési ingert idéz elő.
 
Sőt, a garatcsorgás napközben is megkeseríti a páciens életét, a gyakori torokkaparás és köszörülő érzés például jellemzően ennek tulajdonítható, akárcsak a kapcsolódó rossz lehelet.
 
Fontos az alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás, hogy meglegyen a garatfali csorgás kiváló oka, hiszen csak annak a kezelésével lehet megszüntetni a kellemetlen tüneteket.
 
  1. Fülzúgás

 
Jellemzően évszaktól független, mégis kifejezetten gyakori fül-orr-gégészeti probléma az emberek között a fülzúgás, amikor a páciens folyamatos búgó, sípoló, csengő, esetenként zakatoló hangot hall a fülében.
 
Jelentkezhet csak az egyik oldalon, de beszélhetünk kétoldali zúgásról is, ami néhány esetben magától, spontán módon elmúlik. Amennyiben tovább fennáll, haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz, mert a panaszt sokszor csak kezdeti stádiumban lehet gyógyítani.
 
A tartós, hónapok vagy évek óta fennálló fülzúgásnál gyakran már csak a panaszok csökkentésére van lehetőség, a háttérben meghúzódó problémák, illetve kiváltó okok gyógyítására nem.
 
Jellemzően két típusa létezik, az objektív és a szubjektív fülzúgás:
 
  • Objektív fülzúgásról akkor beszélünk, ha a tünetek hátterében fizikai elváltozások, például izomösszehúzódás vagy turbulens véráramlás áll, és gyakran nemcsak a páciens, hanem az orvos is hallja.
  • A szubjektív fülzúgást ezzel szemben általában mindig valamilyen betegség váltja ki, a sok fülzsír, az agyi vérellátási zavar, a zajártalom, valamilyen fülfertőzés, de akár egy bizonyos gyógyszer mellékhatása is lehet.
 
Ezért fontos, hogy tartós fülzúgás esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hiszen a kiváltó okok feltérképezése elengedhetetlen lesz a gyógyításhoz.
 
  1. A fülbe került víz problémája

 
Noha valakinek egyszerű tisztálkodás, hajmosás során is bekerülhet a víz a hallójárataiba, azonban a legtöbbször a nyári időszakban, strandoláskor, illetve különösen gyermekeknél gyakori, hogy víz kerül a fülbe, ami már kezdetben is kellemetlen problémákat okoz.
 
A feszítő teltségérzet, valamint a halláscsökkenés csak a járulékos tünetek, a valódi gondot az idézheti elő, ha a fülbe került víz ott is marad, hiszen a nedvesség ilyenkor feláztatja a hallójáratot, amihez kellemetlen szövődmények, súlyos gyulladások kapcsolódhatnak.
 
Minden esetben próbáljuk meg önerőből eltávolítani a vizet a fülből, a leghatásosabb módszer, ha pár percre ráfekszünk az érintett fülre, vagy a tenyerünkkel megpróbálunk nyomást gyakorolni rá, ami a legtöbbször hasznos segítség.
 
Amennyiben 24 órán belül nem sikerül eltávolítani a vizet a hallójáratból, haladéktalanul keressünk fel egy fül-orr-gégészt, aki a megfelelő eszközökkel segít az állapotunkon, amivel rengeteg kellemetlen kísérőbetegséget meg tudunk majd előzni.
 
Ha ugyanis a víz megmarad a hallójáratokban, olyan súlyos fertőzéseket és gyulladásokat okozhat, amivel később mindenképpen fel kell keresnünk majd egy szakorvost, de már egy sokkal jelentősebb beavatkozás, illetve általában gyógyszeres kezelés vár ránk.
 
  1. Hallásromlás (nem csak) a nyári időszakban

 
Különösen a nyári szezon komoly problémákat idézhet elő fül-orr-gégészeti szempontból az emberi fülben. Ennek az oka leginkább a nagy melegből, illetve ehhez kapcsolódóan a fokozott verejtékezésből fakad.
 
Ilyen közegben ugyanis megnövekszik a fülzsír termelődése, így különösen gyakori, hogy a nyári időszakban az embereknél fülzsírdugó keletkezzen a fülben, aminek a legelső jele minden esetben a hallásromlás lesz.
 
A fokozott verejtékezés, valamint a nyári időszakban gyakori strandolás során ugyanis a hallójáratba kerülő nedvesség miatt a fülzsír megduzzadhat, ami nemcsak a váladék még nehezebb tisztítását, hanem a mögötte megrekedő víz visszatartását is elősegíti.
 
Ennek hatására a halláscsökkenés mellett rövidtávon nagyon kellemetlen hallójárati gyulladás és egyéb fertőzések jelentkezhetnek, így mielőbb érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost, aki szakszerű módszerrel képes eltávolítani a fülzsírdugót.

 

  1. Fülfájás

 
A fülfájásnak számtalan különböző oka lehet. Közel sem nevezhető szezonfüggőnek, noha a nyári időszakban, különösen a strandolások alkalmával, amikor rengeteg víz rekedhet a hallójáratokban, illetve okozhat ott fertőzéseket, jellemzően gyakoribb a probléma.
 
Ennek az oka, hogy amikor strandoláskor a fülünk belső fele, a hallójáratok feláznak, jellemzően könnyebben megtapadnak rajtuk a különféle kórokozók, és egyszerűbben kaphatunk el olyan fertőzéseket, melyek gyulladásokat idézhetnek elő.
 
A fül fájdalma az esetek jelentős többségében mindig valamilyen súlyosabb, már előrehaladottabb állapotban lévő problémát jelez, ezért nagyon fontos haladéktalanul szakorvoshoz fordulni egy kivizsgálásért.
 
A tartós gyulladások, vagy a kezelés nélkül hagyott állapotok ugyanis akár maradandó károsodást is előidézhetnek a fülben, tartósan csökkenthetik például a hallásunkat, miközben alapvetően fülcsepp és antibiotikum segítségével könnyen, illetve gyorsan gyógyíthatók.
 
A fülfájás jellemzően annyira kellemetlen és nehezen csillapítható probléma, hogy a betegek jellemzően gyorsan orvoshoz fordulnak vele, különösen akkor, ha mellette átmeneti hallásromlás, illetve lázas állapot is jelentkezik.
 
  1. Tartós orrdugulás

 
A tartós orrdugulás szintén egy olyan kellemetlen tünet, ami önmagában általában ritkán jelentkezik, de tartós fennállás esetén elengedhetetlen vele fül-orr-gégészhez fordulni.
 
Különösen a tavaszi, a nyári és az őszi időszakban, hiszen a háttérben ilyenkor alighanem valamilyen allergiás reakció áll, amit megfelelő nyálkahártya lohasztó készítményekkel nagyon könnyen és tartósan lehet kezelni.
 
A hagyományos orrsprayk tartós használata azonban minden esetben kerülendő, hiszen néhány nap után károsítják az orr nyálkahártyáját, sőt egyfajta függőséget is okozhatnak. A szakorvos azonban felírhat receptre kapható szteroidos orrsprayt.
 
Ezek a készítmények javasoltak allergiás orrdugulás esetén, de a szakorvosi ellenőrzés, illetve vizsgálat mindig elengedhetetlenül fontos, hiszen az orrban lévő nyálkahártya számos olyan irritációtól szenvedhet, aminek a feltárásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás.
 
A tartós orrdugulás hátterében ugyanis megannyi kísérőbetegség állhat – például akár egy orrpolip is kiválthatja –, amit fontos kizárni vagy diagnosztizálni ahhoz, hogy elkezdődhessen a megfelelő kezelés.
 
  1. Gyakori rekedtség

 
A téli időszakban mondhatni általános, ha az ember hétről-hétre köhög és bereked egy-egy napra, hiszen a kinti hideg és a benti meleg levegő alaposan megdolgozzák a légutakat, illetve a torkot egyaránt.
 
Ha viszont tartósan, még a nyári időszakban is gyakori rekedtségtől szenvedünk, fontos egy alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás, hiszen a háttérben nem kizárt, hogy csak a dohányzás hatásai húzódnak meg, esetleg egy reflux, azonban más problémával is szembesülhetünk.
 
Példának okáért különféle fertőzések, egy gégegyulladás is kiválthatja, de hangszalag csomók, ciszták vagy polipok egyaránt előidézhetik, mint ahogyan a nem megfelelő szájhigiénia vagy olyan krónikus betegségek, mint a sokízületi gyulladás.
 
Nem feltétlenül kell aggodalmat kiváltania a gyakori rekedtségnek, ha kísérőtünetekkel párosul, illetve nem állandósul.
 
Amennyiben azonban fokozatosan fennálló problémává válik, ne halogassuk az alaposabb kivizsgálást, hiszen pajzsmirigy-problémák, sőt súlyos daganatos betegség is állhat a hátterében.
 
  1. Száraz köhögés

 
A huzamosabb ideig fennálló száraz köhögés – amikor a köhögés nem jár váladékkal – szintén egy olyan tünet, ami fül-orr-gégészeti kivizsgálást igényel.
 
A lassan állandósuló rossz levegőminőség miatt a száraz köhögés kifejezetten gyakori problémának tekinthető fül-orr-gégészeti szempontból 2022-ben, azonban ne feledjük el, hogy rengeteg tényező állhat még a háttérben, a feltáráshoz pedig alapos kivizsgálásra van szükség.
 
Egy állandósuló vagy gyakori száraz köhögésnek ugyanis a levegőminőségen kívül megannyi egyéb kiváltó oka lehet.
 
Ilyen például a reflux, a krónikus szívelégtelenség, de az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a tüdőfibrózis, sőt valamilyen kezdődő gyulladás is előidézheti.
 
Az állandósuló köhögést minden esetben nagyon fontos alaposabban kivizsgálni, hiszen ennek a jelentéktelennek tekinthető tünetnek is állhatnak a hátterében súlyos elváltozások, mint egy pajzsmirigybetegség vagy egy a légutakat érintő daganat.
 
  1. Visszatérő megfázás

 
Különösen gyerekeknél gyakori eset, amikor nagy kihagyás után vagy az őszi és a tavaszi szezonban közösségbe kerülnek, majd az egyik betegségből a másikba csöppennek.
 
Egy bizonyos mértékig ez még elfogadható, de ha a gyermek emiatt hetekig hiányzik az óvodából vagy az iskolából, az már kivizsgálást igényel.
 
Mivel megfázásos eredetű problémáról van szó, elsőként mindig egy fül-orr-gégész szakorvos felkeresése a legfontosabb annak ellenére is, hogy nem kizárt: a háttérben valami más, tartós kialvatlanság, esetleg valamilyen lelki eredetű probléma áll.
 
Természetesen a visszatérő megfázás mögött akár súlyos vagy krónikus betegségek is húzódhatnak, melyek feltárás és kezelés nélkül komoly gondot okozhatnak. Ilyen például többek között a légúti allergia, de a krónikus arcüreggyulladás is.
 
Ezek jellemzően a fül-orr-gégészet témakörébe tartozó betegségek, és alaposan hozzájárulnak a folyamatosan visszatérő megfázásos állapotok előidézéséhez. Ilyenkor először mindig a kiváltó problémát kell kezelni ahhoz, hogy a kísérőbetegségek is eltűnhessenek.
 
  1. Szédülés

 
Meglepően sok ember szenved világszerte rendszeres, esetenként folyamatos szédüléstől. Ennek a hátterében megannyi probléma állhat, de mivel a test egyensúlyáért jellemzően a fülünk felelős, ezért a páciensek először fül-orr-gégészetre mennek.
 
Méghozzá nagyon helyesen, hiszen a legtöbbször valóban itt található a probléma. Előfordulhatnak például a belső fül legkülönfélébb elváltozásai, de a háttérben egy kellemetlen Meniére-betegség is meghúzódhat.
 
Gyakori, hogy a belső fülben egy leszakadó kis otolit darabka okozza a szédülést, amit BPPV kezeléssel el lehet távolítani az ingerlő közegből egy olyan helyre, ahol később felszívódhat, ezáltal a probléma is megszűnhet a segítségével.
 
Természetesen gyakori, hogy a folyamatos vagy gyakran visszatérő szédülés hátterében nem-, vagy nem csak fül-orr-gégészeti probléma húzódik meg. Ilyenkor más szakágak bevonására is szükség van a teljes diagnózishoz.
 
A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy szédülés esetén elsőként jellemzően mindig a fülben kell keresni a betegség kiváltó okát, ezért hasznos a fül-orr-gégészeten kezdeni a sort.
Hívás