Tudástár
 1. Tudástár
 2. A horkolás okai és gyógyítása
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A horkolás okai és gyógyítása

A horkolás okai és gyógyítása

Kampus ProductionPexels

A horkolás egy gyakori alvási rendellenesség, amely az alvó személy légutainak részleges elzáródása miatt lép fel, így eredményezve hangos és szabálytalan légzést. Bár sokan pusztán zavaró szokásnak tekintik, a horkolás valójában komoly egészségügyi aggályokat is felvet, különösen, ha rendszeresen előfordul. 

Becslések szerint a felnőtt lakosság jelentős része szenved horkolástól, ami nem csak az érintett, hanem az őt körülvevő emberek alvásminőségét is negatívan befolyásolja.

A horkolás nem csak egy egyszerű éjszakai kellemetlenség. Képessége, hogy zavarja az alvást, közvetlen hatással van a nappali éberségre, teljesítményre és általános jólétre. A horkolás hosszú távú egészségi állapotra gyakorolt hatása is aggodalomra ad okot, beleértve a magas vérnyomást és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedését.

A horkolás okai

Anatómiai tényezők

 • Orr- és garatszerkezet: Azon személyek, akik szűkebb légutakkal rendelkeznek, például nagy mandulákkal vagy orrpolip miatti szűküléssel, nagyobb valószínűséggel horkolnak. Az orrsövényferdülés is hozzájárulhat a horkoláshoz, mivel akadályozza a légáramlást.
 • Túlsúly: A nyak körüli felesleges zsírszövet szűkítheti a légutakat, így növelve a horkolás kockázatát.

Életmódbeli tényezők

 • Alkoholfogyasztás: Az alkohol ellazítja a garat izmait, ami könnyebben vezet a légutak részleges elzáródásához - ráadásul refluxot is okoz.
 • Dohányzás: A dohányzás irritálja a légutakat, megváltoztatja a nyálkahártya állapotát és növeli a horkolás valószínűségét.
 • Alvási pozíció: Háton alvás esetén a gravitáció miatt a nyelv és a puha szövetek hátraesnek, ami szűkíti a légutakat.

Alapbetegségek

 • Allergia és légúti megbetegedések: Az orrdugulást okozó állapotok, mint az allergia vagy a megfázás, szintén hozzájárulhatnak a horkoláshoz, mivel nehezítik a légzést.
 • Alvási apnoe: A súlyos horkolás gyakran kapcsolódik az obstruktív alvási apnoéhoz, ami akkor fordul elő, amikor az érintett személy légzése alvás közben időszakosan megszakad.

Ezek a tényezők összekapcsolódnak és egymást erősítve hatnak, ami a tünet kialakulásához vezet. A horkolás mértékének és gyakoriságának csökkentéséhez fontos a kiváltó okok azonosítása és kezelése.