Tudástár
 1. Tudástár
 2. Piros anyajegyek: véranyajegy, amitől nem kell tartani
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Piros anyajegyek: véranyajegy, amitől nem kell tartani

Piros anyajegyek: véranyajegy, amitől nem kell tartani

4238551

A piros anyajegyek sokak bőrén megjelenhetnek, függetlenül az életkortól vagy a bőrtípustól. Gyakran felmerül a kérdés: Mik ezek a jelenségek? Veszélyesek lehetnek? 

Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk a piros anyajegyeket, bemutatjuk típusaikat, a keletkezésük mögött meghúzódó okokat, valamint azt, hogy mikor szükséges orvosi segítséget kérni. Emellett tárgyaljuk azt is, hogy milyen módon lehet kezelni vagy eltávolítani ezeket a bőrelváltozásokat, és milyen megelőző intézkedésekkel csökkenthető az újabb piros anyajegyek kialakulásának esélye.

Mi az a piros anyajegy?

A piros anyajegyek típusai és jellemzői

A piros anyajegy (rubin naevus), más néven angioma vagy cseresznye-angioma, gyakori bőrelváltozások, melyek bárki bőrén megjelenhetnek életük során. Ezek apró, kiemelkedő, piros színű képződmények, melyek legtöbbször a törzsön alakulnak ki, de az arcon, végtagokon is előfordulhatnak. Két fő típusuk van: a sík angioma és a cseresznye-angioma. Míg a sík angioma gyakrabban lapos és kevésbé feltűnő, addig a cseresznye-angioma kiemelkedőbb és gyakran intenzívebb piros színezetű. Mindkettő jóindulatú bőrelváltozás, amit a bőr alatti kis véredények túlnövekedése okoz.

A véranyajegyek keletkezésének okai

A piros anyajegyek kialakulása többnyire genetikai hajlammal és az életkor előrehaladásával hozható összefüggésbe. Születéskor is már a bőrön lehet, de később is kialakulhat a hajszálerek burjánzása miatt. A cseresznye-angioma például gyakran 30 éves kor felett jelenik meg, és az életkor előrehaladásával egyre több és nagyobb méretű lehet. Egyes esetekben növekedhet a napnak való kitettség, hormonális változások, például terhesség, vagy bőrsérülések következtében is. Egyes kutatások szerint az angioma brómmérgezés vagy -túladagolás következménye is lehet, ám ez jelenleg csak feltételezés, pontos bizonyítékok, kutatások nem állnak rendelkezésre. Fontos megjegyezni, hogy bár a pontos okokat nehéz minden esetben azonosítani, ezek az elváltozások általában ártalmatlanok és nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Forrás: Pikwizard

A piros anyajegyek okozta egészségügyi kockázatokff

A piros anyajegyek, bár általában ártalmatlanok, bizonyos körülmények között figyelmet érdemelhetnek. Itt van néhány jelzés, ami orvosi tanácsadást igényelhet:

 • Gyors növekedés: Ha egy anyajegy mérete gyorsan nő, ez változásokra utalhat, melyek orvosi felülvizsgálatot igényelhetnek.
 • Vérzés vagy váladékozás: Bármely bőrelváltozás, ami spontán vérzik vagy váladékozik, orvosi figyelmet igényel.
 • Szín-, alak-, vagy méretváltozás: A piros anyajegyek színének, alakjának vagy méretének változása jelzés lehet a bőr alatti folyamatok változására.
 • Fájdalom vagy viszketés: Rendkívüli fájdalom vagy viszketés, ami a piros anyajegy környékén jelentkezik, szintén indok lehet az orvosi vizsgálatra.

Piros anyajegy és májbetegség

Egy fontos aspektus, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a piros anyajegyek kapcsán, az a lehetséges összefüggés bizonyos májbetegségekkel. Kutatások szerint a bőrön megjelenő túlzott számú piros anyajegy – különösen, ha ezek hirtelen keletkeznek – jelzésértékű lehet a májműködés zavarára utalva.

 • A máj az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk, amely számos létfontosságú funkciót lát el, beleértve a vér tisztítását a káros anyagoktól. Amikor a máj nem működik megfelelően – például májgyulladás, zsírmáj, vagy egyéb májbetegség esetén –, ez befolyásolhatja a bőr állapotát is. A túlzott számú piros anyajegy megjelenése tehát figyelmeztető jel lehet, amely orvosi vizsgálatot igényel a máj állapotának ellenőrzésére.
 • Fontos azonban megjegyezni, hogy a piros anyajegyek jelenléte önmagában nem feltétlenül jelenti májbetegség meglétét. További tünetek, mint például a bőr és a szemek sárgás elszíneződése, fáradtság, és a hasi fájdalom együttes előfordulása esetén erősen ajánlott orvosi konzultációra menni.


Piros anyajegy eltávolítása és kezelése

A piros anyajegyek eltávolítása és kezelése többféle módszerrel történhet, figyelembe véve az érintett személy egyéni szükségleteit és az anyajegyek sajátosságait. Itt van néhány gyakori eljárás:

Lézeres kezelés

Az egyik legnépszerűbb és hatékonyabb módszer a piros anyajegyek eltávolítására. A lézer célzott fényével képes megbontani a bőr alatti túlzottan véredényeket anélkül, hogy kárt tenne a környező szövetekben. A kezelés rendszerint gyors és kevésbé fájdalmas, a gyógyulási idő is rövid.

Sebészeti eltávolítás

Nagyobb vagy problematikus piros anyajegyek esetén alkalmazható. Ez a módszer általában helyi érzéstelenítés mellett történik, és a bőrgyógyász vagy sebész eltávolítja az anyajegyet. A gyógyulás ideje változó, és a beavatkozás után helyi ápolás szükséges.

Cryotherapy (fagyasztás)

Bizonyos esetekben a bőrgyógyászok folyékony nitrogént használnak a piros anyajegyek "befagyasztására" és eltávolítására. Ez a módszer gyors és hatékony lehet kisebb anyajegyek esetén.

Bár ezek az eljárások általában biztonságosak és hatékonyak, minden kezelésnek lehetnek lehetséges mellékhatásai vagy szövődményei, például fertőzés vagy hegképződés. 

Ezért előzetes konzultáció és alapos megfontolás szükséges egy szakképzett bőrgyógyász tanácsával. Fontos megjegyezni, hogy soha, senki nem próbálkozzon otthon kezelni az anyajegyeket!


Megelőzés és utógondozás

Bár a piros anyajegyek kialakulásának megelőzése teljesen nem lehetséges, bizonyos intézkedésekkel csökkenthető az újabb elváltozások megjelenésének kockázata, valamint gondoskodhatunk a már kezelt területek megfelelő utógondozásáról.

 • Napvédelem: A bőr UV-sugárzástól való védelme kulcsfontosságú lehet, hiszen a napfény káros hatásai elősegíthetik bizonyos bőrelváltozások kialakulását. Használjon magas SPF értékű napvédőt és kerülje a napozást a déli órákban.
 • Bőrápolás: A bőr hidratálása és megfelelő ápolása fontos az egészséges bőrkép fenntartásához. Olyan bőrbarát termékeket válasszon, melyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket.
 • Rendszeres bőrvizsgálat: Az önvizsgálat mellett érdemes rendszeres időközönként bőrgyógyász szakember általi ellenőrzésen is részt venni, különösen, ha korábban már voltak bőrproblémái.

Utógondozás kezelés után:

Gyakran a kezelést követően az érintett bőrterület különleges gondoskodást igényel. Kövesse a bőrgyógyász utasításait a gyógyulási folyamat meggyorsítása és a szövődmények minimalizálása érdekében.

Kerülje a közvetlen napfénynek való kitettséget, és óvja a kezelt területet az irritációtól. Használjon gyógyulást segítő, nyugtató hatású krémeket, ha  az orvos ezt javasolja.

Forrás: Pikwizard


Gyakori kérdések a véranyajegyekről

Ártalmasak a piros anyajegyek?

A piros anyajegyek többsége ártalmatlan, és nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot. Mindazonáltal, ha változásokat észlel méretükben, formájukban, vagy ha vérzést tapasztal, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Hogyan távolíthatók el a piros anyajegyek?

A piros anyajegyek eltávolítása több módon is lehetséges, beleértve a lézeres kezelést, a sebészeti eltávolítást, és a fagyasztást. A legmegfelelőbb módszert a bőrgyógyász ajánlja ki, figyelembe véve a anyajegy jellegét és az egyéni preferenciákat.

Előfordulhatnak mellékhatások a kezelés után?
Mint minden orvosi beavatkozás, a piros anyajegyek kezelése is járhat mellékhatásokkal, köztük fertőzés, hegképződés, vagy a kezelt terület színének változása. A kezelés előtti konzultáció során beszéljen orvosával a lehetséges kockázatokról.

Mit tehetek az új piros anyajegyek megelőzése érdekében?
Bár nincs garantált módszer az új piros anyajegyek kialakulásának megelőzésére, az egészséges bőrápolási szokások, mint a rendszeres hidratálás és a magas SPF értékű napvédő krémek használata, csökkenthetik a kockázatot. Rendszeres bőrvizsgálatok is ajánlottak, különösen, ha korábban már előfordultak bőrproblémák.

Mikor kell orvoshoz fordulni piros anyajegyekkel kapcsolatban?
Ha a piros anyajegyek mérete, formája, vagy színe változik, ha vérzést vagy viszketést tapasztal körülötte, vagy ha új piros anyajegyek jelennek meg nagy számban, érdemes bőrgyógyászati konzultációra menni. Ezen felül, minden, a bőr állapotára vonatkozó aggály esetén érdemes orvosi tanácsot kérni.

A piros anyajegyek kialakulása örökletes lehet?
Bizonyos esetekben a piros anyajegyek kialakulása lehet örökletes. Ha a családban gyakoriak a piros anyajegyek vagy más bőrelváltozások, nagyobb esély lehet arra, hogy ilyen típusú bőrproblémákkal találkozik élete során.

A piros anyajegyek eltávolítása után visszatérhetnek?
Bár a kezelt piros anyajegyek általában nem térnek vissza, új anyajegyek megjelenése lehetséges az élet folyamán. Fontos a rendszeres bőrvizsgálat és az egészséges bőrápolási szokások betartása az esetleges új elváltozások korai felismerése és kezelése érdekében.


Összefoglalás

Bár a piros anyajegyek többsége ártalmatlan, fontos, hogy rendszeres bőrápolási rutint alkalmazzunk, és figyeljünk minden változásra. Amennyiben bármilyen kérdése vagy aggodalma van a piros anyajegyek vagy bármilyen bőrprobléma kapcsán, fontos, hogy minősített szakemberhez forduljon.

Az Oktogon Medical bőrgyógyászai és szépészeti szakemberei készen állnak arra, hogy professzionális tanácsadással és a legmodernebb kezelési módszerekkel segítsenek Önnek és bőrének egészségesnek és gyönyörűnek maradni. Legyen szó piros anyajegyek megelőzéséről, diagnosztizálásáról, vagy eltávolításáról, bizalommal fordulhat szakembereinkhez. A korai felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a bőr egészsége szempontjából.

Időpontfoglalás