Zsírmáj

zsirmaj

A zsírmájról röviden

A máj zsíros elfajulásakor, azaz zsírmáj fennállása esetén a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek jönnek létre. Emiatt a máj sejtjei könnyebben elpusztulnak. Ez a folyamat hosszabb távon kötőszövet-felhalmozódáshoz, végül a legsúlyosabb stádiumhoz, a májzsugorhoz vezethet. Kialakulásának számos oka lehet.

A zsírmáj előfordulása

Hazánkban meglehetősen gyakori betegségről van szó. Ez annak tudható be, hogy Magyarországon egyes becslések szerint egymillióra tehető az alkoholisták száma. Az alkohol az egyik leggyakoribb kiváltó ok. Az elhízás és a mozgásszegény életmód szintén jelentősen mértékben van jelen a magyar társadalomban, az ilyen életmódú emberek között is sűrűn megjelenik ez a kórkép.

Külön meg kell említeni a szerencsére csak nagyon ritkán előforduló akut zsírmájat is, amely valamilyen mérgezés vagy terhesség során, rendszerint annak utolsó trimeszterében szokott jelentkezni. Ez rendkívül veszélyes állapot az anyára és a magzatra nézve egyaránt. Sokszor van szükség ilyenkor akár császármetszésre és intenzív osztályon történő kezelésre is.

A zsírmáj okai

A számos kiváltó tényező között a leggyakoribb a túlzott alkoholfogyasztás. A betegségnek ezt a formáját úgynevezett alkoholos zsírmájnak nevezzük, amelynek a vége sokszor a májzsugor lehet.

Szintén jellemző a zsírmáj megjelenése a valamilyen anyagcserezavarral küzdő személyeknél. Itt elsősorban az elhízásra, a cukorbetegségre vagy a vérzsírok felszaporodására kell gondolni.

Természetesen sokkal veszélyeztetettebb helyzetben vannak azok, akiknél az alkoholizmus az említett anyagcserezavarok valamelyikével párosul.

A fentieken kívül a máj zsíros elfajulásához vezethet bizonyos gyógyszerek, hormonális fogamzásgátlók, illetve szteroidok használata is.

A zsírmáj tünetei

A szakorvos időben való felkeresését nehezíti, hogy a betegségnek – főként az első periódusokban – ritkán vannak jelei. Jellemzően csak a jobb bordaív alatti nyomásérzékenység, kellemetlenség, enyhe fájdalom, puffadás észlelhető. Előrehaladottabb állapotban már olyan általános tünetek lépnek fel, mint a fáradékonyság, gyengeség, valamint a terhelhetőség csökkenése. Ezekben a korai szakaszokban a vérkép szolgálhat támpontul. Ha a vérkép a máj enzimjeinek megemelkedett szintjére utal, akkor a vírus okozta májbetegségek mellett gondolni kell a zsírmáj jelenlétére is. Az egyetlen jellegzetes tünet, a sárgaság már csak meglehetősen későn, a végstádiumban jelenik meg, amikor a beteg állapota már súlyosnak nevezhető.

A zsírmáj kialakulásához több év vagy inkább évtized szükséges. Kivételt ez alól a valamilyen mérgezés vagy a terhesség által kiváltott akut zsírmáj jelent.

A zsírmáj diagnózisa

A diagnózishoz korábban úgynevezett májbiopsziás eljárással kinyert mintavétel volt szükséges. Ma már erre nincs szükség, ugyanis a fibroscan nevű műszer sebészeti beavatkozás nélkül képes meghatározni a májban lévő zsír arányát. Ebből az arányból lehet következtetni arra, hogy a betegség milyen stádiumban tart. Szövettani vizsgálathoz szükséges mintavételre rosszindulatú daganat gyanúja esetén van szükség. A diagnózis felállítása során ki kell deríteni a betegről azt is, hogy fennáll-e nála olyan alapbetegség (pl. alkoholizmus, cukorbetegség), amely hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához.

Mivel veszélyes betegségről van szó, ezért érdemes figyelni a fentebb már ismertetett legelső jeleket és azok megjelenésekor felkeresni klinikánk gasztroenterológiai magánrendelését, ahol szakmailag rendkívül felkészült szakorvosaink fognak Önnek segíteni a gyors és szakszerű gyógyulás elérésében.

A zsírmáj kezelése

Az idült változatnál a kezelés alapvetően a kiváltó okok megszüntetésére épül.

Alkoholizmusnál értelemszerűen abba kell hagyni az alkoholfogyasztást, ha pedig bizonyos gyógyszer szedése áll a háttérben, akkor az adott gyógyszert ki kell váltani valamilyen másikkal. Ha a betegség fő okozója az elhízás, akkor a máriatövis kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő készítmények szedése javasolt. Az ezekben lévő szilimarin nevű hatóanyag hozzájárulhat a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a toxikus anyagok szervezetből való eltávolításához, a májszövetek és sejtek normális regenerációjához. Ezek a készítmények gyakran kolint is tartalmaznak, ami hozzájárul a normál májműködés fenntartásához.

Az életmódváltásra valamennyi esetben szükség van. Ez egyrészt zsírokban szegény, rostokban gazdag étrend kialakítását, valamint valamilyen mozgásforma rendszeressé tételét jelenti. Normalizálni szükséges a vércukorszintet és a vérzsírok szintjét is, ezért is fontos a megfelelő étrend kialakítása. Korábbi megfigyelések igazolták a mértékkel fogyasztott kávé jótékony hatását is ennél a betegségnél.

A terhesség utolsó trimeszterében fellépő akut zsírmájnál indokolttá válhat akár a császármetszés is. Ezt megelőzően az anya állapotát is stabilizálni kell, amihez a légutak biztosítására, az alvadási paraméterek rendezésére, valamint vérnyomáscsökkentésre van szükség. A szülést követően véradás is indokolt lehet.

Amennyiben az alapbetegséget megfelelő módon és mértékben kezelték, nagyon jó esély mutatkozik a teljes gyógyulásra. Ebben szerepet játszik az is, hogy a máj rendkívüli regenerálódási képességgel rendelkezik.

A zsírmáj megelőzése

A megelőzés során a rizikófaktorok elkerülésére kell helyezni a hangsúlyt. Alkoholt mindig csak mértékkel fogyasszunk. A mérték alatt itt napi egy liter sört vagy két deciliter bort vagy fél deciliter tömény alkoholt kell érteni. Alakítsunk ki megfelelő, zsírszegény, rostokban gazdag étrendet és rendszeresen sportoljunk, lehetőség szerint előzzük meg az elhízást. A betegség szempontjából kockázatos gyógyszereket ne szedjük tartósan, illetve ki kell váltani azokat valamilyen más készítménnyel.

Itt érdemes kiemelni, hogy ez a betegség nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érintheti, ezért a szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy a gyermekkori elhízást idejében megakadályozzák és gyermekeiket egészséges étrendhez szoktassák hozzá.

A zsírmáj szövődményei

Szövődmények a zsírmáj második és harmadik stádiumában, a gyulladásos zsírmájnál, illetve a májzsugornál jelentkeznek. Az első szakaszban, a tiszta zsírmájnál a károsodási folyamat még visszafordítható, ha a beteg felhagy az ide vezető életmóddal. A mirigyállomány regenerációra képes állapotban van és az elpusztult sejtek helyén újak tudnak képződni.

A gyulladásos zsírmájnál már a betegség kimenetelét a sejtkárosodás mértéke befolyásolja. A folyamat gyógyulási irányt is vehet, de ennél a szakasznál, súlyosabb esetben már májelégtelenség is felléphet. Az enyhébb változat tüneteként májmegnagyobbodás figyelhető meg, illetve minimális sárgaság jelentkezik. Közepesen súlyos esetben a sárgaság már fokozottabb méreteket ölt, étvágytalanság, hányás, jobb bordaív alatti fájdalom lép fel. A gyulladásos zsírmáj legsúlyosabb esete a májkóma, ami jellemzően nagy mennyiségű alkohol elfogyasztását után következhet be.

A zsírmáj harmadik stádiuma a májcirrózis vagy közismertebb nevén májzsugor. Ez már végleges, visszafordíthatatlan károsodást okoz a máj szöveteiben, gyógyulás csak májátültetéssel érhető el. Ebben az állapotban a máj egyre kevésbé képes már ellátni a funkcióit, amiből számos további szövődmény is következik. Májkóma léphet fel, drasztikus fogyás, vérzékenység is megfigyelhető. A megváltozott véráramlás a szervezett több pontján okozhat belső, életveszélyes állapottal járó vérzéseket. Jó eséllyel alakulhat ki májrák is.

Hívás