Tudástár
 1. Tudástár
 2. A nap árnyékos oldala - A basalioma megelőzése és kezelése
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A nap árnyékos oldala - A basalioma megelőzése és kezelése

A nap árnyékos oldala - A basalioma megelőzése és kezelése

pexels-angela-roma-7479632

A basalioma az egyik leggyakoribb típusú bőrrák, amely elsősorban a napfénynek kitett bőrfelületeken alakul ki. Bár lassan növekvő és ritkán képez áttéteket, a korai diagnózis kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük a környező szövetek károsodását. Az alábbiakban összefoglaljuk, mi mindent érdemes tudni erről a nagy figyelmet igénylő betegségről, amely akár a műtét után is képes kiújulni.

Mi az a basalioma?


A basalioma, más néven bazalsejtes karcinóma (BCC), az egyik leggyakoribb bőrrák típus, amely elsősorban az arcon, nyakon és fejbőrön jelentkezik. Tünetei általában nem járnak fájdalommal, és bár lassan terjed és ritkán áttétezik, ha nem kezelik, mélyebb szöveteket és még csontokat is  ronthat.

A basalioma tünetei: mire kell figyelnünk?

A bazalsejtes karcióma gyakran kezdődik apró, fényes, bőrszínű vagy gyöngyházfényű dudorok megjelenéséve. Különösen fontos minden új, a bőrünkön megjelenő elváltozásra figyelnünk, főképpen azokra, amelyek nem gyógyulnak. A basalioma tünetei közé tartozhatnak:

 • Lassan növekvő, fényes dudorok, amelyek gyakran rózsaszínűek lehetnek és apró érereket tartalmazhatnak.
 • Sebes, viszkető területek, amelyek ugyan nem fájnak, de nem gyógyulnak és idővel tovább nőnek.
 • Piros, pikkelyes, viszkető foltok, amelyek nem tűnnek el.

Mi hasonlít a basaliomára? Így kerülhetjük el a téves diagnózsokat


A basalioma diagnosztizálása kihívást jelenthet, mivel más bőrelváltozásokkal is összekeverhető. Bár a BCC a leggyakoribb bőrrák típusnak számít, csupán egy a sokféle bőrrák közül. Az alábbiakban ismertetünk néhány olyan bőrállapotot, amelyek külsőleg nagyon hasonlíthatnak a bazalsejtes karcinómához:

 • Aktinikus keratózis (AK): Ez a szoláris keratózis egy másik elnevezése, ami durva, pikkelyes foltokat okoz a bőrön. Bár gyakran előfordulnak a napfénynek kitett területeken, nem rákosak, de kezelendők, mivel idővel bőrrákká fejlődhetnek.
 • Seborrheás keratózis: Ezek ártalmatlan, gyakran barna vagy fekete, kiemelkedő bőrnövedékek, amelyek az idősödő emberek bőrén jelenhetnek meg. Bár ijesztően nézhetnek ki, ezek jóindulatú elváltozások.
 • Melanoma: A melanoma a bőrmelanocitákból kiinduló rák, amely felelős a bőr színéért. Ez a ráktípus rendkívül agresszív és gyorsan képez áttéteket. A melanoma gyakran anyajegyekből alakul ki, és változatos megjelenést mutathat, beleértve azoknak a színében, méretében vagy formájában bekövetkező változásokat. Fontos, hogy az ilyen típusú elváltozásokat orvos ellenőrizze, mivel a melanoma korai felismerése kulcsfontosságú a sikeres kezelésben.
 • Laphámrák: Szemben a basaliomával, a laphámrák gyakrabban alakul ki a test olyan területein, amelyek kitettek a káros UV sugaraknak, beleértve a bőr piros, pikkelyes elváltozásait vagy sebese elváltozásokat. Ez a bőrrák agresszívebb, gyorsabban növekszik és nagyobb valószínűséggel képez áttéteket, különösen ha nem kezelik időben.
Ingyenes stockfotó anyajegyek, árnyék, függőleges lövés témában Stockfotó
Forrás: Pexels

A téves diagnózisok elkerülése és a sikeres kezelés érdekében elengedhetetlen a szakértői tanácsadás és az orvosi vizsgálatok.

A basalioma és a bőrrák

A fent említett állapotok közül néhány jóindulatú lehet, míg mások rákosak vagy rákos megbetegedések előtti állapotokra utalnak. A pontos diagnózis elengedhetetlen: ha a bőrön bármilyen elváltozást, dudort vagy foltot észlel, forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz! A bőrgyógyászok olyan speciális vizsgálatokkal, mint például a dermatoszkópia vagy szövettani vizsgálat segítségével tudják meghatározni az elváltozás természetét és megfelelő kezelést javasolni.  

Míg a basaliomát és a laphámrákot gyakran sebészi beavatkozással vagy helyi kezelésekkel kezelik, a melanoma esetében komplexebb, gyakran szisztémás kezelések szükségesek, beleértve az immunoterápiát, célzott terápiát vagy kemoterápiát. Az egyes bőrrák típusok kezelési stratégiája nagymértékben függ a daganat stádiumától, helyzetétől és a beteg általános egészségi állapotától.

A basalioma kezelési lehetőségei

A basaliomát többféleképpen kezelhetik, attól függően, mekkora a daganat, hogy hol helyezkedik el, és mik a páciens egyéb egészségügyi jellemzői. A kezelési lehetőségek között szerepel:

 • Sebészi eltávolítás: A daganat és egy kis egészséges szövet eltávolítása a daganat körül.
 • Mohs mikrográfia: Egy precíziós sebészeti technika, ami rétegente távolít el daganatos szövetet, miközben minimálisan érinti a környező egészséges szöveteket.
 • Krioterápia: A daganat befagyasztása folyékony nitrogénnel.
 • Fényterápia (PDT): Egy speciális fény aktivál egy krémet vagy oldatot a bőrön, ami elpusztítja a rákos sejteket.
 • Topikális kezelések: Krémek és oldatok, amelyeket közvetlenül a daganatra alkalmazva elpusztítják a rákos sejteket.

A basalioma megelőzése

Mivel a basalioma gyakran az UV-fény hatására alakul ki, a megelőzés kulcsa az, hogy óvjuk a bőrünket a nap káros hatásaitól. Ez magában foglalja:

 • Magas faktorszámú (min. SPF30) napvédő krém használata minden nap, még felhős időben is.
 • Napernyő, kalap és hosszú ujjú ruha viselése a közvetlen napfény elleni védekezés céljából.
 • Kerüljük a nap legintenzívebb sugarait, 10:00 és 16:00 óra között.
 • Rendszeres bőrátvizsgálás még otthon is, különösen, ha világos bőrünk, sok az anyajegyünk vagy a családunkban volt bőrrákkal diagnosztizált személy.
Ingyenes stockfotó alkalmaz, barna, barna haj témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Basalioma műtét - mit várhatunk a beavatkozástól?


A basalioma kezelésének egyik leggyakoribb és legbiztosabb módja a sebészi eltávolítás. Ennek során a bőrgyógyász vagy a sebész eltávolítja a daganatot és a környező, egészségesnek tűnő bőrszövet egy részét. A műtét pontos menete az érintett terület nagyságától és helyzetétől függ. Így néz ki a gyakorlatban:

1. Előkészítés

A beavatkozás előtt a szakorvos áttekinti a kezelési tervet, megbeszéli a pácienssel a várható eredményeket és tájékoztatja a szükséges előkészületekről. Az érintett területen helyi érzéstelenítésben részesül a beteg, hogy fájdalommentes legyen a műtét.

2. Az eltávolítás menete

A sebész óvatosan eltávolítja a daganatot, beleértve egy vékony, egészségesnek látszó bőrszövet réteget is annak érdekében, hogy minimalizálja a kiújulás esélyét. Ezután a sebet varrattal zárják vagy bőrátültetéssel helyreállítják, attól függően, hogy mekkora a kivett szövet területe.

3. Gyógyulás és utókezelés

A műtét után az orvos tájékoztatást ad a seb gondozásáról, a gyógyulási időről és az esetleges következményekről, mint gyulladás vagy fertőzés. A gyógyulási időszak általában néhány hét, amely alatt kerülni kell a közvetlen napfényt és az intenzív fizikai aktivitást az érintett területen.

4. Utánkövetés

A sikeres műtét utáni utánkövetés magában foglalja a bőrregularis vizsgálatát, hogy megelőzzük a BCC esetleges kiújulását. A páciensek időszakos bőrgyógyászati ellenőrzések mellett dönthetnek, különös figyelmet fordítva új bőrelváltozásokra és a napvédelem fokozott figyelembevételére.

5. A műtét alternatívái

Néhány esetben, ha a basalioma kicsi és felszínes, lehetőség van más kezelési módokra is, mint például a krioterápia vagy a topikális kezelések. Mindig konzultáljon orvosával, hogy megismerje az összes elérhető kezelési opciót és annak előnyeit, valamint hátrányait.

A BCC-műtét biztonságos és általában hatékony módszer a bazalsejtes karcinóma kezelésére. A sikeres műtét után a betegek gyakran teljes gyógyulást érhetnek el, alacsony a kiújulás kockázata, különösen ha megfelelően figyelnek a bőrük egészségére.

Ingyenes stockfotó ápoló, ápolók napja, arc maszk témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Mi vár ránk a gyógyulás után?

Ha már átestünk a basalioma műtéten, kiemelten fontos a későbbi rendszeres orvosi ellenőrzés, hiszen a betegség kiújulhat. Emellett továbbra is alkalmaznunk kell a megelőzési stratégiákat, hogy minimalizáljuk a további bőrrákok kockázatát.

Az Oktogon Medical Center szakértői azt javasolják, hogy a gyógyulás után is legyünk proaktívak bőrünk egészségének megőrzése érdekében. Rendszeresen ellenőrizzük testünket új elváltozások után kutatva, és ne habozzunk orvoshoz fordulni, ha bármit észlelünk.

A BCC komoly betegség, de a korai felismerés és a megfelelő kezelés jelentősen növeli a sikeres gyógyulás esélyét. Az átfogó ismeretek és a megelőzés életmentő lehet.Összegzés

Fontos megkülönböztetnünk a basaliomát a többi bőrrák típustól, mint a laphámrák és a melanoma, melyek különböző kezelési módszereket és prognózisokat igényelnek. Minden bőrrák esetében a megelőzés - különösen a napvédelem és a rendszeres bőrátvizsgálatok - elengedhetetlen. Az egészséges bőr megőrzése érdekében fontos, hogy védekezzünk a káros UV-sugárzás ellen, rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát, és ne habozzunk bőrgyógyászhoz fordulni, ha bármilyen gyanús bőrelváltozást észlelünk. A basalioma kezelése után a betegeknek követniük kell az orvos utasításait a seb gondozására és a rendszeres ellenőrzésekre, hogy minimalizálják a kiújulás esélyét és megőrizzék bőrük egészségét. 

Végül, de nem utolsósorban, bármely bőrállapot vagy elváltozás esetében az időben történő orvosi konzultáció alapvető a helyes diagnózis meghatározásához és a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához. Így, függetlenül attól, hogy BCC-ről van szó vagy bármely más bőrproblémáról, a korai felismerés és kezelés az egészséges bőr megőrzésének és a hosszú távú egészség biztosításának kulcsa.

Időpontfoglalás