Blog
  1. Híreink
  2. Mindent a pikkelysömörről
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mindent a pikkelysömörről

Mindent a pikkelysömörről

Mindent a pikkelysömörről
A pikkelysömör vagy psoriasis, egy gyakran krónikus lefolyású, gyulladásos bőrbetegség, amelyben világszerte így természetesen Magyarországon is számos embert szenved. A hazai adatok alapján a lakosság 2-3 százalékát érinti, ami nagyjából 200-300 ezer embert jelent. A pikkelysömör megjelenése a bőrön, a hiperaktív immunrendszer által létrehozott gyulladásos válaszra uta. Ez gyorsítja a bőrsejtek érési folyamatát, melyre a bőr gyorsan hámló, vörös, pikkelyes foltok formájában válaszol. Ezek a tünetek rendkívül változatosak, és jelentős hatással lehetnek az érintett személyek mindennapi életére és mentális egészségére is.

Ebben a cikkben, bőrgyógyászatunkon gyakran előforduló pikkelysömörről, tüneteiről, kezeléséről lesz szó.

Pikkelysömör tünetei


Az embereknél a psoriasis tünetei széles skálán mozoghatnak, ami részben a betegség fennállásának idejétől, az érintett bőrterületektől és az egyén saját immunrendszerének reakciójától függ. A leggyakoribb tünet a bőrpír, amelyet gyakran kísér hámlás és pikkelyes foltok, melyek elsősorban a könyök, térd és fejbőr területén jelentkeznek. Az érintett személyek gyakran tapasztalhatnak viszketést és égető, fájó érzést is. Súlyosabb esetekben, a betegek érezhetnek ízületi fájdalmat és duzzanatot is, ami pikkelysömörös arthritis formájában jelentkezik.

A pikkelysömör típusai


A psoriasisnak ismert öt fő típusa (léteznek ritkább formák is. )

Plakkos pikkelysömör

Ez a leggyakoribb forma, amelynek jellemzője a piros, hámló, pikkelyes foltok kialakulása. Általában a könyökön, térden, fejbőrön és hát alsó részén fordul elő.

Guttált pikkelysömör


Ez a típus gyakrabban jelentkezik gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, gyakran streptococcus fertőzés következtében. Jellemzője a sok kis, csepp alakú kiütés, amelyek a test különböző részein jelennek meg. Általában enyhe lefolyású és jó eséllyel magától elmúlik a kiváltó ok megszűnésével.

Pusztulózus pikkelysömör

Ez kevésbé gyakori forma, melyet a test különböző részein megjelenő, gennyel teli hólyagok jellemeznek. Ez viszonylag súlyos típusnak számít, és akár kórházi kezelést is igényelhet.

Inverz pikkelysömör

Ezt a formát a test hajlati területein, mint például a hónaljban, a köldök körül, a nemi szervek területén és a fenék redőiben megjelenő, pikkelyes kiütések jellemeznek. A kiütések általában vörösek és viszketnek.

Eritrodermiás pikkelysömör

Ez a psoriasis legritkább és legveszélyesebb formája. Itt a bőrgyulladás a test jelentős részét érinti, ami súlyos tüneteket okoz, és életveszélyes is lehet.

Kezelési lehetőségei


Az Európai Dermatológiai Társaság számos ajánlást adott arra vonatkozóan, hogyan kezelhető a pikkelysömör. A kezelés kulcsfontosságú eleme általában az érintett bőr megfelelő ápolása és hidratálása, valamint specifikus gyógyszerek alkalmazása annak érdekében, hogy csökkentsék a gyulladást és a bőrsejtek túlzott növekedését.

Gyógyszeres kezelések


Az orvosok számos gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelést javasolhatnak a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére. Ilyenek többek között:

Helyi kezelések

A helyi hatású kenőcsök, krémek és samponok, amelyeket közvetlenül a bőrre viszünk fel. A topikális kezelések közé tartoznak a kortikoszteroid kenőcsök, D-vitamin analógok, kátrányos termékek, és a szalicilsavas kenőcsök.

Fényterápia

A kezelés során a bőrt napfénynek vagy mesterséges UV-fénynek teszik ki. Ez segíthet megfékezni a bőrsejtek túlzott növekedést, csökkenti a gyulladást és javítja a bőr állapotát.

Szisztémás gyógyszerek

Szájon át vagy injekció formájában adagolva, ezek a gyógyszerek az egész testben hatnak. Ezek közé tartoznak a retinoidok, a metotrexát, a ciklosporin és a biológiai terápiák amelyek célzottan az immunrendszer bizonyos sejtjeire hatnak.

Életmód-változtatások


Az életmód-változtatások is fontos szerepet játszhatnak a pikkelysömör kezelésében:

Stresszkezelés

A stressz súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit, így a stressz csökkentése, például relaxációs technikák vagy meditáció alkalmazásával, segíthet.

Egészséges étrend

A táplálkozás befolyásolhatja a pikkelysömör tüneteit. Sok esetben a gyulladáscsökkentő diéta, valamint az alkohol és a feldolgozott élelmiszerek kerülése hasznosnak bizonyul.

Alkoholfogyasztás csökkentése

Egyes kutatások arra utalnak, hogy az alkohol növeli a pikkelysömör kialakulásának kockázatát és súlyosbíthatja a tüneteket.

Dohányzás abbahagyása

A dohányzás szintén növeli a pikkelysömör kockázatát és súlyosbíthatja a tüneteket.

Alternatív terápiák


Bizonyos alternatív kezelések, mint például a kiegészítő és alternatív medicina (CAM) terápiák, bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a pikkelysömör tüneteinek kezelésére. Ezek közé tartozhatnak a különböző mozgásterápiák, akupunktúra, homeopátia, fitoterápia stb. Mindig beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt ilyen terápiát választanánk, és szerezzünk be megbízható információkat a választott módszer biztonságáról és hatékonyságáról.

A psoriasis hatása az életminőségre


A pikkelysömör, mint bármely krónikus betegség, komoly hatással lehet a beteg életminőségére. A betegek gyakran számolnak be szégyenérzetről vagy szorongásról a bőrük állapota miatt, továbbá a folyamatos viszketés és fájdalom szignifikánsan befolyásolhatja a személy komfortérzetét és alvásminőségét. A pikkelysömör emellett kapcsolódhat más komoly egészségügyi problémákhoz is, mint például szívbetegség, cukorbetegség és depresszió.

Összegző



A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, amely számos embert érint világszerte és hazánkban is. Bár a betegség jelenleg nem gyógyítható, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére és a betegség előrehaladásának lassítására. Az életmódváltás, mint a táplálkozás, a stresszkezelés és a dohányzásról való leszokás, ugyancsak segíthetik a betegség kezelését. Mindenkinek, aki pikkelysömörrel él, javasolt a kezelőorvossal való szoros együttműködés, hogy megtalálják a legmegfelelőbb kezelési stratégiát.

Az Országos Dermatológiai és Bőrgyógyászati Klinika (ODBK) honlapján az érdeklődők rengeteg hasznos információt találhatnak a betegségről, annak kezelési lehetőségeiről, illetve a velük kapcsolatos legújabb kutatásokról. Emellett a Magyar Dermatológiai Társaság is számos hasznos anyagot készített, amelyek segíthetnek a pikkelysömörben szenvedőknek a betegség jobb megértésében, és az életminőségük javításában.


Gyakran Ismételt Kérdések a Pikkelysömörről


Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör (psoriasis) egy gyakori, krónikus, nem fertőző bőrbetegség, amely a bőrsejtek túlgyors növekedését okozza. Ez piros, hámló, pikkelyszerű kiütések formájában jelenik meg a bőrön.

Mi okozza?

A pikkelysömör pontos oka nem ismert, de valószínű, hogy genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Ismert, hogy az immunrendszer túlzott aktivitása váltja ki a bőrt érintő tüneteket.

Hogyan diagnosztizálható?

A pikkelysömört általában klinikai vizsgálatokkal diagnosztizálják. A diagnózis megerősítéséhez esetenként szükség lehet bőrbiopsziára is.

Hogyan kezelhető?

A pikkelysömör kezelésének célja a tünetek csökkentése és a betegség kiújulásának megakadályozása. Kezelési lehetőségek közé tartoznak helyileg alkalmazott termékek, fényterápia és gyógyszerek (szisztémás és biológiai terápiák). Terápiás diéta, stresszkezelés és egyéb életmódváltások is hasznosak lehetnek.

Gyógyítható?

A pikkelysömör krónikus betegség, és jelenleg nincs ismert gyógymód rá. A kezelések a tünetek enyhítésére irányulnak, és sok beteg képes a tüneteket hosszú ideig ellenőrzés alatt tartani.

Fertőző?

Nem, a pikkelysömör nem fertőző betegség, és nem terjed az emberi érintkezés révén.

Mi a különbség az ekcéma és a pikkelysömör között?

Az ekcéma és a pikkelysömör mindkettő bőrbetegség, de különböző tünetekkel és kiváltó okokkal rendelkeznek. Az ekcéma általában viszkető, vörös, száraz bőrt okoz, és gyakrabban fordul elő gyermekeknél. A pikkelysömör tipikusan felnőtteknél fordul elő, és vörös, pikkelyes, gyakran vastagabb bőrfoltokat okoz.

Hogyan befolyásolja a psoriasis az életminőséget?

A psoriasis komoly hatással lehet az életminőségre, beleértve a bőr megjelenése miatti szégyenérzetet, állandó viszketés és fájdalom miatti kellemetlenséget, valamint alvászavarokat. Továbbá, a pikkelysömör társulhat szívbetegséggel, cukorbetegséggel és depresszióval.

Mi a különbség a plakkos és a guttált pikkelysömör között?

A plakkos pikkelysömör a leggyakoribb forma, amelyben vörös, pikkelyes bőrfoltok, vagy "plakkok" jelennek meg a bőrön. A guttált pikkelysömör kis, csepp alakú kiütésekkel jellemezhető, és gyakran hirtelen alakul ki, gyakran egy streptococcus fertőzés (pl. torokgyulladás) után.

Mi a pusztulózus pikkelysömör?

A pusztulózus pikkelysömör egy ritkább forma, amelyben kis, gennyes hólyagok jelennek meg a bőrön. Ez a forma súlyosabb lehet, és akár kórházi kezelést is igényelhet.

A pikkelysömör örökölhető?

Van genetikai hajlam a pikkelysömörre. Tehát, ha a családban van pikkelysömörös személy, nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakulhat ez a betegséget. De fontos megjegyezni, hogy a pikkelysömör kialakulása nem csak a genetikától függ, hanem környezeti tényezőktől is.

Hogyan befolyásolja az alkohol a pikkelysömört?

Az alkoholfogyasztás ronthatja a pikkelysömör tüneteit, és nehezebbé teheti a betegség kezelését. Az alkohol hatással van az immunrendszerre, és ez kiválthatja vagy súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit.

Hogyan befolyásolja a dohányzás a pikkelysömört?

A dohányzás növeli a pikkelysömör kialakulásának kockázatát, és súlyosbíthatja a már meglévő betegség tüneteit. A dohányzás az immunrendszerre és a bőr egészségére is hatással van, ami hozzájárulhat a pikkelysömör tüneteinek előidézéséhez vagy súlyosbításához.

Pikkelysömörrel is lehet napozni?

A napfény javíthatja a pikkelysömör tüneteit, mivel az ultraibolya sugarak csökkentik a gyulladást és gátolják az abnormális sejtnövekedést. De óvatosság szükséges, mert a túlzott napozás növeli a bőrrák kockázatát, és égési sérüléseket is okozhat.




Időpontfoglalás