Blog
  1. Híreink
  2. Az egészséges bőr titka

Az egészséges bőr titka

Az egészséges bőr titka

Ahhoz, hogy megtaláljuk a választ arra, mitől is lesz hibátlan és ragyogóan egészséges a bőrünk, sorra kell vennünk, hogyan is épül fel szövettanilag az. Bőrünk szövettan szempontjából három fő részből áll:

  • Hámréteg: Ez a bőrünk legfelső rétege (epidermis,), ami a bőr egyben legkülső rétege is. A hámréteg egyik „specialitása”, hogy legalsó sejtjei folyamatosan cserélődnek, elhalnak, lehámlanak. Ez a folyamazt az, aminek ideje az életkorral folyamatosan lassul, ezzel tehát a bőrünk felszíne függ attól, hogy ez a folyamat milyen gyorsan megy végbe. A hámréteg másik fontos elemét a pigmenteket termelő sejtek jelentik, hiszen azok nem megfelelő működésével az öregedési folyamat felgyorsul, a bőrünk védelme csökken.
  • Irharéteg: A bőr legfontosabb középső rétege (dermis), hiszen e rétegben található meg a bőrünk keringése, a kollagén és az elasztin rostok, a hyalorunsav molekulák, amelyek hallatán mindenkinek egyből eszébe jut a bőr feszessége, rugalmassága.
  • Bőralja: A bőralja (subcutis) bőrünk úgynevezett tartópillére, ami elsősorban - tápláltságtól függő, testtájonként eltérő mennyiségű - zsírszövetből, laza kötőszövetből és erekből áll. Ez a réteg teremt kapcsolatot a bőr és a mélyebben elhelyezkedő inak, izmok és csonthártyák között. Szerepe van a hőszigetelésben, valamint a benne található zsír a szervezet számára energiaraktárként szolgál. A kifogástalan, egészséges bőrhöz tehát megfelelő mennyiségű zsírrétegre is szükség van.

A kor előrehaladtával tehát, valamint a bőrünket érő környezeti hatások, a bőrünket érő napsugárzás miatt sajnos arcunkon, testünk egyre gyakoribb a bőrhibák megjelenése. A szépség az egészséges bőrnél kezdődik. Erről egyből eszünkbe juthat egy sokszor hallott mondás: „a szépség belülről fakad”, hiszen az, aki boldog, kiegyensúlyozott, annak ez meglátszik a bőre állapotán is. Emellett azonban a táplálkozás is jelentősen befolyásolhatja a bőr minőségét, hiszen minden elfogyasztott élelmiszer és ital is hatással van bőrünk megjelenésére. Például a megfelelő mennyiségű, napi 3 liter ásványvíz hatására bőrünk sejtjei is megfelelően hidratáltak lesznek. Emellett pedig a megfelelő vitaminok és nyomelemek fogyasztása, azaz a kiegyensúlyozott táplálkozás is rendkívül fontos.

Természetesen a hibátlan bőr, az egészséges haj és egészséges köröm nagyrészt genetikai adottság is, ám életvitelünkkel és életmódunkkal mi magunk is nagyon sokat tehetünk bőrünk egészségének megőrzéséért, késleltetve ezzel annak öregedését. A mai esztétikai újítások, modern hatóanyagok, egyénre szabott kezelések révén lehetőség adódik mindenki számára arra, hogy bőre újra hibátlannak tűnő és egészséges legyen.

Hívás