Tudástár
 1. Tudástár
 2. Pitvarfibrilláció - megértés, kezelés és gyakori tévhitek
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Pitvarfibrilláció - megértés, kezelés és gyakori tévhitek

Pitvarfibrilláció - megértés, kezelés és gyakori tévhitek

A pitvarfibrilláció (AFib) egy olyan szívritmuszavar, amely az elégtelen szívverés miatt alakul ki, és ami komoly egészségügyi következményekkel járhat. Ez a betegség főleg a szívpitvarok elektrikus tevékenységének rendellenessége miatt jön létre, ami szabálytalan és gyakran gyors szívritmust eredményez. A probléma időben történő felismerése és kezelése létfontosságú lehet, mivel komoly szövődményekhez vezethet, mint például a stroke vagy a szívelégtelenség.

Mi is az a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció, avagy pitvarremegés a szív elektromos impulzusainak szabálytalan szórását jelenti, ami azért kritikus, mert ezen impulzusok irányítják a szívverést. Az elektromos jelek összevisszasága miatt a szívpitvarok (szív felső szobái) nem ritmusosan húzódnak össze, hanem inkább remegnek vagy fibrillálnak. Ez befolyásolja a szív teljesítményét és csökkenti a szívnek és így a test szöveteinek vérellátását.

Az életkor és betegségek, mint kockázati tényezők

A pitvarfibrilláció leginkább az idősebb korosztályt sújtja, különösen azokat, akik már megéltek 65 évet vagy annál többet. Ezen felül, bizonyos egészségügyi állapotok hajlamosíthatnak az AFib kialakulására, így az alábbi csoportokat is kiemelten érintheti:

 • Szívbetegséggel élők: Korábbi szívműtétek, meglévő szívbillentyű problémák vagy a szívizmok betegségei fokozzák a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát.
 • Magas vérnyomásos betegek: Ez a leggyakoribb előforduló tényező az érintettek körében, a tudomány szerint szorosan összefügg a magas vérnyomás a pitvarfibrillációval.
 • Krónikus betegségekben szenvedők: Diabétesz, pajzsmirigyproblémák és más olyan állapotok is befolyásolják a szív működését, illetve a test általános állapotát.
Ingyenes stockfotó csukló vérnyomásmérő, ellenőrzés, impulzus témában Stockfotó
Forrás: Pexels

A pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata növekszik egyéb életmódbeli tényezők, mint a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, magas koleszterinszint és a fizikai inaktivitás miatt is. Ezen tényezők megelőzésével és kezelésével csökkenthető a pitvarfibrilláció kialakulásának esélye.

Ezzel együtt, az egészséges életmód és rendszeres orvosi ellenőrzés jelentős mértékben hozzájárul a kockázatok csökkentéséhez, valamint a korai felismeréshez és kezeléshez.

Miért olyan veszélyes a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció egy komoly egészségügyi állapot, amely jelentős veszélyekkel járhat. Ennek oka, hogy a pitvarok rendszertelen összehúzódása gátolja a szív hatékony működését, ami több szempontból is veszélyezteti a beteg egészségét:

 • Növekedett stroke kockázat: Amikor a pitvarok nem húzódnak össze rendszeresen, a vér nem tud megfelelően áramlani, pangások alakulhatnak ki. Ez a pangó vér hajlamosabb a vérrögképződésre, amely agyi érelzáródást, azaz stroke-ot okozhat.
 • Szívelégtelenség: Ha a pitvarfibrilláció hosszú távon fennáll, a szívizom fokozatosan gyengülhet, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ez akkor történik, amikor a szív már nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test többi részébe.
 • Krónikus fáradtság és alacsony életminőség: A szív nem képes hatékonyan szállítani az oxigént és tápanyagokat, ami krónikus fáradtsághoz és általános rossz közérzethez vezethet.
 • Szívritmus-szabályozói beavatkozások szükségessége: Néhány esetben a kezelés részeként szükségessé válhat elektronikus eszközök (pl. pacemaker) implantálása a szív ritmusának szabályozása érdekében.
 • Váratlan szívhalál: Bár ez a kimenetel ritka, a hosszan tartó pitvarfibrilláció végzetes szívritmuszavarokhoz vezethet.

Ezek a veszélyek rámutatnak a pitvarfibrilláció komolyságára és a korai diagnózis, valamint hatékony kezelés jelentőségére. A megelőzés, a rendszeres orvosi felügyelet és a kezelési terv szigorú betartása létfontosságú szerepet játszik a betegek egészségének megőrzésében.

Szapora szívverés, szédülés, fulladás - Ezek a leggyakoribb tünetek

A pitvarfibrilláció tünetei eltérőek lehetnek, és sok esetben a páciensek nem is érzékelnek kifejezett jeleket, amíg nem végeznek rutin vizsgálatot. Azonban, amikor a tünetek megjelennek, ezek az alábbiak lehetnek:

 • Szapora, szabálytalan szívverés: Sok beteg érzi, hogy szíve hol gyorsabban, hol lassabban ver, esetleg kihagyásokat tapasztal.
 • Szédülés és gyengeség: A szív nem képes hatékonyan pumpálni, ami alacsony vérnyomást és vérellátási problémákat eredményezhet, ezáltal szédülést és általános gyengeséget okozva.
 • Légszomj: Az érintettek gyakran számolnak be arról, hogy nehezebben kapnak levegőt, különösen fizikai megterhelés során.
 • Mellkasi komfortérzet: Ezt néha fájdalomként, néha csak kellemetlen érzésként írják le, amely a mellkas területén jelentkezik.
 • Fáradékonyság: A betegek gyakran panaszkodnak állandó, indokolatlan fáradtságra, ami jelentősen ronthatja életminőségüket.
Ingyenes stockfotó érint, fájdalom, kézben tart témában Stockfotó

Forrás: Pexels

A pitvarremegés kialakulásának főbb okai

Bár a pitvarfibrilláció pontos okai még mindig nem teljesen ismertek, számos állapot és életmódbeli tényező hozzájárulhat a kialakulásához:

 • Magas vérnyomás: Ez a leggyakoribb kiváltó ok, különösen, ha nem megfelelően kezelt.
 • Szívbetegségek: Olyan állapotok, mint a szívizom betegség vagy a korábbi szívinfarktus, növelik a kockázatot.
 • Krónikus betegségek: A cukorbetegség és a pajzsmirigy rendellenességek szintén elősegíthetik a pitvarfibrilláció kialakulását.
 • Életmód: Túlzott alkoholfogyasztás és elhízás szintén szerepet játszhatnak.

EKG segít a diagnózisban

A pitvarfibrilláció diagnózisának megállapítása érdekében az orvosok többféle vizsgálatot alkalmazhatnak. A leggyakoribb és legfontosabb eszköz az EKG (elektrokardiogram), amely képes azonosítani a szív ritmusának és elektromos aktivitásának rendellenességeit. Ezzel párhuzamosan, a terheléses EKG, a nyugalmi EKG, és esetenként a 24-48 órás Holter-monitorozás is használatos, amely folyamatosan rögzíti a szív működését. Ezek az eszközök segítenek az orvosoknak abban, hogy megértsék a ritmuszavar pontos jellegét és időtartamát.

Gyógyszerrel is kezelik 

A pitvarfibrilláció kezelése az alapbetegség súlyosságától és a tünetek intenzitásától függ:

 • Gyógyszeres kezelés: Gyakran alkalmaznak ritmus- és frekvenciaszabályozó gyógyszereket a szívverés normalizálására. Vérhígítókat is felírhatnak a stroke kockázatának csökkentésére.
 • Katéteres ablatio: Ez egy minimálisan invazív beavatkozás, amely során a szív bizonyos részeit rádiófrekvenciás energia segítségével "égetik el" a normális szívritmus helyreállítása érdekében.
 • Életmódbeli változtatások: Célszerű a dohányzást mellőzni, a mértékletes alkoholfogyasztásra ügyelni, valamint rendszeres testmozgás és egészséges étrend bevezetése javasolt.
Ingyenes stockfotó elhelyezés, fészek, kezek témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Az időszakos AFib-tól a folyamatosig - A betegség fázisai és menedzselése

A pitvarfibrilláció kezelése hosszú távú kötelezettséget jelent a beteg részéről. Fontos tudni, hogy ennek az állapotnak különböző fázisai vannak

 • Paroxizmális: Időszakosan jelentkező AFib, amely spontán megszűnik.
 • Perzisztáló: Több mint egy hétig tartó AFib, amelyet orvosi beavatkozással kell megszüntetni.
 • Hosszan tartó perzisztáló: Egy éven keresztül fennálló vagy további AFib.
 • Permanens: Folyamatos AFib, amelyet kezelni, de nem gyógyítani lehet.

Ezek a kezelési lehetőségek és a betegség menedzsment stratégiái segítenek a betegeknek a pitvarfibrillációval való hatékonyabb együttélésben.

Gyakori kérdések és tévhitek a pitvarfibrillációrólTeljesen meggyógyítható-e a pitvarfibrilláció? Sajnos tévhit, hogy a pitvarfibrilláció teljesen gyógyítható állapot. Bár a pitvarfibrilláció kezelhető, legtöbb esetben krónikus állapotnak tekinthető. A kezelés célja a tünetek enyhítése, a szövődmények, mint például a stroke megelőzése, és az életminőség javítása.

Csak az idősebb embereket érinti a pitvarfibrilláció? Nem felel meg a valóságnak, hogy a pitvarfibrilláció kizárólag az idősebb korosztályt érinti. Bár az idősebb emberek körében gyakoribb, bármely életkorban kialakulhat, főként ha egyéb kockázati tényezők, mint magas vérnyomás vagy szívbetegség állnak fenn.

A pitvarfibrilláció mindig tünetekkel jár? Szintén tévhit, hogy a pitvarfibrilláció esetében mindig jelentkeznek tünetek. Sok ember ugyanis nem tapasztal semmilyen tünetet, vagy csak nagyon enyhe jeleket észlel. Ezért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, különösen azok számára, akik kockázati csoportba tartoznak.
Ingyenes stockfotó beteg, doktor, Egészség témában Stockfotó

Forrás: Pexels

Az alkohol és a koffein elkerülése segíthet a pitvarfibrilláció kezelésében? 

Sokan gondolják úgy, hogy az alkohol és a koffein teljes mértékben kerülendő minden pitvarfibrillációval élő számára. Azonban, bár a mértékletesség ajánlott, nem mindenki számára szükséges teljes mértékben kizárni ezeket az italokat. Fontos az individuális orvosi tanács, mivel az egyén állapota és reakciói változók lehetnek.

Ezen gyakori kérdésekre adott válaszok segítenek a betegek és hozzátartozóik jobb megértésében a pitvarfibrillációval kapcsolatos legfontosabb aspektusokról, és hozzájárulnak a tájékozott döntéshozatalhoz.

Összefoglalás

A pitvarfibrilláció (AFib) egy komplex és gyakran krónikus szívritmuszavar, amely különböző korosztályokat és életmódbeli háttereket érinthet. Jelentősége abban rejlik, hogy növeli a szív- és érrendszeri szövődmények, különösen a stroke kockázatát. A tünetek változatosak lehetnek, és nem mindig nyilvánvalóak, ezért a rendszeres orvosi ellenőrzés kiemelten fontos.

A kezelési stratégiák magukban foglalják a gyógyszeres terápiákat, a minimálisan invazív eljárásokat, mint a katéter ablatio, és az életmódbeli változtatásokat, amelyek együtt segíthetnek a tünetek kezelésében és a betegség előrehaladásának lassításában. A korai feliszerelés és proaktív menedzsment elengedhetetlen a hosszú távú egészség megőrzésében.

Időpontfoglalás