Tudástár
 1. Tudástár
 2. Útmutató a hiperpigmentáció megértéséhez és kezeléséhez
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Útmutató a hiperpigmentáció megértéséhez és kezeléséhez

Útmutató a hiperpigmentáció megértéséhez és kezeléséhez

2148014074

A hiperpigmentáció nem más, mint sötét foltok megjelenése a bőrön, azaz a bőr túlzott elszíneződése. Bár nem kóros állapotról van szó, gyakran jelentős esztétikai és érzelmi kellemetlenséget okozhat az érintetteknek.


A bőrünk olyan, mint egy történelemkönyv, amely minden napról és eseményről megőrzi a nyomokat. Az idő múlásával ezek a történetek gyakran formát öltenek - előfordulhat, hogy a bőrünkön sötét foltok képződnek. Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a hiperpigmentációval: megtudhatja, milyen okok állhatnak a hátterében, milyen kezelések állnak rendelkezésre, és hogyan előzhető meg a jövőben.


Mi a hiperpigmentáció?

A hiperpigmentáció egy gyakori bőrprobléma, mely során a bőr bizonyos területein a melanin nevű pigment túltermelődik. Ez a túltermelődés foltok, illetve a bőrön elszíneződések megjelenéséhez vezet, amik többnyire a barna színskálára esnek. Azok a területek, ahol a melanin termelődik, sötétebbnek látszanak, ami jelentős kontraszthoz vezet a nem érintett bőrterületekkel. Sajnos bárkinél megjelenhet, függetlenül a bőrtípustól vagy a bőrszíntől és az életkortól is.

A melanin fő szerepe a bőr védelme a káros UV-sugárzástól. Ha a bőrünk túl sok UV-sugárzást kap - mert például hosszabb időn keresztül éri napfény -, a bőrünkben lévő melanocita sejtek nagyobb mennyiségű melanint termelnek a bőr védelmében, ez a bőrelszíneződés a barnulás. Ha pedig a folyamat túl intenzív, vagy nem egyenletes, sötét, elszíneződött foltok jelennek meg, az úgynevezett pigmentfoltok. Így is kialakulhat  a hiperpigmentáció.

A hiperpigmentáció okai

A jelenség kialalakulásának oka különféle tényezőkben rejlik, és gyakran több tényező kombinációja okozza. A leggyakoribb ok a túlzott napfény, mivel az UV sugárzás irritálja a bőrt és stimulálja a melanin produkciót. De vannak más okok is, mint például:

 • Hormonális változások: A terhesség alatti hormonváltozások, valamint bizonyos fogamzásgátlók és hormonterápiák is okozhatnak hiperpigmentációt.
 • Bőrsérülések: Aknés hegek vagy a bőr más sérülései megzavarhatják a bőr melanin termelését.
 • Öregedés: Az idő múlásával a bőr melanin termelése egyenlőtlen lehet, ami foltokat eredményezhet.
 • Bizonyos betegségek és egészségügyi állapotok: Például az Addison-kór, amely a mellékvese elégtelen működését okozza, valamint a vitiligo, mely a melanin termelését érintő rendellenességek közé tartozik.


Forrás: Flickr

A hiperpigmentáció típusai 

A bőrelváltozást különböző típusokba sorolhatjuk, minden típusnak megvannak a saját okai és jellemzői. A leggyakoribb formái a következők:

 • Napfoltok: Ezek a kisméretű, barnás foltok hosszan tartó napfénynek kitett területeken jelennek meg, főleg az arcon és a kézfejen. Különösen gyakoriak az idősebb embereknél, de fiatalabb korosztályokban is előfordulhatnak.
 • Melasma: Ez a típus nagyobb területeken, rendszertelen foltok formájában jelenik meg. Gyakran hormonális változások, például terhesség vagy fogamzásgátlók szedése okozza. A melasma születéskor is előfordul, ennek neve chloasma.
 • Poszttraumás hiperpigmentáció: Ez akkor jelentkezik, amikor a bőrre traumát gyakorolnak, például sebek, műtét utáni hegek vagy akne. A bőr mellékhatásként annak hiperpigmentációját okozza.
 • Gyógyszer okozta hiperpigmentáció: Néhány gyógyszer, mint például az antimaláriás gyógyszerek, vagy a kemoterápiás szerek is okozhatják a bőr elváltozását. Az egyes készítmények mellékhatásai között ezt fel kell tüntetni.

Mi az a pigment?

A pigment a színező anyag, ami a bőr, a haj, és az írisz színét adja. A pigmentek közül a legismertebb és legfontosabb a melanin, amely a bőr, a haj, és a szem színéért felelős.

A melanin nem csak esztétikai szerepet játszik, hanem védelmi funkciója is van, védi a bőrt az UV sugárzástól, csökkenti a DNS-károsodást, és minimalizálja a bőrrák kockázatát. Túl sok melanin termelhető a bőrben különböző okokból - például túlzott napfény miatt, bőrsérülés után, vagy bizonyos betegségek miatt. Amikor a bőr túl sok melanint termel, a bőrfelszínen sötétebb foltok, az úgynevezett pigmentfoltok alakulnak ki. 

A hiperpigmentáció tünetei és diagnosztikája

A hiperpigmentáció tünetei általában világosan láthatóak és érzezhetőek. A fő tünet a bőr színének megváltozása, általában sötétebbé válása. Gyakran barnás, szürkés, vöröses vagy akár fekete foltok formájában jelenik meg, amelyek bármilyen méretűek és formájúak lehetnek. A foltok előfordulhatnak bármely bőrterületen, de leggyakrabban az arc, a kezek és egyéb, napnak rendszeresen kitett területeken jelennek meg.

A hiperpigmentáció diagnózisa általában könnyen felállítható a bőrön látható elszíneződések alapján. De mivel bizonyos betegségek - például a bőrrák - hiperpigmentáció formájában is megjelenhetnek, fontos, hogy mindig forduljon szakemberhez a pontos diagnózisért!

A diagnózis felállításához a bőrgyógyász alaposan megvizsgálja a bőrt, és megkérdezi a betegtől, hogy mikor és hogyan jelentek meg az elszíneződések. Szükség esetén további teszteket is elvégezhetnek, ilyen például a bőr biopszia, mely az elszíneződött bőrterület apró mintáját veszi vizsgálat alá laboratóriumi körülmények között.Forrás: Pexels

A hiperpigmentáció kezelése

A hiperpigmentáció kezelése gyakran egyéni megközelítést igényel és attól függ, hogy ki milyen mértékben van kitéve a kialakulását okozó tényezőknek. Néha az egyszerű módszerek, mint a napfényen töltött idő visszaszorítása és a megfelelő bőrápolás is csökkenthetik a pigmentfoltokat. A kezelés más formái a következők:

 • Otthoni bőrápolási termékek: Számos olyan termék létezik, amelyet otthonában is használhat a bőrjelenség kezelésére. A C-vitamin szérumok, a retinol, az AHA és BHA hámlasztók és a niacinamid mind segíthetnek a bőrfoltok halványításában. Ezek az összetevők serkentik a bőr sejtcseréjét, segítenek az elhalt bőrsejtek eltávolításában és elősegítik a bőr megújulását.
 • Orvosi kezelések: Ha az otthoni kezelés önmagában nem elegendő, bizonyos orvosi beavatkozások is segíthetnek. Ilyenek többek között a lézeres kezelés, a mikrodermabrázió vagy az olyan kémiai hámlasztások, amelyek célja a sötét foltok csökkentése és az egyenletes bőrtónus elősegítése.
 • Receptköteles krémek: Bizonyos esetekben a bőrgyógyász receptre olyan krémeket írhat fel, amelyek nagyon erős összetevőket tartalmaznak, mint a retinoidok vagy az hidrokinon, amelyek célzottan hatnak a hiperpigmentációra.
 • Hormonális kezelések: Ha a jelenség okai hormonálisak, mint például a melasma, akkor egy endokrinológus vagy egy nőgyógyász szakorvos együtt dolgozhat a beteggel a hormonszint kezelésében, amely befolyásolhatja a bőr pigmentációját.

Emlékezzünk, mindezek a kezelések türelmet igényelnek, mivel a bőrnek időre van szüksége a változásokhoz, és ezen kezelések sem hoznak azonnali eredményt.

A hiperpigmentáció eltüntetése

A hiperpigmentált bőrterületek gyakran kellemetlen érzéssel járnak az érintettek számára, de szerencsére számos módszer létezik a foltok halványítására. Az eltüntetési folyamat azonban nem történik meg egyik napról a másikra, és a siker kulcsa a következetesség és türelem. Íme, néhány javaslat az eltüntetésre:

 • Rendszeres bőrradírozás: Kíméletes radírozóval eltávolítható az elhalt bőrsejtek felső rétege, ami elősegíti az új, egészséges bőrsejtek növekedését. A hámlasztásban található alfa-hidroxi-savak (AHA) és béta-hidroxi-savak (BHA) segítenek a bőr simításában, és csökkenthetik a sötét foltok láthatóságát.
 • Természetes fényvédő használata: Az UV sugárzás hiperpigmentációt okozhat. Ezért mindig használjon magas faktorú fényvédőt az arcán és azon területeken, amelyek a napnak vannak kitéve.
 • Hidratáló használata: A bőr hidratáltságának fenntartása segít megőrizni annak rugalmasságát és egészségét, így csökkentve a sötét foltok megjelenési esélyét.

Ezen túl orvosi kezelések is segíthetnek a túlzott pigmentáció eltüntetésében. Ezek közé tartoznak a lézerkezelések, a mikrodermabrázió és a kémiai hámlasztás. Ezek a kezelések elősegítik a bőr természetes megújulási folyamatait, és serkentik az egészséges bőrsejtek növekedését.

Forrás: Pexels

A hiperpigmentáció megelőzése

A bőráltozás elkerülése érdekében néhány, az egészséges bőrt támogató szokást kerüljenek be a mindennapjaiba. A következő tippek számos bőrproblémát, beleértve a hiperpigmentációt is megelőzhetik:

 • Napvédelem: Az UV sugárzás nagymértékben hozzájárulhat a hiperpigmentáció kialakulásához. Éppen ezért, a legfontosabb lépés a megelőzésben az erős napfényvédő használata. Nem számít, hogy télen vagy nyáron, esős vagy napos idő van-e, a napvédelem egy olyan lépés, amit az év minden napján be kell építeni a bőrápolási rutinba.
 • Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a bőre egészségének fenntartásához. Az antioxidánsokban, vitamindús ételekben, tápanyagokban, omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásával segíthetnek támogatni a bőr egészségét és vitalitását.
 • Hidratáció: A hidratáció nem csak a bőrön kívülről, hanem belülről is fontos. A rendszeres vízivás segít fenntartani a bőr hidratációját, hozzájárul a detoxikációs folyamatokhoz és a sejtek megfelelő működéséhez.
 • Bőrápolási rutin: Egy jól megtervezett, rendszeresen követett bőrápolási rutin a bőr egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az arc tisztán tartása, a már meglévő bőrproblémák kezelése, a hidratálás és a megfelelő védelem mind hozzájárulhat a megelőzéshez.

Emellett fontos, hogy kerüljük a bőr túlzott irritálását, például a túl gyakori hámlasztót vagy durva bőrradírt. Ezek a termékek károsíthatják a bőrt és hozzájárulhatnak a hiperpigmentáció kialakulásához.

Összefoglalás

A hiperpigmentáció egy gyakori bőrprobléma, amellyel sokan találkozhatnak életük során. Bár elsősorban esztétikai jellegű, hatással lehet az önértékelésre és az életminőségre is. Éppen ezért fontos a megértése a jelenség okainak, típusainak és kezelési lehetőségeinek. 

Az otthoni módszerek, a bőr egészséges ápolása és a napvédelem mind hozzájárulnak a hiperpigmentált foltok csökkentéséhez. Ha azonban ezek nem hoznak megfelelő eredményt, mindig forduljon bőrgyógyászhoz vagy szakemberhez a legjobb terv kialakításáért. Minden bőr egyedi, így a probléma kezelésekor fontos, hogy időt, türelmet és következetes gondoskodást kell biztosítani a bőrének.

Időpontfoglalás