Kiemelt Újdonságaink: Orvos- esztétikai kezelések, illetve beavatkozások

Fülfájás

fulfajas

A fülfájásról röviden

A fülfájás mindig valamilyen betegségnek, elváltozásnak a következménye, tünete. Mindenkinél előfordulhat, de többnyire a kisgyermekeknél jelentkezik. Ebben a cikkünkben az okokról és a fülfájás kapcsán felmerülő teendőkről lesz szó.

Lehetséges okai

A fülfájást legtöbbször valamilyen gyulladásos megbetegedés okozza. A nyári hónapokban a strandszezon során a fülbe jutó baktériumok következtében alakulhat ki gyulladás, ezzel szemben az év hidegebb időszakaiban a vírusok által kiváltott gyulladásos megbetegedések miatt fáj a fülünk. A gyulladás kezelése szakorvosi feladat, ezért ha a panaszok néhány napon belül nem szűnnek meg, keressünk fel egy fül-orr-gégészt. Az orvosi ellátás ilyenkor azért is fontos, mivel kezeletlenség esetén a gyulladás más szervekre is átterjedhet, ami szintén súlyos szövődményeket idézhet elő.

A gyulladáson kívül számos más tényező okozhat fülfájást. Nem ritka, hogy egy teljesen más szervünk betegedett meg és innen sugárzik ki a fájdalom a fülre. Ilyen eset lehet például valamilyen fogászati jellegű probléma. A füldugulást okozó zsírdugó, fülbe került folyadék vagy idegen test is feszítő, fájdalmas érzéssel járhat. Jellemző még a különböző tisztálkodószerekre, például samponokra, tusfürdőkre adott allergiás reakció, amihez ugyancsak társulhat fülfájás. Meg kell még említeni a légnyomásváltozás során kialakuló füldugulást, ami szintén lehet fájdalmas.

Néhány az imént említett okok közül sokszor magától megszűnik – például a légnyomásváltozás miatti fülfájás – , de itt is fel kell hívni arra a figyelmet, hogy ha néhány napon belül nem múlik el a fájdalom, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Különösen igaz ez a mélyebben fülbe jutott tárgyakra, amit ne próbáljunk meg otthon kiszedni, mert szinte biztos, hogy ronthatunk a helyzeten.

Otthoni fájdalomcsillapítás

Előfordulhat, hogy beletelik néhány napba, amíg eljutunk a megfelelő szakorvosi rendelésre, a fülfájás azonban bizonyos esetekben annyira megnehezíti a hétköznapi életünket, hogy muszáj valamilyen fájdalomcsillapító módszerhez folyamodnunk. Az otthoni fájdalomcsillapításhoz érdemes megfogadni néhány tanácsot.

Óvatosan a fülcseppekkel!

Sokan ilyenkor fülcseppekhez nyúlnak, azonban ezek használata akár kockázatos is lehet. Nem lehetünk ugyanis biztosak abban, hogy a dobhártyánkon keletkezett-e valamilyen sérülés, esetleg átszakadt-e. Ha igen, akkor semmi esetre sem szabad használnunk ilyen készítményeket. A szakorvosi vizsgálat ki fog terjedni a dobhártya megvizsgálására is, az orvos pedig ennek tükrében dönt a megfelelő kezelésről.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek

A nem-szteroid, szájon át szedhető gyulladáscsökkentő gyógyszerek ilyenkor jó szolgálatot tehetnek. Amire ilyenkor fel kell hívni a figyelmet, hogy csecsemőknek, kisgyermekeknek ne adjunk aszpirin tartalmú készítményt, mivel súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő náluk. Az ő esetükben konzultáljunk orvossal vagy gyógyszerésszel, aki a gyermek életkorának megfelelő gyógyszert fog javasolni és a megfelelő adagolásról is tájékoztat minket.

Hideg vagy meleg borogatás?

A fájdalmat kiváltó októl függően használhatjuk a hideg vagy a meleg borogatást. A gyulladásos folyamatok elején még a meleg borogatás is képes a fájdalom csillapítására. Egyes esetekben a kettő váltakozása fog fájdalomcsökkentő hatást eredményezni. Erre a célra az egyik legpraktikusabb eszköz a gyógyszertárakban, drogériákban, szupermarketekben olcsón beszerezhető gélpárna, amely melegítésre és hűtésre egyaránt alkalmas. Arra azonban figyeljünk, hogy közvetlenül ne helyezzük a fájdalmas területre, hanem például egy törölközőn keresztül hajtsuk végre a kezelést.

Szakorvosi kezelés

A fül-orr-gégész a fájdalmat kiváltó okra fog fókuszálni a vizsgálat során és annak tudatában fogja kiválasztani a megfelelő kezelés módszert. Fontos, hogy 2-3 napnál tényleg ne várjunk többet a szakrendelés felkeresésével, mivel a fülfájást komolyabb betegség is okozhatja, ami kisgyermekekre különösen veszélyes lehet. Ha ilyen eset áll fenn, érdemes mielőbb klinikánk komoly szakmai múlttal rendelkező fül-orr-gégész szakorvosaihoz fordulnia, akik a pontos diagnózis felállítását követően megkezdik az adott betegség szakszerű kezelését. Különösen igaz ez a gyulladásos megbetegedésekre, ahol a fájdalom már egy előrehaladott állapotra utal.

Hívás