Tudástár
 1. Tudástár
 2. A fülfájás okai és kezelése
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A fülfájás okai és kezelése

A fülfájás okai és kezelése

fulfajas

A fülfájás mindig valamilyen betegségnek, elváltozásnak a következménye, tünete. Mindenkinél előfordulhat, de többnyire a kisgyermekeknél jelentkezik. Ebben a cikkünkben az okokról és a fülfájás kapcsán felmerülő teendőkről lesz szó.

A fülfájás lehetséges okai

A fülfájást legtöbbször valamilyen gyulladásos megbetegedés okozza. A nyári hónapokban gyakran a strandszezon során a fülbe jutó baktériumok következtében alakulhat ki gyulladás, ezzel szemben az év hidegebb időszakaiban a vírusok által kiváltott gyulladásos megbetegedések miatt fáj a fülünk. 

A gyulladás kezelése szakorvosi feladat, ezért ha a panaszok néhány napon belül nem szűnnek meg, keressünk fel egy fül-orr-gégészt. Az orvosi ellátás ilyenkor azért is fontos, mivel kezeletlenség esetén a gyulladás más szervekre is átterjedhet, ami szintén súlyos szövődményeket idézhet elő.

Fülfájás erős fájdalommal
Kép forrása: Eric Allix Rogers/Flickr

A gyulladáson kívül számos más tényező okozhat fülfájást. Nem ritka, hogy egy teljesen más szervünk betegedett meg és innen sugárzik ki a fájdalom a fülre. Ilyen eset lehet például valamilyen fogászati jellegű probléma. A füldugulást okozó zsírdugó, fülbe került folyadék vagy idegen test is feszítő, fájdalmas érzéssel járhat. 

Jellemző még a különböző tisztálkodószerekre, például samponokra, tusfürdőkre adott allergiás reakció, amihez ugyancsak társulhat fülfájás. Meg kell még említeni a légnyomás változás során kialakuló füldugulást, ami szintén lehet fájdalmas.

Néhány az imént említett okok közül sokszor magától megszűnik – például a légnyomásváltozás miatti fülfájás – , de itt is fel kell hívni arra a figyelmet, hogy ha néhány napon belül nem múlik el a fájdalom, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Különösen igaz ez a mélyebben fülbe jutott tárgyakra, amit ne próbáljunk meg otthon kiszedni, mert szinte biztos, hogy rontunk a helyzeten.

Tehát összefoglalva, a fülfájás lehetséges oka lehet

 • bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés
 • kemikáliák, például tusfürdő által okozott irritáció
 • sugárzó fogfájás
 • fülbe került idegen test vagy anyag, esetleg víz
 • és a légnyomásváltozás is.

A fülgyulladás tünetei

A fülfájás leggyakrabban mégis a fül baktériumok, vírusok vagy gombák okozta gyulladása miatt jelentkezik. Fontos figyelni és felismerni a tüneteket, amelyek a következők lehetnek:

 1. Fülben érzett erős fájdalom: A fülgyulladás egyik legjellemzőbb tünete a heves fájdalom, amely lehet tompa vagy éles. Ez a fájdalom állandóan vagy időnként is jelentkezhet.
 2. Halláscsökkenés: A középfülgyulladás esetén a hallócsövek duzzanata és tömlődése miatt halláscsökkenés tapasztalható. Ez a halláscsökkenés abból adódik, hogy a nyomásnövekedés a hanghullámok átvitelét a dobhártyán keresztül megzavarja.
 3. Hallójáratból folyadék szivárgása: A középfülgyulladás miatt a hallójáratból időnként gennyes vagy véres folyadék szivároghat. Ez a folyadék a gyulladásos folyamat eredményeként jelenik meg, és általában a fájdalom enyhülése után kezd el kifolyni.
 4. Fokozott fülzsibbadás: Az érintett fülben fokozott zsibbadás érezhető, amelyet a gyulladás és az idegirritáció okoz.
 5. Hőemelkedés és láz: A középfülgyulladás együtt járhat lázzal, különösen gyermekeknél. A testhőmérséklet emelkedése a szervezet reakciója a fertőzés ellen.
 6. Egyensúlyzavarok: A belső fül gyulladása esetén egyensúlyproblémák, szédülés vagy szédítő érzés is előfordulhat.
 7. Fülzúgás: A fülgyulladás során fülzúgás (tinnitus) is kialakulhat, ami kellemetlenséget okozhat.