Tudástár
 1. Tudástár
 2. A fülgyulladás kezelése - Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ellene?
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A fülgyulladás kezelése - Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ellene?

A fülgyulladás kezelése - Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ellene?

hayes-potter-qyvCR94SUOo-unsplash

A fülgyulladás gyakori, sokszor kellemetlen állapot, amely bármely korosztályt érinthet. Az orvostudomány többféle típusát különbözteti meg, amelyeket különféle tünetek is jellemeznek. Okozhatja baktérium, allergia és a fülben maradó víz is, így a korai felismerés és a megfelelő kezelés elengedhetetlen a komplikációk elkerülése érdekében. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a fülgyulladás leggyakoribb formáit, azok okait és tüneteit, és szót ejtünk arról is, melyik típus hogyan kezelhető hatékonyan. 


Mi az a fülgyulladás?

A fülgyulladás - latin nevén otitis - a fül betegségét, gyulladásos állapotát jelenti. Járhat az érintett terület pirosságával, megnagyobbodásával, gyakori kísérő tünet a láz és a fájdalom is. 

Változatos formái különböző kezelési módszereket igényelnek, azonban fontos tudni, hogy típusától függően orvosi beavatkozásra is szükség lehet, különösen, ha a gyulladás súlyos vagy visszatérő.


A fülgyulladás típusai

Az otitis nem egyetlen betegséget jelöl,, hanem több különböző állapot összefoglaló neve, amelyek a fül különböző részeit érinti. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb típusokat.

 • Külső fülgyulladás: A köznyelvben úszófülként is ismert, ebben za esetben a külső hallójáratunk gyullad be. Ez legtöbbször olyankor történik, amikor fürdés, strandolás vagy úszás után víz marad a fülben, ami sajnos elősegíti a baktériumok növekedését, terjedését.
 • Középfülgyulladás: A kellemetlen állapot leggyakoribb típusa, amely általában vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Gyakran jár fülfájással, lázzal és még halláscsökkenéssel is.
 • Belső fülgyulladás: Ritkább, de súlyosabb állapot, amely a belső fül gyulladását jelenti. Többek között szédülést, egyensúly problémákat és súlyos esetben hallásvesztést is okozhat.

A tüneteket és kezelési módokat az alábbiakban részletesebben is tárgyaljuk. 


Ezek a fülgyulladás tünetei

A tünetek különféle formákban jelentkezhetnek, attól függően, hogy melyik fül-rész érintett. A tünetek eltérhetnek az egyén állapotától függően, és fontos, ha hosszabb ideig tartó állapotról van szó, javasolt orvoshoz fordulni. A leggyakoribb tünetek, amikor gyanakodhatunk gyulladásra, az alábbiak:

 • Fülfájás: Ez lehet éles, tompa vagy lüktető fájás, és gyakran súlyosbodni tud éjszaka, amikor fekszünk. 
 • Halláscsökkenés: A fülben felgyülemlő folyadék átmeneti hallásvesztést okozhat. Ez mindenképpen riasztó állapot, amikor nem szabad fülpálcikát sem használni.
 • Láz: Különösen a gyerekeket érintő középfülgyulladásnál fordul elő hőemelkedés és láz, jelezve, hogy a szervezet gyulladással küzd.
 • Váladékozás a fülből: Egyértelműen a gyulladás jele lehet, ami sárgás vagy vérzéses váladékot eredményezhet. A főként a középfület érintő állapotot bővebben is tárgyaljuk a cikk további részeiben.
 • Fülbedugulás: Ilyenkor nyomást, folyadékfelgyülemlést érezhetünk a fülben.
 • Szédülés vagy egyensúlyvesztés: Különösen akkor fordul elő, ha a belső fül érintett a fájdalomban. Természetesen egyéb okokból is előfordulhat, de a fülünk állapota is állhat a háttérben.
 • Irritáció és fülviszketés: Azt észleljük, hogy egyre többet viszket a fülünk. Lehet a külső fülgyulladás jele is.