Tudástár
  1. Tudástár
  2. Lenőtt nyelv: A rejtett probléma, ami a beszédet is befolyásolhatja
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Lenőtt nyelv: A rejtett probléma, ami a beszédet is befolyásolhatja

Lenőtt nyelv: A rejtett probléma, ami a beszédet is befolyásolhatja

pexels-andrea-piacquadio-3799786

A "lenőtt nyelv" kifejezés sokak számára talán ismeretlen lehet, ám ez a jelenség több embert érint, mint gondolnánk. A név megtévesztő lehet, hiszen valójában nem a nyelv nő le, hanem a nyelv alatti bőrnyúlvány, a nyelvfék rövidebb a szokásosnál. 

Habár sokszor már újszülöttkorban felismerik, felnőttek esetében is okozhat problémákat, mivel a lenőtt nyelvfék befolyásolhatja a beszédartikulációt és még az egészséges táplálkozási szokások kialakítását is nehezítheti. A rejtett probléma tehát nem csupán fizikai kellemetlenséget okoz, hanem érinti a kommunikációs képességeket és az önbecsülést is.

Mi a lenőtt nyelv és nyelvfék?

A lenőtt nyelv, vagy más néven ankyloglossia, akkor fordul elő, amikor a nyelv alatti szövet, a nyelvfék, túlságosan rövid vagy szoros, korlátozva ezzel a nyelv mozgását. Ebben a helyzetben a nyelv nem mozog szabadon és rugalmasan, amely befolyásolhatja a beszéd képességét, a táplálkozást és még csecsemőkorban a szoptatást is.

A nyelvfék abnormális rövidsége vagy szorossága genetikai hajlam következménye is lehet, és gyakran már újszülöteknél felismerik, bár ez nem minden esetben van így. Rövid nyelvfék esetén a személynek nehézségei lehetnek a nyelv megfelelő pozícionálásával az artikulációra, ami bizonyos betűk és hangok helyes kiejtését is nehezítheti.