Bárányhimlő

baranyhimlo

A bárányhimlőről röviden

A bárányhimlő egy cseppfertőzéssel terjedő, védőoltással azonban megelőzhető, vírusos megbetegedés. Viszkető, jellegezetesen piros, hólyagos pattanásokkal és lázzal jár. Nagyon gyorsan terjed, emiatt a legtöbben már gyerekkorukban átesnek rajta, ami jellemzően egy életen át védettséget biztosít. Előfordul azonban, hogy a betegség másodszor is megjelenik, immár felnőtt korban, övsömör képében. Erre leginkább akkor van példa, ha az első fertőzés túl korán vagy túl enyhe formában jelentkezik.

Rendszerint spontán gyógyul, szövődmények inkább a felnőtteknél lépnek fel.

Előfordulása

A gyermekek közel 75%-a legkésőbb 10, maximum 15 éves koráig átesik a betegségen. A csecsemőkori fertőzés ritka, mivel az anya általában már védettséget szerzett korábban, amit át is ad az anyatej révén gyermekének. A felnőttkori bárányhimlő szintén alig fordul elő.

Okai

A varicella zoster vírus felelős a megfertőződésért, amely a beteggel, annak testnedveivel való közvetlen érintkezéssel terjed. Az a személy is veszélyeztetett, aki még nem szerzett védettséget és övsömörben szenvedő emberrel kerül közvetlen bőrkontaktusba. Fordított eset azonban nem fordul elő, tehát bárányhimlős betegtől nem lehet övsömört elkapni.

Diagnosztizálás

A tünetek jellegzetessége révén egyértelműen felállítható a diagnózis. Akinek kétségei vannak afelől, hogy átesett-e már a betegségen és védettséget szerzett-e, annál a vírus antigénjének vérből való kimutatásával ellenőrizhető, hogy elkapta-e már a fertőzést korábban.

Tünetek

A lappangási idő 2-3 hétig tart. A fertőzést a beteg már az első hólyagok megjelenése előtti pár naptól a hólyagokat leváltó pörkök leeséséig tovább tudja adni.

Az apró, piros, viszkető pattanások elsőként a fejen, majd a törzsön, hason jellennek meg, majd beborítják az egész testet. A kiütések a száj nyálkahártyáján is feltűnhetnek, étvágytalanságot okozva ezzel. A hólyagok először víztiszta folyadékkal telnek meg, ami zavarossá válik, ezt követően pedig sötét színű pörkök alakulnak ki. Ezek a pörkök pár hét alatt leesnek, nyomot pedig nem hagynak maguk után. A kezdetekkor láz is jelentkezik.

A szövődmények ritkák, de bármilyen életkorban kialakulhatnak. Vannak köztük súlyos és kevésbé súlyos lefolyásúak is.

A gyermekeknél a legnagyobb esélye a kiütések másodlagos elfertőződése miatt kialakuló ótvarnak van. Kevés esetben, de előfordulhat tüdőgyulladás, illetve májgyulladás is.

Elenyésző mértékben, de előfordulhat jól gyógyuló agyvelőgyulladás a kisagy esetében. Még ritkábban, de annál súloysabb lefolyással szintén agyvelőgyulladás és Reye-szindróma léphet fel a nagyagyra kiterjedően is. Ilyenkor a máj heveny elzsírosodása is jelentkezik. A gyógyulás után a vírus a szervezetben maradva, majd később aktiválódva övsömört okozhat.

Felnőttek esetében az jelent nagyobb veszélyt, ha még gyermekkorukban nem szereztek védettséget és valamilyen oknál fogva legyengült immunrendszerrel rendelkeznek.

Szövődmények fellépése esetén érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni. Klinikánk bőrgyógyászati magánrendelésén a bárányhimlő szövődményeiben is komoly szakmai felkészültséggel bíró bőrgyógyászaink állnak rendelkezésére.

A terhes nőkről is külön említést kell tenni. Az első három hónapban megbetegedett anya révén nagy eséllyel a magzat is károsodhat. A harmadik hónapot követően az anyai szervezet által megélt bárányhimlő a magzatnál már csekély, az anyára azonban nagy kockázattal jár. A terhesség alatti anyai bárányhimlő a gyermeknél a megszületést követően jellemzően már nem fordul elő, inkább kisgyermekkori övsömör alakulhat ki. Ha az anya a szülést megelőző öt napban betegszik meg, az a születendő gyermekre súlyos hatással lehet, megfelelő kezelés nélkül az esetek közel egyötöde halállal végződik.

Kezelése

Az első, lázzal járó időszakban pihenés, ágynyugalom indokolt. A hólyagok megjelenésekor a gyermek kezét tisztán kell tartani, a körmöket le kell vágni, hogy megelőzhető legyen az elfertőződés.

Akcilovirral történő vírusellenes kezelésre van szükség különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkező személyeknél, illetve az anyatejjel védelmet nem kapó csecsemőknél, mivel náluk a bárányhimlő súlyos szövődményekhez vezethet.

Megelőzés

A megelőzés egyetlen módja a védőoltás, amely legyengített élő vírust tartalmaz. Hazánkban nem kötelező oltásról van szó, viszont bárki számára hozzáférhető. Jellemzően tisztában vagyunk azzal, hogy áétestünk-e már a betegségen, de az sem jár semmilyen problémával, ha olyan személy kapja meg a védőoltást, aki már korábban védettséget szerzett.

Nem javasolják az oltást különösen akut, lázas betegeknek, illetve várandós nőknek, de neomycin-allergia vagy a nyiroksejtek alacsony száma is a kontraindikációk közé tartozik.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor lehet elkapni a bárányhimlőt?

A bárányhimlőt bármikor el lehet kapni, de jellemzően 3 és 10 éves kor között esnek át rajta a legtöbben. Leginkább a hidegebb, késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban terjed cseppfertőzéssel a levegőn keresztül, de a használati tárgyakról is össze lehet szedni. Terjedése rendkívül gyors, ezért a közösségi terek, iskolák, óvodák, kórházak különösen veszélyeztetett helyeknek számítanak a megbetegedés szempontjából.

Milyen tünetei vannak a bárányhimlőnek?

Az egész testen viszkető, piros kiütések jelennek meg, amelyek először apró hólyagokká alakulnak, ezután pörkösödnek, végül maguktól leszáradnak. A kiütések nem egyszerre jelennek meg, hanem hullámokban lepik el a beteg bőrfelületét. Hiába a kellemetlen viszketés, azokat nem szabad elvakarni, ellenkező esetben azok könnyen felülfertőződhetnek. A viszkető érzés csillapítására rázókeveréket ne alkalmazzunk! Szappanos mosakodás, esetleg külsőleg Betadine oldat ecsetelésre alkalmazható. Az első hét során a láz is gyakori tünetként jelentkezik.

Mikor múlnak el a bárányhimlő okozta piros pöttyök?

A kiütések megjelenésének szakasza általában 5 napig tart, amelyek ezt követően 2-3 hétig lesznek láthatóak, majd pörkösödés után maguktól leszáradnak. Ez alatt az idő alatt próbáljuk a gyermekkel elkerülni a nagyobb közösségeket. A viszketés csillapítására belsőleg antihisztamin hatóanyagú gyógyszerek alkalmazása megkísérelhető, emellett a gyermekünk kezét fokozottan tartsuk tisztán, körmeit vágjuk rövidre, hogy minimálisra csökkenthessük az elvakarás és az ebből adódó felülfertőződés veszélyét. Fürdés után a törölközővel inkább itassuk fel a vizet, mint hogy dörzsöljük a beteg testét.

Megelőzhető-e a bárányhimlő?

Igen, védőoltással megelőzhető. Gyermekek számára 2019 őszétől kötelező a beadatása. Az oltás két adagból áll, amiket 13 és 16 hónaposan kap meg a baba ingyenesen. Azoknak a felnőtteknek is érdemes beadatni a háziorvostól kérhető oltást, akik gyermekkorban nem kapták el a bárányhimlőt, mivel felnőttként súlyosabb lehet a betegség lefolyása. Hazánkban kétféle vakcina érhető el, mindkettő legyengített formában tartalmazza a vírust, ami egészséges embereknél nem okoz megbetegedést.

Mennyi idő alatt fejlődik ki a védettség a védőoltástól?

A védettség az oltás beadásának napjától számítva kb. 15-20 nap alatt alakul ki. A beadás helyén előfordulhat enyhe fájdalom, bőrpír, kisebb duzzanat, emellett kiütés és láz is kialakulhat. Ezek az oltási reakciók a legtöbb esetben az oltást követő 10-14. napon jelentkezhetnek, de természetesen sokkal nagyobb veszélynek lennénk kitéve ezeknél akkor, ha nem adatnánk be magunknak a védőoltást.

Ha már gyerekkorban átestem a bárányhimlőn, elkaphatom felnőttként is?

Aki gyermekkorban elkapja a bárányhimlőt, az egész életére védettséget szerez ellene, ez azonban nem jelenti azt, hogy a vírus teljesen eltűnt volna a szervezetéből. Az idegrendszer egyes részeihez kapcsolódva továbbra is jelen lesz és bizonyos körülmények között (pl. legyengült immunrendszer) ismét aktivizálódhat. Felnőtt korban ez az újraaktivizálódás váltja ki az övsömört. Övsömör általában akkor lép fel, ha a bárányhimlő túl korán vagy túl enyhe formában jelentkezett.

Ha gyerekkoromban nem voltam bárányhimlős, felnőttként még lehetek?

Igen. Ráadásul felnőttként gyakran súlyosabb lefolyással kell számolni és nagyobb a szövődmények kialakulásának veszélye. Ha gyermekkorban még nem voltunk bárányhimlősek, érdemes a védőoltáshoz folyamodni, amit infektológus szakorvosunk készséggel bead Önnek. Azoknál, akik gyermekkorban voltak bárányhimlősek, felnőtt korban övsömör formájában térhet vissza a betegség. Idősebb korban, amikor az immunrendszer már egyébként is gyengébb, ezért különösen veszélyes lehet a bárányhimlős személyekkel, gyermekekkel való érintkezés.

Milyen szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek?

Szövődmények csak ritkán jelentkeznek, az esetek kb. 3-6%-ában. Legtöbbször bőrfertőzés alakul ki, ami akár tartósabban megmaradó foltok kialakulásával is járhat. Csak elvétve fordul elő például a sokkal súlyosabb agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás vagy szívizomgyulladás, esetleg vesegyulladás. A komolyabb szövődmények és az ebből adódó halálesetek a felnőtteket érintik jobban. A bakteriális szövődményes esetek létrejöttekor antibiotikumos kezelésre lesz szükség.

Terhes vagyok, veszélyes a magzatomra, ha elkapom a bárányhimlőt?

Igen, méghozzá komoly kockázatot jelent, különösen a terhesség első 3 hónapja és a szülés körüli időszak a legkritikusabb! Az első 3 hónapban alakul ki ugyanis a baba legtöbb szerve, melyekben fejlődési rendellenességek jöhetnek létre, de a szülés előtt közvetlenül elkapott bárányhimlő is nagyon veszélyes a születendő gyermekre. Ezért azt javasoljuk, hogy azok a nők, akik gyereket szeretnének, de még nem voltak bárányhimlősek, a terhesség előtt adassák be maguknak a védőoltást. Amíg ez meg nem történik, próbálják kerülni lehetőség szerint a nagyobb közösségi tereket, például óvodákat, iskolákat.

Meddig fertőzhetek meg másokat, ha bárányhimlős vagyok?

A lappangási idő két hét. A bárányhimlő az első kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőz, ami egészen a kiütéseket felváltó pörkök leeséséig tart. Nagyon gyorsan terjedő betegségről van szó, ami azt jelenti, hogy akár fél óra is elég ahhoz, hogy megfertőzzünk egy velünk egy légtérben tartózkodó személyt. Ha gyermekünk vagy akár mi bárányhimlősek vagyunk, mindenképp kerüljük a nagyobb tömeget és próbáljuk megóvni a különösen veszélyeztetett személyeket, mint például a betegségen még át nem esett kismamákat vagy az idős, beteg embereket.

Milyen lázcsillapítót adhatok a gyermekemnek, ha bárányhimlős és láza is van?

Lázcsillapításra adhatunk gyógyszert, de az semmiképp se tartalmazzon aszpirint, ugyanis ilyen esetben a rendkívül veszélyes Reye-szindróma alakulhat ki gyermekünknél. Ez egy sokrétű tüneteket produkáló, súlyos betegség, amely heveny agyvelőkárosodással, valamint a máj súlyos degenerációjával jár együtt. Szerencsére ma már nagyon ritka betegségről van szó, de ha kialakul, az esetek nagy részében végződhet halállal. Amikor még jóval kevésbé volt tisztában az orvostudomány az aszpirin gyermekekre gyakorolt hatásával, jelentős volt az elhalálozások száma.

Időpontfoglalás