Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az ajakherpesz okai és kezelése
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az ajakherpesz okai és kezelése

Az ajakherpesz okai és kezelése

ajakherpesz

Az ajakherpesz egy vírus okozta megbetegedés, amelynek elsődleges formája jellemzően gyermek- vagy kamaszkorban lezajlik, míg másodlagos formája már inkább felnőttkorban jelentkezik. Lefolyása során bőr- és ideggyulladás lép fel, amely fájdalmas bőrpírral, viszkető, égő hólyagképződéssel is jár.

Az ajakherpesz okai

A betegség primer formáját a fertőzött személy bőrének érintésével, illetve testnedvekkel való találkozással kaphatjuk el. Ebből következően különösen érintettek lehetnek azok, akik valamilyen eszközt közösen használnak a már beteg egyénnel. 

Nagyobb közösségi terek, például óvodák, iskolák is megfelelő terepei a gyors terjedésnek, hiszen ezekben az intézményekben is gyakori az evőeszközök vagy akár poharak közös használata.

Ajakherpesz
Kép forrása: Wallpapper Flare

A vírus reaktiválódásának oka több esetben nem ismert, viszont leginkább immunhiányos állapot, betegségek vagy akár stressz esetén is lehet számítani a betegség szekunder megjelenésére. A lebenyes tüdőgyulladás az egyik olyan kórkép, amelynek az ajakherpesz a tipikus kísérőjelensége.

Az ajakherpesz tünetei

Az elsődleges fertőzés számos személynél tünet nélkül marad, míg másoknál tünetképződéssel jár. A lappangási idő néhány hét. A kezdeti panaszok közé tartozik az

  • égő fájdalom az ajkakon vagy a száj sarkában
  • viszketés és diszkomfort érzet
  • és bármilyen más érzészavar.

Ezt követően a herpeszes bőrgyulladásra jellemző fájdalmas bőrpír jön létre, duzzanat alakul ki, amelyen apró méretű, víztiszta hólyagok fejlődnek ki. Néhány nap elteltével a hólyagok begennyesednek és felszakadnak, helyükön kellemetlen, gennyes lepedékkel fedett fekélyek maradnak.