Kiemelt Újdonságaink: Orvos- esztétikai kezelések, illetve beavatkozások

Ajakherpesz

ajakherpesz

Az ajakherpeszről röviden

Az ajakherpesz egy vírus okozta megbetegedés, amelynek elsődleges (primer) formája jellemzően gyermek- vagy kamaszkorban lezajlik, míg másodlagos (szekunder) formája már inkább felnőttkorban jelentkezik a vírus újbóli aktivizálódása révén. Lefolyása során bőr- és ideggyulladás lép fel, amely fájdalmas bőrpírrel, viszkető, égő hólyagképződéssel is jár.

Okai

A betegség primer formáját a fertőzött személlyel, annak bőrével való kapcsolatba lépés útján, illetve testnedvekkel való érintkezés során kaphatjuk el. Ebből következően különösen érintettek lehetnek azok, akik valamilyen eszközt közösen használnak a már beteg egyénnel. Nagyobb közösségi terek, például óvodák, iskolák is megfelelő terepei a gyors terjedésnek, hiszen ezeken a helyeken is gyakori az evőeszközök vagy akár poharak közös használata.

A vírus reaktiválódásának oka több esetben nem ismert, viszont leginkább immunhiányos állapot, betegségek vagy akár stressz esetén is lehet számítani a betegség szekunder megjelenésére. A lebenyes tüdőgyulladás az egyik olyan kórkép, amelynek az ajakherpesz a tipikus kísérőjelensége.

Tünetei

Az elsődleges fertőzés számos személynél tünet nélkül marad, míg másoknál tünetképződéssel jár. A lappangási idő néhány hét. A kezdeti panaszok égő fájdalom, viszketés, valamint érzészavar formájában jelentkeznek. A jelentős fájdalom oka, hogy az érzőidegben Ezt követően a herpeszes bőrgyulladásra jellemző fájdalmas bőrpír jön létre, duzzanat alakul ki, melyen apró méretű, víztiszta hólyagok fejlődnek ki.

Néhány nap elteltével a hólyagok begennyesednek és felszakadnak, helyükön fájdalmas, gennyes lepedékkel fedett fekélyek maradnak. Időközben lázas állapot, megnagyobbodott nyirokcsomók is kísérhetik a betegséget. Megközelítőleg másfél hét elteltével a tünetek eltűnnek, a vírus azonban már életünk végéig a szervezetben marad, és legyengült immunrendszer esetén ismét aktivizálódik.

Diagnosztizálás

A diagnózis felállítása a tünetek alapján egyszerűen megtörténik, a pontos azonosításhoz tenyésztést, illetve immunhisztokémiai tesztet is lehet alkalmazni.

Kezelése

Amíg a jellegzetes bőrtünetek meg nem jelennek, addig hatékony lehet aciklovír tartalmú készítmény, de akár aszpirin is ahhoz, hogy a bőrbetegség kialakuljon. A bőrkiütés korai időszakában az aciklovír hatóanyagú kenőcsök már csak enyhíthetik a tüneteket.

A hólyagok kifakadását követően a sérült felület mielőbbi száradását, az ott fellépő fájdalom csillapítását kell segíteni, természetesen erre szolgáló szerek is elérhetőek a gyógyszertárakban. A szteroidokat tartalmazó gyógyszerek használata nem javasolt, mivel ezek lassíthatják a betegség gyógyulását, rosszabb esetben annak fellángolását, továbbterjedését idézhetik elő.

Az ajakherpesz az esetek többségében ártalmatlan, spontán is gyógyuló betegség, de a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen azoknál, akiknél a betegség elhúzódik vagy valamilyen betegség folytán gyenge immunrendszerrel rendelkeznek.

Érdemes külön is említést tenni arról az esetről, amikor a betegség a szemen vagy annak környékén jelentkezik, mivel ilyenkor fennáll a látás elveszítésének a veszélye. Ebben az esetben a szakorvos felkeresését haladéktalanul meg kell tenni.

Megelőzés

A felnőttek 90%-a a betegség elsődleges formáján már átesett, így annak hordozójává is vált. Azok, akik még nem kapták el a primer formát, lehetőség szerint kerülniük kell az aktív betegekkel történő érintkezési formákat. Ilyenkor a közös használati tárgyak is veszélyforrások lehetnek.

Annak a jelentős tömegnek a tagjai, akik már hordozóvá váltak, arra kell törekedniük, hogy a vírus aktiválódását előidéző állapotokat elkerüljék. Ennek leghatékonyabb módja az erős immunrendszer felépítése és fenntartása, amihez nagyban hozzájárul a változatos, vitaminokban gazdag, egészséges étrend, illetve a rendszeres testmozgás, valamint a stresszes helyzetek lehetőségeink szerinti elkerülése is. Az erős UV-B sugárzás szintén közrejátszhat a kiújulásban, ezért elsősorban nyári napokon napvédő készítményekkel védeni szükséges az ajkakat az erős sugárzástól.

A hólyagos tünetek megelőzésére a korai szakaszban a fentebb már említett aszpirin jelenthet megoldást.

Az esetek bizonyos százalékában az ajakherpesz nemi herpesz okozója is lehet, ezért az aktív ajakherpeszben szenvedőkkel kerülni kell az orális közösülést.

Hívás