A nemi herpesz

nemi_herpesz

A nemi herpeszről röviden

A nemi herpesz egy vírus okozta fertőző megbetegedés, ami jellemzően a nemi szervek környékén, a végbélnyílás körül, továbbá a comb belső felén okoz kellemetlen tüneteket hólyagos bőrgyulladás formájában. Az első fertőzés tüneteinek elmúlását követően a vírus újra aktiválódhat.

Okai

Okozója a Herpes simplex II. nevű vírus, amely szexuális úton, apró nyálkahártya- sérüléseken keresztül terjed, és attól a személytől kaphatjuk el, aki a betegség aktív állapotában van. A továbbadás szempontjából kritikus részek, kiindulási pontok nők esetében a szeméremtest és a méhszáj, míg férfiaknál a pénisz bőrfelülete, a makk és a fityma. Innen a megfertőzött személy gerincvelőjének idegdúcaiban található sejtjeibe kerülnek, ahol élete végéig jelen lesznek és kiválthatják a jellegzetes bőrtüneteket. A későbbiekben újraaktiválódó vírus által okozott tünetek jellemzően már enyhébb formában jelentkeznek vagy akár tünetmentesség is előfordul a vérben lévő ellenanyagok miatt, de a betegség fertőző jellege ilyenkor is megmarad.

Tünetei

A nemi herpeszben első alkalommal megbetegedőknél a lappangási idő legalább három hét. Általános tünetként jelentkezhet láz, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása, míg helyi tünetként először a viszketés, az égő fájdalom, továbbá érzészavar lép fel. Ezt követik a típusos bőrelváltozások bőrpír- és duzzanat, majd hólyagok formájában. A kezdetben víztiszta hólyagok a megjelenésüket követően nem sokkal begennyesednek és ki is fakadnak. A gennyes lepedékkel fedett fájdalmas fekélyek körülbelül másfél hét alatt gyógyulnak meg. Vannak, akiknél nem alakulnak ki hólyagok, hanem apró repedések jelzik a bőr felületén a betegség jelenlétét. Nők esetében gyakori lehet még a hüvelyi folyás is.

A vírus későbbi aktiválódása általában már nem eredményez olyan intenzív tüneteket, mint első alkalommal. A kiújulás közvetlen oka a vírus sejten belüli szaporodása és az érzőideg mentén a nemi szervek környékén lévő bőrfelületre való kijutása. Ennek kialakulásában számos tényező játszhat közre, melyek fizikaiak és lelkiek egyaránt lehetnek. A fizikai, testi okok között gyakori esetben lehet említeni más nemi betegségeket, helyi bőrsérüléseket, napon való leégést, immunhiányos állapotot, esetleg a túlzott alkoholfogyasztást. Lelki tényezők alatt legtöbbször a gyakori stresszt, illetve szorongást kell érteni.

Diagnózisa

A betegség aktív időszakában a diagnózis egyszerűen, a tünetek megtekintésével, vírustenyésztés nélkül felállítható. A vizsgálat során más nemi betegségek jelenlétét is ki kell zárni, mivel a nemi herpesz gyakran együttesen lép fel ezekkel.

Kezelése

A betegség véglegesen nem gyógyítható, hiszen ahogy már korábban is említésre került, a vírus életünk végéig jelen van a gerincvelői idegdúcok sejtjeiben, és a fentebb bemutatott tényezők hatására aktiválódni képes. Emiatt a tünetek enyhítésére, illetve a fertőzés megelőzésére van lehetőség.

Ne törődjön bele a fentebb ismertetett tünetek jelenlétébe, mivel azok eredményesen kezelhetők! Komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező bőrgyógyászaink maximális diszkrécióval és odafigyeléssel várják Önt klinikánk magánrendelésén.

Fájdalomcsillapításra aszpirin használata megfelelő lehet. Kenőcsök alkalmazása nem igazán ajánlott, mivel lassítják a kifakadt hólyagok beszáradását. A beszárítás gyorsítására az erre szolgáló, gyógyszertárban is elérhető készítményeken túl a sós ülőfürdő alkalmazása is hatékony lehet. A problémás terület tisztán tartása – a hétköznapokhoz hasonlóan – ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, mivel így megakadályozható a felülfertőződések kialakulása.

A vírusellenes kezelés alkalmazásával a vírusok kipusztulása ugyan nem érhető el, azonban gátolják a vírusok osztódását az idegsejtekben. Ez elősegíti, hogy a vírus aktiválódása ritkábban történjen meg, illetve enyhébb formában jelentkezzen. A szóba jöhető szerek között kell említeni az aciklovírt vagy famciklovírt tartalmazó készítményeket. Ezeknek a gyógyszereknek a szedése történhet az aktív periódus fellépéséhez igazodva, valamint tartós jelleggel is, a kiújulást megakadályozandó. Amennyiben nem szenvedünk immunhiányos állapotban, célszerű az előbbit választani.

A hólyagok kialakulását megelőzhetjük, ha már az első tünetek, a viszkető, égő fájdalom megjelenésekor a problémás területen aciklovír tartalmú kenőcsöket alkalmazunk.

A megelőzést illetően az óvszerhasználatra szükséges felhívni a figyelmet azoknál, akik még életük során egyáltalán nem fertőződtek meg, míg a hordozó személyeknél kerülni kell a vírus aktiválódását nagyobb eséllyel kiváltó helyzeteket. Az immunhiányos állapotokat változatos, egészséges, vitaminokban gazdag étrenddel, valamint rendszeres mozgással, sportolással megelőzhetjük, de a napon való leégést is igyekezzünk kivédeni.

Fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy az esetek bizonyos százalékában az ajakherpesz is vezethet nemi herpesz kialakulásához, ezért aktív ajakherpeszben szenvedőkkel mindenképp kerülni kell az orálisan történő közösülést.

Teendők terhesség esetén

A nemi herpesz abban az esetben nem jelent problémát, amennyiben az anya korábban már átesett a betegségen és hordozóvá vált. Ennek az az oka, hogy az anya szervezetében termelődő ellenanyagok át tudnak jutni a méhlepényen keresztül és a magzat megvédésére is képesek.

Két esetben azonban súlyos következmények léphetnek fel. Ezek közül az egyik az, amikor a betegséget elsőként a terhesség alatt kapjuk meg. Súlyos lefolyása esetén ugyanis az első trimeszter (a terhesség első három hónapja) idején spontán vetélést idézhet elő. Ha ugyanez a harmadik trimeszterben lép fel, annak pedig az a kockázata, hogy a magzatnál halálos kimenetelű agyhártyagyulladást okozhat. A kockázat mérséklésére császármetszést szoktak alkalmazni.

A fentiek miatt a terhesgondozás során fontos tisztázni, hogy a szülők esetében fennáll-e a nemi herpesz kialakulásának lehetősége és a szükséges orvosi utasításokat ennek megfelelően kell betartani.

Időpontfoglalás