Tudástár
 1. Tudástár
 2. A visszérműtét modern megközelítése lézeres kezeléssel
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. A visszérműtét modern megközelítése lézeres kezeléssel

A visszérműtét modern megközelítése lézeres kezeléssel

pexels-jonathan-borba-19695966

A visszérproblémák egyre inkább érintik az embereket világszerte. A lábakon megjelenő visszeres tünetek, mint a duzzanat, fájdalom, és esetleges bőrelváltozások, nem csak esztétikai aggályokat vetnek fel, hanem kényelmetlenséget és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Az orvostudomány fejlődésével az Oktogon Medical személyre szabott, innovatív megoldásokat kínál ezekre a problémákra, amelyek nem csupán enyhítik a tüneteket, de a gyógyulás felé vezető utat is kijelölik. 

Visszér okai és kialakulása

A visszérproblémák kialakulása egy összetett folyamat, amelyet különböző tényezők és okok befolyásolnak.

 • Öröklött hajlam: Az egyik leggyakoribb tényező, amely hozzájárulhat a visszérproblémák kialakulásához, az öröklött hajlam. Ha családtagoknál már fennálltak visszérproblémák, az növeli a kialakulás valószínűségét.
 • Terhesség: A terhesség jelentős terhet ró a lábak ereire és vénáira. A növekvő méh nyomást gyakorol a medencei erekre, ami a vér visszaáramlását nehezíti. Emiatt terhes nőknél gyakrabban fordulhatnak elő visszeres problémák.
 • Életmódbeli tényezők: Az ülő vagy álló életmód, valamint a mozgásszegény munka hozzájárulhat a visszér kialakuláshoz. A helytelen testtartás és a hosszú ideig tartó egy helyben állás vagy ülés növeli a lábak vénáinak terhelését.
 • Öregedés: Az életkor előrehaladtával az erek falai elgyengülhetnek, ami  érrendszeri rendellenességek kialakulásához vezet. Ez a folyamat növeli kialakulásának kockázatát.
 • Túlsúly: A túlsúly további terhet ró a lábak ereire, növelve ezzel a visszérproblémák kialakulásának esélyét.


Forrás: Pexels

Kialakulási folyamat

A visszér kialakulás a vénák falának gyengülésével kezdődik. Amikor a billentyűk, amelyek segítik a vér visszaáramlását, nem megfelelően működnek, a vér pangani kezd a vénákban. 

Ennek következtében a vénák kitágulnak, és kialakul a visszértágulat.

A visszeres láb tünetei és kezelése

A visszérproblémák számos kényelmetlenséget és esztétikai aggodalmat okozhatnak. Leggyakrabban az alábbi tünetekkel jelentkezik.

 • Lábdagadás és nehézség érzése: A visszerekben pangó vér nyomást gyakorol a környező szövetekre, ami lábdagadást és a lábak nehézségét okozhatja. A fáradtság érzése is jellemző lehet, különösen a nap végén.
 • Visszerek kialakulása és kidomborodása: A legjellegzetesebb tünet a lábon megjelenő kanyargós, kidomborodó erek. Ezek általában az alsó végtagokon jelennek meg, és esztétikai problémát okozhatnak.
 • Viszketés és égő érzés: A visszérproblémákkal járó vérellátási rendellenességek viszketést és égő érzést okozhatnak a bőrön. Ez gyakran az érintett területeken jelentkezik.
 • Változások a bőrszínben és hőmérsékletben: Az érproblémákhoz társuló változások a bőr színében, például sötétedés vagy pigmentáció, valamint a bőr hőmérsékletének megváltozása is előfordulhat.
 • Fájdalom és görcsök: A visszerek okozta pangás és gyulladás fájdalmat és görcsöket eredményezhet a lábakban. Ezek a kellemetlen érzések akár pihenés közben is jelentkezhetnek.
 • Visszértrombózis kialakulása: Súlyosabb esetekben a visszerekben vérrögök alakulhatnak ki, amelyek trombózist okozhatnak. Ez életveszélyes állapot, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Visszerek fajtái

Sokszínűsége és változatossága alapján több típust is megkülönböztetünk. Ezek közül a legelterjedtebbek:

 • Pókháló, vagy seprűvénák: Ezek a kisebb érhálózatok, amelyek a láb vagy a comb bőrében jelennek meg. Általában enyhébb tünetekkel járnak, a visszeresség kialakulásának első tünetei.
 • Retikuláris vénatágulatok: Ezek a bőr közelében helyezkednek el, és gyakran láthatóak vagy tapinthatóak. Bár általában nem okoznak súlyos egészségügyi problémákat, de esztétikai elváltozással járnak.
 • Mélyvénás értágulatok: A láb izomzatában helyezkednek el, és az artériákkal együttműködve szállítják a vért a szívbe. Ez a jelenség súlyosabb lehet, és komolyabb szövődményekhez vezethethet.

Forrás: Pexels

A hagyományos lézeres visszérműtét és a lézeres kezelés

A legelterjedtebb lézeres visszérműtét az ún. EVLA (EndoVenous Laser Ablation) kezelés, amely a vénán belül végzett lézeres műtét. Ez a beavatkozás érzéstelenítés, vagy bódítás mellett zajlik és jellemzően ambulánsan is elvégezhető. Bár a hagyományos sebészi beavatkozásnál kevésbé invazív, és gyógyulási ideje is jelentősen rövidebb, az EVLA esetében műtétről beszélhetünk.

Ezzel szemben az Oktogon Medical Centernél a kialakulóban lévő visszerek kezelésére non-invazív módon végzünk precíziós, külsőleg történő lézeres beavatkozásokat kiemelkedő eredményességgel. Ezek a kezelések gyakorlatilag teljesen fájdalommentesek és rekordidő alatt elvégezhetőek.

Az alábbiakban az EVLA és az Oktogon Medical csúcstechnológiás lézerkezeléseit vetjük össze.


A hagyományos lézeres visszérműtét (EVLA) folyamata

 • Előkészítés: Első lépésként a szakorvos ultrahanggal vizsgálja meg a kezelendő területet, majd megjelöli a műtendő vénákat.
 • Lézeres kezelés: A páciens bőrén tűszúrást ejt, majd egy vékony lézeres szálat vezet be a vénába. A lézer energiaforrásként szolgál, és az érfalat zárja le, miközben a környező szövetekben minimálisra csökkentik a sérülés kockázatát.
 • A műtét végén: A bevezetett lézeres szondát a szakorvos eltávolítja, majd letapasztja az érintett bőrfelületet. A beavatkozás utáni rövid megfigyelés után saját lábán távozhat a páciens


Forrás: Pexels

Milyen esetben javasolt:

Elsősorban az előrehaladott, műtéti beavatkozást igénylő, súlyos visszérbetegség kezelésére javasolt.

Lézeres kezelés folyamata

 • Előkészítés: Egy személyes konzultációt követően a kezelést végző szakorvos felméri az érintett területet.
 • Lézeres kezelés: A PicoLO és az Eunsung ClearLight orvosi lézerekkel non-invazív módon, külsőleg, rövid idő alatt és rendkívül hatékonyan lehetséges kezelni az értágulatokat. A kezelés maga nem tart tovább néhány percnél és érzéstelenítés nélkül is gyakorlatilag fájdalommentesek.
 • A beavatkozás végén: A kezelés után nincs további teendője a páciensnek, a kezelt visszerek X időn belül elkezdenek láthatóan visszahúzódni. A teljes gyógyuláshoz gyakran nem elegendő egyetlen kezelés és további beavatkozásokra van szükség. A lézeres kezelések nagy előnye, hogy az ismételt beavatkozásoknak nincsenek jelentős mellékhatásai.

Milyen esetben javasolt:

Leginkább a kezdődő, nem súlyos visszértágulatok kezelésénél javasolt a lézeres kezelés, az ilyen esetekben azonban egyedülálló eredményeket lehet vele elérni.

Klinikánkon szakmailag kiemelkedő orvosaink a legmodernebb lézeres beavatkozásokkal kínálnak megoldást visszérproblémák hatékony és gyors kezelésére.

Ismerje meg modern lézeres kezeléseinket és az általuk elérhető kezeléseket és megoldásokat!


Időpontfoglalás