Blog
  1. Híreink
  2. Mikor lehet szükség gyermekeknél kardiológiai vizsgálatra?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mikor lehet szükség gyermekeknél kardiológiai vizsgálatra?

Mikor lehet szükség gyermekeknél kardiológiai vizsgálatra?

Mikor lehet szükség gyermekeknél kardiológiai vizsgálatra?
A gyermekkardiológia egy nagyon speciális ágazatnak minősül még a gyermekgyógyászaton belül is. Alapvetően a veleszületett és a szerzett gyermekkori szívbetegségekkel foglalkozó szakág, ami sok esetben már a születéstől nyomon követi az érintett pácienseket.
 
Hazánkban éves szinten még mindig több száz gyermek születik valamilyen szívbetegséggel. Bizonyos esetekben csak folyamatos kontrollvizsgálatokra, máskor azonban nagyobb beavatkozásokra, műtétekre is szükség lehet.
 
Ilyenkor egy jó szakorvos, illetve egy megfelelő gyermekkardiológiai szakrendelés életbevágóan fontos lehet annak érdekében, hogy a kis betegek megfelelő életminőség társaságában nőhessenek fel.
 
A gyermekkardiológia gyakran már születés előtt is fontos szerepet kap
 
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a gyermekkardiológiának csak akkor jut szerep, ha a csecsemő megszületett, vagy elért egy bizonyos kort. Valójában azonban már akkor szükség lehet szakorvosi ellenőrzésre, amikor a pici még az anyaméhben van.
 
Általános gyakorlat ugyanis, hogy amennyiben a 18-20. héten elvégzett genetikai ultrahangon a szakorvos valamilyen rendellenességet talál a magzat szívfejlődése kapcsán, esetleg magas rizikófaktort állapít meg, akkor idejekorán szükség lehet egy magzati szívultrahang-vizsgálatra.
 
A korszerű orvostudománynak és a modern felszereléseknek köszönhetően már az anyaméhen belül elvégezhető egy ilyen vizsgálat, amivel idejekorán kiszűrhetők az esetleges szívproblémák.
 
A szívultrahang vizsgálatról és a Doppler-tesztről
 
A szívultrahang vizsgálat vagy más néven echokardiográfiás vizsgálat során egyszerű ultrahangos technológiával tudják megvizsgálni a magzat szívét úgy, hogy a szakorvos egy számítógép képernyőjén minden apró részletet szemügyre tudjon venni.
 
Készíthető úgynevezett Doppler-teszt is, ami nagy mennyiségben bocsát ki magas frekvenciájú hullámokat, melyek egyrészt visszaverődnek, másrészt pedig elnyelődnek a szervezetben, de alapvetően nem károsak a magzatra.
 
Bizonyos esetekben pedig életmentő lehet, hiszen a segítségével nemcsak képet kap a kardiológus magáról a szívről, hanem a benne áramló vér sebességét és irányát egyaránt meg tudja mérni.
 
A legtöbbször mindkét tesztre szükség van ahhoz, hogy a gyermekkardiológus minden esetleges problémát fel tudjon tárni, illetve átfogó képet kaphasson a gyermek szívéről, annak anatómiájáról és funkcionális állapotáról egyaránt.
 
Mi az és mivel foglalkozik a gyermekkardiológia?
 
Mielőtt konkrétan rátérnénk arra, hogy egy már megszületett gyermek esetén mikor kell gyermekkardiológushoz fordulnunk, nagyon fontos megismerni magát a szakágat is néhány szóban.
 
Sokan ugyanis azért nem merik gyermekkardiológus tanácsát kérni, mert nem tudják, hogy pontosan mivel foglalkozik ez az ágazat, illetve milyen tünetekkel lehet felkeresni egy szakorvost.
 
Általánosságban elmondható, hogy a gyermekkardiológiához kapcsolódik valamennyi szerzett vagy veleszületett gyermekkori szívbetegség vizsgálata, illetve minden ide köthető probléma, legyen szó akár komplett fejlődési rendellenességről, akár szívzörejről.
 
A vizsgálatokat minden esetben specializált gyermekorvos végzi, aki megfelelően képzett valamennyi gyermekkori szívrendellenesség diagnosztizálásában és kezelésében egyaránt.
 
Milyen okból és milyen tünetekkel keressünk fel egy gyermekkardiológust?
 
A fejlett képalkotó módszereknek és az egyéb vizsgálati eljárásoknak köszönhetően a veleszületett gyermekkardiológiai betegségek már egészen korán, a fentiek alapján gyakran magzati korban felismerhetők.
 
Emiatt a legtöbbször már a születés előtt eldől, hogy a gyermeknek szüksége van-e gyermekkardiológusi kezelésre, illetve folyamatos konzultációra vagy sem. Vannak azonban egyéb olyan esetek, amikor elengedhetetlen egy szakorvos felkeresésre.
 
Amikor nélkülözhetetlen a szűrővizsgálat
 
Sok esetben a gyerek nem produkál tüneteket, azonban a családi érintettségből vagy a kórtörténetből kifolyólag szükség lehet szűrővizsgálatra, mégpedig a következő esetekben:
 
  • Amennyiben volt már a családban valamilyen szívfejlődési rendellenesség, illetve szívbetegség, amit esetlegesen örökölhetett a gyermek, akkor mindig javasolt egy alapos kivizsgálás, méghozzá a rizikófaktorok kizárásának érdekében.
  • Mindig szükség van rendszeres gyermekkardiológiai szűrővizsgálatra, ha a páciensnél már magzati korban fellépett valamilyen szívfejlődési rendellenesség, esetleg olyan tünet vagy elváltozás, ami későbbi szívbetegségre enged következtetni.
  • Elengedhetetlen a szűrővizsgálat akkor is, ha a gyermeknél olyan szervek fejlődési rendellenessége lépett fel, ami esetlegesen negatív hatást gyakorolhat a szív fejlődésére.
 
Tünetek, melyek gyermekkardiológiai vizsgálatot indokolnak
 
Bár nem lehet általánosítani, összességében mégis kijelenthető, hogy nagyon sok esetben az emberek egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a gyermekeknél milyen tünetek jelezhetnek előre kisebb-nagyobb szívpanaszokat.
 
Az alábbiak észlelésekor fontos haladéktalanul felkeresni egy gyermekkardiológiai szakrendelést (is):
 
Étvágytalanság, súlygyarapodási problémák
 
Nagyon általános kezdeti tünet lehet szívpanaszok esetén az étvágytalanság, illetve minden olyan jelenség, ami ehhez köthető. Kisebb gyermekeknél például a tartós etetési nehézség hátterében is meghúzódhat ilyen rendellenesség.
 
Ami komolyabb gond, hogy ezzel egyetemben súlygyarapodási gondok is jelentkeznek, ezáltal a gyermek súlya vagy stagnálásnak indul, vagy csökkenni kezd, sőt nagyon sokszor a magassága, illetve hosszúsága sem fejlődik, esetenként megáll.
 
Fáradékonyság, kedvtelenség
 
Nagyon sokszor jelentkezik a szívbeteg gyermekeknél általános fáradékonyság vagy kedvtelenség is. Ez különösen akkor veszélyes, ha az addig életvidám, állandóan pörgő lurkó egyik napról a másikra fáradékonnyá válik, nem lesz kedve játszani vagy felfedezni a világot.
 
Szívzörej
 
A szívzörej tényére általában egy rutin gyermekorvosi vizsgálat során derülhet fény, ezáltal a szülők otthoni körülmények között értelemszerűen nem tapasztalhatják. Egészen kiskorban a zörej gyakran ártalmatlan, azonban mégis fontos lehet kivizsgálni.
 
A szívzörej ugyanis gyakran komolyabb problémát is jelezhet a háttérben, és a szülők csak akkor bizonyosodhatnak meg gyermekük egészségéről, amennyiben elviszik egy célzott, műszeres gyermekkardiológiai kivizsgálásra.
 
Szapora légzés
 
Sokan tüdőproblémára, esetleges asztmára gondolnak abban az esetben, ha gyermekük légzése felgyorsul, szaporává válik. A háttérben azonban kardiológiai megbetegedés is állhat, különösen akkor, ha a kérdéses tünet terhelés után jelentkezik.
 
Kékes-szürkére színeződött ajkak
 
A kardiológiai betegségek egészen ijesztő tüneteket is produkálhatnak a gyermekeknél. Ilyen például a cyanosis, aminek részeként a beteg bőrszíne kékes-szürkés árnyalatot vehet fel. Az elváltozás általában az ajkakon és a körömágyaknál vehető észre elsőként.
 
Az ilyen tünet jellemzően nagyon súlyos betegségre utal, így a gyermek kardiológiai kivizsgálása nem tűrhet halasztást.
 
Ödéma
 
Az ödémás elváltozások vagy vizenyők közel sem csak felnőttkorban jelentkezhetnek kardiológiai probléma mellett, hanem sajnos gyermekkorban is. Itt fontos megjegyezni azonban, hogy a kisebbeknél általában nem a lábak dagadása a jellemző.
 
A gyerekeknél jellemzően az arcon, főként a szem környékén jelentkezik az ödéma, de haspuffadás, kisfiúk esetén a hereburok vízzel való telítődése is gyakran előfordulhat, ami valamiféle szívpanaszra ad okot.
 
Pulzusproblémák
 
Még a laikusok számára is gyakran egyértelmű lehet, hogy a pulzusproblémák hátterében valamilyen kardiológiai eredetű megbetegedés áll. Legyen szó túl gyors vagy túl lassú pulzusról, a kivizsgálás minden esetben indokolt, méghozzá eltérő pulzusintenzitásnál is.
 
Vérnyomásproblémák
 
Nemcsak a pulzust, hanem a vérnyomást érintő bajok is gyakran jelezhetnek előre kardiológiai betegséget egy gyermeknél, méghozzá gyakran igencsak súlyosakat.
 
Jellemző lehet például a gyermekkori magas vérnyomás, amihez sokszor látászavar és gyakran fejfájás társul. Ezen felül a felső és az alsó végtagon mért vérnyomásérték jelentős eltérése is valamilyen szívbetegségre utalhat.
 
Ájulás, eszméletvesztés
 
Nem mindig kardiológiai elváltozás az oka, de amennyiben a gyermeknél többször előfordult már ájulás, esetleges eszméletvesztés, akkor ezen a területen is érdemes elvégezni egy alapos vizsgálatot a szívbetegségek kizárása érdekében.
 
Hogyan zajlik egy gyermekkardiológiai vizsgálat?
 
Mivel nincs két egyforma beteg – és ez különösen a gyermekek esetében nagyon igaz –, ezért minden gyermekkardiológiai szakvizsgálat egy kicsit más, de alapvetően ugyanolyan részegységekből tevődik össze.
 
Ami igazán fontos, hogy azért gyermekkardiológia, mert maximálisan a gyermekek igényeihez van igazítva a vizsgálat, ezáltal valamennyi vizsgálati fázis a szülők bevonásával, aktív közreműködésével zajlik.
 
Első vizsgálat esetén szükség lehet a szülők részéről a gyermekgondozási kiskönyv bemutatására, de ha vannak korábbi vizsgálati eredmények, akkor azok áttanulmányozása egyaránt elengedhetetlen.
 
Ha a kis beteg már visszatérő, akkor a korábbi leletek, vizsgálati eredmények és egyéb feljegyzések áttanulmányozásával kezdődik a teljes folyamat, mielőtt sor kerülne a tényleges vizsgálatokra.
 
Vizsgálatok
 
A legtöbb esetben a gyermekkardiológián fizikai vizsgálat követi a szóbeli állapotfelmérést, valamint a kórtörténet megismerését. Ennek részeként az orvos meghallgatja a beteg szívét, szükség szerint megméri a vérnyomását, valamint az oxigénszaturációját.
 
A legtöbb esetben szükség van EKG-vizsgálatra is, ami átfogó képet ad a szakorvosnak arról, hogy miként működik a beteg szíve, és nagyon sok elváltozásra már ilyenkor fény derül.
 
Szintén általános egy kardiológiai rendelésen a szívultrahang vizsgálat, amihez egy speciális készüléket alkalmaz a szakorvos. Segítségével alaposabban is szemügyre tudja venni a szív működését, szerkezetét, valamint az egyes szívciklusokat egyaránt.
 
Fontos vizsgálati alapelem még manapság a színes Doppler-szívultrahang, mely a modern orvostudomány egyik legfontosabb eszköze, ha képalkotásról van szó.
 
Kiterjesztett vizsgálatok
 
Előfordulhat olyan eset, amikor a betegnek alaposabb vizsgálatokra van szüksége a fentieken túl. Ilyenkor a kis pácienseknek részt kell venniük terheléses EKG-n, laborvizsgálaton, Holter EKG-n, de egy 24 órás vérnyomás monitorozásra is szükség lehet.
 
Fontos azonban itt megjegyezni, hogy bizonyos vizsgálatok életkorhoz kötöttek, illetve erőteljes szülői felügyeletet, segítséget igényelnek, de az eredmények nagyon fontosak lehetnek a pontos diagnózis érdekében.
 
A szerzett és a veleszületett szívbetegségekről
 
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban fontos lehet beszélni még a gyermekkori szívbetegségek jellegéről is. Beszélhetünk ugyanis veleszületett és szerzett problémákról, melyeket az alábbiakban szeretnénk röviden bemutatni.
 
A veleszületett szívbetegségek
 
Dacára a szervezett terhesgondozásnak és a magasszintű szakértelemnek, még ma is száz gyermekből legalább egy valamilyen szívfejlődési rendellenességgel születik.
 
Ezt hívjuk veleszületett szívbetegségnek, amihez nagyon sokféle súlyosságú és lefolyású elváltozás tartozhat. A komolyabb rendellenességek általában már az anyaméhben, de legkésőbb a születés utáni első napokban mindig kiderülnek.
 
Az ok, hogy nagyon jellegzetes tüneteket produkálnak, míg a kevésbé súlyos esetek gyakran évekig, nem ritkán évtizedekig megbújnak a háttérben, sőt előfordulhat olyan eset, hogy a testi fejlődés során automatikusan gyógyulnak, végérvényesen megszűnnek.
 
Nagyon sok veleszületett szívbetegség azonban rövid- vagy hosszútávon, de képes veszélybe sodorni az emberi életet, ezért többségük legalább gyógyszeres kezelést igényel, sokszor azonban operációra is szükség lehet.
 
Fontos külön kiemelni az újszülöttkorban tapasztalható szívritmuszavarokat vagy szívizombetegségeket. Ezek sok gyermeknél tapasztalhatók, ellenben gyakran maguktól múlnak, nem okoznak súlyos kórképet, de akár komoly betegséggé is válhatnak.
 
Alapos kardiológiai kivizsgálásuk ezért minden esetben indokolt!
 
A szerzett szívbetegségek
 
A szerzett szívbetegségekről tudni kell, hogy többségük leginkább felnőttkorban alakul ki, de azért így is rengeteg esetben találkozhatunk vele gyermekkorban.
 
Ilyen például a szívizomnak, a szívbelhártyának vagy a szívburoknak a gyulladása, esetleg bizonyos társbetegségek – Kawasaski szindróma, rheumatoid arthritis és a többi – szívet érintő mellékhatásai, illetve komplikációi.
 
Sajnos manapság egyre gyakoribbak a serdülőkorra jellemző szív- és érrendszeri megbetegedések, aminek az oka leginkább a mozgásszegény életmódból és az egészségtelen táplálkozásból fakad.
 
Mivel ilyenkor jellemzően életvitelből szerzett szívbetegségről van szó, ezért érdemes mielőbb kardiológiai kivizsgálást kérni és megkezdeni a gyermek gyógyítását, illetve rehabilitálását, ami nagyon fontos ahhoz, hogy később egészséges felnőtt lehessen.
 
Szerencsére a gyermekkorban felismert kardiológiai betegségek egy jelentős része még ebben a korban gyógyítható, ami azt jelenti, hogy minél gyorsabban kerül a kis páciens megfelelő kezek közé, annál nagyobb esélye van az egészséges felnőtté válásra.
 
Ha a családban volt már szívbetegség, akkor a gyerekeket legkésőbb 6-7 éves korban legkésőbb el kell vinni szűrővizsgálatokra az öröklődés kizárásának érdekében, hiszen bizonyos negatív folyamatok már ekkor felismerhetők és megakadályozhatók.
 
Időpontfoglalás