Gyermek kardiológia

A gyermekkardiológia a gyermekkori veleszületett vagy szerzett szívbetegségek feltérképezésével és kezelésével foglalkozik.

Rendelési idő

 • Csütörtök 14:00 - 20:00

Rendelési cím

 • Oktogon Medical Center 2 1066 Budapest, Oktogon Tér 3. fszt. 6.
Időpontfoglalás Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Gyermek kardiológia
bemutatása

A gyermekkardiológia újszülött kortól 18 éves korig bezárólag végzi a gyermekek veleszületett vagy szerzett szívbetegségeinek és szívproblémáinak diagnosztizálását, gondozását és tartós kezelését. Lehetőség van konkrét panaszok megléte nélkül is általános állapotfelmérésre és szűrővizsgálatokra, amelyek főként például a rendszeresen sportoló gyermekek számára elengedhetetlen, hiszen ilyen esetekben akár életmentő lehet a szív- és érrendszeri kockázatok idő előtti kiszűrése. Állapotfelmérésre van szükség továbbá minden olyan gyermek esetében is, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek, mozgásszegény életmódot folytatnak, egészségtelenül táplálkoznak.

Gyermekkardiológiánk nem csupán általános szakorvosi vizsgálatokat nyújt, hanem az Intézetünkben megtalálható modern orvosi felszerelésekkel a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálása mellett a különféle rizikófaktorok kiszűrésére is sor kerül. Mindebben olyan vizsgálatok nyújthatnak segítséget, mint a 12 elvezetéses vagy a terheléses EKG, szív ultrahang (echokardiográfia), a vér oxigénszintjének ellenőrzése (pulzoxymetria), de szükség esetén 24 órás vérnyomás és EKG monitorozás is végezhető.

A veleszületett és a szerzett gyermekkori szívbetegségekről

A gyerekeknél felfedezett szívproblémákról nagy általánosságban kijelenthető, hogy többnyire veleszületettek. Súlyosabb esetben a szívprobléma rendszerint már a szülés után azonnal felismerésre kerül, életveszélyes állapotot idézve elő a babánál, ami azonnali műtéti beavatkozást igényel. A kevésbé súlyos veleszületett szívbetegségek azonban gyakran csak néhány hetes vagy néhány hónapos korban jelentkeznek először a gyermekeknél, és sokszor nem is a szülők, hanem az orvosok észlelik azokat a szűrővizsgálatok alkalmával.

A veleszületett szívbetegség gyakori tünetei

 • az etetés során a csecsemő túl hamar elfárad, szaporábban veszi a levegőt, esetleg izzadni kezd;
 • nyugalmi állapotban is magas légzésszám tapasztalható;
 • a baba súlyfejlődése váratlanul stagnálásnak, esetenként csökkenésnek indul;
 • a bőr gyakori lilulása és sápadtsága

A fenti tünetek megléte mellett a gyermekorvos gyakran tapasztalhat még túl alacsony vagy túl magas pulzusszámot, szívzörejt, szabálytalan szívműködést, valamint magas vérnyomást, esetleg a vérnyomás különbségét a végtagok között. Bármelyik eshetőség is áll fenn, elengedhetetlen a gyermekkardiológus szakorvos haladéktalan felkeresése!

Fontos azonban kiemelni, hogy sok esetben a fenti tünetek némelyike nem mindig utal szívbetegségre, így a szívzörej például jóindulatú elváltozás is lehet. Ennek a tisztázását azonban mindig gyermekkardiológusra kell bízni.

Gyermekkardiológiai vizsgálat

A veleszületett szívbetegségekről tudni kell még, hogy rendszerint a szív anatómiai eltérései idézik elő. Ezzel szemben a szerzett szívbetegségek többnyire funkcionális eredetűek, vagyis valamiféle működési zavar áll a hátterükben.

A szerzett szívbetegség gyakori tünetei

 • szívritmuszavar (túl magas, túl alacsony, vagy rendszertelen pulzus);
 • előforduló szívdobogásérzés, eszméletvesztés, rosszullétek;
 • szívizomgyulladás;
 • szívburokgyulladás;
 • szívbelhártya gyulladása;
 • magas vérnyomás.

Gyermek kardiológia magánrendelés árak

Gyermek kardiológia árak

Vizsgálati csomagok

 • Gyermekkardiológiai alapcsomag: (szakorvosi vizsgálat, 12 elvezetéses EKG, szív UH) 33000 Ft
 • Gyermekkardiológiai sportolói csomag. (alap csomag + terheléses EKG 44000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Hívás