Vissza a Gasztroenterológia oldalra

Hasi ultrahang vizsgálat

Intézményünkben hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat elvégzésére is lehetőség van.

Ez egy olyan fájdalommentes, semmilyen káros hatással nem járó képalkotó eljárás, amellyel nem kifejezetten a has üreges szerveit – azaz a gyomrot és a beleket – , hanem az ún. parenchymás szerveket, mint pl. az epehólyagot, epeutakat, májat, hasnyálmirigyet, veséket, mellékveséket, lépet, a kismedencében pedig a méhet, petefészket, húgyhólyagot, férfiaknál a prosztatát vizsgálják. Mindezeken túl a hasüregben futó nagyobb erek, a hasüreg főverőere melletti nyirokcsomók is vizsgálhatók a segítségével.

Célja jellemzően a hasüregben keletkezett fájdalom okának a felderítése; kimutathatók vele a különböző epe-, és vesekövek, húgyúti kövek jelenléte, az egyes szervek kóros elváltozásai, megnagyobbodásai. Megkönnyíti továbbá a daganatos betegségek, azok áttéteinek, a hasüregben lévő folyadékgyülemek, vérzések diagnosztizálását is.

Sok esetben akkor is hasznos a vizsgálat elvégzése, amikor még semmilyen emésztőszervi panaszt nem tapasztalunk, hiszen több súlyos betegség már a kezdeti stádiumban kimutatható vele, amikor még a betegség egyáltalán nem produkál tüneteket.

Hogyan működik a készülék?

A vizsgálatot végző orvos a hanyatt fekvő páciens által szabaddá tett hasi felület bőrére kocsonyás, zselés anyagot visz fel, amely megkönnyíti az ultrahanghullámok terjedését. A készülék vizsgálófeje a zselés anyagon mozgatva olyan magas frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, amelyek az emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartoznak. A különböző felületekről visszaverődő hanghullámokat érzékeli és elektromos jellé alakítja a műszer vizsgálófeje, amelyből a monitoron képek keletkeznek. A képek vizsgálata segíti az orvost a diagnózis felállításában. Az eljárás során az orvos kérheti a pácienst nagyobb levegő vételére, pozícióváltásra, karjai felemelésére. A képernyőn megjelenő kép kimerevíthető, kinyomtatható, így a látott szervek mérete is megállapítható.

Hogyan készüljön a páciens a vizsgálatra?

A vizsgálat – különösen ha az eperendszerre és a hasnyálmirigyre terjed ki leginkább – akkor sikeres, ha üres gyomorral érkezünk. A kapott időpont előtt 6 órával tehát már nem tanácsos semmit enni és inni, ezt megelőzően azonban érdemes megfelelő folyadékot bevinni, mivel a húgyhólyag és annak környezetének vizsgálata akkor a legeredményesebb, ha a hólyag kellően telt. Mindezeken túl a vizsgáló orvosan részletesen tájékoztatja a pácienst előzetes teendőiről, aminek egyik legfőbb oka, a vizsgálat eredményességének növelése. Az eredményességet ugyanis a megfelelő előkészítés szolgálja a leginkább.