Tudástár
  1. Tudástár
  2. Reumatoid arthritis

Reumatoid arthritis


A reumatológiai betegségek közül a reumatoid arthritis – vagy köznyelven reuma – az egyik legsúlyosabb problémának tekinthető.
 
Ennek az oka, hogy a háttérben egy autoimmun betegség húzódik meg, vagyis maga az immunrendszer fordul a szervezet ellen, és okoz óriási ízületi károsodást, fájdalmakat, hosszabb távon és kezelés nélkül pedig mozgáskorlátozottságot.
 
Jellemző, hogy a reumatoid arthritis a végtagokon, a kezek és a lábak ízületein egyszerre, szimmetrikusan jelentkezik. Elsődlegesen a kisízületeket támadja, de a csuklót, a bokát, sőt a térdet is elérheti súlyosabb esetekben.
 
Az egyik legáltalánosabb tünete az ízülethez kapcsolódó deformáció – például az ujjak elváltozása –, valamint a rendszeres és egyben jelentős fájdalom.
 
Fontos a reumatoid arthritis korai diagnózisa
 
Nagyon lényeges a reumatoid arthritis kapcsán, hogy a páciens mielőbb szakorvosi segítséget kérjen, hiszen a kialakult károsodások zöme nem fordítható vissza, ellenben nagyon hatékonyan alkalmazhatók velük szemben szinten tartó kezelések.
 
Ehhez azonban mielőbb fel kell ismerni a betegséget a tünetek alapján, amihez reumatológus szakorvosra van szükség. A diagnózis mellett ő dönt a megfelelő kezelésekről is, melyek nemcsak a páciens fájdalmait csökkenthetik, de az életminőségét is javíthatják.
 
Gyógyszerekkel, gyógytornákkal, megfelelő életmóddal és kiegészítő kezelésekkel a reumatoid arthritis ma már nagyon jól kezelhető, megelőzhető a beteg állapotának romlása.
 
A nőknél gyakrabban alakul ki a betegség
 
A fájdalmas tünetekkel járó betegség a statisztikák szerint a fejlett országokban a teljes lakosság legalább 0,3-, legfeljebb 1 százalékát érintheti, tehát általánosságban sokan szenvednek tőle.
 
Érdekesség ugyanakkor, hogy a nők esetében legalább kétszer gyakrabban fordul elő a kialakulása, mint a férfiaknál. A legtöbb beteg 30 és 50 éves kora között tapasztalja az első tüneteket, de természetesen előfordulhat fiatalabb korban, illetve később is.
 
Mitől alakul ki a reumatoid arthritis?
 
Mint a legtöbb autoimmun betegségnél, úgy a reumatoid arthritis esetében is kifejezetten nehéz csak néhány okra rámutatni, ha a kialakulás hátterét vizsgáljuk.
 
Az bizonyos, hogy megjelenésekor a szervezet saját immunrendszere gyakorlatilag önmaga ellen fordul, és ezzel egy az ízületeket megtámadó, gyulladásos folyamatot indít el, ami rendkívül káros hatást gyakorol az érintett szervekre.
 
A betegség az ízületi hártyák fájdalmas gyulladásával indul, melyek a krónikus állapot miatt felmaródnak, eltűnnek, a gyulladás, valamint az állapotból fakadó anyagok pedig károsítani kezdik a porcokat.
 
Hogy a reumatoid arthritis esetében a téves immunreakció miért indul be, arra egyelőre még nem tud választ adni a tudomány, de a megfigyelések alapján több olyan élettani tényező is van, amelyek elősegítik a betegség kialakulását. Ezek a következők:
 
Ha a páciens nő
 
Bizonyítottan gyakrabban, a férfiakhoz képest legalább kétszer, legfeljebb háromszor nagyobb eséllyel alakul ki a betegség a nőknél.
 
Szerepet játszik benne az öröklődés is
 
Mint a legtöbb autoimmun és reumatológiai betegség, a reumatoid arthritis is örökletes. Emiatt nagyon oda kell figyelnie magára annak, akinek a közvetlen hozzátartozói között volt vagy van olyan személy, aki ettől a problémától szenved.
 
Bakteriális- és vírusfertőzések egyaránt kiválthatják
 
Több kutatás is rávilágított arra, hogy bizonyos bakteriális- és vírusos fertőzések jelentős mértékben megnövelik az esélyét a reumatoid arthritis kialakulásának. Határozott párhuzamot találtak például a betegség és az Epstein-Barr vírusfertőzés között.
 
A korábbi sérülések szintén gondot okozhatnak
 
Szintén megnöveli a betegség kialakulásának az esélyét az, ha az ízületet korábban valamilyen sérülés érte. Beszélhetünk kisebb vagy nagyobb hatásokról is ezen a téren, a gyulladásos panaszok kialakulásának valószínűségét ezek a problémák megnövelhetik.
 
Az egészségtelen életmód sem tesz jót az ízületeknek
 
A páciens életmódja is olyan tényező, ami az ízületek gyulladását okozhatja. Különösen problémás ezen a téren a túlsúly, ami eleve megterheli az ízületeket, de a káros anyagok miatt a rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás szintén a hajlamosító tényezők közé sorolhatók.
 
A reumatoid arthritis tünetei
 
A reuma minden esetben tartós problémát, folyamatos tüneteket okoz az emberi szervezetben, így krónikus ízületi gyulladás és erőteljes fájdalmak jelzik meglétét.
 
A legnagyobb érdekessége a reumatoid arthritis-nek a ciklikusság, hiszen a kapcsolódó tünetek bizonyos időszakokban teljesen megszűnhetnek. Ez a remissziós időszak, amit jellemzően mindig az exarbáció követ, amikor a tünetek kiújulnak, egyszerre fellángolnak.
 
A betegség minden esetben fájdalmas ízületi gyulladással jár, ami több szervre is kiterjedhet egyszerre. A legjellemzőbb tünetek a következők:
 
Erőteljes reumás fájdalom 
 
A reumatoid arthritis kapcsán az egyik legkellemetlenebb tünet – kezdetben legalábbis mindenképpen – a fájdalom. Az ízületek gyulladása ugyanis óriási fájdalommal jár, ami különösen éjszakánként nehezen elviselhető.
 
Sok páciensnél hatással van rá az időjárás – a reuma orvosmeteorológiai szempontból kiváló marker –, és miközben a fájdalom gyakran ciklikus, rengeteg betegnél, esetleg előrehaladott állapotban mindennapossá válhat, állandósulhat.
 
Fájdalmas és kellemetlen duzzanat
 
Az ízületi gyulladás egyik következménye a fájdalom mellett, hogy a problémás szerv közvetlen közelében folyadékgyülem keletkezik. Ettől az ízületet fájdalmas duzzanat veszi körül, ami nemcsak esztétikailag jelent problémát.
 
Megmerevedett ízületek
 
Különösen a gyulladás és a duzzanatok összjátéka miatt a betegségtől szenvedő páciens megmerevedett ízületekre is gyakran panaszkodik. Az ujjak vagy a térd ettől nehezebben, fájdalmasabban mozgatható.
 
Beszűkült mozgásfunkció
 
A fenti tünetek fokozódásakor, vagy kezelés nélkül a reumatoid arthritis egy idő után határozottan beszűkíti a mozgásfunkciót a páciensnél. Különösen akkor jellemző mindez, ha maga az ízület már erőteljesen sérült vagy kopott is a folyamatos gyulladás miatt.
 
A beteg ebben a stádiumban nehezen mozog, nehezen jár, sok esetben gyógyászati segédeszközökre, botra, később esetleg tolókocsira szorul már kisebb távolságok megtétele esetén is.
 
Ízületi deformáció
 
Esztétikailag rendkívül kellemetlen, visszafordíthatatlan tünete a reumának az ízületi deformáció. A folyamatos gyulladás miatt ugyanis nagyon látványos elváltozások jönnek létre a páciens szervezetében, így például elgörbülnek az ujjak és a többi.
 
Azon túl, hogy az ilyen deformitás a látvány tekintetében kifejezetten kellemetlen, ráadásként még tovább csökkenti az érintett testrészek használhatóságát, negatívabban befolyásolja a mozgásfunkciót.
 
Az enyhébb tünetekkel is azonnal forduljunk orvoshoz
 
A fenti tünetek kapcsán fontos, hogy lehetnek egészen enyhék és nagyon súlyosak is. Jellemzően a betegség előrehaladottsága befolyásolja intenzitásukat – ez természetesen nem minden esetben igaz –, de lényeges, hogy már a legelső gyanús jelekkel forduljunk orvoshoz.
 
Az időben felismert reuma ugyanis ma már a megfelelő terápia mellett nagyon hatékonyan szinten tartható. A korai felismerés mellett szól az is, hogy a reuma által előidézett deformációk többsége sajnos nem fordítható vissza.
 
Kezelés nélkül nagyon látványos elváltozások keletkeznek
 
Amennyiben valaki nem kezeli megfelelően a reumáját, a következményei rendkívül kellemetlenek lehetnek. Nemcsak elképesztő fájdalom társulhat a betegséghez, hanem mindemellett a látható elváltozások mértéke is drasztikussá válhat.
 
Súlyosabb esetben ezek nemcsak esztétikailag ronthatják a beteg megjelenését, hanem teljes mozgásképtelenséget is előidézhetnek. Hogy melyek ezek?
 
Megduzzadó ízületek
 
Az elhanyagolt reuma esetében jellemző tünet az ízületek megnagyobbodása és feldagadása, ami részben a gyulladás, részben az ilyenkor keletkező folyadék miatt van. Súlyos esetben a duzzanatok az egész testen megjelenhetnek.
 
Testi deformáció
 
Szintén az elhanyagolt betegség, a reumatológusi és gyógytornászi kezelés hiánya idézi elő a reuma egyik leglátványosabb tünetét, a test valamennyi részén megjelenő deformációt.
 
Főként a kézen és a lábon, a kisebb ízületeknél, az ujjaknál jelentkeznek görbületek, csontkinövések, de akár bőrkeményedések és bőrkiütések is.
 
Csomók
 
Nagyon elhanyagolt állapotban a reumához az egész testen felfedezhető úgynevezett reumatoid csomók is társulhatnak. Ezek bárhol megjelenhetnek, de leginkább a végtagok érintettek benne.
 
Lehetnek egészen apró méretűek, de kifejezetten nagy kiterjedésűek is, sőt akár csoporttá is alakulhatnak, ami minden téren tovább súlyosbíthatja a beteg kellemetlenségeit – mind az esztétika, mind a fájdalom tekintetében.
 
A reumatoid arthritis típusai
 
Miközben a reumatoid arthritis kapcsán teljesen bevett szokás egyszerűen csak a reuma elnevezést használni a hétköznapok során, a betegségnek valójában háromféle típusa is létezik.
 
Ezek elkülönítése, illetve felismerése azért lehet fontos, mert mindegyik más és más kezelési módot, illetve terápiát kívánhat, így a megfelelő életszínvonal, egyfajta stagnáló állapot elérése ennek ismerete nélkül nem valósulhat meg.
 
Annak ellenére sem, hogy az egyes típusok esetében a kezelés és a tünetek között csak minimális különbségek vannak, ellenben a kimutathatóság tekintetében már drasztikusak az eltérések. Ezért nagyon fontos a diagnózishoz egy felkészült reumatológust választani.
 
Szeropozitív RA
 
A szeropozitív RA típusú reumatoid arthritis során a vérvizsgálat értékeinél az úgynevezett reuma faktor minden esetben pozitív értéken áll. Ezzel egyfajta antitestek kerülnek kimutatásra, amelyek az ízületek megtámadásával idéznek elő gyulladást.
 
Szeronegatív RA
 
A szeronegatív RA azért veszélyes, mert a vérvizsgálat során sem a reuma faktor, sem az anti-CCP nem mutat jelentős eltéréseket a vérben – sok esetben semmi reumára utaló elváltozást –, a páciens mégis ilyen tünetektől szenved.
 
A felismerés fontos, hiszen más kezelésre van szükség ilyenkor, hogy még időben le lehessen lassítani a betegség kórlefolyását. Később ugyanis a szeronegatív RA kezelés nélkül szeropozitívra válthat.
 
Juvenilis idiopathias RA
 
Alapvetően ritka típusa a betegségnek, ami jellemzően nagyon fiatalon, már gyermek- vagy tinédzserkorban jelentkezik a páciensnél. 
 
A tünetek ilyenkor is ugyanolyan fájdalmasak és kellemetlenek, mint a felnőtteknél, de még a tudomány sem tudja, hogy pontosan miért alakul ki ennyire fiatalon az elváltozás.
 
Hogyan diagnosztizálható a reumatoid arhritis?
 
Minden esetben rendkívül összetett folyamatnak tekinthető a reumatoid arhritis pontos felismerése és megfelelő diagnózisa. Ennek az oka, hogy bizonyos tünetei összekeverhetők más betegségekkel.
 
Ezért a diagnózis felállításához jellemzően többkörös vizsgálatra van szükség, valamint egy jól felkészült reumatológus szakorvosra, aki a rendelkezésére álló módszerek segítségével már egészen korai stádiumban meg tudja állapítani a problémát.
 
Fizikai vizsgálatok
 
A beteg általános állapotának felmérése után a szakorvos a legtöbbször fizikai vizsgálatokat végez a páciensen azért, hogy megbizonyosodjon róla: valóban reumára utaló tünetek jelentkeztek, vagy inkább más irányban kell kutakodni a diagnózishoz.
 
A következő vizsgálatokra kerülhet sor ilyen esetekben:

  • Alapos bőrvizsgálat, hogy a szakorvos felkutassa azokat a jellemzően piros és vörös részeket, melyek azon túl, hogy érzékenyek, általában valamilyen ízületi gyulladást jeleznek.
  • Meg kell vizsgálni továbbá az ízületek mozgásterjedelmét is. Gyulladásos állapotban ezek a funkciók csökkennek, beszűkülnek, módosulnak, amit a reumatológus a mozgatás során azonnal fel tud térképezni.
  • Ha valamelyik ízület problémásnak tűnik, fájdalomteszt elvégzésére is szükség van. Ilyenkor a szakorvos az érintett ízületek érzékenységét vizsgálja, hogy mekkora fájdalommal jár a mozgatásuk.
  • Mivel reumatoid arhritis esetén a reflexek is károsodhatnak, ezért fontos a mozgásszervi vizsgálat során ezeknek az ellenőrzése, hiszen speciális kezelésekre lehet szükség.
 
A fizikai vizsgálatok a diagnózis felállításához a legtöbb esetben nem elegendőek, ezért jellemzően további analízis kell ahhoz, hogy a kezelések elindulhassanak.
 
Laborvizsgálatok
 
Szinte kivétel nélkül minden esetben szükség van laborvizsgálatok elvégzésére is ahhoz, hogy a reumatoid arhritis feltérképezhető legyen. A vérből ugyanis rengeteg olyan elváltozás kimutatható, ami a betegségre, a páciens állapotára utalhat.
 
Emiatt nemcsak a diagnózis felállításához elengedhetetlen a rendszeres laborvizsgálat, hanem később, a terápia során szintén lényeges a folyamatos ellenőrzéshez, hiszen kimutatható vele a gyulladás és az autoimmun reakció is megannyi faktor mellett, ami a betegségre utal.
 
Hogy milyen faktorokra kell odafigyelni a reuma diagnózisához kapcsolódó vérvizsgálatok során?
 
Reuma faktor
 
Az egyik legáltalánosabb kulcsszereplő a vérben, ha a betegségről van szó. Egy speciális fehérjéről beszélünk, aminek a szintje, ha túlzottan megemelkedett a vérben, akkor az valamennyi esetben a reumatoid arhritis megjelenéséra utal.
 
Anti-CCP
 
Mint a neve is mutatja, egy antitestről van szó, aminek a kimutatása szintén fontos a diagnózis során. Ha ugyanis megtalálható a vérben, akkor biztosabb lehet a kezelőorvos a reumás gyulladás jelenlétében.
 
Antitest panel
 
Egy jól működő emberi szervezet minden betegség esetén antitesteket termel. Az antitest panel ezeket képes kimutatni – egymáshoz viszonyított arányok segítségével –, így megállapítható belőle, hogy a szervezet elkezdtet-e antitesteket termelni a reuma ellen.
 
Vérsüllyedés
 
A vérsüllyedés mértéke megmutatja, hogy a vérben lévő vörösvértestek milyen tempóban süllyednek le, ami azért fontos, mert az érték minél magasabb, annál súlyosabb gyulladás található a szervezetben.
 
Önmagában a vérsüllyedés értéke nem meghatározó tényező a diagnózisnál, de ha már az antitestek alapján felmerült a reuma gyanúja, akkor ez a gyulladás tényét és mértékét egyaránt alá tudja támasztani.
 
C-reaktív protein
 
Nagyon súlyos gyulladásos állapotban az emberi szervezeten belül a májunk úgynevezett C-reaktív proteinek termelésébe kezd. Ha a vérvizsgálat során ennek a fehérjének a mértéke nagyon magas, az szintén alátámaszthatja a reumatoid arhritis-t a szervezetben.
 
Képalkotó vizsgálatok
 
Nagyon sok esetben szükség lehet a reuma megfelelő diagnózisához valamilyen képalkotó vizsgálatra. Ez az egyetlen hatékony és pontos módszer ahhoz, hogy a szakorvos konkrétan szemre tudja venni az ízületkárosodás mértékét.
 
A reumatoid arhritis esetében az alábbi három képalkotó vizsgálatot kérhetik az orvosok a pontosabb diagnózishoz:
 
Röntgen
 
A röntgen az egyik leggyorsabb módja annak, hogy láthatóvá váljanak a reumához kapcsolódó károsodások. Kiváló alternatíva abban az esetben, ha csak a csontok és az ízületek áttekintésére van szükség, hiszen károsodásukat a röntgenkép is láthatóvá teszi.
 
MR
 
Amennyiben alaposabb képalkotás kellene a sérült ízületekről és csontokról, akkor szükség lehet egy MR-vizsgálatra is. A röntgennel szemben ugyanis ez a képalkotó módszer a lágyrészek állapotát egyaránt meg tudja mutatni.
 
Ez bizonyos esetekben nagyon fontos, hiszen a reumatoid arhritis sokszor a lágyrészek károsodását is elérheti. A vizsgálat hátránya, hogy államilag nehezen elérhető, hosszú a várólista, magánrendelésen viszont drágább, mint a röntgen.
 
Ultrahang
 
Bizonyos esetekben elengedhetetlen, hogy a reuma által kiváltott deformációkat ne csak egy állóképen láthassuk, hanem több szögből, valós időben is lehetőségünk legyen megvizsgálni. Ilyenkor ízületi ultrahangra van szükség, ami óriási segítség lehet a pontos diagnózisban.
 
A reumatoid arthritis kórlefolyása
 
Bár a páciensek többsége már csak kialakult betegség mellett veszi észre a problémát, valójában azonban a reumatoid arthritis fokozatosan alakul ki a szervezetben.
 
Enyhébb gyulladásokkal és elváltozásokkal indul, majd a kórlefolyás, illetve a folyamat sebessége annak mértékében változik, hogy milyen korán sikerült diagnosztizálni a problémát.
 
Minden egy szokatlan ízületi fájdalommal kezdődik
 
A reuma kapcsán az egyik legnagyobb probléma, hogy az első tünetek teljesen általánosak, csak célzott odafigyeléssel lehet arra asszociálni, hogy esetleg valami komolyabb dologról van szó.
 
Az érintett ízületben ugyanis egyik napról a másikra szokatlan, korábban még biztosan nem érzett égő fájdalmat tapasztalhatunk. Mindehhez az ízület dagadása, pirosodása, égő érzése, melegsége és merevedése társulhat, ami rendszerint másnapra magától elmúlik.
 
Tartóssá válik a gyulladás
 
A betegek zöme nem foglalkozik különösebben az ízületi fájdalmakkal még akkor sem, ha azok ugyanúgy visszatérnek időről-időre, sőt egyre súlyosabbá válnak. 
 
Később azonban eljön az a pont, amikor a kialakult gyulladás nem múlik el, állandósul, sőt vándorolni kezd, az ízületek pedig nyikorgó, recsegő-ropogó hangot adnak ki. Sokan ilyenkor fordulnak csak orvoshoz, de valaki még ilyenkor sem.
 
A test egészén látható elváltozások keletkeznek
 
Ha kezeletlen marad a betegség, a test egyre több ízülete válik tartósan gyulladttá és jelennek meg látható elváltozások. Különösen érintett terület a csukló, a térd, a könyök, a boka és az ujjak.
 
Jellemzőek ilyenkor a kisebb kinövések, melyek valójában folyadékkal telítődött ciszták. Nemcsak látványra kellemetlenek, hanem nehezítik az ízületek használatát, sőt akár szalagszakadást is előidézhetnek.
 
Megjelennek az első csontkinövések
 
A ciszták után a gyulladt állapot fennmaradását követően különféle csontkinövések jelennek meg a test különféle pontjain. Ezek a csontnyúlványok okozzák a bütyköket és a sarkantyúkat is, miközben alaposan megnehezítik az ízületek mozgását.
 
Bár gyógyszeres kezeléssel még ilyenkor is enyhíthetők a tünetek, azonban a mozgásterjedelem jellemzően már annyira beszűkül, hogy a beteg csak speciális gyógytornával tudja némileg visszanyerni korábbi mozgékonyságának egy részét.
 
A reumatoid arthritis kezelési lehetőségei
 
Sajnálatos módon a reumatoid arthritis egyike azoknak a betegségeknek, amit a legtöbb autoimmun eredetű problémához hasonlóan nem lehet gyógyítani. 
 
A kezelés tekintetében azonban egyre több módszer áll az orvosok rendelkezésére, aminek köszönhetően a tünetek enyhíthetők, némelyek háttérbe szoríthatók, a beteg állapotának romlása megállítható lesz, maga a betegség pedig teljesen élhető.
 
Összetett terápia szükséges
 
A reuma kezelése azonban nem egyszerű feladat, minden esetben nagyon összetett terápia szükséges ahhoz, hogy a beteg megfelelően reagáljon. Ennek kidolgozásában kulcsszerepet játszik egy tapasztalt reumatológus!
 
A pontos diagnózis és a nagy odafigyelés mellett lényeges ugyanis olyan terápiákat alkalmazni a páciensnél, amivel ritkán jelentkeznek a gyulladásos periódusok, és jelentkezésük esetén is enyhébb tüneteket produkálnak.
 
Sok esetben szükséges kísérletezni a kezelésekkel, hiszen nem minden gyógyszer vagy eljárás alkalmazható eredményesen az összes betegen. 
 
Ilyenkor változtatni, kombinálni kell, hogy a remissziós időszak kitolódhasson, a gyulladás mértéke a fájdalommal együtt pedig csökkenő tendenciát mutasson a betegség fellángolásakor.
 
Alapvetően a reumatoid arthritis kezelése manapság négy lábra támaszkodik. Ezek a következők:

  1. gyógyszeres kezelés;
  2. gyógytorna;
  3. speciális diéta;
  4. és otthoni alternatív gyógymódok.
 
Gyógyszeres kezelés
 
A reumatoid arthritis kezelése kapcsán a megfelelő gyógyszerek alkalmazása kulcsfontosságú, már egészen korai stádiumban is nagy szükség van rájuk. Lássuk, hogy milyen készítmények jöhetnek szóba a kezelés során.
 
Gyulladáscsökkentők
 
Mivel egy gyulladásos eredetű ízületi betegségről van szó, ezért nagyon fontos már korai stádiumban is a gyulladáscsökkentő készítmények szedése. Ha valakit korán diagnosztizálnak, sok esetben a non-szteroid gyulladáscsökkentők is elég hatásosak lehetnek.
 
Ezeket a készítményeket recept nélkül lehet kapni. Jellemzően ibuprofén és naproxén tartalommal rendelkeznek, hatékonyan enyhítik a fájdalmat és a gyulladást, azonban tartós szedésük nem szerencsés, hiszen súlyos májkárosodást idézhetnek elő.
 
Szükség esetén szedhető paracetamol is, hiszen ízületi gyulladások esetén is hatékonyan tudja orvosolni valamennyi tünetet, illetve magát a gyulladást, azonban tartós használata ennek sem javasolt a májkárosító tulajdonsága miatt.
 
Súlyosabb esetekben korikoszteroidokat írnak fel receptre a reumatológus szakorvosok, ami egy rendkívül hatásos, hónapokig szedhető szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő készítmény, melyet lehet használni rendszeresen, de a túl gyakori szedését így is érdemes elkerülni.
 
DMARDs
 
A DMARDs egy rendkívül különleges betegségmódosító antireumatikus gyógyszertípus, ami közel sem a szokványos formájában fejti ki hatását. 
 
Lényege, hogy mérsékeli az immunrendszer működését, ezáltal pedig le tudja lassítani az autoimmun eredetű folyamatokat, mint amilyen például az ízületi gyulladás is.
 
Nagyon speciális gyógyszertípus, amit kizárólag reumatológus szakorvos írhat fel, és csak az ő utasításai szerint lehet alkalmazni.
 
A DMARDs szereknek léteznek ma már újgenerációs, minden tekintetben továbbfejlesztett változatai, amelyek azt a célt szolgálják, hogy bizonyos célzott immunválaszokat meg tudjanak akadályozni. 
 
Ezek az úgynevezett JAK készítmények, amelyek sokkal biztonságosabbak, hiszen nem a teljes immunrendszert stimulálják, csak egy bizonyos részét.
 
Biológiai terápia
 
A biológiai terápia is egy gyógyszeres kezelés, aminek az előnye leginkább az, hogy részeként csak és kizárólag a gyulladt sejteket célozzák, nem fejtenek ki hatást az egész szervezetre az immunrendszer stimulációjával.
 
Az ilyen biológiai terápiák egyelőre még csak kísérleti stádiumban vannak, a legtöbb beteg számára nem érhetők el, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy néhány éven belül drasztikus változásokat hozhatnak a reuma kezelésében.
 
Lecsapolás
 
Előfordulhat olyan eset, amikor az ízületek köré a folyamatos gyulladás következtében túl nagy mennyiségű vizenyő halmozódik fel, amit le kell csapolni. Ez különösen a térd esetében jelent problémát, hiszen a duzzanat akadályozhatja a páciens járását.
 
Ritkán, jellemzően csak vészhelyzetben alkalmazzák, mert fertőzések forrása lehet ez az eljárás, és a legtöbbször inkább egyfajta fordított megoldásra támaszkodnak az orvosok.
 
Ilyenkor a duzzanatba egy olyan speciális izotópos anyagot fecskendeznek, ami elpusztítja a kóros folyadékot termelő sejteket, így a duzzanatképződés hosszabb távon is megoldódik.
 
Műtét
 
Manapság már nem jellemző, hogy a reumás betegek állapota olyan mértékben romoljon, hogy az műtéti beavatkozást igényeljen, de évekkel ezelőtt gyakoriak voltak a sebészeti beavatkozások is. 
 
Manapság megfelelő és rendszeres kezelés mellett csak nagyon ritkán alakulnak ki olyan elváltozások, amelyektől kizárólag operáció útján lehet megszabadulni.
 
Gyógytorna
 
A reumatoid arthritis-től szenvedő betegek rehabilitációjában óriási szerepet kap a gyógytorna és a fizioterápia egyaránt. Mindkettő segít a tüneti kezelésben, a fájdalomcsillapításban és a mozgékonyság helyreállításában.
 
A gyógytornász számára nagyon fontos ismerni a beteg ízületeinek az állapotát, hiszen ez dönti el, hogy aktív vagy passzív gyakorlatokra építik-e fel a kezelést. Ennek ismeretében rendszerint ízületkímélő gyakorlatsorok kerülnek összeállításra.
 
Ezeket a betegeknek meg kell tanulniuk, majd saját érdekükben otthon, naponta több alkalommal végezni őket azért, hogy állapotuk ne romoljon tovább, illetve tüneteik is enyhülhessenek.
 
Aktív gyulladt állapot esetén a gyógytorna természetesen felerősítheti a fájdalmakat, azonban a rövid ideig tartó mozgássorozatok alkalmazása ilyenkor is fontos, hiszen ezzel kerülhető el a legkönnyebben az ízületek zsugorodása.
 
Lényeges ilyenkor – és egyébként minden más esetben is –, hogy az ízületeket csak és kizárólag olyan módon és addig mozgassuk, amíg az nem okoz fájdalmat.
 
A vízi gyógytorna kiemelkedően hatékony lehet
 
Érdemes kiemelni a sorból a vízi gyógytorna szerepét, hiszen ilyen esetekben lehetséges a leginkább kímélni és tehermentesíteni a beteg ízületeit. Különösen jó hatással lehet a páciens állapotára, ha gyógyvízben történnek a gyakorlatok.
 
A vízi torna azért fontos, mert a beteg könnyebben mozog, a gyakorlatok kevésbé lesznek fájdalmasak, miközben ugyanolyan hatásfok érhető el velük, sőt a gyógyvízből az ízületek számára fontos ásványi anyagok szívódhatnak fel.
 
Fontos azonban kerülni a forró vízben történő gyógytornát, hiszen amennyiben sok időt tölt a beteg ilyen közegben, az ízületek ettől is begyulladhatnak. Ezért nem ajánlott éppen aktív gyulladás esetén a meleg gyógyvizes torna.
 
Speciális diéta
 
Több kutatás is határozottan rávilágított arra, hogy a reumatoid arthritis súlyosságát drasztikus mértékben növelheti a helytelen táplálkozás. Emiatt speciális diéta alkalmazására is szükségük lehet a betegeknek, amihez dietetikus bevonására van szükség.
 
Fogyasszunk minél több omega-3 zsírsavat
 
A reumatoid arthritis diéta egyik alapeleme, hogy olyan étrendet kövessünk, ami rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz. Kifejezetten hatékonyak például ebből a szempontból a mediterrán fogások, de az észak-európai konyha is.
 
Fontos ugyanis, hogy sok halat, tenger gyümölcseit, valamint zsíros magvakat fogyasszunk, például a dió, a chia mag, sőt a lenmag is szerencsés. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy beinduljanak testünk természetes gyulladáscsökkentő hatásai.
 
A sok antioxidáns is segíti a gyulladások mérséklését
 
Minél több antioxidánst fogyasztunk, annál jobban növeljük szervezetünk ellenállását a gyulladásokkal szemben. Antioxidáns leginkább a zöldségekben és a gyümölcsökben található, de kevesen tudják, hogy például a fekete csokiban is van.
 
A legjobb antioxidáns-források az áfonya, a szilva, a cseresznye, a meggy, a ribizli, a málna, a spenót, az articsóka, a paprika, de kisebb-nagyobb mennyiségben valamennyi zöldség és gyümölcs tartalmazza.
 
A rostban gazdag táplálkozás mindennek az alapja
 
Ha röviden kellene jellemeznünk a reumatoid arthritis diétát, akkor azt mondanánk, hogy mellőzzük a zsírokat, a szénhidrátokat, és fogyasszunk sok fehérjét, illetve rostban gazdag tápanyagokat.
 
Ennek az oka, hogy kutatások igazolják: a rostgazdag táplálkozás képes lecsökkenteni a C-reaktív protein termelődését a májban, ami azt jelenti, hogy segít megakadályozni az ízületi gyulladások kialakulását is.
 
Otthoni alternatív gyógymódok
 
Maga a beteg is rengeteget tehet azért, hogy megkönnyítse az életét a reumatoid artritis mellett. Sok olyan alternatív gyógymód, trükk vagy praktika létezik, amelyek csökkentik a fájdalmat, mindemellett pedig hatásosak lehetnek az orvosi kezelés mellett.
 
Próbáljunk ki néhány gyógynövényt
 
Noha a gyógynövényekkel szemben sokan szkeptikusak, de megfigyelések igazolják, hogy a reuma kapcsán vannak olyan növények, amelyek speciális összetevőik révén segítenek elviselhetőbbé tenni a betegséget, esetleg csökkenteni a gyulladást.
 
Sokak számára a kamillatea külsőleges és belsőleges alkalmazása használ, más a diófalevél forrázatának külső helyi borogatására esküszik, de sokan a kurkumában vagy a zöldkagylóban is megoldást látnak. Érdemes kísérletezni.
 
A pihenés sok esetben kulcsfontosságú
 
Különösen aktív gyulladásos állapot esetén a reumatoid artritis-től szenvedő betegnek szigorú pihenésre van szüksége. 
 
Egyrészt az ízületek ilyenkor minden mozdulatra fájdalmassá válhatnak, másrészt pedig a pihenés, de különösen az alvás a gyulladásos állapot legyőzésének egyik legjobb ellenszere.
 
Érdemes jegelni a gyulladt ízületet
 
A forróvíz, a meleg közeg köztudottan nincs jó hatással az ízületi gyulladásokra, így a reumára sem. Ellenben a jegelés annál inkább!
 
Segít csökkenteni a fájdalom mellett a gyulladás mértékét, de még az izomfeszülést is enyhíti. Érdemes kipróbálni a meleg fürdő és a jegelés váltó alkalmazását, hiszen sok betegnél ez hoz enyhülést.
 
Vásároljunk gyógyászati segédeszközöket
 
Vitatható, hogy ezek mennyire gyógymódok, de a kezelésben mindenképpen fontos szerepet játszanak a különféle gyógyászati segédeszközök. Különösen aktív gyulladás mellett lehet hasznos szerepük!
 
Példának okáért különféle speciális fűzőkkel vagy sínekkel a gyulladt ízületek kímélhetők, a fájdalom mértéke csökkenthető, sőt ezzel egyetemben a gyulladás is mérséklődik.
 
Nem ritka, hogy hevesebb időszakokban a páciensnek botra, mankóra vagy járókeretre van szüksége, de érdemes a házban is kapaszkodókat felszerelni, hiszen ezek könnyítik a beteg életét, és segítenek a balesetek megakadályozásában.
 
Megelőzhető a reumatoid arthritis?
 
Hogy egy betegség kialakulása megelőzhető legyen, elengedhetetlen pontosan ismerni a kialakulásához vezető okokat. A tudomány azonban egyelőre sajnos nem tudja, hogy mi indítja be azt a kóros immunreakciót, ami a reumatoid arthritis-t előidézi a szervezetben.
 
Ebből következik, hogy a reuma kialakulása sajnos nem előzhető meg, azonban így is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a valószínűségét, ennek pedig az egyik alapja az egészséges életmód, ami a sok mozgás mellett a megfelelő táplálkozást is magában foglalja.
 
Szintén egyfajta megelőzésnek tekinthető, ha odafigyelünk a tünetekre, és már az első jeleknél felkeresünk egy tapasztalt reumatológust. Ebben az esetben még nagyon enyhe formájában lehet szinten tartani a betegséget.
 
Különösen fontos odafigyelni minderre abban az esetben, ha a közeli hozzátartozóink közül diagnosztizáltak már valakinél reumatoid arthritis-t. 
 
A betegség ugyanis örökletes, ennek ismeretében pedig időben fel lehet ismerni a tüneteket, elmenni orvoshoz és megkezdeni a célzott kezeléseket.
 
A reumatoid arthritis nem egyenlő az osteoarthritis-szel
 
Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni a reumatoid arthritis kapcsán, hogy bár a tünetek kifejezetten hasonlóak, a betegség nem egyenlő az osteoarthritis-szel, ami egy egészen más típusú csont-ízületi gyulladás.
 
Az osteoarthritis esetében ugyanis a gyulladásos állapot mindig erőteljes terhelés hatására jelentkezik, de a fájdalom és merevség mellett nincsenek autoimmun folyamatok a háttérben, sőt külső bőrpír vagy vörösség sem jelentkezik vele.
 
A tüneteket jellemzően vagy korábbi ízületi sérülések, vagy egyszerűen azok elhasználódása okozza. Emiatt sokkal gyakoribb, hogy idősebb korban jelentkezik, a fiatalokat maximum extrém terhelés, versenysportok vagy valamilyen jelentős sérülés után sújthatja.
 
Ezzel szemben a reumatoid arthritis autoimmun eredetű betegség, a szervezet saját immunrendszere önmaga ellen fordul, és gyulladásokat vált ki az ízületekben, tehát egészen más jellegű a probléma háttere.
 
Közben a tünetek azonban valóban egészen hasonlóak, ezért nagyon fontos, hogy tapasztalt reumatológus orvos végezze a vizsgálatokat, aki a diagnózis során képes lesz megkülönböztetni egymástól a kettőt.
Időpontfoglalás