Tudástár
  1. Tudástár
  2. A felfázás: mindent az egyik legelterjedtebb nőgyógyászati betegségéről
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. A felfázás: mindent az egyik legelterjedtebb nőgyógyászati betegségéről

A felfázás: mindent az egyik legelterjedtebb nőgyógyászati betegségéről

Patricia WongFlickr

A felfázás minden őszi szezonban az egyik leginkább rettegett nőgyógyászati betegség a hölgyek körében, ami nagyon sok esetben szakszerű és célzott kezelést igényel. Kevesen ismerik azonban a felfázás valódi hátterét, a tüneteket, a teendőket, a hosszabb távú hatásokat, ezért most cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, illetve megválaszoltuk a legtöbb kérdést, ami csak felmerülhet a téma kapcsán.

A felfázás ugyanis nagyon sok esetben egy súlyos probléma, ami gyakran igényel nőgyógyászati szakellátást, de nemcsak a mielőbbi gyógyulás érdekében, hanem a kellemetlen, nem ritkán súlyos szövődmények elkerülése miatt is.

Ahhoz azonban, hogy felismerjük a bajt, és időben orvoshoz fordulhassunk, nagyon lényeges minden fontos részletet ismerni a felfázásról!

Mi az a felfázás?

A felfázásról rengeteg tévhit kering az emberek között. Sokan úgy gondolják, hogy ez a betegség akkor alakul ki, amikor fázik a lábunk, holott valójában egy húgyúti fertőzésről van szó, aminek hólyaghurut vagy hólyaggyulladás a másik neve.

A legtöbbször kizárólag az alsó húgyutak érintettek benne – a húgycső és a húgyhólyag –, azonban elhanyagolt állapotban könnyedén megfertőzhet további szerveket, így szövődményként a felső húgyutak, sőt akár a vesemedence gyulladását is előidézheti.

Bármelyik húgyúti szervet is érintsék a kérdéses tünetegyüttesek, ha gyulladásról van szó, akkor azt egységesen felfázásnak nevezi a köznyelv.

Alapvetően a nők betegsége

Leginkább anatómiai okokból kifolyólag, de a felfázást főként a nők betegségének tartják, hiszen előbb vagy utóbb szinte minden nő megtapasztalja életében legalább egyszer ezt a kellemetlenséget, noha vannak olyanok is, akik minden őszi szezonban szenvednek tőle.

Természetesen a férfiaknál is előfordulhat, azonban esetükben a hosszabb húgycső miatt ritkábban találkozhatunk vele, mint a nőknél, akik a testfelépítésük miatt gyakrabban szenvednek tőle.

Női húgyúti anatómia

Különösen a múlni nem akaró, hosszasan elnyúló vagy súlyos, gyakran már lázas állapottal járó tüneteket minden esetben ki kell vizsgáltatni, mert a betegség nagyon veszélyes szövődményeket okozhat.

A női felfázás okai

Konkrétan a felfázás többféle módon is kialakulhat, így befolyásolja az életkor, a szexuális aktivitás, de még az is, hogy mennyire vagyunk hajlamosabbak rá, hiszen vannak emberek, akik – a legtöbbször anatómiailag – sokkal fogékonyabbak erre a betegségre.

A közhiedelemmel ellentétben a felfázást nem közvetlenül a hideg időjárás okozza – közvetetten természetesen ez is hozzájárul –, mint inkább egy kórokozó elszaporodása, ami kis mennyiségben folyamatosan megtalálható a szervezeten belül.

Különösen az őszi időszakban, amikor a hölgyek hajlamosabbak rétegesen öltözködni, a nemi szervek környékén ezek a kórokozók a rossz szellőzés miatt elszaporodhatnak, a végbél környékéről könnyedén a húgyutakhoz kerülhetnek és kiválthatják a fertőzést.

Az aktív szexuális élet is befolyásolhatja a felfázás kialakulását

Azon túl, hogy az őszi időszakban a réteges öltözködés elősegíti a felfázásos állapotok megjelenését, vannak még olyan esetek, amikor gyakrabban jelentkezik.

Kifejezetten általános például a serdülőkori lányoknál, de menopauza idején szintén többször előfordulhat. Ezen felül az aktív szexuális élet is befolyásolja a felfázás megjelenését és gyakoriságát, hiszen az ebbe a kategóriába sorolható hölgyeknél bármikor jelentkezhet.

Ennek az oka a fentiekben már többször említett anatómiai háttér, aminek részeként a rövid húgyvezetéken át a baktériumok a közösülés során sokkal könnyebben bejutnak a húgyhólyagba, ahol elszaporodva hurutos állapotot idéznek elő.

A felfázásra hajlamosító egyéb tényezők

Az elhangzottakon felül a felfázásra egy sor más egyéb tényező is hajlamosíthatja a nőket. Megfigyelések támasztják alá például, hogy bizonyítható némi örökletes háttér, hiszen ahol a családban gyakori a felfázásos megbetegedés, ott a női utódok körében is nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Ezen felül hajlamosító tényező lehet még a húgyúti elzáródás, a vesekő, valamennyi húgyúti fertőzés, valamint az összes olyan krónikus megbetegedés, ami gyengíti az immunrendszert.

Ritka eset, de a fertőzést kiváltó mikrobák orvosi vizsgálatok vagy beavatkozások során is eljuthatnak a húgyutakba, így például egy hólyagtükrözés vagy katéterezés után könnyebben megjelenhet.

Milyen tünetei vannak a női felfázásnak?

Általánosságban elmondható, hogy a női felfázás jellemzően minden esetben a húgyutak irányából indul el, tehát a húgycsövön keresztül kerül a fertőzés a húgyhólyagba, majd kezeletlenül onnan a vesemedencéhez, a veséhez jut.

Az első tünetek felbukkanására jellemzően akkor kerül sor, amikor a baktériumok túlszaporodtak, és gyulladt állapotba hozták valamelyik kapcsolódó szervet, ami elsőként általában a húgyhólyag lesz.

  • Gyakori vizelési inger: A húgyhólyag irritációja miatt fokozódhat a vizelési inger, és a vizelet mennyisége is csökkenhet.
  • Fájdalmas vizelés: A vizelés során égő vagy csípő érzés jelentkezhet, ami a húgyhólyag vagy a húgycső gyulladását jelezheti.
  • Alsó hasi fájdalom: Az alsó hasban, a húgyhólyag környékén jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés.
  • Vizelet színének változása: Az elfertőződött húgyhólyag miatt a vizelet lehet zavaros, kellemetlen szagú, és esetleg véres is.
  • Általános rossz közérzet: A húgyúti fertőzés gyakran járhat együtt általános rossz közérzettel, lázzal, fáradtsággal és hányingerrel.

A gyakori vizelési ingerrel kezdődnek a tünetek

A felfázás az egyik olyan nőgyógyászati betegség, aminél meglepően hasonlóak a panaszok az egyes betegek között, sőt a férfiak is egészen hasonló problémáktól szenvednek, ha felfáznak.

Egy általános alsó húgyúti fertőzés esetén a gyakori vizelési inger jellemzően a legáltalánosabb kezdeti tünet, amihez később fájdalmak kapcsolódnak, különösen kellemetlen szúró-, égő érzés társaságában.

Beteg nő
Kép forrása: Luca Volpi/Flickr

Ezen felül a felfázáskor nagyon gyakori tünet még a kellemetlen szagú, homályos vagy zavaros vizelet – ez már genny jelenlétét feltételezi –, amit súlyosabb esetben akár véres vizelet is követhet, méghozzá erőteljes alhasi fájdalom, esténként lázas állapot mellett.

Felnőtt nőknél a felfázás általában egyszerűen diagnosztizálható, de kisebb gyermekeknél vagy időskorúaknál rendkívül nehéz, gyakran összekeverhető más betegségekkel.

A felfázás tünetei férfiaknál

Noha elsődlegesen a nők betegsége, azonban dacára a hosszabb húgyvezetéknek, a férfiakat is érintheti a felfázás problémája. A tünetek esetükben is a fájdalmas és gyakori vizelés, az alhasi fájdalom, súlyosabb esetekben a láz és a vesemedence gyulladás.

A különbség, hogy a férfiaknál a felfázás gyakran idézi elő a prosztata vagy a mellékhere gyulladását, aminek rendkívül súlyos szövődményei lehetnek, ezért esetükben is nagy gondot kell fordítani a mielőbbi kivizsgálásra, amit urológus szakorvos végez.

A felfázás időtartama, kezelése, kórlefolyása

Aki átesett már életében egy kisebb-nagyobb megfázáson, az biztosan soha nem felejti el, hiszen egy rendkívül kellemetlen betegségről van szó, ami sokaknál hosszú ideig képes megkeseríteni a mindennapokat. Ezért is fontos, hogy a beteg mielőbb orvoshoz kerüljön!

Már két-három napon belül elmúlhatnak a tünetek

Amennyiben ugyanis szakszerű kivizsgálást követően a páciens megfelelő kezelésben részesül, a tünetek már a kúra kezdetétől számított második vagy harmadik napon belül elmúlhatnak.

A betegséget általában célzott antibiotikummal kezelik, így amennyiben az ötnapos kúra végére sem mérséklődnek vagy múlnak el a tünetek, akkor térjünk vissza kezelőorvosunkhoz, mert vagy nem megfelelő gyógyszert kaptunk, vagy rossz diagnózis született.

Fontos tudnivaló, hogy az antibiotikumos kúrát minden esetben végig kell csinálnia a betegnek, nem szabad előbb abbahagynia – például akkor, amikor a tünetek elmúltak –, hiszen ezzel úgynevezett rezisztencia alakulhat ki, amely később szövődményeket, nehezebb gyógyulást okozhat.

Felfázás ellen antibiotikum

Hogy a felfázást kiváltó kórokozót – mely a legtöbbször baktérium – teljesen kitakarítsuk a szervezetből, ahhoz antibiotikumra lesz szükségünk.

A betegség függvényében ez lehet nagydózisú, kúraszerű, de krónikus felfázás esetén akár folyamatosan alkalmazott gyógyszer is ahhoz, hogy a probléma megszűnjön.

Felfázás ellen általában nitrofurantoin és trimetoprim tartalmú antibiotikumokat alkalmaznak, de gyakori, hogy methenamin és phenazopyridin hatóanyagú gyógyszerekkel próbálják gyógyítani a betegeket.

A gyengébb felfázás gyakran kezelést sem igényel

Előfordulhat, hogy a felfázás csak nagyon gyenge tüneteket idéz elő, ezáltal kimerülnek a panaszok a néhány napig tartó sűrűbb vizelési ingerben, esetleg némi viszketésben vagy enyhébb fájdalmakban.

Ilyenkor elegendő lehet az otthoni kezelés, az odafigyelés, a megfelelő higiénia, illetve bizonyos gyógyteák alkalmazása ahhoz, hogy a felfázás két-három napon belül enyhüljön, illetve maradéktalanul elmúljon.

Minden esetben elengedhetetlen azonban orvoshoz fordulni, ha erőteljes alhasi fájdalmak, véres vizelet és lázas állapot társul a fentiekben már említett panaszok mellé, hiszen ilyenkor a felfázás valamilyen szövődményeket idézhetett elő.

A felfázás diagnózisa

Noha a felfázás ténye a tünetek alapján is megállapítható, azonban a pontos diagnózishoz nagyon gyakran lehet szükség vizeletvizsgálatra is annak érdekében, hogy konkrétan feltárják, milyen kórokozó idézte elő a fertőzést, azaz melyik antibiotikum lehet hatásos.

Amennyiben nem történik vizeletvizsgálat, könnyedén előfordul, hogy a beteg rossz gyógyszert kap, amitől a tünetek csak felerősödnek, illetve kellemetlen szövődmények jönnek létre, melyeket utána még nehezebb lehet gyógyítani.