Meddőség

meddo
A meddőség problémája – leginkább civilizációs tényezők miatt – egyre több párt érint világszerte. Magyarországon is sok fiatal pár ütközik falakba a gyermekvállalás kapcsán, ezért az orvostudomány részéről évről-évre nagyobb figyelmet kap ez a jelenség.
 
Meddőségről az esetek döntő többségében akkor beszélhetünk, ha egy egészséges pár 12 hónap után sem képes gyermeket nemzeni természetes módon, azaz rendszeres és védekezés nélküli szexuális együttlétek során.
 
A közhiedelemmel ellentétben a meddőség nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is gyakran ugyanolyan arányban érinti, sőt vannak extrémen súlyos esetek, amikor mindkét fél egyforma mértékben érintett valamilyen nemzőképességet akadályozó problémával.

Meddőség 34 éves kor alatt és felett 

Az Egészségügyi Világszervezet érdekes módon megkülönbözteti egymástól a 34 éves kor alatt és felett tapasztalt meddőséget az embereknél.
 
Ezért azoknál a pároknál, ahol a hölgy 34 éven aluli, rendszerint a 12 hónapos intervallum a vízválasztó, tehát akkor lehet hivatalosan kimondani a meddőséget, ha egy év alatt sem sikerül természetes módon teherbe esni.
 
Amennyiben azonban a pár hölgy tagja 34 éven felüli, a meddőség hivatalos határa 6 hónapra csökken. Ennek az oka részben az, hogy a kor előrehaladása miatt egyre nagyobb kockázatot jelent a gyermekvállalás.
 
Másrészről 35 éves kor felett csökken a petesejtek minősége, tehát érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni, amennyiben a pár szeretne saját gyermeket vállalni.
 

Létezik elsődleges és másodlagos meddőség

 
Kevesen tudják, de a meddőségnek vannak fokozatai, így beszélhetünk elsődleges és másodlagos típusról is.
 
Elsődleges meddőségnek azt nevezzük, amikor a pár egyik tagjánál sem állt még fenn korábban fogamzás, illetve fogantatáshoz kapcsolódó probléma, vagyis konyhanyelven: az első terhességre készülnek.
 
A másodlagos meddőség ezzel szemben az, amikor egy korábbi fogantatást követően csak nagy nehézségek árán vagy egyáltalán nem sikerül a teherbe esés. Utóbbi teljesen független a korábbi terhesség kimenetelétől, így akár vetélés után is fennállhat.
 
Fontos kiemelni, hogy másodlagos meddőségről akkor sem beszélhetünk, ha a pár valamelyik tagja időközben lecserélődött. Ilyenkor a férfiak és a nők ismét az elsődleges meddőségi fázisba kerülnek, hiába próbálkoztak korábban egy másik párral a fogantatással.
 

A meddőség előfordulása

 
Amint az már a bevezetőben is elhangzott, a meddőség egyre több problémát okoz manapság a fiatalok körében. Egyes becslések szerint világviszonylatban már legalább minden hetedik párnak gondot jelent a természetes úton történő teherbeesés.
 
A legnagyobb érdekesség, hogy az arányszámok teljes mértékben függetlenek attól, hogy az ország milyen fejlettségi szinten áll, vagy milyen az életszínvonal. Magyarországon például ma már több mint 20 százalékos a meddőségi ráta, vagyis legalább 200 ezer párt érint.
 
A statisztikák szerint a férfiak és a nők között általában egységesen 30-40 százalék a valószínűsége a gyermektelenség okának, tehát nem lehetne egyértelműen női problémaként kezelni a meddőséget, éppen ellenkezőleg.
 
A legsúlyosabb állapotok jellemzően azok, amikor egy pár esetén a férfi és a nő egyaránt meddő. Az esetek legalább 20-25 százalékában ma már ez a jellemző, viszont alig 10-15 százalékosra tehető azoknak a helyzeteknek a száma, amikor a meddőség konkrét oka megállapítható.
 

A gyermekvállalás kitolódása komoly gondot jelent


Noha számtalan tényező áll a meddőségi ráták növekedésének hátterében – a mozgásszegény életviteltől kezdve, a stresszes életmódig bezárólag –, azonban a gyermekvállalás kitolódása határozottan az egyik legnagyobb problémát jelenti mindegyik közül.
 
A nők esetében ugyanis bizonyított, hogy minél később vállalnak gyermeket, biológiailag annál rosszabb esélyeik vannak. 34 éves korig általában – az olyan külső tényezőket leszámítva, mint az elhízás – 100 százalékos esélyük van a nőknek a teherbe esésre természetes módon.
 
Egy 35 éves nő esetében ez a szám már 94 százalékra csökken, 38 éves korra pedig a petesejtek minőségének drasztikus romlása miatt már csak 77 százalékról beszélhetünk.
 
Érdekesség, hogy a férfiak esetében a nemzőképesség romló tendenciája normál esetben nem figyelhető meg.
 
A meddőség kivizsgálása a legtöbbszőr a nőgyógyásznál kezdődik
 
Noha az alábbiakban külön figyelmet szentelünk a férfi meddőség kérdésének is, azonban fontos kiemelni, hogy amennyiben gyermeknemzési problémák merülnek fel, akkor az érintettek első útja általában egy nőgyógyászati szakrendelésre vezet.
 
Azon túl, hogy ez helyes cselekedet – hiszen a meddő párok legalább megpróbálnak tenni valamit az ügy érdekében – és sok esetben meg is oldja a problémát, azért ne feledjük el, hogy legalább olyan sokszor a férfi meddőség miatt van szükség kezelésre.
 
Rengeteg esetben ráadásul mindkét fél érintett, így határozottan jó irány, ha fogantatási problémák esetén a pár hölgy tagja kerül kivizsgálásra elsőként, de rengeteg esetben a férfiaknak is számolniuk kell vele.
 

A női meddőség

 
A női meddőség hátterében rengeteg különféle ok állhat. A legtöbb esetben valamilyen tényleges elváltozásról van szó, így például a petevezető károsodásáról, annak teljes elzáródásáról vagy endometriózisról, esetleg kismedencei összenövésekről.
 
Ezen felül lehetnek a háttérben kevésbé kézzelfogható problémák is, így például a peteérési rendellenességek, a korai menopauza, a prolaktin szint megemelkedése vagy más egyéb hormonális elváltozások. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra!
 
Testi elváltozások a női meddőség hátterében
 
Nagyon gyakori eset, hogy a női meddőség mögött a belső nemi szervek elváltozása áll, aminek következtében mechanikai akadályok nehezítik meg a teherbe esés bizonyos folyamatait, így a tényleges megtermékenyülést vagy a beágyazódást.
 
A hüvely, a méh és a petevezetők többféle veleszületett és szerzett rendellenességet is fel tudnak vonultatni, legyen szó akár nem megfelelő kifejlődésről, akár alaki deformitásról. Ezek jelentős többsége kisebb-nagyobb műtéti beavatkozással általában hatékonyan kezelhető.
 
Lássuk azonban egy kicsit konkrétabban a női meddőség hátterében meghúzódó testi elváltozásokat!
 
Petevezető károsodás vagy elzáródás
 
Nagyon gyakori ok a meddőség hátterében, hogy a petevezető valamilyen okból kifolyólag károsodott, esetleg teljesen elzáródott, ami ellehetetleníti a teherbe esést. Ezt a mechanikai akadályt jellemzően a petevezeték – általában krónikus vagy gyakran visszatérő – gyulladása okozza.
 
Szintén sok esetben állhat a petevezető problémája mögött Chlamydia fertőzés, ami egy szexuális úton terjedő betegség, és mivel sokszor egyáltalán nem okoz tüneteket, ezért gyakran túl későn veszik észre, és elzáródást okozva gátolja a teherbe esés sikerét.
 
Hasonló esetleírás érvényes a petevezetőre is, hiszen rengeteg esetben észrevétlen marad a gyulladása, de előfordul, hogy fájdalommal és lázas állapottal jár együtt, ami azért szerencsésebb, mert a betegség ilyenkor diagnosztizálható, kezelhető, nem okoz károsodást.
 
A petevezető részleges vagy teljes elzáródása jelentős probléma, hiszen hiába kerül megtermékenyítésre a petesejt, a vezetéken keresztül nem tud eljutni a méhbe, vagyis nem képes végbe menni a foganás folyamata.
 
Fontos kiemelni, hogy a petevezetéknek már az egyszeri gyulladása is olyan kárt okozhat kezelés nélkül, hogy az negatívan befolyásolja a megtermékenyülés folyamatát, így gyakorlatilag minden egyes megbetegedéssel nő a kockázat.
 
Endometriózis
 
Az endometriózis egy nagyon súlyos elváltozás a női nemi szerven belül, ami egyfajta kártékony sejtburjánzást jelent. Akkor beszélünk erről az állapotról, ha a méhszövet a méhen kívül is megjelenik, beágyazódik, illetve ott terjedni kezd.
 
Azért nagy probléma, mert ez az állapot negatívan befolyásolja a petefészek, a méh és a petevezetékek működését. A szövetek ráadásul máshol is ugyanúgy működnek, mint a méhen belül, azaz reagálnak a ciklusokra.
 
Nemcsak folyamatos növekedésben vannak, hanem a nyálkahártyájuk vérzéssel együtt kilökődik, ami méhen kívül erősebb vérzéshez, hegesedéshez, valamint természetesen gyulladáshoz vezethet – általában erős fájdalom társaságában.
 
Ez a testi elváltozás nagyon gyakran a meddőség egyik kiváltó oka, noha rendszeres nőgyógyászati vizsgálattal – a legtöbb problémához hasonlóan – ez is megelőzhető.
 
Fibroidok a méhfalon
 
A benignus uterinális fibroidok úgynevezett jóindulatú daganatos elváltozások, amelyek nagyon gyakran alakulhatnak ki a nőknél 30 éves kor felett. A 30 éven felüli korosztályt általában jobban érinti, mint a fiatalabbakat.
 
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy korábban nem találkozhatnak vele a páciensek. Mivel a fibroidok képesek elzárni a petevezetéket és akadályozhatják a foganás többi folyamatát is, ezért sok esetben ez a probléma áll a meddőség mögött.
 
Kismedencei összenövések
 
Súlyos gondot tud okozni a termékenységben néhány kismedencei elváltozás is, így például a különféle összenövések, melyek képesek megakadályozni a foganás egy-egy konkrét folyamatát.
 
Gyulladások – például vakbélgyulladás –, sőt hasűri- és kismedencei műtétek után is gyakran előfordul, hogy jelentős hegesedés indul be, amiből összenövések egyaránt keletkezhetnek, ami a nőknél gyakran idéz elő meddőséget.
 
Hormonális elváltozások a női meddőség hátterében
 
Rengeteg esetben előfordul, hogy a női meddőséget nem testi elváltozás okozza, tehát a pár hölgy tagjával nőgyógyászati tekintetben minden rendben van, mégsem érkezik a gyermekáldás. Ilyenkor a háttérben jórészt hormonális eredetű panaszok állnak.
 
Nagyon sokféle hormonális betegség okozhat meddőséget, mert a szervezet gyakorlatilag olyan anyagokat termel, olyan folyamatokat indít el, ami ezt megakadályozza.
 
Az ilyen problémák érinthetik konkrétan a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvesekéreg, a hypotalamus, de még a petefészek működését is. Lássunk néhány konkrét példát!
 
Peteérési rendellenesség
 
Sok esetben húzódik meg a meddőség mögött peteérési rendellenesség. Az ovulációt ugyanis az agy egy külön területe szabályozza, és a hormonális rendszernek a csekély mértékű problémája is képes negatív hatást gyakorolni ezekre a folyamatokra.
 
Ilyenkor a szervezetben alacsony szintre csökken az LH és FSH hormonok mennyisége, mely kiválthat peteérési zavart. Az ovulációt szabályozó agyi régiót rengeteg folyamat negatívan befolyásolhatja, sérülések, túlzott testmozgás, éhezés vagy daganatos megbetegedés is.
 
Túlzott prolaktin hormon-termelés
 
Amennyiben a szervezetben megnövekszik a prolaktin hormon mennyisége, az szintén gondot okozhat a gyermekvállalásban. Ez a hormon képes arra többek között, hogy beindítsa és növelje az anyatej termelődésének a mértékét.
 
A ptolaktin hormon mértéke több okból is megemelkedhet a szervezeten belül. Sok esetben daganatos elváltozások állnak a háttérben, de bizonyos gyógyszerek egyaránt képesek akár tartósan is befolyásolni ezt az értéket.
 
Általában határozott tüneteket produkál, így például, ha egy nőnél sem terhesség, sem szoptatás nem áll fenn, de mégis beindul a tejtermelés, akkor az minden esetben magas prolaktin szintet jelez a szervezeten belül, mely akadályozza a teherbe esést.
 
PCOS
 
A PCOS, vagy más néven policisztás ovárium szindróma akkor jelentkezik, ha a szervezetben megnövekszik az androgén hormon mennyisége, ami negatív hatást gyakorol az ovulációra.
 
Az elváltozás hatására a petefészek belső felületén több kis ciszta keletkezik, melyek befolyásolják a peteérést, így ha a kísérőjelenségek nem is tűnnek el, valójában peteérés ilyen esetekben már nem történik, vagyis a megtermékenyítés egyik fontos összetevője kiesik a sorból.
 
A peteérési problémák mellett a szindróma rendszerint negatív hatást gyakorol a cukoranyagcserére is, miközben a betegek gyakran túlsúlyosak, a hormonális változások miatt pedig erős szőrzet jelenik meg rajtuk.
 
Szerencsére a PCOS kezelhető betegség, általában hormonkezeléssel, ritkán sebészeti beavatkozással a jelenség teljesen gyógyítható.
 
Érdekesség, hogy manapság a szindróma nélkül is egyre gyakoribb, hogy apró ciszták keletkeznek a petefészekben, amire egyelőre még az orvostudomány sem talált konkrét magyarázatot.
 
Az ilyen típusú elváltozás jól kezelhető, kialakulásában pedig a megfigyelések szerint óriási szerepet játszhat a túlzott stressz, illetve bizonyos hormonális elváltozások.
 
Korai menopauza
 
Vannak olyan nők, akik ismeretlen okokból kifolyólag, de korai menopauzától szenvednek. A betegség lényege, hogy az érintett 35 éves kora előtt beleesik a változókorba, azaz megszűnik a menstruáció, valamint a peteérés is.
 
Sok esetben nem derül fény arra, hogy a korai menopauza hátterében milyen okok állnak, de az immunbetegségek, a sugár- és kemoterápia, valamint a dohányzás határozottan ide sorolhatók.
 
A korai menopauza általában nem visszafordítható probléma, így az ettől szenvedő nők esetében a meddőség általában végleges.
 
Fogamzásgátló gyógyszerek által előidézett hormonzavar
 
A fogamzásgátló gyógyszerekről alaposan megoszlanak a vélemények az orvosok között is, hiszen a hormontartalmú készítmények nem a legszerencsésebbek a nők számára. Sőt, gyakran hosszabb távon is képesek hatást gyakorolni a szervezetre.
 
Eztért gyakori, hogy az ilyen készítmények hormonzavart idéznek elő, illetve olyan állapotot, ami ellehetetleníti a teherbeesést. Szerencsére a megfelelő gyógyszerek segítségével az ilyen probléma könnyedén orvosolható.
 
Egyéb okok a női meddőség hátterében
 
Gyakori, hogy a női meddőséget nem szervi elváltozások és nem is hormonális problémák idézik elő, hanem valami egészen más ok áll a háttérben. Lehet az egy nagyon ritka betegség, de akár az életmódhoz kapcsolódó tényező is. Lássunk ezek közül néhányat!
 
Spermiumellenes antitestek
 
Egy nagyon ritka rendellenesség a női meddőség kapcsán, amikor a méhnyakon megtalálható nyákban spermiumellenes antitestek találhatók, esetleg valamilyen genetikai eredetű eltérés miatt a közeg egyszerűen taszítja a férfi ivarsejteket. Jelentős probléma, ami megakadályozza a teherbe esést.
 
Lelki eredetű problémák
 
Nevezzük stressznek, feszültségnek vagy éppen tudatalattinak, de a lelki eredetű problémák szintén komoly gondot okozhatnak a terhesség és a fogantatás kapcsán.
 
A rohanó életmód, a modern életforma túlzás nélkül kedvezőtlen az édesanyák számára, így gyakran egy pszichoterápia, egy jó pszichológus vagy egy kiadós életmódváltás tud csak segíteni a meddőségtől szenvedők számára.
 
Gyógyszerek
 
Amennyiben egy nőnek valamilyen betegség miatt állandó rendszerességgel szüksége van gyógyszerre, és nem sikerül teherbe esni, akkor érdemes megvizsgálni a kérdéses medicina összetételét is.
 
Rengeteg esetben hoz azonnali és gyors sikert a kérdéses gyógyszer elhagyása vagy cseréje egy más összetételű típusra.
 
Pajzsmirigy betegség
 
A pajzsmirigy betegsége szintén rossz hatást gyakorol a nők termékenységére. Mind az alulműködés, mind a túlműködés képes arra, hogy teljesen felborítsa a komplett menstruációs ciklust, összezavarja a hormonrendszert, végső soron pedig meddőséget alakítson ki.
 
Daganatos elváltozások és daganatellenes kezelések
 
A legtöbb daganatos elváltozás olyan jelet küld a szervezet számára, hogy az megakadályozza a terhesség kialakulását. Különösen a női nemi szerveket érintő elváltozások esetén jellemző mindez, de más testrészhez kapcsolódó daganatoknál is gyakori jelenség.
 
Különösen általános sugár- és kemoterápia esetén, ami teljesen ellehetetleníti a teherbe esés lehetőségét a nőknél – és a férfiaknál –, így az orvosok nem is ajánlják ilyen esetekben a gyermeknemzést.
 
Túlzott koffeinfogyasztás
 
Kutatások igazolják, hogy a túl sok koffeinfogyasztás is rossz hatást gyakorol a nők termékenységére, így végső soron érdemes lehet ilyen helyzetekben odafigyelni a kávé vagy az energiaital fogyasztásának visszaszorítására.
 
Egyéb esetek
 
Nagyon ritkán, de érdemes szóba hozni az egyéb esetek között a női meddőség kapcsán az olyan menstruációs kiesésekkel vagy késői ivaréréssel járó megbetegedéseket, mint az AIDS, a Cushing kór, a sarlósejtes anémia, a különféle vesebetegségek vagy a diabétesz.
 
Szintén rontja a nők termékenységét a lisztérzékenység, hiszen ennek hatására gyakran olyan hiánybetegségek lépnek fel, melyek alaposan megnehezítik a teherbe esést.
 

A férfi meddőség

 
Amennyiben egy párnál meddőség kérdése merül fel, ott az esetek 40 százalékában általában a nőnél, és 40 százalékban a férfinál akadnak problémák, a maradék 20 százalékban pedig mindkét félnél tapasztalható valami elváltozás.
 
Tévedés tehát azt hinni, hogy a gyermeknemzés csak a nők terhe ebből a szempontból, ezért rendkívül lényeges foglalkozni a férfi meddőséggel is. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen okok vezethetnek az erősebb nem nemzőképességének csökkenéséhez.
 

A férfi meddőség okai

 
Általánosságban elmondható, hogy a férfi meddőség hátterében sokkal kevesebb összetett ok húzódhat meg, mint a nőknél, így sok esetben a kivizsgálás, a probléma feltárása is egyszerűbb.
 
Mielőtt azonban rátérnénk a konkrét tényezőkre, érdemes előbb megismerni a férfiak nemzőszervének működését, hiszen ez a rendszer eleve rengeteg tulajdonságot megmagyaráz.
 
A férfi nemzőszerv működése
 
Ahhoz, hogy a női petesejtet a férfi hímivarsejt meg tudja termékenyíteni, rengeteg folyamatnak kell mérnöki precizitással működnie.
 
Mindennek az alapjai a herezacskóban elhelyezkedő herék, melyek a spermiumok, avagy a hímivarsejtek termelődéséért felelősek. Ezek a mellékherében tárolódnak el és innen kerülnek el az ondóvezetéken keresztül az ondóhólyagba, ahol annak a váladéka keveredik a hímivarsejtekhez.
 
Az ondóvezeték aztán innen a prosztatába juttatja az ivarsejteket, ahol prosztataváladékkal dúsulnak, ami azért fontos, hogy ezzel növelhető legyen a spermiumok életképessége. Ez a megtermékenyítéskor rendkívül fontos.
 
Közösülés során az ilyenkor keletkező sperma távozik a húgycsőből, ami a petesejt megtermékenyítésével terhességet eredményez. Bármelyik folyamat, tényező vagy körülmény eltérést mutat a fentiek közül, az hozzájárulhat a férfiak meddőségének kialakulásához.
 
Genetikai elváltozások
 
Noha sokan a hormonzavarokat említették volna talán az első helyen, de a genetikai tényezők a férfiaknál jellemzően legalább annyiszor okoznak meddőséget. Az alaphelyzet, hogy a esetükben X és Y kromoszóma is található a szervezetben, míg a nőknél csak két X.
 
Ez azért fontos, mert a kromoszómaszerkezet egyensúlya változhat, ezáltal előfordulhat például, hogy a férfiaknál több X kromoszóma van a szervezetben, mint Y, ami genetikai elváltozás, és azon túl, hogy gyakran befolyásolja a kinézetet, a viselkedést, valójában a meddőség kiváltója is lehet.
 
A túl sok X kromoszóma ugyanis zavart idéz elő a férfi nemi szervek működésében, akár teljes nemzőképtelenséget is előidézhet.
 
Hormonális problémák
 
Az utóbbi években jelentős mértékben megnövekedett a hormonális problémák miatt kialakuló meddőség gyakorisága, ezáltal egyre több férfi szenved például a tesztoszteront, azaz férfihormont termelő szervek működési hibájától.
 
A tesztoszteron termelésére az agyalapi mirigy és a hipotalamusz gyakorol hatást, és amennyiben ezeket valamilyen betegség éri – például gyulladás vagy daganatos elváltozás –, akkor a hormonegyensúly nagyon könnyedén felborulhat.
 
A helyzet olyan súlyossá válhat, hogy sok esetben akár teljes sterilitás is létrejöhet a férfiaknál.
 
Magas testhőmérséklet a heréknél
 
A férfi meddőség hátterében rengetegszer a heréket érintő betegségről vagy problémáról van szó. Lehet például veleszületett elváltozás, mint amilyen a rejtett here esete, amikor a nemzőszerv megmarad a hasüregben, későn száll le, ez pedig elváltozásokat okozhat.
 
Szintén meddőséggel járhat a herezacskó falában futó vénák tágulata, de nagy gondot idézhet elő az állandó túl magas testhőmérséklet problematikája is. Tudni kell, hogy a herék 34 Celsius fokos közegben képesek a leghatékonyabban előállítani a spermiumokat.
 
A mai öltözködés mellett azonban gyakori eset, hogy a herék ennél sokkal melegebb környezetbe kerülnek, ami egy esetleges vénatágulat mellett gyakorlatilag ellehetetleníti a spermiumok termelődését.
 
Gyulladás vagy daganat
 
Szintén terméketlenséghez vezet a férfiak részéről a herék és a mellékherék gyakori gyulladásos állapota, valamint egy-egy daganatos elváltozás is. Utóbbi háttere még az orvostudomány számára is kérdéses, de a heregyulladás esetében egyszerűbb a kórkép.
 
A legtöbbször a nem megfelelő öltözködés, a felfázás vagy bizonyos nemi betegségek idézhetnek elő heregyulladást, aminek hatására a sperma útvonala több helyen akár tartós formában is elzáródhat.
 
Itt fontos kiemelni, hogy a felnőttkori mumpsz vagy más néven fültőmirigygyulladás szintén hajlamos ráhúzódni a herékre, és előidézhetik a kérdéses nemzőszerv betegségét.
 
Kémiai hatások
 
Természetesen különféle kémiai hatások mellett is előfordulhat, hogy a férfiak spermaképződése mérséklődik vagy teljesen leáll, esetleg a hímivarsejtek pusztulása lép fel.
 
Ehhez különféle kemikáliákat kell bejuttatni a szervezetbe, ezáltal a különféle gyógyszerek, a kemoterápia, a sugárkezelés, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás kivétel nélkül csökkenthetik a férfiak termékenységét.
 
Merevedési zavarok
 
Sok esetben a férfi meddőség hátterében merevedési zavarok állnak, amit rengeteg különféle probléma előidézhet. Sok esetben például idegi eredetű betegségről van szó, ezáltal sem az erekció, sem az ejakuláció nem tud megvalósulni bizonyos gerincszakaszok sérülése miatt.
 
Ez nem a klasszikus értelemben vett meddőség, de miután merevedés nélkül nincs közösülés, ezáltal a megtermékenyítés ilyenkor is ellehetetlenül.
 
Pszichés problémák
 
Csak úgy, mint a nőknél, sajnos a férfiaknál is egyre gyakrabban okoznak meddőséget pszichés problémák. A gyakori idegeskedés, az állandó rohanás, a kevés alvás, a sok stressz, a munkahelyi, egzisztenciális vagy a párkapcsolati gondok egyaránt kiválthatják.
 
Rengeteg férfinél eleve a tudat, a teljesítés miatti stressz idéz elő gondokat, melyek a legtöbbször merevedési hiányosságokban, esetenként az ejakuláció elmaradásában öltenek testet, azaz végső soron a megtermékenyítési hiányosságokhoz vezethetők vissza.
 

A meddőség kezelése

 
Sajnálatos módon a meddőség mögött olyan elváltozások és okok is meghúzódhatnak, melyeket vagy egyáltalán nem vagy csak nagy küzdelmek árán lehet korrigálni.
 
Az orvostudomány rengeteget fejlődött az elmúlt években a meddőség gyógyításában, illetve az állapot visszafordításában, ugyanakkor tudni kell, hogy a kezelések mindig egyénre szabottak, jellegüket pedig nagyban befolyásolják a háttérben meghúzódó okok és körülmények.
 
Elsőként jellemzően mindig az életmódváltással, a szexuális szokások megváltoztatásával kell indulnia a folyamatnak. A cél a nyugodt közösülések biztosítása, illetve az együttlétek számának a növelése, így legalább a heti két-három alkalom biztosítása.
 
A túl gyakori közösülés sem ajánlott, hiszen a sok ejakuláció rendszerint csökkenti a spermiumok minőségét, ami azért fontos, mert az ivarsejtek akár 72 órán át életképesek tudnak maradni a női ivarszervben, tehát ennyi idejük van a megtermékenyítésre.
 
A meddőség kezelése gyógyszerrel
 
Amennyiben bizonyosságot nyert, hogy a meddőség hátterében nem szervi okok húzódnak meg, hanem hormonális problémák, esetleg egy kísérőbetegség, akkor az első és legfontosabb mindig a gyógyszeres kezelés lesz.
 
Itt különösen a nők esetét érdemes kiemelni, hiszen jelentősebb kezelést általában az ő eseteik igényelnek. A cél, hogy speciális hormonkezeléssel szabályozzák az ovulációt, méghozzá pontosan úgy, ahogyan azt a szervezetben természetes módon termelődő FSH és LH is teszi.
 
Az alábbiakban sorra vettük azokat a hatóanyagokat, melyeket gyakran alkalmaznak hölgyeknél, ha meddőségi probléma merült fel:
 
Clomiphen citrát
 
Ez a készítmény a PCS-től és peteérési zavartól szenvedő nők számára nyújt kiváló megoldást. Hagyományos, szájon át szedhető gyógyszerről van szó, ami képes arra, hogy FSH és LH hormonokat szabadítson fel a szervezeten belül, ami aztán segíti a peteérést.
 
HmCG
 
A hmCG, vagy humán menopauzális gonadotropin egy speciális anyag, amit injekcióban juttatnak be a szervezetbe a női meddőség esetén. Olyan esetekben hatásos, amikor az ovuláció elmaradásának a hátterében a hipofízis elégtelen működése húzódik meg.
 
Ez az alapanyag képes arra, hogy közvetlen módon stimulálja a petefészket, mert FSH-t és LH-t tartalmaz, így ha valamilyen genetikai okból kifolyólag a szervezet nem képes ezt kitermelni, akkor így kaphat közvetlen segítséget.
 
Érdekesség, hogy FSH hormon önmagában is adagolható a szervezetnek, ehhez ma már külön hormonkészítmények léteznek.
 
HCG
 
A HCG a humán choriogonadotropin hormon rövidítése, amit általában FSH hormonnal elegyítve adnak a meddőségtől szenvedő hölgyeknek. Ez a párosítás azért előnyös, mert nemcsak a petefészek stimulációjára alkalmas, hanem a tüszőket is peteérésre ösztönzi.
 
Gn-RH
 
A Gn-RH egy nagyon speciális kezelés, amivel azokat a hölgyeket lehet kezelni meddőségnél, akik rendszertelen menstruációs ciklustól szenvednek, vagy ovulációjuk előnytelen a peteérés szempontjából.
 
Azért nagyon előnyös, mert adagolásával az orvos folyamatosan képes manipulálni a hormontermelést, ezzel befolyásolva a peteérést, illetve a petesejtek növekedését az FSH hormonok által.
 
Letrozol
 
Egy nagyon speciális hatóanyag, amit eredetileg a mellrák kezelésére találtak ki, azonban csakhamar bizonyosságot nyert, hogy meddőség esetén is kiválóan alkalmazható – természetesen csak bizonyos esetekben.
 
Azoknál a meddő nőknél lehet hatékony, akiknél nem hatott a clomophen citrát, azaz nem indult meg a spontán ovuláció. Rendkívül ritkán alkalmazzák, aminek az oka, hogy hivatalosan nem is engedélyezték ebből a célból, mert súlyos mellékhatásokat idézhet elő.
 
 Metformin
 
A metformin szintén egy hagyományos, szájon át szedhető orvosi készítmény, amit akkor lehet előnyösen alkalmazni, ha a meddőséget inzulinrezisztencia, avagy cukorbetegség váltotta ki. PCOS esetén gyakori kezelési segédanyag.
 
Bromocriptin
 
A prolaktin szint miatt szabálytalan menstruációtól szenvedő hölgyek esetében a bromocriptin egy kiváló segédanyag, ami nagyon jó eredményekkel alkalmazható. Szedése megakadályozza a prolaktin termelődését, ami sok esetben a meddőség egyik kiváltó oka.
 
A meddőség kezelése műtéti úton
 
Mint a fentiekből is kiderült, a meddőség kiváltó problémájának többségére még nincs megfelelő gyógyszeres kezelés, így nagyon sok esetben a műtéti eljárás lehet az egyetlen hatásos megoldás.
 
Egy petevezeték elzáródást például nem lehet gyógyszerrel újra megnyitni, azonban ma már léteznek olyan speciális technikák, melyek gyorsan, egyszerűen és hatékonyan tudják orvosolni ezt az elváltozást, ami sokszor elegendő a meddőség megszűnéséhez.
 
Hasonló problémakörbe tartozik az endometriózis is. Amennyiben ez a probléma áll a termékenységi problémák hátterében, akkor az jellemzően műtéti beavatkozásért kiált annak ellenére is, hogy gyakran a hormonkezelés is hatékony lehet.
 
A meddőség kezelése mesterséges megtermékenyítéssel
 
A meddő párok gyakran hónapokig próbálkoznak gyógyszerekkel és műtétekkel, azonban sokszor így sem sikerül a megtermékenyítés, illetve a megtermékenyülés. A végső megoldás ezért sok esetben a mesterséges segítség lesz.
 
Ma már többféle módszer létezik arra, hogy orvosi segítséggel foganhassanak meg a gyermekek, így csak Magyarországon évente több száz olyan kisbaba születik, akik az ilyen forradalmi megoldásoknak köszönhetik az életüket.
 
A mesterséges megtermékenyítésnek noha többféle módja létezik, azonban mindegyik óriási csapatmunkát igényel. A nőgyógyász szakorvosok mellett embriológusok, laboránsok, de még pszichológusok is segítenek abban, hogy a végeredmény egy sikeres terhesség legyen.
 
Hogy milyen eljárások léteznek a mesterséges megtermékenyítés kapcsán?
 
IVF
 
Az IVF az in vitro ferilizáció rövidítése, amit azért említünk az első helyen, mert jelenleg a leghatékonyabb megoldásnak nevezhető a mesterséges megtermékenyítési alternatívák között, ami valóban egyszerű módszeren alapul.
 
Részeként az orvosok kivesznek egy érett petesejtet, majd laboratóriumi körülmények között a partner hímivarsejtjével megtermékenyítik, az így kapott embriót pedig néhány nap múlva beültetik az anyaméhbe.
 
Ez a módszer a legtöbbször működőképes, és valamennyi rendellenesség esetén eredményesen alkalmazható, így a petevezetők elzáródásakor, endometriózis mellett, de még férfi meddőség során is jó alternatíva, valamint olyankor, ha az orvosok sem találják a megtermékenyítés problémájának pontos hátterét.
 
ICSI
 
Az ICSI, vagy más néven intracitoplazmatikus spermium injekció alkalmazása egészen hason az IVF technikához, de az eljárás első metódusa más. Egy mikroszkóp alatt elvégezhető eljárásról van szó, aminek részeként a petesejtbe közvetlenül spermiumot fecskendeznek.
 
Ezt követően az IVF-nél alkalmazott beültetéssel ér véget a folyamat. Különösen magas hatásfok érhető el ezzel a technikával azoknál a pároknál, ahol a férfiak alacsony spermium koncentrációja okozott problémát, vagy az in vitro ferilizáció nem hozott eredményt.
 
Asszisztált beágyazódás
 
Sajnos nagyon gyakori, hogy dacára a méhen kívüli sikeres megtermékenyülésnek, az embrió nem tud beágyazódni a méhbe, ami alapvető probléma, hiszen ez minden esetben vetéléshez, vagy az embrió idő előtti elhalásához vezet.
 
Az asszisztált beágyazás lényege, hogy miután megtörtént a megtermékenyítés – valamelyik említett technikával –, a szakorvosok megtámogatják az embrió beágyazását annak érdekében, hogy ez a folyamat is nagyobb sikerszázalék mellett záródhasson.
Időpontfoglalás