Májzsugorodás

majzsugorodas

A májzsugorodásról röviden

A májzsugorodás vagy más néven májcirrózis egy olyan krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyre kóros májműködés és a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése jellemző. A májnak ez az állapota többféle betegség végstádiuma lehet.

A betegség magyar neve félrevezető lehet, mivel nem maga a máj zsugorodik, hanem a májnak az az egészséges része, amely még rendeltetésszerűen működik. A helyette képződő heges májszövet a megnevezéssel ellentétben megnagyobbodik, ami a későbbiekben kézzel is kitapinthatóvá válik. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a máj még akkor is képes ellátni funkcióit, amikor már csak a májszövet 10%-a maradt egészséges állapotban.

A májzsugorodás előfordulása

Ugyan bármely életkorban előfordulhat, azonban a leggyakoribb ok a krónikus alkoholbetegség, amely az ilyen esetek közel 80%-áért tehető felelőssé, ez pedig az életkori jellemzőket is meghatározza. A rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztóknál 5-10% közé esik a májkárosodást szenvedők aránya. Hazánkban közel egymilliót tesz ki az alkoholbetegek száma, ezért a májzsugorodás terén Magyarország világszinten az elsők között van. Ez statisztikai szempontból azt jelenti, hogy százezer főre körülbelül 120-130 halálos áldozat jut.

Az alkoholproblémákkal küzdőkön kívül a májzsugorodás még a hepatitis B és a hepatitis C-ben szenvedőknél szokott megjelenni, különösen igaz ez a C típusra, ahol a 80%-ot is eléri a krónikus májgyulladás.

A májzsugorodás okai

Az okokat illetően két nagy csoport különíthető el.

Az elsőbe tartoznak azok a tényezők, amelyek a májsejtek közvetlen károsodását, májgyulladást eredményeznek. Leginkább ide a krónikus alkoholbetegség, valamint a vírusos (hepatitis B, C) vagy autoimmun eredetű májgyulladás tartozik.

A másik csoportba azok az esetek tartoznak, amikor epeúti gyulladás vagy elzáródás miatt a májsejtekben termelődő epe nem tud elvezetődni, ennek következtében károsodik a májszövet. Itt kell megemlíteni az epeutak hegesedését, elzáródását, gyulladását, csecsemőknél pedig a leggyakoribb, májzsugorodáshoz vezető kórképet, a biliaris atresiát. Ebben az esetben nem fejlődnek ki az epeutak, ami az epe májban való felhalmozódásához vezet. Emiatt a gyerekek egyhónapos korban besárgulnak.

További, ritkábban fellépő okok között még meg kell említeni az olyan elvétve előforduló, öröklődő betegségeket, mint a cisztás fibrózis, a glikogén-tárolási betegség, vagy az a-1 antitripszin hiánya. Közvetlen májkárosodást okoz a réz szállítófehérjéjének veleszületett hiányával járó Wilson-kór, melynek során réz halmozódik fel nemcsak a májban, hanem vesében, az agyban és a szem szaruhártyájában is. Végül rendkívül elenyésző azon esetek száma, amikor például szívelégtelenség vagy gyógyszerek okoznak májcirrózist.

A májzsugorodás tünetei

A betegség tünetmentes szakasza hosszú ideig tarthat, de az ezt követő tünetek is inkább általános jellegűek és meglehetősen sok betegségnél szintén előfordulnak. Ilyenek például a fáradtság, levertség, hányinger, hasi fájdalom jellemezte fogyás, rossz közérzet. A nemi vágy csökkenhet, férfiaknál felléphet impotencia, mellnagyobbodás, nőknél pedig kimaradhat a menstruáció.

A későbbi panaszok már súlyosabbak és okozójuk a májkapu-véna keringési elégtelensége, valamint a működő májsejtek hiánya miatt bekövetkező zavarok. Jellemző a boka körüli ödémásodás, illetve a hasüregben felszaporodó folyadék is. A fokozott vérzékenység, zúzódások, véraláfutások, vérzések a véralvadási rendszer fehérjéinek hiányára vezethetők vissza. Az előrehaladott májzsugorodás sárgasággal, valamint viszketéssel jár.

A máj nem megfelelő működése miatt a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok. Ez a tudatállapot változását eredményezi. Ennek kezdeti tünetei feledékenység, koncentrációhiány, alvásproblémák, legrosszabb esetben kómás állapot. Ebben az állapotban a gyógyszerek is lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért azok mellékhatásai gyakrabban és erősebben jelentkezhetnek.

A vérzések később súlyosabb formát ölthetnek, mivel a májcirrózis miatti hegesedés következtében a vér a májkapu-vénában feltorlódik. Egyrészt a vérnyomás megemelkedik, másrészt a vérnek így olyan ereken is át kell haladnia, ahol korábban csak kis mennyiségben folyhatott át. Emiatt ezek az erek kitágulnak, sérülékennyé válnak és meg is repedhetnek.

A májzsugorodás diagnózisa

A diagnózis kezdeti lépése és alapja a fizikális vizsgálat, ami a jellegzetes tünetek megfigyeléséből, valamint a máj felszínének és nagyságának tapintásából áll. Ezután következnek a laboratóriumi vizsgálatok, illetve a hasi ultrahang. A májkárosodás mértéke és oka különböző képalkotó diagnosztikai eljárásokkal (CT, MRI), a máj direkt vizsgálatával (laparoszkópia), illetve a májszövetből tűszúrással vett mintaelemzésével (májbiopszia) állapítható meg.

A májzsugorodás kezelése

Ha a májzsugorodás már kialakult, az nem fordítható vissza és nem gyógyítható meg, de a megfelelő kezelési módszer nagy mértékben lassíthatja a további állapotromlást, és lehetővé teszi a szövődmények megelőzését.

Általánosságban elmondható - legyen szó bármilyen kiváltó okról - , hogy el kell kerülni minden olyan anyag, szer fogyasztását, ami a májelégtelenség kialakulásában szerepet játszik vagy a már kialakult betegség helyzetén további romlást eredményezne. Ennek megfelelően az alkoholfogyasztást, a dohányzást teljes mértékben ki kell iktatni. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a káros szenvedélyeknek az abbahagyása sosem késő, és elhagyásuk a már jelentős májkárosodás esetén is javulást eredményez a beteg életminőségében. A vény nélkül kapható gyógyszerek szedésekor szintén körültekintőnek kell lenni. Egyes fájdalomcsillapítók növelik a vérzésveszély kockázatát, ami egyébként is magas májzsugorodás esetén. A fentieken túl a szövődmények kezelésén kell lennie a legnagyobb hangsúlynak. A szövődmények súlyossága miatt a betegség kezelése szigorú szakorvosi felügyelet mellett történhet. A szakorvos tanácsai alapján ebbe a folyamatba a hozzátartozók is aktívan bekapcsolódhatnak.

Jó példa erre az étrend megváltoztatásában és annak kontrollálásában való közreműködés. A szellemi állapot hanyatlásához alapvetően járul hozzá a szervezetben felhalmozódó ammónia, zsírsav, fenol és merkaptán. Ennek az állapotnak a megelőzésében a csökkentett fehérjetartalmú diéta sokat segíthet. Az étrend alapját gyümölcs- és zöldségfélék, gabonakészítmények, csekély mértékben otthon elkészített natúr húsok, házi sovány túró képezze. Érdemes elkerülni ezen kívül a fájdalomcsillapítók és a nyugtatók szedését. Ellenben hashajtó szedésével a méreganyagok felszívódása, antibiotikummal szedésével a bélbaktériumok ammóniatermelése csökkenthető. Az ödémaképződés megelőzésére csökkenteni kell a só- és folyadékbevitelt, indokolt esetben vízhajtó szedésével ezt ki lehet egészíteni. Só helyett használjunk a sót jól helyettesítő fűszerkeverékeket. Ha vízhajtót kezd el szedni a beteg, akkor szigorú kontroll szükséges ahhoz, hogy a napi súlycsökkenés ne haladja meg az egy kilogrammot.

Ki kell térni a felszaporodott hasi folyadék kérdésére is, mivel előfordulhat, hogy bakteriális fertőződés alakul ki benne. Ez lázas állapothoz vezethet, ilyenkor antibiotikumos kezeléssel kell beavatkozni.

A vérzések kialakulásának egyik legsúlyosabb esete a nyelőcsőben kitágult erek elpattanásakor jön létre, ami életveszélyes állapotot hoz létre. A nagy mennyiségű vérveszteség akár halálhoz is vezethet. Ennek az állapotnak a megelőzéséhez speciális vérnyomáscsökkentők szedése szükséges.

Külön kell beszélni az akut májelégtelenségről, amiről akkor van szó, ha a májelégtelenség tünetei hirtelen alakulnak ki egy egyébként egészséges embernél. Magas halálozási arány jellemzi a betegségnek ezt a formáját, aminek alapja a különböző okok által kiváltott erőteljes májsejt-elhalás.

Az első tünettől, a sárgaságtól a tudatzavar kialakulásáig mindössze nyolc hét telik el legfeljebb. A máj állapotának ilyen fokú romlása a többi szerv (pl. vese, tüdő, agy) esetében is elégtelen működést idéz elő, ami halálhoz vezet.

Az akut forma leggyakoribb előidézői a vírusok, amelyek a megbetegedések több mint feléért felelnek. Ezeken túl a kiváltó okok közé tartoznak még a gyógyszerek, kábítószer-fogyasztás vagy gombamérgezés. Az akut megbetegedések bizonyos százalékánál a kiváltó ok nem derül ki. Érdemes megemlíteni az Ecstasy tabletta szerepét, amely koffein- és alkoholtartalmú italokkal kiegészítve jó eséllyel vezethet akut májelégtelenséghez.

Az akut forma kezelésének gyorsan és drasztikusnak kell lennie, tekintettel arra, hogy maga a betegség is súlyos és gyors lefolyású. Mérgezéses esetekben ellenanyagok, sejtvédő és vírusellenes szerek alkalmazása jöhet szóba, sokszor azonban ez is kevés lehet és csak a májátültetés tudja megoldani a problémát.

A májzsugorodás gyógyulási esélyei

A kiváltó okok a túlélési esélyeket is jelentős mértékben befolyásolják. Az alkohol okozta májzsugorodásnál a megfelelő terápia és az életmódváltás szigorú betartása révén az állapotromlás rendszerint megállítható. Ezzel szemben az akut esetek, valamint a genetikai okokból kialakuló májzsugorodás halálozási aránya meglehetősen magas.

Mivel olyan betegségről van szó, ami nagyon súlyos szövődményekkel járhat, ezért mielőbb javasolt vele szakorvoshoz fordulni. Klinikánk gasztroenterológiai magánrendelésén a maximális odafigyelés mellett fogják felkészült szakorvosaink az Önnek leginkább megfelelő kezelési formát elrendelni a pontos diagnózis felállítását követően.

A májzsugorodás megelőzése

A vírusok okozta májzsugorodások kivédésére a védőoltás alkalmas. Itt fel kell hívni a figyelmet a monogám kapcsolatok és a védekezés fontosságára, mivel ezek szexuálisan is átvihető betegségek.

Az alkohol okozta májzsugorodás az alkoholfogyasztás időben történő abbahagyásával, kell mértékű mérséklésével, helyes életmóddal előzhető meg.

A genetikai eredetű májzsugorodás megelőzéséhez genetikai vizsgálatok és tanácsadás szükséges. Ezek általában lappangva öröklődő génhibák, amelyek a testvérekben 25%-os valószínűséggel ismétlődnek. Ebben az esetben olyan alternatív megoldások jöhetnek szóba, mint spermadonor igénybevétele a megtermékenyítéshez.

Időpontfoglalás