Tudástár
 1. Tudástár
 2. Hogyan legyünk úrrá az értágulaton? Kezelések és megoldások
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Hogyan legyünk úrrá az értágulaton? Kezelések és megoldások

Hogyan legyünk úrrá az értágulaton? Kezelések és megoldások

2148740011

Az értágulat az érfalak kóros tágulatát jelenti, amely leggyakrabban az arcon és a lábakon jelentkezik. Az értágulat nemcsak esztétikai problémákat okozhat, de az érintettek életminőségét is jelentős mértékben befolyásolhatja. 

Ez a jelenség a bőrben található apró, felületes visszértágulatok megjelenésével kezdődik, amelyek pirosas vagy kékesszínű foltok formájában jelennek meg. Számos tényező állhat az értágulat hátterében, beleértve genetikai hajlamot, hormonális változásokat, túlzott napozást és bizonyos életmódbeli szokásokat, például a dohányzást vagy alkoholfogyasztást. 

Kezelése többféle módszert is magában foglalhat, többek között gyógyszeres kezeléseket, életmódbeli változtatásokat és lézeres eljárásokat. Ezeknek a kezeléseknek a célja az értágulat megjelenésének enyhítése és az esetleges kényelmetlenség csökkentése.


Az értágulat okai és jellemző tünetei

Az értágulat kialakulásának hátterében számos eltérő tényező állhat, melyek közül a leggyakoribbak közé tartozik a genetikai hajlam, életkor, bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a magas vérnyomás vagy hormonális változások. Az életmódbeli szokások, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott napozás vagy meleg környezetben való tartózkodás szintén hozzájárulhatnak az értágulatok kialakulásához.
Ingyenes stockfotó doktor, egészségügyi dolgozó, ellenőrzés témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Az életkor jelentős rizikófaktort jelenthet az értágulat kialakulásában; általános tapasztalat, hogy az effajta érproblémák gyakrabban fordulnak elő az ötven év felettiek körében. Ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak nem lehetnek érintettek, különösen ha más rizikófaktorok, mint genetikai hajlam vagy bizonyos életmódbeli tényezők is fennállnak.

Mind nőknél, mind férfiaknál megjelenhet az értágulat, azonban a kockázat és a megjelenési forma eltérhet. 

Nők esetében bizonyos hormonális változások, mint például a terhesség vagy a menopauza, hajlamosíthatnak a kialakulására. 

Férfiaknál gyakran kapcsolódik az életmódbeli tényezőkhöz, mint a dohányzás, vagy bizonyos szakmák, amelyek hosszú időn keresztül tartó állást igényelnek.

A jellemző tünetek közé tartozik a bőr elszíneződése, vékony, piros, esetleg kék vonalak formájában, amelyek a bőr felszínén jelennek meg. Ezek gyakran az arcon, az orron, illetve a lábszárakon figyelhetők meg. Néhány érintett személy érzékenységet tapasztalhat, különösen extrém hőmérsékletnek vagy erős napfénynek kitett közegben. Az értágulat nem csak fizikai, hanem pszichológiai hatással is bírhat az érintett személyekre, mivel befolyásolja a megjelenést, így csökkentve az önbizalmat.

Diagnosztikai módszerek az értágulat azonosítására

A diagnosztizálás első lépésben egy alapos fizikai vizsgálattal kezdődik, amely során orvos megvizsgálja a bőr érintett területeit. Ezután több diagnosztikai módszer is rendelkezésre áll, amelyek segítségével pontosabb képet kaphatunk az értágulat mértékéről és típusáról. Ezek közé tartozik:

 • Doppler ultrahang: Ez a technika segít a véráramlás vizsgálatában az érintett érterületeken, és felismerhetővé teszi az esetleges keringési problémákat.
 • Dokumentálás fotókkal: Bőrgyógyászok gyakran készítenek fényképeket az értágulat előrehaladásának nyomon követésére. Ez segít a kezelés hatékonyságának értékelésében.
 • Kapillároszkópia: Ez a módszer a bőr alatti kis erek vizsgálatára szolgál, különösen lézeres kezelés előtt, ami fontos lehet a megfelelő kezelési terv kialakításához.

Egyéb, invazívabb vizsgálatokra ritkán kerül sor, csak akkor, ha a fenti módszerekkel nem kapható egyértelmű diagnózis, vagy ha az értágulat mögött komolyabb egészségügyi probléma állhat, mint például aneurizma vagy más érrendszeri rendellenességek. Az időben történő és pontos diagnózis növeli az értágulat kezelésének sikerességét és csökkentheti a szövődmények kockázatát.

Kezelési lehetőségek az értágulat esetén

Az értágulat kezelésére számos módszer áll rendelkezésre, attól függően, hogy az értágulat mértéke milyen súlyos, és az érintett személy egyedi igényei milyenek. A kezelési lehetőségek közé tartozik:

 • Gyógyszeres kezelés: Különösen az aorta tágulat gyógyszeres kezelése lehet hatékony, amely általában vérrögképződést megelőző gyógyszerekből és vérnyomáscsökkentőkből áll. Ezek a gyógyszerek segíthetnek a további értágulat megakadályozásában.
 • Lézeres kezelés: Az értágulat kezelése lézerrel egyre népszerűbb módszer, mivel célzottan képes kezelni az érfalak tágulatait anélkül, hogy károsítaná a környező szöveteket. A lézer fényének energiája hővé alakul át, ami összehúzza és elzárja az értágulatot okozó ereket. Ez a módszer különösen hatékony az értágulat arcon történő kezelésére.
 • Sebészeti beavatkozások, köztük az aorta műtétek: Amikor az értágulat életveszélyes mértéket ölt, mint például az aorta aneurizma, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. Az aorta műtét során az érintett érszakaszt erősítik meg vagy helyettesítik egy mesterséges grafttal, hogy megakadályozzák az ér falának további tágulását vagy annak szakadását. Ez a típusú műtét alapos előkészítést és utókezelést igényel.
 • Életmódbeli változtatások: Bizonyos életmódbeli változtatások, mint például a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend, segíthetnek az értágulat kialakulásának csökkentésében és a kezelés hatékonyságának növelésében.
Ingyenes stockfotó doktor, egészségügy, gyakorló orvos témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Fontos megjegyezni, hogy minden kezelési módszer esetében konzultálni kell egy szakorvossal, aki az egyéni esetre szabott legjobb kezelési tervet tudja kialakítani. Az érintettek számára kínált kezelési lehetőségek célja az értágulat okozta tünetek enyhítése és az életminőség javítása.

Az Oktogon Medical speciális lézeres megoldásai

Az értágulat kezelése lézerrel egy korszerű és hatékony módszer, ami célzott kezelést biztosít anélkül, hogy károsítaná a környező szöveteket. Az Oktogon Medical modern lézertechnológiát használ, amely kifejezetten az ehhez hasonló bőrproblémák kezelésére lett kialakítva.

A speciális lézeres kezelési módszer előnyei:

 • Pontosság: A PicoLO ultramodern lézerkészülék nagy pontossággal célozza az érintett érszakaszokat, minimalizálva a környező szövetekre gyakorolt káros hatást.
 • Alacsony fájdalom: A kezelés általában csak minimális kellemetlenséggel jár, az érzéstelenítő krémek alkalmazása pedig tovább csökkenti a kezelés során érzett fájdalmat vagy kellemetlenséget.
 • Gyors gyógyulás: A lézeres technológiának köszönhetően a kezelést követő gyógyulási idő jelentősen rövidebb, lehetővé téve a páciensek számára, hogy gyorsan visszatérjenek mindennapi tevékenységeikhez.
 • Személyre szabott kezelés: Minden kezelés a páciens egyedi igényeihez és az értágulat jellegéhez igazodik, biztosítva a lehető legjobb eredményeket.

Amellett, hogy hatékony megoldást nyújt az értágulatokra, lézeres kezeléseink ráadásul minimális kellemetlenséggel járnak és hatásfokuk is magas.

Életmódbeli tanácsok az értágulat megelőzésére és kezelésére

Az állapot kezelése nem áll meg a klinikai beavatkozásoknál; számos életmódbeli változtatás is hozzájárulhat a kezelés hatékonyságához és a tünetek enyhítéséhez. Íme néhány hasznos tanács:

 • Kerüljük a dohányzást: A dohányzás káros hatással van az érrendszerre, elősegítheti az értágulat kialakulását és súlyosbíthatja a meglévő tüneteket.
 • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást: Az alkohol átmenetileg tágíthatja az ereket, ami súlyosbíthatja az értágulat megjelenését, különösen az arcon.
 • Használjunk fényvédőt: Ha túlzott napfénynek van kitéve a bőr, az hozzájárulhat az értágulat kialakulásához. Mindig használjunk magas faktorszámú napvédőt, amikor a napfénynek vagy erős UV sugárzásnak vagyunk kitéve.
 • Tartsuk be az egészséges táplálkozás kritériumait: Egy kiegyensúlyozott, magas rosttartalmú étrend, amely sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében.
 • Éljünk aktív életmódot: A rendszeres testmozgás, mint a séta, úszás vagy kerékpározás, javíthatja a vérkeringést és segítheti az egészséges érrendszer fenntartását.
 • Kerüljük a hőforrásokat: A magas hőmérséklet, mint például szaunák vagy forró fürdők, átmenetileg tágíthatják az ereket, ami súlyosbíthatja a tüneteket.
 • Viseljünk kompressziós harisnyát: Ha lábán van értágulat, a kompressziós harisnyák segíthetnek a vérkeringés javításában és csökkenthetik a tüneteket.
Ingyenes stockfotó alkalmaz, bőr, bőrápolás témában Stockfotó
Forrás: Pexels

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) az értágulatról

Mi okozza az értágulatot?
Számos lehetséges oka van, többek között genetikai hajlam, bizonyos életmódbeli szokások, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint környezeti tényezők, mint a túlzott napfénynek való kitettség.

Hogyan diagnosztizálható az értágulat?
Első lépésben egy fizikális vizsgálattal kezdődik, ahol a bőrgyógyász alaposan megvizsgálja a bőr érintett területeit. További diagnosztikai módszerek közé tartozhat a Doppler ultrahang, és a bőr alatti kis erek vizsgálatára szolgáló kapillároszkópia.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre az értágulatra?
A gyógyszeres kezelés, lézeres kezelés, életmódbeli változtatások és bizonyos esetekben a sebészeti beavatkozás mind lehetőséget nyújtanak kezelésére. Minden kezelési módszer alkalmazásánál fontos az orvossal való konzultáció.

Mit tehetünk az értágulat megelőzéséért?
A legfontosabb lépések közé tartozik a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás mérséklése, napvédő krém használata a túlzott UV-sugárzás ellen, és egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend betartása.

Az értágulat kezelése fájdalmas?
A lézeres kezelés és egyéb nem-invazív módszerek általában minimális kellemetlenséget okoznak. Azonban minden egyén fájdalomérzékelése különböző, így a kezelés során a kényelmetlenség mértéke változhat.

Az értágulat kezelése nem csak az esztétikai megjelenés javítását szolgálja, hanem hozzájárulhat az érintett személyek életminőségének növeléséhez is. 

Ha az értágulat kezelését fontolgatja, az Oktogon Medical bőrgyógyászat-részlegén több évtizedes szakértelemmel állunk rendelkezésére.

Időpontfoglalás