Hányás

hanyas

A hányásról röviden

Hányásról akkor beszélünk, amikor a gyomorba került szilárd vagy folyékony táplálékot a gyomor a szájon át visszajuttatja a külvilágba. Ettől meg kell különböztetni a refluxot, a refluxnál ugyanis a táplálék nem hagyja el teljesen a szervezetet. Ilyenkor a tünet maga a hányás, amit émelygés, hányinger, olykor gyomorgörcs előz meg.

A hányás előfordulása

A hányás kortól és nemtől függetlenül bekövetkezhet, ezen túl nagyobb eséllyel jelentkezik a refluxban szenvedőknél. Vannak bizonyos speciális élethelyzetek is, amikor a hányás nagyobb valószínűséggel fordul elő.

A hormonszintben bekövetkezett változás hányást is előidézhet egyes embereknél a menstruáció ideje alatt.

Terhesség esetén szintén gyakrabban következik be, aminek két oka is van. Az egyik itt is hormonális jellegű, a másik pedig a növekvő magzat. A baba ugyanis felfelé nyomja az anya gyomrát. Ez akár a várandós nők felét is érintheti.

Az újszülött, néhány hetes gyermekeknél, leginkább fiúknál is jelentkezhet anatómiai okok miatt, ez azonban viszonylag ritka. Ebben az időszakban ugyanis a gyomor és a vékonybél közötti záróizom összeszűkülése gyomorszájszűkületet eredményezhet. Emiatt a bevitt táplálék nem tud továbbhaladni, ezért hányás következik be.

A hányás okai

Az okok meglehetősen sokrétűek lehetnek. A legtöbb esetben a hányást valamilyen gyomorfertőzés okozza, de légúti fertőzés is állhat a hátterében, például az influenza vagy a tüdőgyulladás is. Lehet tünete a vakbélgyulladásnak is. A túlzott ételfogyasztás – különösen ha nehéz, zsíros, fűszeres ételekről van szó – szintén hányáshoz vezethet. Ebben az esetben tovább rontja a helyzetet az alkoholfogyasztás. Ha mérgek kerülnek a gyomorba, a szervezet ezekre is sokszor hányással reagál, legyen az valamilyen vegyszer, mérgező gomba vagy ólom például. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet hányás, akárcsak súlyos refluxnál vagy bélelzáródásnál is.

A neurológiai okok között említhető az agyvelő- és agyhártyagyulladás, de az agyrázkódás is. A koponyaűri nyomás fokozódásakor is számítani lehet rá, amit például agydaganat idézhet elő.

Meg kell említeni még a stresszt is, ami miatt szintén bekövetkezhet. Buszon, repülőn való utazás is sokaknál eredményezhet hányást.

A hányás kezelése

Kisebb mennyiségű hányás esetén, körülbelül fél órával a hányás után el kell kezdeni lassan, fokozatosan, kortyonként a folyadékpótlást. Súlyos esetekben, ha a hányás rövid időn belül többször is visszatér, vagy a vizeletürítés elmarad, akkor indokolt lehet a kórházba szállítás, ahol infúziós kezeléssel előzik meg a kiszáradást. Enyhébb esetekben hányáscsillapító gyógyszerek is alkalmazhatók, azonban ezek nem minden esetben kellően hatékonyak.

A fentebb már említett, csecsemőknél jelentkező gyomorszűkület miatt kialakuló hányás esetén infúziós kezelésre, majd pedig műtétre van szükség. A műtéti beavatkozás ma már korszerű, laparoszkópos eljárással történik.

A refluxra legtöbben a gyomorsav csökkentését eredményező készítményeket alkalmaznak.

A pszichés okoknál pszichoterápiás szakorvos felkeresése segíthet. Azzal is számolni kell, hogy akinél valamilyen undor váltja ki a hányást, azoknál ez a reakció jó eséllyel a későbbiekben is meg fog maradni.

A hányás megelőzése

A legfontosabb talán a higiéniás szabályok betartása, mivel a fertőzések okozta hányás meglehetősen gyakori. Az alapos kézmosásra az étkezést megelőzően, valamint az ételkészítés idején is szükség van. Bizonyos ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket ne felejtsünk el megmosni, mielőtt elfogyasztanánk őket.

Ugyanígy figyelni kell az ételek szavatosságára. Amikor nem vagyunk tisztában a szavatossági dátummal, valamint bizonytalan, nem megbízható forrásból származó az étel, azt ne fogyasszuk el.

Étkezésnél – különösen nagyobb ünnepeken, összejöveteleken, ahol nagyobb a választék – tudjunk mértéket tartani, és többször, de inkább kisebb adagokat együnk.

Aki tudja magáról, hogy valamilyen közlekedési eszközön, tipikusan buszon, repülőn, esetleg vidámparkban hányinger, hányás jelentkezhet nála, az vigyen magával megfelelő gyógyszert.

Időpontfoglalás